×

Glavobolje u trudnoći – kako si pomoći?

Migrena je vrsta glavobolje obilježena pulsirajućim bolovima, obično s jedne strane glave, a često je popraćena i mučninom. Općenito su žene češće pogođene nego muškarci. Čak 15-20% trudnica pate od migrena. Trudnice češće pate od migrena u prvom tromjesečju, dok u drugom i trećem tromjesečju dolazi do poboljšanja. U slučaju tzv. migrene s aurom, obično tijekom trudnoće nema napretka, no to je ujedno i rjeđi oblik migrene. „Aura” je prolazni neurološki ispad koji prethodi glavobolji te se zbog sličnosti simptoma može zamijeniti s moždanim udarom. Karakterizirana je pojavom poremećaja vida poput bljeskajućih svjetala, linija ili slijepih točaka u vidnom polju, kao i osjetnih ispada u obliku trnaca. U nastavku čitajte o tome što možete učiniti ako bolujete od migrena, koje su vrste liječenja sigurne za trudnice, te kada je potrebno potražiti liječničku pomoć u slučaju da patite od ove vrste glavobolje u trudnoći.

glavobolja u trudnoći
KOJI JE UZROK GLAVOBOLJE U TRUDNOĆI?

Točan uzrok migrena nije poznat. Pretpostavlja se da je riječ ponajprije o genskoj predispoziciji jer se migrene često javljaju kada je na njih pozitivna obiteljska anamneza (kada još netko u obitelji ima takvu dijagnozu). Poznato je da su i do tri puta učestalije u žena nego kod muškaraca te da mogu nastupiti već u djetinjstvu, a najčešće se ispoljavaju do 40. godine života. Razlog zašto se migrene mogu javiti u trudnoći jest promjena razine hormona estrogena – poglavito u prvom tromjesečju, kada se razina estrogena još nije ustalila. Još jedan uzrok glavobolja u ranoj trudnoći jest blago povećanje krvnog tlaka – zbog pritiska krvnih žila na živčane završetke u mozgu, dolazi do boli.

Okidači migrena

Postoji nekoliko poznatih okidača migrena općenito, a onda i glavobolja kod trudnica, koji uključuju sljedeće:

 • nedovoljno sna – trudnicama se preporučuje 8-10 sati sna noću
 • stres
 • dehidracija – trudnicama se preporučuje unos od 2-2,5L vode dnevno
 • izloženost jakoj svjetlosti (poput fluorescentnog osvjetljenja)
 • izloženost intenzivnim mirisima (npr. parfemi)
 • određena hrana i pića (poput čokolade, kofeina, nekih prezervativa u hrani)
 • atmosferske promjene

 

Treba imati na umu da navedeni okidači nisu jednaki za svaku osobu, kao i da određeni okidači neće uvijek kod pojedine osobe izazvati migrenu. Obično se radi o kombinaciji faktora (npr. nedovoljno sna, uz unos kofeina i izloženost fluorescentnoj svjetlosti), no čak ni tada nema pravila. Korisno je voditi dnevnik o tome što izaziva napadaje migrene, tako da ih ubuduće izbjegavate ako je to ikako moguće. Migrene su prilično nepredvidive – mogu trajati nekoliko sati, do nekoliko dana u ekstremnim slučajevima. Kod nekih trudnica se stanje poboljša tijekom trudnoće, a kod drugih ne. 

glavobolja kod trudnica

NAPADAJ GLAVOBOLJE U TRUDNOĆI – SIMPTOMI

Napadaj migrene u trudnoći sastoji se od četiri karakteristične faze; prodromalne faze, aure, glavobolje i postdromne faze. 1.

1. PRODROMALNA FAZA

Ova se faza obično javlja 1-3 dana prije početka same glavobolje, a ranim prepoznavanjem njenih znakova može se na vrijeme ublažiti ili spriječiti daljnji razvoj migrene. U prodromnoj fazi se mogu javiti:

 • promjene raspoloženja, poput hiperaktivnosti, razdražljivosti i depresivnog raspoloženja
 • umor i iscrpljenost
 • ukočenost (pogotovo u predjelu vrata)
 • poteškoće s koncentracijom
 • osjetljivost na svjetlosne podražaje

glavobolja u ranoj trudnoći

 

2. AURA

Faza aure ne javlja se uvijek s napadajem migrene – učestalost se procjenjuje na 1/3 slučajeva. „Aura” je prolazni neurološki ispad koji prethodi glavobolji, a karakteristični simptomi uključuju:

 • pojavu poremećaja vida, poput bljeskajućih svjetala, linija ili slijepih točaka u vidnom polju
 • osjetne ispadi u obliku trnaca ili ukočenosti
 • motoričke ispade, poput slabosti udova
 • poremećaje govora

 

3. GLAVOBOLJA

Prepoznatljiva glavobolja kao glavna karakteristika migrene traje u prosjeku 4 sata, no može trajati i duže u nekim slučajevima. Simptomi ove faze jesu:

 • pulsirajuća glavobolja koja je obično lokalizirana s jedne strane glave, no može biti prisutna i u cijelom području glave
 • mučnina i povraćanje
 • vrtoglavica
 • osjetljivost na svjetlo, zvukove ili mirise

 

4. POSTDROMNA FAZA

Postdromna faza može trajati 24-48 sati, no ne javlja se uvijek. Ukoliko postoji, obično se javljaju sljedeće tegobe:

 • iscrpljenost
 • zbunjenost
 • bolovi na različitim dijelovima tijela
 • dehidracija
 • depresivno ili euforično raspoloženje
 • poteškoće s koncentracijom

jaka glavobolja u trudnoći

KOMPLIKACIJE – preeklampsija

Istraživanja pokazuju da žene koje boluju od glavobolja od trudnoći imaju povišen rizik za razvoj nekih komplikacija, poput preeklampsije. Preeklampsija je trudnoćom izazvan povišen krvni tlak sa znakovima oštećenja nekih organskih sustava, najčešće jetre i bubrega (pojačano izlučivanje proteina mokraćom). Radi se o opasnom stanju koje može ugroziti trudnoću i majčin život. Jedan od karakterističnih simptoma preeklampsije jesu migrene s aurom, te je iz tog razloga od ključne važnosti posjetiti liječnika ako patite od glavobolje u trudnoći.

JAKA GLAVOBOLJA U TRUDNOĆI – LIJEČENJE

Tijekom trudnoće potrebno je paziti na vrstu lijeka koja se primjenjuje, kako se ne bi ugrozilo zdravlje fetusa u razvoju. Iz tog su razloga kućni pripravci prva linija obrane kod glavobolje u trudnoći, a to uključuje:

 • upravljanje okidačkim čimbenicima – razlikuje se od osobe do osobe, pa je potrebno voditi evidenciju o tome koji točno čimbenici uzrokuju napadaje migrene i izbjegavati ih
 • tople ili hladne obloge – ovisno o mjestu boli, hladni oblozi mogu biti korisni ako se koriste na samoj glavi, dok su topli oblozi korisni kod ukočenosti vrata
 • unos dovoljne količine vode i pravilna prehrana
 • izbjegavanje jakog svjetla i glasnih zvukova – povlačenje u prostoriju prigušenog svjetla i bez buke može uvelike pomoći

glavobolja simptom trudnoće

U slučaju da primjena ovih metoda nije dovoljna za suzbijanje glavobolje u trudnoći, liječenje se svodi na suzbijanje akutne boli i profilaksu (korištenje lijekova za sprječavanje budućih migrena). Akutne napadaje migrene moguće je liječiti općim analgeticima (lijekovi protiv boli) i ostalim lijekovima koji su sigurni za korištenje kod trudnica. U tom se slučaju nužno savjetovati s liječnikom, jer se određeni lijekovi nikako ne smiju koristiti za vrijeme trudnoće – neki lijekovi povezani su s urođenim manama kod fetusa, pobačajem, prijevremenim porodom i drugim opasnim komplikacijama. Profilaksa migrene primjenjuje se kod učestalosti napadaja migrene od 4 ili više puta mjesečno, kada napadaji traju dulje od 48 sati i narušavaju kvalitetu života te kod neučinkovite akutne terapije. Profilaksa se provodi 3-6 mjeseci, nakon čega se lijek postupno isključuje iz terapije.

Za kraj

Glavobolje u trudnoći prilično su učestala pojava i, iako neugodne, većinom ne predstavljaju ozbiljniji problem. Žene koje pate od migrena u trudnoći imaju ograničen izbor lijekova, jer su neki od njih štetni za korištenje u trudnoći. Potrebno je obaviti liječnički pregled ako su migrene u trudnoći učestale ili izazivaju ozbiljnije tegobe, kako bi se poboljšala kvaliteta života i isključile neke druge komplikacije. Za sva pitanja povezana s vašom trudnoćom, uvijek se možete obratiti liječniku na ginekološkom pregledu.

 

LITERATURA:

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.