×

Biokemijska trudnoća

Biokemijska trudnoća predstavlja povišenje hormona trudnoće, uz odsutnost ploda u maternici. Ponekad žene niti ne primijete da su ostale trudne, već se krvarenje zbog vrlo rano pobačenog ploda javi u terminu očekivane menstruacije te žena pomisli da se radi o redovnoj menstruaciji. U ovom blogu donosimo vam sve što trebate znati o biokemijskoj trudnoći – definiciju, simptome, dijagnostiku, uzroke, detalje o biokemijskoj trudnoći nakon umjetne oplodnje te sve o ovulaciji i trudnoći nakon biokemijske trudnoće.

biokemijska trudnoća

ŠTO JE BIOKEMIJSKA TRUDNOĆA

Biokemijska trudnoća predstavlja povišenje hormona trudnoće, hCG-a uz odsutnost ploda u maternici prikazanoj ginekološkim ultrazvukom. Sinonimi za ovaj medicinski fenomen su kemijska trudnoća, pretklinički gubitak embrija (ploda) i trudnoća nepoznate lokacije. Trajanje biokemijske trudnoće vrlo je kratko, odnosno, biokemijska trudnoća predstavlja vrlo rani spontani pobačaj koji se dogodi tijekom implantacije (ugnježđenja) ploda maternicu te se implantacije koja je započela ne dovrši. Nakon što se proživi biokemijska trudnoća iskustva mogu biti negativna, jer par nakon početne radosti zbog nove trudnoće prima vijesti da ploda ipak nema, što predstavlja stres i opterećenje, pogotovo za one parove koji su suočeni s neplodnošću odlučili pristupiti postupku umjetne oplodnje. Biokemijsku trudnoću potrebno je razlikovati od izvanmaternične trudnoće koja je također obilježena povišenim hCG-om i praznom maternicom, ali se plod implantirao unutar trbušne šupljine ili drugih dijelova spolnog sustava (jajovod, crijevo, rodnica), što predstavlja rizik za zdravlje i život žene.

biokemijska trudnoća simptomi

hCG

hCG (humani korionski gonadotropin) je hormon koji izlučuje posteljica. Biokemijski je pokazatelj trudnoće koji možemo dokazati nakon vađenja krvi već sedam dana od ovulacije. Prisutnost hCG-a 12 dana od ovulacije upućuje na trudnoću, no ukoliko se ultrazvukom ne prikaže plod u maternici jedna od mogućih dijagnoza je biokemijska trudnoća. Ponekad je moguće zabilježiti i lažno pozitivan nalaz, što znači da žena nije trudna, niti se radi o biokemijskoj trudnoći, već je test greškom zabilježio prisutnost hCG-a. Najčešći uzrok je prisutnost hCG-a u krvi nakon njegove primjene za indukciju (izazivanje, poticanje) ovulacije tijekom postupka IVF-a (umjetne oplodnje, eng. in vitro fertilization) pri čemu se hCG ne stigne razgraditi u organizmu.

BIOKEMIJSKA TRUDNOĆA – SIMPTOMI

Simptomi biokemijske trudnoće nisu uvijek prisutni, već je jedini pokazatelj da se ona  dogodila menstruacija nakon biokemijske trudnoće , odnosno, krvarenje koje je posljedica odbacivanja ploda zajedno s površinskim slojem endometrija (unutarnjeg dijela maternice) upravo zbog činjenice da je trajanje biokemijske trudnoće kratko. U nekih žena kod kojih je prisutna biokemijska trudnoća simptomi mogu biti sljedeći:

  • točkasto krvarenje tjedan dana prije očekivane menstruacije
  • blagi grčevi u donjem dijelu trbuha
  • vaginalno krvarenje koje se javlja blizu vremena očekivane menstruacije (krvarenje koje se javi nekoliko dana prije očekivane menstruacije ili krvarenje koje se javlja nekoliko dana nakon očekivanog termina menstruacije koja je izostala) koje žene često zabunom protumače kao redovnu menstruaciju.

biokemijska trudnoća iskustva

UZROCI BIOKEMIJSKE TRUDNOĆE

Biokemijska trudnoća može biti uzrokovana čimbenicima od strane ploda ili majke među koje ubrajamo:

  • zakašnjelu implantaciju (ugnježđenje)
  • poremećaj u razvoju ploda, uključujući i kromosomske anomalije
  • tanki endometrij (unutarnji sloj maternice u koji se implantira plod)
  • poremećaj u nastanku posteljice

BIOKEMIJSKA TRUDNOĆA NAKON IVF

Biokemijska trudnoća nakon IVF-a opaža se češće nego nakon spontanog začeća zbog činjenice da se hCG tijekom IVF postupka češće i detaljnije prati. Pojava biokemijske trudnoće nakon postupka umjetne oplodnje povećava šanse da će sljedeći postupak umjetne oplodnje rezultirati trudnoćom, ali također povećava rizik od ponovljene biokemijske trudnoće i spontanog pobačaja

BIOKEMIJSKA TRUDNOĆA – ISKUSTVA

Iskustvo biokemijske trudnoće predstavlja veliko psihološko opterećenje i izaziva negativne emocije kod oba partnera, pogotovo kada se bore s neplodnošću postupkom umjetne oplodnje ili nakon proživljenog spontanog pobačaja. Razlog tome je osjećaj sreće koji se javlja prilikom pozitivnog testa na trudnoću koji registrira hCG praćen razočaranjem, tugom i osjećajem beznadnosti koji se javljaju nakon što se utvrdi da nema ploda te da je u pitanju biokemijska trudnoća. Ponekad je stres toliko velik da parovi odustaju od daljnjih pokušaja umjetne oplodnje. Pacijentice često osjećaju krivnju razmišljaju o pitanjima poput “ Jesam li učinila nešto što je naštetilo plodu?” ili “Znači li biokemijska trudnoća da mi nije suđeno imati djecu?”. Važno je napomenuti da je odgovor na navedena pitanja negativan te da žena nikako nije kriva za biokemijsku trudnoću te da je moguće postati majkom nakon proživljene biokemijske trudnoće.

biokemijska trudnoća nakon ivf

BIOKEMIJSKA TRUDNOĆA – LIJEČENJE

Ukoliko vam je dijagnosticirana biokemijska trudnoća kiretaža (postupak struganja maternice koji se izvodi nakon spontanih pobačaja) ili ostali ginekološki zahvati nisu potrebni jer se plod nije uspio ugnijezditi u maternicu, no svaka bi žena nakon biokemijske trudnoće trebala biti podvrgnuta ginekološkom pregledu.

OVULACIJA NAKON BIOKEMIJSKE TRUDNOĆE

Ovulacija nakon biokemijske trudnoće u zdravih žena može biti uspostavljena već idućeg mjeseca, no budući da se radi o vrlo ranom gubitku trudnoće ponekad je potrebno nekoliko menstrualnih ciklusa kako bi se uspostavila ovulacija. Pacijenticama koje planiraju ponovnu indukciju ovulacije (izazivanje ovulacije pomoću pripravaka lijekova i hormona) i umjetnu oplodnju potrebna je konzultacija s ginekologom koji na individualnoj razini donosi odluku o daljnjim terminima indukcija.

trudnoca nakon biokemijske trudnoce

 TRUDNOĆA NAKON BIOKEMIJSKE TRUDNOĆE

Trudnoća nakon biokemijske je moguća, a ukoliko je uslijedila nakon postupka umjetne oplodnje, biokemijska trudnoća povećava šanse za ostvarivanje trudnoće u sljedećem postupku IVF. Ukoliko je nastupila nakon spontanog začeća u zdrave žene, trudnoću je moguće ostvariti već tijekom sljedećeg mjeseca. 

o, biokemijska trudnoća je fenomen koji se može javiti nakon spontanog začeća ili nakon umjetne oplodnje. Jednom proživljena biokemijska trudnoća ne mora značiti da buduće trudnoće neće uspjeti ili neće biti iznesene. Ovaj fenomen rezultat je složenih bioloških čimbenika i nikako nije krivnja žene koja ga je doživjela, a može predstavljati značajno psihičko opterećenje za par koji planiraju trudnoću.

LITERATURA:

  1. Biochemical Pregnancies: How Should They Be Interpreted?
  2. What to know about a chemical pregnancy
  3. A comparison of biochemical pregnancy rates between women who underwent IVF and fertile controls who conceived spontaneously
  4. Biochemical Pregnancy During Assisted Conception: A Little Bit Pregnant

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.