×

Kako se riješiti prekomjernog znojenja?

Prekomjerno znojenje ili hiperhidroza neugodno je stanje obilježeno intenzivnim znojenjem koje može značajno negativno utjecati na kvalitetu života pojedinca. Hiperhidrozom su obično zahvaćeni područje pazuha, dlanova, stopala, lica, glave i prepona. Osim što predstavlja neugodan estetski problem, pojačano znojenje može biti pokazatelj ozbiljnijeg podležećeg zdravstvenog stanja, stoga je potrebno pravovremeno reagirati i potražiti pomoć.

U tekstu koji slijedi donosimo vam sve o hiperhidrozi – što je, zašto se pojavljuje te kada potražiti liječničku pomoć. 

Kako se riješiti prekomjernog znojenja?

Što su žlijezde znojnice i koja je njihova uloga?

Lučenje znoja je fiziološki proces koji ovisi o radu žlijezda znojnica (žlijezde koje proizvode i luče znoj) u koži i predstavlja važan mehanizam kojim se tijelo hladi i regulira tjelesnu temperaturu. Do aktivacije žlijezda znojnica normalno dolazi prilikom povećanog rada mišića, u pretilih osoba, za vrijeme trudnoće, klimakterija te u vrućoj i vlažnoj klimi. 

 

Što je to prekomjerno znojenje?

Prekomjerno znojenje ili hiperhidroza je medicinsko stanje karakterizirano pojačanim radom žlijezda znojnica. Obično se pojavljuje neovisno o godišnjem dobu, izloženosti toplini (temperaturi okoline), fizičkom naporu te stresnim situacijama i karakterizirano je abnormalno pojačanim znojenjem koje ometa svakodnevne aktivnosti.

Zbog velikog broja znojnih žlijezda, prekomjerno znojenje najjače je izraženo na koži pazušne jame, dlanova, stopala, lica, uključujući obraze i čelo, te donjeg dijela leđa, dok se u žena javlja i u području ispod dojki. Hiperhidroza je često praćena neugodnim mirisom.

Kako se riješiti prekomjernog znojenja?

Što uzrokuje prekomjerno znojenje?

Hiperhidroza može biti generalizirana (zahvaća gotovo cijelo tijelo) ili žarišna (ograničena na jedno ili nekoliko dijelova tijela), te primarna ili sekundarna.

PRIMARNA HIPERHIDROZA – ovaj oblik hiperhidroze obično započinje u djetinjstvu ili adolescenciji, a brojne studije ukazuju na moguću genetsku sklonost za navedeno stanje. Uzrok primarne hiperhidroze najčešće je nepoznat. 

SEKUNDARNA HIPERHIDROZA – obično se javlja u odrasloj dobi i nastaje kao posljedica podležećeg medicinskog stanja, uzimanja određenih lijekova, konzumacije alkohola ili kofeina.

Brojna su zdravstvena stanja koja mogu uzrokovati sekundarnu hiperhidrozu. Neka od njih navodimo u nastavku: 

 

Kada potražiti pomoć liječnika?

Pretjerano znojenje može biti svakodnevni izazov te stalni izvor frustracije i nesigurnosti, a pokretanje teme prekomjernog znojenja često predstavlja izvor neugodnosti te velik broj žena i muškaraca izbjegava potražiti liječničku pomoć. Premda se pojačano znojenje uglavnom povezuje s ljetnim mjesecima i velikim vrućinama, kada govorimo o hiperhidrozi kao medicinskom stanju, ista predstavlja značajan problem i tijekom zimskih mjeseci, otežavajući svakodnevicu. 

Ignoriranje znakova i simptoma može samo produbiti postojeće stanje i dugoročno rezultirati izolacijom iz socijalnih interakcija te padom samopouzdanja. 

Stoga, primijetite li da vam pojačano znojenje otežava svakodnevne aktivnosti i umanjuje kvalitetu života, potražite savjet/pomoć izabranog liječnika.  

 

Znakovi prekomjernog znojenja:

 • obilan znoj vidljiv kroz odjeću 
 • nagli nastup znojenja
 • noćno znojenje (bez očitog razloga)

 

Kako se postavlja dijagnoza hiperhidroze?

Dijagnoza hiperhidroze postavlja se na temelju anamneze i fizikalnog pregleda, odnosno pažljivog promatranja dijelova tijela koji se prekomjerno znoje, a može se potvrditi određenim medicinskim testovima.

U svrhu utvrđivanja mogućeg podležećeg uzroka, vaš izabrani liječenik može provesti i dodatne pretrage, uključujući kompletnu krvnu sliku, određivanje glukoze, te razine hormona štitnjače u krvi. 

Kako se riješiti prekomjernog znojenja?

Liječenje hiperhidroze

Univerzalan lijek za liječenje hiperhidroze ne postoji. Međutim, postoji čitav niz dostupnih metoda koje vam mogu pomoći ublažiti neugodne simptome i kontrolirati stanje. 

 1. primjena antiperspiranta

U svrhu dugotrajne zaštite od jakog i prekomjernog znojenja i neugodnih mirisa ispod pazuha, kao prvi korak u liječenju hiperhidroze, vaš izabrani dermatolog, može vam preporučiti primjenu antiperspiranta (u obliku otopine heksahidrat aluminijeva klorida). Osim što je pristupačan, kada se primjenjuje prema uputama liječnika, može biti vrlo učinkovit. Mehanizam djelovanja antiperspiranta je blokada žlijezda znojnica, što predstavlja signal vašem tijelu da prestane proizvoditi znoj. 

 1. jontoforeza tekućom vodom

Liječenje hiperhidroze može uključivati i jontoforezu tekućom vodom kojom se zahvaćena područja (obično dlanovi te stopala) uranjanju u dvije posude napunjene tekućom vodom, od kojih svaka sadrži elektrodu koja provodi električnu struju niskog napona tijekom 10 – 20 minuta. Spomenuti tretman provodi se u ciklusima, u dogovoru s dermatologom. 

 1. primjena botulinum toksina

U liječenju prekomjernog znojenja, moguća je i primjena neurotoksina – botulinum toksina koji djeluje na živčane stanice i sprječava lučenje znoja iz žlijezda znojnica na duži vremenski period.

Injekcije su učinkovite, međutim dosta bolne i skupe. 

 1. kirurški zahvat

Operativni pristup (uklanjanje žlijezda znojnica) indiciran je ako poštedni zahvati nisu pokazali učinkovitost, a znojenje ima značajan utjecaj na svakodnevni život pojedinca.

 

Također, savjetujemo promjenu životnih navika –  nosite prozračnu i laganu (pamučnu) odjeću te izbjegavajte začinjenu hranu, alkohol i kofeinske napitke.

 

Koje su moguće komplikacije hiperhidroze? 

 • infekcije kože

Kao posljedica pretjeranog vlaženja kože mogu se javiti komplikacije poput bakterijske ili gljivične infekcije kože.

 • učinak na mentalno zdravlje 

Tijekom vremena, hiperhidroza može značajno negativno utjecati i na vaše mentalno zdravlje. 

Nekontrolirano i konstantno prisutno znojenje može biti toliko izraženo da izbjegavate rutinske radnje (poput podizanja ruku ili rukovanja) te odustanete od aktivnosti u kojima uživate kako bi ste izbjegli neugodnosti od pretjeranog znojenja.

 

Kako spriječiti prekomjerno znojenje? 

Premda hiperhidroza ne predstavlja životno ugrožavajuće stanje, ista se može znatno negativno odraziti na svakodnevno funkcioniranje, socijalnu interakciju i partnerske odnose.

Budući da su danas dostupne brojne terapijske metode za ovo stanje, ne odgađajte potražiti pomoć liječnika te zajedno s izabranim dermatologom od povjerenja, dođite do najboljeg rješenja za vas i vaše zdravlje!

Literatura:

 

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić i Dr. Dominik Ljubas u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.