×

NARUČITE SE NA GINEKOLOŠKI PREGLED

NARUČI SE

10 činjenica koje svaka žena treba znati o svojoj menstruaciji


Menstruacija je prirodan, sastavni dio života svake žene. U prosjeku, svaka žena ima oko 450 mjesečnih krvarenja tijekom svog života. To je značajan period u životnom vijeku svake od njih, stoga je važno znati bitne činjenice o menstruaciji, ali i ovulaciji kako bi što bolje poznavale sebe i svoje tijelo. Upravo zbog toga vam u ovom blogu donosimo deset činjenica koje bi svaka žena trebala znati o svojoj menstruaciji i ovulaciji, kako bi vam pomogli da bolje upoznate mehanizme svog tijela i način na koji vaš organizam funkcionira.

činjenice o menstruaciji

1. MOGUĆE JE ZATRUDNJETI TIJEKOM I ODMAH NAKON MENSTRUACIJE.

Iako je malo vjerojatno, moguće je zatrudnjeti ako se nezaštićeni spolni odnos dogodio za vrijeme trajanja menstruacije. Šanse za to su male, ali svakako postoje. Vaša plodnost za vrijeme trajanja menstruacije ovisi o tome koliko vam traje menstruacijski ciklus. Ako imate cikluse koji traju 28 dana ili više, šanse za to su minimalne, gotovo nepostojeće. Međutim, ako ste jedna od žena kojima su ciklusi kraći i menstruacija vam dolazi svakih 21 do 24 dana, to znači da ovulirate ranije u ciklusu. S obzirom da spermiji u ženskom reproduktivnom sustavu nakon ejakulacije mogu preživjeti nekoliko, čak i do pet dana, postoji šansa da ostanete trudni ako se nezaštićeni odnos dogodio pred kraj menstruacije. Šanse za to su i dalje male, ali svakako postoje.

Također, moguće je zatrudnjeti i odmah nakon završetka menstruacije. Šanse za to su čak veće nego za vrijeme menstruacije. U prosječnom ciklusu koji traje 28 do 30 dana, plodni ”prozor” najčešće obuhvaća period od pet dana između 11. i 21. dana ciklusa, ovisno o tome kada se dogodi ovulacija, što se ne može točno znati. Ako vam krvarenje traje između pet i sedam dana, a imate nezaštićeni spolni odnos odmah nakon prestanka menstruacije, već polako pristupate svom plodnom razdoblju. Uzimajući u obzir i prethodno navedenu činjenicu da spermiji mogu živjeti i do nekoliko dana, vjerojatnost za oplodnju svakako postoji. Upravo zbog toga, ako ne želite trudnoću, preporučamo koristiti zaštitu i za vrijeme menstruacije, a osobito nakon.

DOBRO JE ZA ZNATI:

S obzirom da količina i konzistencija cervikalne sluzi (iscjetka) ovisi o hormonalnim promjenama tijekom menstruacijskog ciklusa, praćenjem promjena tih karakteristika tijekom određenih faza ciklusa mogu se procijeniti plodni, odnosno neplodni dani u mjesecu. To je jedna od prirodnih metoda kontracepcije, a pomoću nje možete otprilike procijeniti vrijeme vaše ovulacije. Neposredno prije ovulacije imate najveću količinu cervikalnog iscjetka, a to su tzv. ”vlažni” dani. Iscjedak je proziran, rastezljiv i strukture kao bjelanjak od jajeta. Tada je razina estrogena najviša, a vjerojatnost za oplodnju najveća. Ta faza traje 3-4 dana i za to se vrijeme preporučuje izbjegavanje nezaštićenih spolnih odnosa ili korištenje dodatne zaštite.

Međutim, već oko 8.-10. dana ciklusa započinje preovulacijska faza i polako raste razina estrogena u vašem tijelu. Za to vrijeme iscjedak nije obilan, a najčešće je ljepljive konzistencije, žućkaste ili zamućene bijele boje. Ovo su također nesigurni dani za nezaštićeni spolni odnos jer će se ovulacija uskoro dogoditi, a spermiji mogu preživjeti 48-72 sata nakon ejakulacije. Važno je naglasiti da je ovo samo okvirna metoda kontracepcije i nikako ne može pružiti potpunu zaštitu od trudnoće. Međutim, dobro je poznavati kako biste pratili i prepoznali cikličke promjene u vašem tijelu koje se događaju svaki mjesec.

 

2. NEPRAVILNI CIKLUSI MOGU IMATI BROJNE UZROKE.

Nepravilnim ciklusima smatraju se oni ciklusi koji odstupaju od normalnog trajanja ili u kojima menstruacijsko krvarenje nije normalne jačine u proteklih šest mjeseci ili više. Važno je znati kako je povremena varijabilnost u trajanju ciklusa normalna, ali ako takvo stanje potraje, potrebno je javiti se liječniku. Nepravilni se ciklusi najčešće javljaju nakon prve menstruacije (menarhe), posljednje menstruacije (menopauze), nakon trudnoće te nakon prestanka korištenja oralne hormonske kontracepcije.

Normalno trajanje menstruacijskog ciklusa u prosjeku je 21 do 35 dana, a prosječno krvarenje traje 3 do 7 dana. U najčešće nepravilnosti menstruacijskih ciklusa ubrajaju se:

  • ciklusi koji traju kraće od 21 dan (polimenoreja) ili dulje od 35 dana (oligomenoreja)
  • ciklusi koji variraju u trajanju više od tjedan dana (primjerice jedan mjesec ciklus traje 28 dana, a sljedeći mjesec 36 dana)
  • ciklusi koji iznenada prestanu, a krvarenja nema dulje od 90 dana – amenoreja (iznimke su trudnoća, menopauza, nedavno prekinuta oralna hormonska kontracepcija)
  • ciklusi s krvarenjem duljim od osam dana
  • obilno menstruacijsko krvarenje (menoragija)
  • izrazito bolna menstruacijska krvarenja (dismenoreja).

 

Razni čimbenici mogu utjecati na trajanja ciklusa – hormonski, okolišni, promjene navika i životnog stila i drugo, a u podlozi mogu biti i ozbiljni zdravstveni problemi. Fiziološke promjene organizma koje mogu utjecati na cikluse su trudnoća i razdoblje poslije trudnoće, dojenje i period oko menopauze. Tjelesna težina također može utjecati na nepravilnost menstruacijskih ciklusa. Pretilost, isto kao i pothranjenost te poremećaji jedenja kao što su anoreksija ili bulimija mogu značajno remetiti hormonsku ravnotežu i uzrokovati nepravilne cikluse, pa čak i potpuni izostanak menstruacije. Zdravstvena stanja koja se mogu prezentirati nepravilnošću u trajanju ciklusa i količini krvarenja su sindrom policističnih jajnika, endometrioza, karcinom endometrija, miomi itd. Jako je važno javiti se liječniku ako primijetite bilo kakvu nepravilnost u trajanju ciklusa, obilnosti i trajanju krvarenja, kako bi se potvrdile ili isključile neke ozbiljnije bolesti.

Nepravilan menstrualni ciklus

3. PREDMENSTRUALNI SINDROM MOŽE IMATI RAZNE SIMPTOME…

Predmenstrualni sindrom (PMS) obuhvaća razne simptome i promjene koje se javljaju u dijelu ciklusa prije dolaska menstruacije. Više od 90% žena osjeća neke promjene u tom periodu, a mogu se početi javljati i do 11 dana prije krvarenja. Ti simptomi najčešće ne utječu na normalno funkcioniranje žene, ali ako žena zbog tih promjena nije u mogućnosti obavljati svoje svakodnevne aktivnosti, svakako se treba javiti liječniku.

Simptomi PMS-a mogu biti raznoliki, a najčešće uključuju: grčeve u trbuhu, bolne i osjetljive grudi, glavobolju, nadutost, zatvor i/ili proljev, pojavu akni, iritabilnost, promjene raspoloženja, nesanicu, jaku želju za hranom bogatom šećerom i dr. Važno je piti dovoljno tekućine i biti hidriran kako biste olakšali glavobolju i nadutost te probavne smetnje. Dobro je ograničiti unos soli, šećera, kofeina i alkohola te obogatiti svoj jelovnik zdravom prehranom bogatom vlaknima, vitaminima i zdravim masnoćama. Suplementi kao što su vitamin B, kalcij i magnezij također mogu biti od pomoći.

4. …ALI NISU SVI SIMPTOMI MENSTRUACIJE NORMALNI I NA NEKE TREBA OBRATITI PAŽNJU.

Većina žena bi za svoje cikluse i menstruacijska krvarenja rekla da su sasvim normalni. Međutim, većina žena zapravo ne zna što je to ”normalno” i zbog toga neke nepravilnosti previdi ili ih ne smatra razlogom za odlazak liječniku. Važno je znati što je uredno menstruacijsko krvarenje, a što ne te koji su simptomi na koje trebate obratiti pažnju.

KRVARENJE

Neke žene imaju obilnija i dugotrajnija mjesečna krvarenja, dok druge krvare oskudno i to samo nekoliko dana u mjesecu. Obilna krvarenja ne moraju uvijek biti znak nekakve bolesti, ali važno je takav simptom reći svome liječniku jer može biti povezan s nekom podležećom patologijom reproduktivnog sustava ili nekog organa koji utječe na hormonsku ravnotežu (primjerice štitnjače). Ako jako obilno krvarite, toliko da primjerice morate mijenjati higijenski uložak ili tampon svakih sat vremena, to svakako zahtijeva dijagnostičku obradu. Isto vrijedi i ako tijekom menstruacije primijetite veće količine krvnih ugrušaka, osobito ako se pojavljuju svaki dan krvarenja. Obilna krvarenja mogu biti uzrokom anemije koja može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje. Stoga je važno obratiti pažnju na simptome kao što su iscrpljenost, konstantan umor, osjećaj hladnoće, slabost, vrtoglavicu i dr.

GRČEVI

Menstrualni grčevi vjeran su pratilac mjesečnog krvarenja u čak trećine žena reproduktivne dobi. Najčešće se javljaju nekoliko dana prije krvarenja, a prestaju dan ili dva nakon što počne menstruacija. Ako su menstrualni grčevi toliko jaki da ne možete obavljati svakodnevne aktivnosti kao što je odlazak u školu ili na posao, svakako biste se trebali javiti liječniku. To također vrijedi i ako vam analgetici pretjerano ne pomažu u olakšavanju boli.

NADUTOST

Nadutost je čest simptom predmenstrualnog sindroma i često se javlja u žena za vrijeme menstruacije. Najčešće nije razlog za brigu, ali je potrebno obratiti pažnju na ovaj simptom, osobito ako traje duže od nekoliko dana ili ako nije povezan s menstruacijom nego se proteže kroz većinu ili cijeli ciklus. Nadutost u nekim slučajevima može biti alarmantan znak za ozbiljne bolesti kao što je karcinom jajnika.

PROMJENE RASPOLOŽENJA

Promjene raspoloženja normalan su dio PMS-a, a uzrokuje ih promjena koncentracije hormona u organizmu. Iritabilnost i osjetljivost su normalne pojave u to vrijeme ciklusa, ali ako se jave osjećaji duboke tuge, depresije, anksioznosti ili panični napadaji, važno je javiti se liječniku. To mogu biti znakovi predmenstrualnog disforičnog poremećaja, rjeđeg oblika PMS-a. Radi stabilizacije hormonske ravnoteže i ublažavanja simptoma mogu se propisati kontracepcijske pilule, a u nekim slučajevima i antidepresivi.

simptomi menstruacije

5. UMJERENA TJELESNA AKTIVNOST ZA VRIJEME MENSTRUACIJE JE DOPUŠTENA I POŽELJNA.

Brojna istraživanja su dokazala kako tjelovježba za vrijeme menstruacije ima mnoge pozitivne učinke. Iako među nekima i danas vrijedi uvriježeno mišljenje kako je za vrijeme mjesečnog krvarenja najbolje mirovati i izbjegavati bilo kakvu tjelesnu aktivnost, to se pokazalo netočnim. U to vrijeme ciklusa žene se često osjećaju iscrpljeno i umorno, a upravo je fizička aktivnost ono što može poboljšati te simptome. Tjelovježba potiče lučenje endorfina koji su zaslužni za dobro raspoloženje, a djeluju i kao prirodni analgetici koji ublažuju grčeve. Preporučuju se šetnje i lakše kardio vježbe, kao i pilates te joga. Trebaju se izbjegavati jako naporni treninzi jer će izazvati iscrpljenost i zamor. Žene koje redovito vježbaju mogu nastaviti sa svojim aktivnostima i u vrijeme menstruacije, dapače, to je poželjno. Međutim, vježbanje treba biti umjereno i s malim preinakama kao što je izbjegavanje intezivnijih treninga.

6. MENSTRUACIJA SE MIJENJA S GODINAMA.

Menstruacija je fiziološki proces koji se mijenja paralelno s promjenama organizma žene kroz različite periode njezinog života. Nakon što mlada djevojka dobije svoju prvu menstruaciju, ciklusi su obično duži – ponekad mogu trajati i do 45 dana. S vremenom postaju kraći i mogu se lakše predvidjeti, a menstruacija dolazi u slično vrijeme svakog mjeseca. Promjene u ciklusu imaju i žene u perimenopauzi, razdoblju koje obuhvaća period prije menopauze. Te promjene se mogu javiti čak i do 10 godina prije ženine posljednje menstruacije. Do tada redoviti ciklusi mogu postepeno postajati kraći ili dulji nego inače, s blažim ili jačim krvarenjem. Svakako je važno u tom razdoblju javiti se liječniku ako krvarenje iznenada postane obilno, kako bi se isključila bilo kakva moguća patologija.

Nakon trudnoće, menstruacije također mogu biti drugačije. Ako žena ne doji, prva menstruacija najčešće dolazi 6 do 8 tjedana od poroda. Ako žena doji, menstruacija će joj vjerojatno doći nešto kasnije. Čim dojenje postane rjeđe, povećava se šansa da će se brzo ponovo uspostaviti ciklusi i žena će početi menstruirati. Prvih nekoliko mjesečnih krvarenja nakon poroda mogu biti nešto obilnija, grčevi intezivniji, a mogu biti prisutni i mali krvni ugrušci. To je sasvim normalna pojava. Ciklusi će se s vremenom stabilizirati, a hormoni uspostaviti svoj normalni ritam.

ZAKAŠNJELA MENSTRUACIJA

7. MENSTRUACIJA NE MORA UVIJEK DOĆI U TOČNO ISTO VRIJEME U MJESECU.

Važno je znati i zapamtiti ovu informaciju kako biste izbjegli potencijalne negativne osjećaje tjeskobe i stresa u budućnosti. Vrijeme kada će vam ovaj mjesec doći menstruacija ovisi o vremenu kada se dogodila ovulacija. Ovulacija je događaj koji je podložan brojnim promjenama (osobito hormonskim) i ne pada uvijek na isti dan u mjesecu. Druga faza ciklusa (period od ovulacije do menstruacije) je fiksna i u većine žena traje 12-14 dana. To znači da ako ste u prvoj fazi ciklusa (otprilike dva tjedna od početka posljednje menstruacije) bili bolesni ili izloženi većoj količini stresa, postoji šansa da vam se vrijeme ovulacije pomaknulo, najčešće za par dana naprijed. To je razlog zbog kojeg vam i menstruacija taj mjesec ”kasni” i dolazi nekoliko dana nakon očekivanog datuma. To je sasvim normalna pojava, čak i u žena koje uvijek imaju pravilne cikluse približno istog trajanja. Naravno, menstruacija može kasniti i zbog brojnih drugih razloga, uključujući i trudnoću, a o tome ćemo više reći u nastavku teksta.

8. ZAKAŠNJELA MENSTRUACIJA NIJE UVIJEK ZNAK TRUDNOĆE.

Kao što je već prethodno rečeno, menstruacija vam određeni mjesec može kasniti iz više razloga. Najčešće su to hormonalne promjene u prvom dijelu ciklusa koje su za posljedicu imale pomak ovulacije najčešće par dana unaprijed. Izostala menstruacija može biti i znak nekih bolesti, primjerice sindroma policističnih jajnika, kojeg obilježavaju nepravilni ciklusi, pojačana proizvodnja muških spolnih hormona i ciste na jajnicima. Također, značajnije promjene u tjelesnoj težini ili nedavno započeti strogi režim vježbanja mogu biti uzrokom zakašnjele menstruacije. Ako ste nedavno prekinuli uzimanje kontracepcijskih pilula, moguće je da se vaš organizam još uvijek prilagođava i u procesu je postizanja hormonske ravnoteže te vam je zbog toga izostala menstruacija.

Rani simptomi trudnoće uključuju bolne i osjetljive grudi, mučninu i povraćanje, blage grčeve u donjem dijelu trbuha, blago krvarenje (”spotting”), zatvor (konstipaciju), češću potrebu za mokrenjem, iscrpljenost itd. Međutim, oni su često su nespecifični i mogu se lako zamijeniti za simptome PMS-a. Ako sumnjate na trudnoću, najbolje je prvo napraviti kućni test za trudnoću, a zatim posjetiti ginekologa.

9. KRVARENJE IZMEĐU MENSTRUACIJA MOŽE BITI ZNAK ZA UZBUNU.

Uzroci vaginalnog krvarenja između menstruacija mogu biti razni. Neki od njih su ozbiljna medicinska stanja koja treba liječiti, dok su drugi bezazleni i rezultat su normalnih hormonalnih mehanizama. U svakom slučaju, važno je javiti se liječniku ako uočite pojavu krvarenja koje nije menstrualno kako bi se napravile potrebne dijagnostičke pretrage i otkrio uzrok.

Neke žene imaju blago točkasto krvarenje u vrijeme ovulacije, što je sasvim normalna pojava. Međutim, točkasto krvarenje 7. do 9. dan nakon ovulacije može biti simptom implantacije i rani znak trudnoće. Žene koje započinju s uzimanjem kontracepcijskih pilula ili s njima prestaju, žene kojima je umetnut intrauterini uložak ili imaju trajnu hormonsku kontracepciju flasterima ili injekcijom, mogu imati pojavu intermenstrualnog krvarenja. Hormonski disbalans uzrokovan poremećajem rada jajnika ili štitnjače može uzrokovati krvarenje između menstruacija. Miomi maternice mogu također biti uzrok takvih krvarenja. U rjeđim slučajevima, krvarenje može biti simptom karcinoma vrata maternice, endometrija ili jajnika. Također, neke spolno prenosive bolesti se mogu prezentirati na taj način. Slabo krvarenje može nastati i zbog suhoće rodnice te nakon spolnog odnosa zbog oštećenja sluznice. Upravo zbog tih brojnih mogućih uzroka krvarenja, važno je na vrijeme javiti se ginekologu kako bi se postavila ispravna dijagnoza.

KRVARENJE IZMEĐU MENSTRUACIJA

10. MENSTRUACIJSKO KRVARENJE SE MOŽE ODGODITI NA SIGURAN NAČIN.

Ako vam menstruacija treba doći u za vas nezgodno vrijeme, primjerice u periodu godišnjeg odmora ili važnog životnog događaja, postoji način na koji možete odgoditi mjesečno krvarenje. Ukoliko već koristite kontracepcijske tablete i to one koje se uzimaju 21 dan, nakon 21. dana ne radite pauzu nego nastavite uzimati tablete kao od prvog dana ciklusa i nećete imati krvarenje. Ako koristite pakiranje koje ima ”placebo” tablete, te tablete preskočite i nastavite s novim pakiranjem ispočetka.

Ako inače ne koristite pilule, a htjeli biste odgoditi menstruaciju, javite se ginekologu koji će vam propisati pilule. Svakako je važno ne uzimati pilule na svoju ruku i obratiti se ginekologu koji će na temelju podataka o vašem zdravlju preporučiti najbolju opciju za vas. Počnite ih uzimati 4-5 dana prije očekivane menstruacije i nastavite uzimati dok vam je odgađanje potrebno. Nakon što prestanete uzimati tablete, nakon 2-3 dana će nastupiti krvarenje. Važno je naglasiti kako se pilule ne mogu propisati svim ženama jer neke imaju povećan rizik od komplikacija pa odgađanje menstruacije na taj način za njih neće biti moguće.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin, u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvori: www.webmd.com, www.medicalnewstoday.comwww.mayoclinic.org

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Naručite se na pregled

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.