Trakavice su organizmi koji žive parazitarnim (nametničkim) načinom života u probavnom sustavu kralježnjaka, poglavito domaćih životinja.
Nađu li se u probavnom traktu čovjeka, mogu dovesti do infekcije i tegoba koje sežu od blage nelagode u trbuhu, sve do životno ugrožavajućih stanja.
Kako bismo rizik infekcije i komplikacija smanjili na minimum, potrebno je upoznati se s prirodom ovih nametnika. Sve o njihovim načinima širenja i metodama prevencije infekcije naučite u današnjem blogu.
Trakavice su višestanični organizmi koji najčešće žive kao nametnici u crijevima životinja, a mogu narasti i do nekoliko metara u dužinu.
One su sastavljene od glavice, vrata i tijela sazdanog od mnogo manjih članaka, a prekrivenog slojem mišića i ovojnicom koja se naziva kutikula.
Nakon što u probavnom traktu domaćina (životinje u čijem crijevu parazitiraju) odlože svoja jajašca, iz njih izlaze mlade ličinke koje mogu probiti stijenku crijeva i krvotokom dospjeti u druge organe. Ondje se začahure i sposobne su preživjeti dugi niz godina.
Stoga je nedovoljno termički obrađeno meso jedan od glavnih putova kojima se možemo zaraziti.
Budući da su trakavice skupina živih organizama, unutar te skupine razlikujemo nekoliko vrsta koje imaju brojna zajednička obilježja, no i nekoliko bitnih razlika. Ovdje ćemo se kratko upoznati s najčešćim trakavicama koje uzrokuju bolesti u ljudi.
Kao što joj i samo ime kaže, ova vrsta trakavice najčešće naseljava probavni trakt ljudi i svinja.
U čovjekovom crijevu trakavica živi i otpušta svoje članke koji pasivno izlaze u čovjekovoj stolici. Oni sadržavaju tisuće jajašaca koja se, ako dospiju u probavni trakt svinje, izlegu u ličinke i ulaze u krvotok te naseljavaju ostala tkiva.
U tkivima su začahurene u obliku koji se naziva cisticerka, a ako čovjek pojede zaraženo tkivo, nastaje bolest zvana cisticerkoza.
Goveđa trakavica je vrlo slična svinjskoj trakavici, no uz čovjeka, njezin domaćin su goveda.
Također, stvara ličinke koje se začahure u tkivima životinja (posebice mišićima), a osoba se može zaraziti tako da pojede termički nedovoljno obrađeno meso. Ova trakavica u ljudskom organizmu može živjeti i do 25 godina, te narasti do 12 metara.
Pasja trakavica je znatno kraća od ostalih, ali je i brojnija. U jednom zaraženom organizmu može ih biti na stotine, a najčešći prenosioci su pas, vuk, divlji pas i čagalj.
Jajašca ekinokoka izmetom napuštaju organizam nosioca, te tako mogu završiti na njihovom krznu ili u okolini.
Ljudi se najčešće zaraze kontaktom s inficiranim životinjama ili ingestijom prljavog voća ili povrća. Bolest koja nastaje naziva se ehinokokoza, a u Hrvatskoj se ona najčešće pojavljuje u području Dalmacije.
Trakavice iz ove skupine mogu se pronaći i u organizmima mačaka, ali i pasa, a bolest koju uzrokuju u ljudi se naziva toksokaroza. One se mogu prenositi poput pasje trakavice, no možemo ih pronaći i u tkivima drugih životinja koje su slučajno pojele jajašca ovih trakavica. Ako su se one začahurile u tkivima tih životinja, nedovoljno termički obrađeno meso može infekciju prenijeti i na čovjeka.
Ovisno o vrsti, trakavice mogu imati različit utjecaj na čovjekov organizam.
Neke trakavice, poput goveđe, samo žive u crijevu i nikada ne napadaju druge organe u tijelu. Njihova prisutnost u probavnom traktu može dovesti do iritacije crijeva i osjećaja nelagode u trbuhu, proljeva i nadutosti.
Pseća trakavica s druge strane, može ući u krvotok i tako dospjeti u druge organe gdje stvara šupljine ispunjene ličinkama trakavica (ciste). Dođe li do pucanja ovojnice tih šupljina, dolazi do rasapa ličinki po trbušnoj šupljini, što može biti životno ugrožavajuće.
Kao što smo ranije spomenuli, svinjska trakavica može uzrokovati stanje koje nazivamo cisticerkoza, a ono je obilježeno stvaranjem šupljina ispunjenih ličinkama trakavice u bilo kojem organu u tijelu. U najtežem slučaju, ove šupljine se formiraju unutar lubanje ili u oku, što uzrokuje teške simptome.
Simptomi infekcije trakavicom ovise o vrsti kojom je organizam zaražen, trajanju infekcije i o imunosnom sustavu pojedinca. U prvoj fazi infekcije sve vrste mogu dovesti do probavnih tegoba poput:
Oni će potrajati sve dok organizam sam ne izbaci sve dijelove trakavice u stolici (najčešći ishod) ili dok ne dođe do napretka simptoma u nešto ozbiljnije. Daljnji razvoj infekcije ovisi o vrsti trakavice i razvojnom stadiju u kojemu je trakavica (odrasla jedinka ili ličinka).
Kao što smo prije spomenuli, u ovom stanju dolazi do stvaranja čahura ličinki u tkivima, koje su osobito opasne ako se pojave u mozgu (neurocisticerkoza) ili u oku. Njihova pojava u ovim sjelima uzrokuje simptome poput:
Pasja trakavica može se širiti krvotokom i stvarati ciste u brojnim organima, najčešće jetri i plućima.
One mogu postojati godinama (i do 30 godina), a rastu brzinom od nekoliko centimetara godišnje. Nakon nekog vremena cista postane dovoljno velika da svojim pritiskom na okolne strukture dovede do pojave simptoma koji ovise o lokaciji same ciste.
Neke od najčešćih simptoma ehinokokoze navodimo u nastavku:
Infekcije mačjom trakavicom najčešće prolaze bez ozbiljnijih simptoma.
U rjeđim slučajevima dolazi do širenja ličinki organizmom, što se naziva visceralna migrirajuća ličinka (lat. larva migrans) ili do okularne toksokaroze (pojava ličinke u oku).
Visceralna larva migrans može se prezentirati:
Okularna toksokaroza pak obično dovodi do jednostranih simptoma u vidu:
Blaže infekcije u obliku probavnih tegoba često prolaze spontano. Pojava težih simptoma ukazuje na ozbiljnije kliničko stanje i zahtjeva detaljnu dijagnostičku obradu.
Nakon uzimanja anamneze o potencijalnoj izloženosti zaraženom mesu ili životinjama, potrebno je uzeti uzorak krvi, stolice i urina i obraditi ih u laboratoriju. U stolici je moguće pronaći jajašca trakavice koja predstavljaju siguran znak infekcije koja će se odraziti i na krvnu sliku.
U daljnjoj dijagnostičkoj obradi koriste se slikovne metode poput:
Postoje li znakovi zahvaćanja struktura unutar lubanje, korisno je uzeti i uzorak likvora (tekućine koja cirkulira kroz mozak i kralježničnu moždinu) za laboratorijsku dijagnostiku.
Jednom dijagnosticirana, infekcija trakavicom liječi se kombinacijom lijekova koji:
U najvećem broju slučajeva, ova terapija donosi zadovoljavajuće rezultate i potpuno izlječenje pacijenta.
Ako je došlo do razvoja cisti u tkivima, prvo propisujemo farmakološku terapiju (tablete) koja će usmrtiti ličinke trakavice unutar ciste, a zatim pristupamo njenom kirurškom uklanjanju, ako je na anatomski povoljnom mjestu.
Nakon upoznavanja s načinima širenja i razmnožavanja trakavica, donosimo nekoliko smjernica kako prevenirati infekciju trakavicom.
Da bismo sigurno uništili sva jajašca ili ličinke trakavice u mesu, potrebno ga je zagrijati na temperaturu od minimalno 63° Celzijusa, u svim njegovim dijelovima. Dakle, nije dovoljno postići samo vanjsku temperaturu mesa od 63°, nego i unutarnju.
Također, zamrzavanje mesa kroz 24 sata za ribu ili 7-10 dana za svinjetinu ili govedinu na -31° Celzijus dovodi do smrti svih potencijalno prisutnih ličinki trakavica.
Ako ste ljubitelj mesnih specijaliteta za pripremu kojih su ove temperature previsoke, spremajte ih samo od mesa koje je pregledano od strane veterinara. Mesnice i supermarketi obvezno prolaze ovu provjeru, dok za mesa iz domaćeg uzgoja svakako preporučamo visoku dozu opreza i testiranje mesa kod veterinara.
Nakon kontakta s vašim ljubimcem, poželjno je čim prije oprati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju ili usta prljavim rukama. Osobitu pažnju posvetite djeci, budući da su zbog svoje znatiželje i loših higijenskih navika ona osobito podložna svakojakim infekcijama.
Kontakt s divljim životinjama poput vukova, čagalja, lisica i divljih glodavaca, rizični je čimbenik za razvoj infekcije u vašeg ljubimca. Kako oni obično nemaju nikakve simptome infekcije, vlasnici niti ne posumnjaju na opasnost i tako se vrlo lako zaraze.
Voće i povrće je preporučljivo uvijek dobro očistiti prije konzumacije, kako zbog opasnosti od trakavice, tako i zbog brojnih drugih nametnika i pesticida koje ondje možemo pronaći.
Infekcije trakavicom u ljudi nešto su rjeđe u razvijenim zemljama zahvaljujući visokim higijenskim standardima i normativima za prodaju prehrambenih proizvoda.
Simptomi infekcije su najčešće blagi i prolaze sami od sebe, no moguć je i razvoj teže kliničke slike i komplikacija.
Stoga je dobra higijena i zdrava razina opreza pri kontaktu sa životinjama i domaćim prehrambenim namirnicama uvijek poželjna i preporučljiva.
LITERATURA:
Autor: Dr. Obad i Dr. Marušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin
Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.
Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska.
Kolačić | Trajanje | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |