×

Bakterija E. Coli – simptomi i liječenje

Infekcije mokraćnog sustava su jedan od najčešćih razloga posjete liječniku. Jeste li znali da je preko 80 % urinarnih infekcija uzrokovano bakterijom E. coli? 

Escherichia coli je bakterija koja se fiziološki nalazi u našem probavnom sustavu, no dolaskom u mokraćni sustav uzrokuje nastanak infekcije. Iako se mokraćne infekcije javljaju i kod muškaraca, puno su učestalije kod osoba ženskog spola.

U današnjem blogu govorimo o bakteriji E. coli, simptomima i terapiji urinarnih infekcija te kako spriječiti nastanak infekcije. Također, donosimo i sve što trebate znati o infekcijama E. coli kod djece i trudnica. 

e coli

ESCHERICHIA COLI

Escherichia coli je štapićasta, gram negativna bakterija koja se fiziološki nalazi u našem probavnom sustavu (naseljava čovjekov probavni sustav vrlo brzo nakon rođenja). Postoje različite podvrste bakterije E. coli koje uzrokuju različite smetnje, no najčešće sijelo infekcije jest mokraćni (urinarni) sustav, stoga ćemo u nastavku teksta najviše govoriti o urinarnim infekcijama. 

Bakterija E. coli ima flagele (izdanke) kojima se kreće. Široko je rasprostranjena u prirodi i vrlo otporna na vanjske uvjete. Brzo se razmnožavaja u hrani, a umire na temperaturi od 60°C nakon 15 minuta. Većina podvrsta E. coli su bezopasne ili uzrokuju kratkotrajne infekcije, no u rijetkim slučajevima mogu biti i vrlo opasne. E. coli pripada skupini koliformnih bakterija, tj. bakterija koje se normalno nalaze u stolici te služe kao indikatori zagađenja npr. vode i namirnica pri sanitarnim pregledima.

URINARNE INFEKCIJE 

Urinarne infekcije ili infekcije mokraćnog sustava, uzrokovane su u preko 80% slučajeva bakterijom E. coli. Infekcije uzrokuju uropatogene podvrste E. coli koje imaju fimbrije (nožice) kojima se vežu na epitel mokraćnog sustava. 

Ovisno o dijelu mokraćnog sustava koji je zahvaćen, urinarne infekcije možemo podijeliti na: cistitis (infekcija mokraćnog mjehura), uretritis (infekcija mokraćne cijevi), pijelonefritis (infekcija bubrega) i asimptomatsku bakteriruriju (prisutnost bakterija u urinu bez simptomatske bolesti). Najčešće se urinarne infekcije javljaju u donjem dijelu mokraćnog sustava- u uretri (mokraćnoj cijevi) i mokraćnom mjehuru.  

Urinarne infekcije su jedne od najčešćih bakterijskih infekcija, a mogu zahvatiti i muškarce i žene. Češće se javljaju kod osoba ženskog spola zbog anatomskih karakteristika mokraćne cijevi (mokraćna cijev je kraća kod žena te se infekcija lakše proširi prema mokraćnom mjehuru) i blizine analnog i mokraćnog otvora (bakterija E. coli iz probavnog lakše dospije u mokraćni sustav). 

e coli simptomi

Rizični čimbenici za nastanak urinarnih infekcija su:

  • Anatomija ženskog mokraćnog sustava (kao što smo već naveli, žene imaju kraću mokraćnu cijev koja omogućuje brže i lakše širenje mokraćnih infekcija te je otvor mokraćne cijevi vrlo blizu analnom otvoru, što omogućuje lakši prijenos E. coli iz probavnog sustava u mokraćni)
  • Seksualna aktivnost (spolno aktivne žene sklonije su razvoju urinarnih infekcija, a rizik se povećava ukoliko žena često mijenja seksualne partnere)
  • Menopauza (opadanjem koncentracije hormona estrogena u menopauzi, povećava se sklonost razvoju urinarnih infekcija)
  • Kontracepcija (određene metode kontracepcije, poput dijafragme i spermicidnih sredstava, povećavaju rizik za nastanak infekcija)
  • Kateteri 
  • Oslabljen imunološki sustav
  • Opstrukcija mokraćnih puteva (bubrežni kamenci ili povećana prostata, otežavanjem protoka urina, povećavaju rizik za nastanak mokraćnih infekcija)
  • Šećerna bolest (velika količina šećera u mokraći dobar je medij za razmnožavanje bakterija)
  • Neispravne higijenske navike (korištenje agresivnih sredstava dovodi do iritacije mokraćnog sustava koji postaje skloniji upalama)

SIMPTOMI

Ovisno o dijelu mokraćnog sustava koji bakterija E. coli zahvati, razlikuju se i simptomi mokraćnih infekcija. Simptomi se javljaju naglo. Ponekad se urinarna infekcija može potvrditi nalazom bakterija u urinu, a biti asimptomatska, tada govorimo o asimptomatskoj bakteriuriji.

Simptomi infekcije mokraćnog mjehura ili mokraćne cijevi su:

  • Dizurija – bol i pečenje pri mokrenju
  • Polakizurija- učestalo dnevno mokrenje
  • Neodgodiva potreba za mokrenjem
  • Nikturija- učestalo noćno mokrenje
  • Urin neugodnog mirisa
  • Zamućeni urin
  • Krv u urinu

 

Simptomi pijelonefiritsa (upale bubrega) su:

  • Povišena tjelesna temperatura
  • Tresavica 
  • Bol u području bubrega (donjem dijelu kralježnice)
  • Mučnina
  • Povraćanje 
  • Bolno mokrenje
  • Učestalo mokrenje

e coli u urinu

DIJAGNOSTIKA

Dijagnoza mokraćnih infekcija postavlja se na temelju kliničkih simptoma i nalaza urina. 

Za analizu urina najpogodniji je prvi jutarnji urin (ili se uzima urin nakon što pacijent nije mokrio barem 3 sata), i to srednji mlaz mokraće jer se prvim mlazom ispire mokraćna cijev. Prije uzimanja uzorka urina, poželjno je spolovilo oprati samo mlakom vodom te ne koristiti agresivne sapune. Urin se prikuplja u sterilnu posudicu koju možete kupiti prethodno u ljekarni, u slučaju da to obavljate kod kuće. 

Urin se za dijagnozu mokraćne infekcije analizira na prisutnost leukocita (upalnih stanica), eritrocita (crvenih krvnih stanica) i bakterija. U korist dijagnoze urinarne infekcije govori nalaz leukocita u urinu te prisutnost 105 ili više bakterija/mm urina. 

Kako bi odredili o kojem se uzročniku mokraćne infekcije radi, potrebno je napraviti i urinokulturu. Međutim, budući da je u više od 80% slučajeva uzročnik upravo bakterija E. coli, nema potrebe za urinokulturom, osim kada se radi o trudnicama, dijabetičarima i pacijenticama s ponavljajućim urinarnim infekcijama. U tim slučajevima, pomoću urinokulture se određuje uzročnik i započinje sa specifičnom ciljanom terapijom.

e coli liječenje

INFEKCIJA E.COLI KOD DJECE

Urinarne infekcije kod djece su uz infekcije dišnog sustava, najčešće infekcije dječje dobi. Kao i u odraslih, najčešći uzročnik mokraćnih infekcija je bakterija E. coli. Njezina dominacija opada s brojem infekcija. Tijekom novorođenačke dobi infekcije se češće javljaju kod muške djece zbog češćih prirođenih anomalija mokraćnog sustava, a kasnije su, zbog anatomije mokraćnog sustava (kraće mokraćne cijevi), češće u djevojčica. E. coli osim urinarnih infekcija, u dječjoj dobi, uzrokuje i nastanak sepse i meningitisa.

Infekcija E. coli se u djece ne mora očitovati tipičnim simptomima. Naime, u novorođenačkoj dobi se javljaju nespecifični simptomi, poput teškoća u hranjenju, slabijeg napredovanja, plača i nervoze te poteškoća sa disanjem. Djeca do 3. godine često imaju proljev, bolove u trbuhu, visoku tjelesnu temperaturu, nemirni su i plaču, a tek nakon te dobi, infekcija E. coli se prezentira karakterističnom kliničkom slikom.

INFEKCIJA E.COLI KOD TRUDNICA

U trudnoći je također, 80-90% urinarnih infekcija uzrokovano bakterijom E. coli. 

Trudnice su sklonije razvoju mokraćnih infekcija zbog povećanog volumena mokraćnog mjehura, proširenja mokraćovoda, visokih koncentracija hormona estrogena i progesterona koji smanjuju mogućnost obrane mokraćnog sustava od invazije bakterija te prisutnosti glukoze (šećera) u urinu, što čini pogodan medij za razmnožavanje bakterija. 

Mokraćne infekcije u trudnoći dovode do komplikacija kod majke i djeteta, poput prijevremenog poroda, niske porođajne mase novorođenčeta, sepse i upale pluća novorođenčeta i sl. Prema tome, potrebno je svaku urinarnu infekciju kod trudnica pravovremeno liječiti

U trudnoći se čak pristupa i liječenju asimptomatske bakteriurije (nalaz bakterija u urinu bez kliničkih simptoma), što nije praksa kod žena koje nisu trudne. Također, kod trudnica je za dokazivanje uzročnika potrebno učiniti i urinokulturu te prema nalazu započeti s ciljanom terapijom.

e coli u trudnoći

LIJEČENJE INFEKCIJE E. COLI

Mokraćne infekcije uzrokovane bakterijom E. coli liječe se antibioticima. Prvi lijek izbora za liječenje nekomplicirane infekcije u ambulantnim uvjetima je nitrofurantoin. Antibiotik je potrebno uzimati prema uputama liječnika te do kraja terapije, bez obzira što već nakon nekoliko dana može doći do poboljšanja simptoma. 

Od iznimne je važnosti piti velike količine tekućine. Tekućina potiče mokrenje, a samim time pomaže u ispiranju bakterija iz mokraćnog sustava. Preporuča se piti vodu, nezaslađene sokove i čajeve. Najkorisniji su se pokazali Uvin čaj i sok ili čaj od brusnice. Uvin čaj djeluje antibakterijski i protuupalno, dok za preparate od brusnice ne postoje još utemeljeni znanstveni dokazi koji govore u prilog njihove djelotvornosti, ali prema iskustvu mnogih žena pokazalo se da pomažu.  Preparati brusnice sadrže sastojke koji sprječavaju vezanje bakterije E. coli na epitel mokraćnog sustava i reagiraju s fimbrijama (nožicama) bakterije. Također, brusnica mijenja pH urina. Djelotvornim se pokazala i D- manoza, šećer koji se veže za izdanke bakterije i time sprječava njezino vezanje za epitel mokraćnog sustava.

PREVENCIJA 

Kako bi spriječili nastanak mokraćnih infekcija, potrebno je pridržavati se sljedećih savjeta:

  1. Pijte dovoljno tekućine
  2. Kada god osjetite potrebu, pomokrite se (zadržavanje mokraće pomaže razmnožavanju bakterija)
  3. Uvijek se izmokrite do kraja
  4. Nakon obavljanja nužde, brišite se od naprijed prema straga kako bi spriječili prijenos bakterije E. coli iz područja analnog otvora u mokraćni sustav
  5. Prilikom tuširanja i kupanja izbjegavajte koristiti agresivne šampone (iritacija mokraćnog sustava povećava rizik od nastanka infekcije)
  6. Tijekom menstrualnog krvarenja redovito mijenjajte higijenske uloške i tampone
  7. Izbjegavajte nositi tijesnu i usku odjeću te nosite pamučno donje rublje
  8. Nakon spolnog odnose se pomokrite kako bi spriječili prodor bakterija u mokraćni sustav
  9. Povećajte unos vitamina C – jedite više voća i povrća (dokazano je da vitamin C doprinosi kiselosti urina, što sprječava razvoj bakterija)
  10. Uzimajte probiotike

e coli kod djece

OSTALE INFEKCIJE 

Bakterija E. coli najčešće uzrokuje infekcije mokraćnog i probavnog sustava. O mokraćnim infekcijama već smo ranije govorili. Probavne infekcije uzrokuju različite podvrste bakterije: npr. EPEC- enteropatogena E. coli uzrokuje proljev kod djece, ETEC- enterotoksična E. coli proljev putnika, a EIEC- enteoinvazivna E.coli dizenterija i sl. Većina ovih podvrsta bakterije uzrokuje proljeve koji ne zahtijevaju posebnu vrstu liječenja. E. coli kod novorođenčadi uzrokuje meningitis i sepsu.

Kod odraslih ova bakterija vrlo rijetko uzrokuje meningitis, uglavnom nakon traume ili kirurškog zahvata. Također, rijetko E. coli mogu biti uzrokom dišnih infekcija, artritisa, endokarditisa ili infekcija kože.

 

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvori:

E. coli infekcije. Dostupno na:

https://javno-zdravlje.hr/e-coli-infekcije/

E. coli. Dostupno na:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/e-coli/symptoms-causes/syc-20372058 

Urinary tract infection (UTI). Dostupno na:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/symptoms-causes/syc-20353447 

Đelmiš J., Orešković S. i suradnici. 2014. Fetalna medicina i opstetricija

Mardešić D. i suradnici. 2016. Pedijatrija.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.