×

Jesu li sunčeve zrake štetne zimi?

Sunčeve zrake potiču stvaranje vitamina D koji je potreban za zdravlje kostiju, no pretjerano izlaganje suncu, osobito bez adekvatne zaštite, može dovesti do oštećenja kože, ili čak dovesti do razvoja raka kože

Zaštita od sunca potrebna je tijekom cijele godine, stoga kako bi vam približili važnost iste te olakšali odabir odgovarajućih proizvoda, donosimo vam blog u nastavku. 

zastita-od-sunca-zimi

Što je to UV zračenje?

UV ili ultraljubičasto zračenje (engl. ultraviolet radiation) je nevidljivo ljudskom oku i pojavljuje se u tri oblika: 

 1. sunčeve UVA zrake – ultraljubičasto zračenje valne duljine od 315 do 400 nm 
 2. sunčeve UVB zrake – ultraljubičasto zračenje valne duljine od 280 do 315 nm
 3. sunčeve UVC zrake – ultraljubičasto zračenje valne duljine od 100 do 280 nm

 

Što je UV zračenje kraće valne duljine, slabije prodire u kožu, no ono je štetnije. UVC zračenje najopasniji je oblik ultraljubičastog zračenja. Međutim, s obzirom na to da ga potpuno filtrira atmosfera, ne dolazi do površine Zemlje. Također, atmosfera filtrira i veći dio UVB zračenja koje dopire samo do površinskog sloja kože, dok UVA zračenje prodiru još dublje u kožu.

Dolaskom zime i hladnijeg vremena, vjerujemo da kožu ne trebamo zaštiti od UV – zračenja. No, to nikako nije tako. Sunčeve UV zrake mogu prodrijeti i kroz oblake te maglu, stoga je kožu, tijekom cijele godine, potrebno adekvatno zaštititi, o čemu govorimo u nastavku teksta.

 

Djelovanje sunčevih UVA i UVB zraka

UVA i UVB zračenje može uzrokovati brojne posljedice po zdravlje naše kože.

Neke od njih navodimo u nastavku. 

 • crvenilo (eritem)
 • opekline
 • tamnjenje kože
 • opekline
 • smanjeno stvaranje kolagena i elastina 
 • rak kože

 

Zbog štetnog djelovanja sunčevih UV zraka, koža je podložna alergijama, hiperpigmentacijskim promjenama te tzv. fotostarenju koje se očituje: 

 • smanjenjem elastičnosti kože
 • nastankom bora 
 • grubljom i suhom kožom
 • nastankom tamnih mrlja na tijelu
 • pojavom pjega  
 • popucalim kapilarama na licu i dr.

 

Kako se zaštititi od UV zračenja zimi?

Skup mjera zaštite od štetnih učinaka ultraljubičastog zračenja nazivamo fotoprotekcijom. 

Ispravno fotoprotektivno ponašanje uključuje:

 • izbjegavanje izlaganja suncu – posebice između 10 i 14 sati 
 • nošenje fotoprotektivne odjeće (kape, naočale)
 • primjena krema sa zaštitnim faktorom 

 

Nanošenje pripravaka sa zaštitnim faktorom osim ljeti, potrebno je i zimi, osobito tijekom bavljenja zimskim sportovima poput skijanja ili sanjkanja.

zastita-od-sunca

Koji su nam sve preprati za zaštitu od sunca dostupni?

Preparati sa zaštitnim faktorom (engl. sun protective factor, SPF) dolaze u obliku krema, losiona, ulja, masti, spreja ili stika. Preparati za zaštitu kože od sunca pomažu u sprječavanju oštećenja kože, uključujući razvoj promjena koje prethode raku te raka kože, nakon izlaganja sunčevim zrakama. 

 

Na tržištu je dostupan širok raspon preparata za zaštitu od sunca, no kako odabrati adekvatan?

Odgovarajući pripravak sa zaštitnim faktorom trebao bi pružati zaštitu od UVA i UVB zračenja, biti jednostavan za korištenje, vodootporan te bi se što duže trebao zadržavati na koži. 

Prilikom odabira odgovarajuće kreme sa zaštitnim faktorom, na raspolaganju su vam one s kemijskim i mineralnim filterima.

 

Preparati za zaštitu od sunca s kemijskim filterima

Kreme s kemijskim filterima upijaju se u dublje slojeve kože, štite od sunca na način da apsorbiraju ultraljubičaste zrake te ih pretvaraju u toplinu koja se potom oslobađa kroz kožu. No, ono što ih čini ograničavajućim je to što mogu djelovati iritirajuće na osjetljivu kožu te uzrokovati začepljenje pora.

Stoga, birajte preparate na kojima je označeno oil –  free ili non – comedogenic.

 

Kreme za sunčanje s mineralnom zaštitom 

Kreme za sunčanje s mineralnom zaštitom upijaju se samo u površinske slojeve kože te djeluju kao „štit“, odnosno odbijaju UV zrake. Kreme s mineralnim filterima su blaže i dugotrajnije od kemijskih, pa su pogodne i za jako osjetljivu kožu. Obično su gušće te ostavljaju bijeli trag nakon namakanja kože ili znojenja, što je ujedno i njihov glavni nedostatak. Međutim, danas su formulacije znatno napredovale te svatko može pronaći proizvod za sebe i svoju kožu. 

 

Prije izlaganja sunčevim zrakama, bilo ljeti ili zimi, u torbi uvijek valja imati kreme za zaštitu od sunca za lice, tijelo, ali i usne, koje su također, jako osjetljivo područje, te ih redovito nanositi, tijekom cijele godine, bez obzira na doba godine.

 

Za savjet oko odabira preparata koji će odgovarati vašem tipu kože, obratite se našim dermatolozima s višegodišnjim iskustvom koji će vam uvijek vrlo rado pomoći!

Literatura

 

Autor: Dr. Nika Franceschi u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.