×

NARUČITE SE NA PREGLED

NARUČI SE

Savjeti dr. Jelčić: Važnost ginekološkog pregleda i papa testa

Redovan ginekološki pregled i papa test važni su u životu svake žene u  cilju očuvanja zdravlja. Kada je potrebno napraviti ginekološki pregled, kako izgleda papa test, trebaju li djevojke koje još nisu stupile u spolne odnose napraviti prvi PAPA test i ginekološki pregled, što ako imate strah i nelagodu od istoga? Odgovore na vaša pitanja i nedoumice donosi dr. Ana Jelčić, omiljena ginekologica mnogih žena sa više od 10 godina profesionalnog iskustva te certifikatom NajDoktor.

Papa test

1. Što je PAPA test i kada ga je potrebno napraviti? Kada je potrebno napraviti prvi ginekološki pregled?

Uzimanje PAPA testa, transvaginalni ultrazvuk i ginekološki pregled dio su brige o ženskom zdravlju i redovne ginekološke godišnje kontrole žena koje su stupile u spolne odnose. Ponekad je PAPA test potrebno učiniti češće od jednom godišnje prema uputi i preporuci ginekologinje/ginekologa, a ovisno o nalazu prethodnog PAPA testa.

PAPA test je bezbolna, neinvazivna pretraga kojom se uzima mala količina površinskih stanica rodnice i vrata maternice prilikom pregleda spekulumom. Uzorak se razmazuje na stakalce i šalje u laboratorij na citološku analizu kako bi se otkrile upalne promjene ili promjene koje prethode nastanku karcinoma vrata maternice, a s ciljem pravovremenog liječenja. Ako se PAPA test radi redovito, promjene se mogu na vrijeme dijagnosticirati i biti izliječene i u tom slučaju nema straha od uznapredovalih stadija bolesti.

Pretragu je najbolje učiniti između 10. i 16. dana menstrualog ciklusa (prvi dan menstruacije je prvi dan ciklusa), a dva dana prije uzimanja PAPA testa treba se suzdržati od spolnog odnosa i izbjeći korištenje tampona i lokalnih pripravka (vaginalete, lubrikant i sl.) kako bi nalaz PAPA testa bio vjerodostojan.  

Savjeti dr. Jelčić: Važnost ginekološkog pregleda i papa testa

 

2. Trebaju li djevojke koje imaju 18 godina, a još nisu stupile u spolne odnose, napraviti svoj prvi PAPA test i pregled?

Djevojkama koje imaju 18 godina, a nisu stupile u spolne odnose, preporučuje se posjetiti ginekologinju/ginekologa kako bi se upoznale s liječnicom/liječnikom i dobile na vrijeme informacije o menstrualnom ciklusu, razlozima za posjetu ginekološkoj ordinaciji, spolno prenosivim bolestima, kontracepciji i dogovoru o prvom pregledu. Tada se dobiju se važni savjeti o tome kako zapravo ostati zdrava i brinuti o sebi i svom tijelu i smanjuje se strah od prvog pregleda jer je povjerenje već uspostavljeno.

Prije stupanja u spolne odnose uz vanjski pregled moguće je napraviti transabdominalni ultrazvuk, a PAPA test se preporučuje napraviti nakon stupanja u spolne odnose ili nakon navršene 21. godine života.

Potreba za ranijim pregledom najčešće se javlja zbog obilnih i/ili bolnih menstrualnih krvarenja, neredovitih ciklusa, akni, pojačane dlakavosti, izostanka prve mjesečnice do 16. godine života ili nekih drugih tegoba. Ako postoji zabrinutost oko toga je li nešto što se događa vezano za žensko zdravlje normalno ili nije, mi smo tu da otklonimo dilemu, liječimo ili uputimo na daljnju obradu kolegicama/kolegama drugih specijalnosti.

Ginekologica Jelcic

3. Što u slučaju kada PAPA test pokaže abnormalan nalaz?

U slučaju da PAPA test pokaže da se radi o upali, preporuka će biti lokalna terapija ili, ovisno o nalazu,  napraviti set cervikalnih briseva kako bi se mogao ciljano liječiti uzročnik upale i planirati kontrolni PAPA test nakon liječenja.

Ukoliko PAPA test pokaže atipične stanice (označene oznakama ASCUS/CIN/AGC) preporuka je učiniti cervikalne briseve koji uključuju genotipizaciju HPV virusa. Ovisno o nalazu briseva i stupnju atipije u PAPA testu, provest će se liječenje i dogovoriti kontrolni PAPA test odnosno daljnja dijagnostička obrada. Ukoliko je stupanj atipije visok ili je niži, ali se ponavlja u kontrolnim PAPA testovima, daljnja obrada uključuje pregled kolposkopom i ovisno o nalazu uzimanje uzorka tkiva za biopsiju.

Važno je napomenuti da abnormalan nalaz PAPA testa zahtijeva redovnu kontrolu, ali i da se promjene u PAPA testu mogu liječiti. Isto tako, ako PAPA test nije bio uredan, a s kontrolom se zakasnilo, ono što je potrebno je samo naručiti se na pregled kako bi se što prije otklonio strah odnosno pristupilo se liječenju ako je to potrebno.

Papa test Poliklinika Mazalin

4. Imate li savjet za žene i djevojke koje imaju strah i nelagodu od ginekološkog pregleda i PAPA testa?

Važno je reći da je određena doza straha, nervoze i nelagode potpuno uobičajena, pogotovo prilikom prvom pregleda i da to nije ništa čudno. Bez obzira na to što pregled nije bolan, radi se o osjetljivom i intimnom dijelu tijela.  Moj savjet za žene i djevojke koje osjećaju strah i nelagodu je da to svakako komuniciraju s izabranom ginekologinjom/ginekologom kako bi uz podršku i razumijevanje mogle proći kroz to iskustvo. Ako su strah i nelagoda veliki, savjetujem da se svakako prije naruče na konzultacije odnosno razgovor kako bi prije samog pregleda upoznale ginekologinju/ginekologa, dobile informacije što i kako će se događati na pregledu, upoznale se s prostorom i provjerile ostvaruju li povjerenje u svoju liječnicu/liječnika. Povjerenje je ono osnova tog odnosa i utječe uvelike na smanjenje straha i nelagode, ali  i na uspjeh liječenja ako je isto potrebno. Osobno, kad primijetim da je žena ili djevojka u strahu, izdvojim potrebno vrijeme kako bi to mogle iskomunicirati, objasnim korak po korak što će se događati na pregledu i provjerim s pacijenticom je li na isti spremna i ima li povjerenja u mene. Iz mog iskustva, ponekad je pregled bolje odgoditi za drugi put, nego ga samo „obaviti“.

Više o doktorici Jelčić možete saznati ovdje.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Naručite se na pregled

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.