×

Atletsko stopalo – gljivice na stopalima

Atletsko stopalo (lat. tinea pedis) predstavlja gljivičnu infekciju stopala koja obično počinje između prstiju, a manifestira se kao osip praćen ljuštenjem i svrbežom. Često se pojavljuje kod osoba koje su stalno u zatvorenoj obući ili su skloni prekomjernom znojenju stopala, što je učestalo posljedica stresa i anksioznosti. Ova vrsta gljivične infekcije je zarazna, što znači da se može prenositi s osobe na osobu preko podova, ručnika, odjeće, obuće ili dodirom. Radi se o prilično bezopasnoj infekciji, ali je ona često neugodna i predstavlja estetski problem.

Atletsko stopalo – gljivice na stopalima

Zašto nastaje atletsko stopalo? 

Atletsko stopalo je uzrokovano dermatofitima – gljivicama koje žive na rožnatim površinama kože ili na noktima. Iako bilo tko može zadobiti ovu gljivičnu infekciju, češće se javlja kod osoba koje puno vremena provode u čarapama i uskim cipelama, pogotovo ako su im stopala sklona znojenju jer vlaga gljivicama olakšava rast.

Ova infekcija svoje ime duguje činjenici da se često javlja kod sportaša, kod kojih su zadovoljeni uvjeti za rast gljivica – topao i vlažan okoliš u zatvorenoj obući. Atletsko stopalo se isto tako često javlja kod plivača koji bosi hodaju na površinama javnih bazena, pa su pod povećanim rizikom od infekcije koja se prenosi i podovima. Zanimljivo je da se gljivične infekcije stopala često javljaju kod osoba oboljelih od dijabetesa. To se događa zato što dijabetičari imaju povišene razine šećera u krvi, pa i njihov znoj sadrži više šećera, što pogoduje rastu gljivica.

 

Treba imati na umu da se ova gljivična infekcija može prenijeti i preko tepiha ili posteljine, stoga ako je netko od ukućana zadobio atletsko stopalo, valja izbjegavati doticaj s takvim površinama sve dok se infekcija ne izliječi Također, sama osoba s atletskim stopalom može prenijeti infekciju na neke druge dijelove tijela, kao što su prepone ili pazusi. Iz tog je razloga preporučljivo prati ruke nakon kontakta sa stopalima, kao i koristiti zaseban ručnik za stopala. U nekim se slučajevima infekcija sa stopala može proširiti i na nokte, koji onda zadebljaju, postaju žućkaste boje i lako se lome.

 

Kako prepoznati atletsko stopalo? 

Atletsko stopalo može se pojaviti na jednoj ili obje noge, a karakteristično se javljaju sljedeći simptomi i znakovi:

 • koža koja se ljuska, guli ili je napukla (tipično između prstiju ili na tabanima)
 • svrbež (pogotovo nakon dugotrajnog nošenja obuće)
 • peckanje i osjetljivost kože
 • plikovi
 • promijenjena boja kože (npr. crvena ili siva koža)

 

Kako spriječiti nastanak atletskog stopala?  

Ovi savjeti će vam pomoći spriječiti nastanak atletskog stopala, kao i izbjeći prenošenje infekcije na ostale dijelove tijela:

 • Dopustite stopalima da ”dišu” kada god je to moguće. Nosite otvorenu obuću ako možete, a u hladnijim uvjetima birajte obuću od prirodnih materijala.
 • Svakodnevno perite stopala. Osobito obratite pozornost na prostore između prstiju, a nakon kupanja temeljito obrišite stopala.
 • Redovito mijenjajte čarape. Promijenite čarape barem jednom dnevno, a po potrebi i češće ako vam se stopala oznoje. Čarape od sintetskih materijala zamijenite pamučnima, kako biste izbjegli nakupljanje vlage.
 • Naizmjenično nosite različitu obuću. Pokušajte mijenjati obuću tako da ne nosite isti par cipela danima za redom. To će cipelama dati vremena da se osuše i provjetre.
 • Ne hodajte bosi na javnim mjestima. Na bazenima, u sauni, javnim tuševima ili svlačionicama nosite obuću za vodu kako ne biste bili u dodiru s podom.

Atletsko stopalo – gljivice na stopalima

Kako se liječi atletsko stopalo? 

Jednom kada s liječnikom potvrdite da je riječ o gljivičnoj infekciji stopala, prvi korak u liječenju bit će poduzimanje već navedenih mjera u vidu održavanja higijene i suhoće stopala. Drugi dio liječenja uključuje korištenje antimikotičkih (protugljivičnih) pripravaka, bilo u obliku krema, gela, otopine, spreja ili praška. Prašci mogu biti korisni i zbog toga što pomažu stopala održati suhima, no za rješavanje infekcije će najčešće biti potrebno korištenje kreme. Simptomi obično nestaju u roku od tjedan dana, no trebat ćete nastaviti tretman i određeno vrijeme nakon toga, ovisno o liječnikovoj uputi.

Čak i ako se simptomi privremeno povuku, oni se često mogu ponovno javiti. U slučajevima težih, dugotrajnijih ili ponavljajućih oblika infekcije atletskog stopala, za iskorjenjivanje gljivica bit će potrebna agresivnija terapija oralnim antimikotičnim lijekovima (tabletama), koji se dobivaju samo na liječnički recept.

 

Atletsko stopalo-prirodno liječenje gljivica 

Ako sumnjate na gljivice na stopalima, možete pokušati i s nekim prirodnim metodama liječenja. Postoje brojne prirodne tvari koje posjeduju antimikrobna svojstva, tj. djeluju protugljivično, kao što su:

 • ulje čajevca
 • ulje kima
 • češnjak
 • kupke od morske soli

 

Uz to, možete koristiti i običan ”baby puder” za održavanje stopala suhima. Ako prirodno liječenje gljivica ne ukloni simptome infekcije, svakako se obratite liječniku.

Literatura:

 

Autor: Dr. Nika Franceschi u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.