×

Koliko često raditi papa test?

Test prema Papanicolaou (poznat i pod nazivom PAPA razmaz ili PAPA test), osnovna je metoda probira (engl. screening) za otkrivanje raka vrata maternice i njegovih predstadija.

Ova jednostavna, sigurna i lako dostupna medicinska pretraga omogućuje ranu detekciju promijenjenih stanica vrata maternice u stadiju kada se još uvijek mogu lako odstraniti, a prije razvoja karcinoma. S obzirom na dugo razdoblje između predstadija i razvoja same bolesti, rak vrata maternice jedan je od najpreventabilnijih vrsta raka, odnosno otkriven u ranom stadiju, ima šansu spriječiti se, kao i značajno veće šanse za izlječenje. Kako bi vam podigli svijest o važnosti redovitih odlazaka na preventivne ginekološke preglede i PAPA test, donosimo vam današnji blog.

papa test

 

PROBIR RAKA VRATA MATERNICE

Određene vrste raka mogu se otkriti i liječiti i prije nego što izazovu simptome. Testiranje na rak, odnosno na preduvjete koji ga mogu uzrokovati, kod osoba koje nemaju simptome naziva se probir.

Probir na rak vrata maternice pomaže spriječiti nastanak raka izdvajanjem rizičnih osoba i ranim otkrivanjem abnormalnosti na stanicama vrata maternice tako da ih možemo liječiti prije nego što se rak uspije razviti.

Rak vrata maternice uglavnom obuhvaća mlađe žene – više od polovice slučajeva raka vrata maternice javlja se kod žena mlađih od 45 godina.

Posljednjih 5 godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice prosječno oboli oko 300 žena, a umre njih oko 100.

Standardna metoda probira u kojoj se uzorak stanica vrata maternice provjerava na postojanje abnormalnosti naziva se PAPA TEST.

Osim promjena u izgledu i strukturi stanica, PAPA test može utvrditi i prisutnost upalnih promjena te uzročnika spolno prenosivih bolesti. Zahvaljujući otkriću PAPA testa, ostvaren je veliki napredak u ranom dijagnosticiranju i pravovremenom liječenju raka vrata maternice, a s obzirom na to da njegova upotreba korelira s velikim smanjenjem obolijevanja i smrtnosti od raka vrata maternice u svijetu, ali i u Hrvatskoj, smatra se najboljim testom probira za rak uopće.

POVEZANOST HPV INFEKCIJE I RAKA VRATA MATERNICE

Danas pouzdano znamo da je rak vrata maternice u 99.7 % slučajeva, uzrokovan kroničnom, neliječenom infekcijom humanim papiloma virusom (HPV).

Poznato je više od 200 tipova HPV – a, a samo je njih 50 – ak spolno prenosivo. HPV tipovi niskog rizika uzrokuju spolne bradavice ili kondilome i blaže promjene stanica vrata maternice, dok HPV tipovi visokog rizika (poglavito 16 i 18) mogu uzrokovati i teže promjene na sluznicama koje, ako se pravovremeno ne liječe, mogu dovesti i do nastanka karcinoma.

Visokorizični tipovi HPV – a najčešće uzrokuju karcinom vrata maternice, ali mogu uzrokovati i rak rodnice, anusa i grla kod žena te rak penisa, anusa i grla kod muškaraca.

Od trajne infekcije HPV – om do razvoja invazivnog karcinoma vrata maternice, može proći 10 do 15 godina tijekom kojih bolest prolazi kroz različite stupnjeve predstadija (CIN – ova). Nasreću, stadiji koji prethode raku vrata maternice, lako se liječe, ali s obzirom na to da često ne izazivaju simptome te ih je nemoguće vidjeti golim okom na ginekološkom pregledu, jedini način otkrivanja istih je ciljanom metodom, odnosno PAPA – testom.

Procjenjuje se da oko 80 % spolno aktivnih osoba bude zaraženo HPV–om u nekom trenutku svojega života.

Imunološki sustav organizma uklanja više od 90 % svih infekcija HPV–om unutar dvije godine, bez ozbiljnih zdravstvenih problema. U nekim slučajevima, infekcija se nastavlja te, ako se pravovremeno ne otkrije, može dovesti do razvoja prekanceroznih promjena i raka vrata maternice.

parakeratoza papa test

RAK VRATA MATERNICE I NJEGOVI PREDSTADIJI

Rak vrata maternice zloćudna je bolest koja nastaje kada se pojave nepopravljive promjene na stanicama koje oblažu vrat maternice te one počnu nekontrolirano rasti zbog dugotrajne infekcije visokorizičnim tipovima HPV – a.

Visokorizični tipovi HPV – a 16 i 18 uzrokuju 70 % svih karcinoma vrata maternice.

SIMPTOMI RAKA VRATA MATERNICE

Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetki. Predstadiji obično nemaju nikakve simptome.

Simptomi koji se mogu primijetiti u uznapredovaloj fazi bolesti uključuju:

  1. nepravilno krvarenje
  2. krvarenje između dva menstrualna ciklusa
  3. krvarenje nakon spolnog odnosa
  4. neuobičajen iscjedak iz rodnice
  5. bolovi u donjem dijelu trbuha

Koliko često raditi papa test?

Srećom, rak vrata maternice je bolest koja ne nastaje preko noći. Nastanku karcinoma vrata maternice prethodi cervikalna intraepitelna neoplazija ili CIN.

CIN (engl. cervical intraepithelial neoplasia) je pojam koji se koristi za opisivanje abnormalnih (displastičnih) promjena pločastih stanica vrata maternice, a ovisno o debljini zahvaćenosti epitela razlikujemo:

CIN I – promjene blagog stupnja koje zahvaćaju 1/3 debljine pločastog epitela

CIN II – promjene srednjeg stupnja koje zahvaćaju 2/3 debljine pločastog epitela

CIN III – promjene teškog stupnja koje zahvaćaju više od 2/3 debljine pločastog epitela

Važno je napomenuti kako u CIN III spada i CIS (lat. carcinoma in situ) koji označava promjene teškog stupnja koje zahvaćaju cijelu debljinu pločastog epitela. CIS je lokalizirani tumor koji ne prožima okolno tkivo.

Normalni epitel vrata maternice sastoji se od bazalnog, suprabazalnog i površinskog sloja.

U displastično promijenjenom epitelu vrata maternice nema tih slojeva, nego je epitel djelomično (CIN I, CIN II i CIN III) ili u potpunosti (CIS) nadomješten nepravilnim stanicama koje su poredane bez ikakvih pravila.

CIN je naziv za prekancerozne promjene vrata maternice koje mogu biti niskog (CIN I) ili visokog (CIN II, CIN III) stupnja, odnosno niskog ili visokog rizika za razvoj raka vrata maternice.

CIN nije rak, ali ako se ne liječi, može u budućnosti napredovati do raka.

KADA NAPRAVITI PRVI PAPA TEST?

Prema smjernicama Američkog društva za ginekologiju i porodništvo, žena bi prvom PAPA testu trebala pristupiti s navršenom 21. godinom ili nakon stupanja u prvi spolni odnos.

PAPA TEST – DJEVICE

S obzirom na to da je prijenos genitalnog HPV – a, osim spolnim odnosnom, moguć i izravnim kontaktom „kože na kožu ili sluznicu“ genitalnog područja, mlade djevojke/žene koje još nisu imale penetrirajući spolni odnos, mogu biti inficirane spomenutim virusom.

Upravo iz tog razloga, i djevicama se preporučuje redovita kontrola kod ginekologa, a ako su prisutne neke ginekološke smetnje, moguće je napraviti i tzv. indirektni PAPA test kojim se uzima bris rodnice kroz otvor na djevičnjaku ili himenu koji postoji za istjecanje menstrualne krvi.

KADA JE NAJBOLJE RADITI PAPA TEST?

Idealno vrijeme za napraviti PAPA test je sredina menstruacijskog ciklusa, odnosno između desetog i dvadesetog dana od početka menstruacije.

PAPA test za vrijeme menstruacije se ne preporučuje, jer prisutnost krvi, odnosno crvenih krvnih zrnaca u uzorku, onemogućava ispravnu interpretaciju nalaza.

KOLIKO SE ČEKA NALAZ PAPA TESTA?

Nalaz PAPA testa čeka se do 10 radnih dana.

Kada je potrebno otići na papa test

ZNAČENJE REZULTATA PAPA TESTA

U primjereno uzetom PAPA testu, većinu stanica čine pločaste (skvamozne) stanice rodnice i vrata maternice, a manji dio žljezdane (glandularne) stanice kanala vrata maternice.

UREDAN/NORMALAN NALAZ PAPA TESTA, odnosno nalaz negativan na intraepitelnu ili invazivnu leziju, znači da u brisu vrata maternice nisu pronađene promijenjene stanice ni znakovi upale što znači da imate vrlo mali rizik za nastanak premalignih i malignih promjena na vratu maternice.

Izabrani ginekolog, preporučit će vam ponavljanje PAPA testa za 1 – 3 godine.

UPALNE PROMJENE NA PAPA TESTU

PAPA test koji pokazuje upalu čest je nalaz, pogotovo kod spolno aktivnih žena.

Iako se prvenstveno koristi kao metoda probira za rak vrata maternice, PAPA test pruža informacije i o prisutnosti upalnih promjena na stanicama vrata maternice i stupnju upale, mikroorganizama kao uzročnika upale te karakterističnih promjena na stanicama koje uzrokuju neki mikroorganizmi čime neizravno ukazuju na infekciju.

Tako se jasno mogu vidjeti bakterije (Bacillus vaginalis – kao dio normalne, zdrave vaginalne mikrobiote,  Gardnerella vaginalis, Chlamydia trachomatis), gljivice (Candida albicans), paraziti (Trichomonas vaginalis) te promjene na stanicama koje uzrokuju virusi (Herpes simplex virus i humani papiloma virus (HPV)).

Prisutnost miješane flore na PAPA testu posljedica je neravnoteže „dobrih“ (laktobacila) i „loših“ bakterija u rodnici ili vagini. Miješana flora najčešći je nalaz kod spolno aktivnih žena i smatra se urednim.

S obzirom na stupanj, upala može biti blaga i prolazna ili teška, kada se u uzorku nalazi mnoštvo bijelih krvnih zrnaca (upalnih stanica) što zahtijeva daljnju obradu (cervikalne briseve) i liječenje.

Kao posljedica prilagodbe stanica vrata maternice na kronični podražaj, nalaz PAPA testa ponekad može pokazati parakeratozu, diskeratozu i/ili hiperkeratozu.

Spomenute mikroskopski vidljive zaštitne promjene epitelnih stanica vrata maternice predstavljaju nespecifičan nalaz i obično nastaju kao odgovor na preboljelu upalu, ali se povezuju i s kroničnom iritacijom, traumom, upotrebom dijafragme te HPV infekcijom.

abnormalne stanice na papa testu

ABNORMALAN („loš“) NALAZ PAPA TESTA ukazuje na prisutnost abnormalnih stanica.

Abnormalne ili atipične stanice na PAPA testu, zapravo su promijenjene stanice pločastog  (skvamoznog) ili žljezdanog (glandularnog) epitela vrata maternice, a u podlozi većine promjena je prisutnost humanog papiloma virusa, odnosno HPV–infekcija.

Abnormalnosti na PAPA testu uvijek zahtijevaju daljnju dijagnostičku obradu (cervikalne briseve na prisutnost bakterija, bris na HPV, kolposkopiju i eventualno biopsiju) i/ili liječenje.

Abnormalan nalaz PAPA testa znači da su pronađene promijenjene stanice vrata maternice, ali u najvećem broju slučajeva ni tada se ne radi o raku vrata maternice, već je potrebna daljnja obrada i liječenje.

KOLIKO ČESTO TREBA RADITI PAPA TEST?

Za rano otkrivanje i liječenje bolesti, potrebno je obavljati preventivne ginekološke preglede jednom godišnje, a PAPA test prema uputi ginekologa.

Mlada žena (u dobi do 24 godine) treba pristupiti PAPA testu onoliko često koliko joj je to preporučio liječnik s obzirom na ginekološke nalaze i utvrđeno zdravstveno stanje, što može biti, ako su prethodni PAPA testovi bili uredni, i jednom godišnje.

Optimalan razmak između dva PAPA testa (ako su prethodno napravljeni PAPA testovi bili uredni) iznosi tri do pet godina.

  • interval od 3 godine, optimalan je u životnoj dobi od 25 do 49 godina
  • interval od 5 godina, optimalan je u životnoj dobi od 50 do 64 godine

Preventivne ginekološke preglede potrebno je obavljati i u razdoblju gašenja reproduktivne sposobnosti, odnosno u perimenopauzi, menopauzi i postmenopauzi.

BOLOVI I KRVARENJE NAKON PAPA TESTA?

Blago krvarenje nakon PAPA testa nije neobična pojava te često nastaje kao posljedica samog zahvata s obzirom na to da se s vrata maternice uzima mala količina površinskih stanica. Iako je procedura obično bezbolna, zbog obilne prokrvljenosti vrata maternice, struganje stanica može izazvati oskudno krvarenje.

Krvarenje koje nastaje kao posljedica uzimanja brisa za PAPA test obično je kratkotrajno i prolazi samo od sebe.

koje spolne bolesti otkriva papa test

PAPA TEST U TRUDNOĆI

Prilikom prvog ginekološkog pregleda u trudnoći, potrebno je uzeti i bris za PAPA test, ako isti nije napravljen u posljednjih godinu dana.

Papa test je potpuno siguran tijekom trudnoće i neće naštetiti vašoj bebi.

MOŽE LI PAPA TEST OTKRITI TRUDNOĆU?

PAPA test je primarno test probira ili screening test koji služi ranom otkrivanju raka vrata maternice i premalignih promjena koje prethode njegovom nastanku.

PAPA test nije test na trudnoću. Jedini način sigurne detekcije trudnoće je određivanje razine beta hCG – a u uzorku krvi te ultrazvučni pregled.

„Loš“ PAPA test u trudnoći

Prema dosadašnjim saznanjima, prisutnost abnormalnih promjena stanica vrata maternice ili HPV–a ne utječe na ishod trudnoće, ali svakako je potrebno pažljivo praćenje kako biste vi i vaš izabrani ginekolog mogli donijeti najbolje odluke o liječenju u svakoj fazi trudnoće.

Abnormalni PAPA test može zahtijevati i primjenu dodatnih dijagnostičkih metoda poput kolposkopije koja omogućuje bolji uvid u promjene na stanicama vrata maternice.

Kolposkopija je postupak siguran za izvođenje tijekom trudnoće, ali svi eventualni daljnji zahvati obično se odgađaju dok se vaše dijete ne rodi.

Trudnicama s abnormalnim citološkim (PAPA) testom, preporučuje se pojačan nadzor tijekom trudnoće, odnosno ponavljanje PAPA testa i kolposkopije u svrhu praćenja napredovanja staničnih promjena.

Biopsija se u trudnoći izbjegava i iznimno se radi samo ako postoji ozbiljna sumnja na invazivni karcinom vrata maternice.

Važno je napomenuti da se velik broj manjih promjena stanica vraća u normalu nakon porođaja, ali to naravno ne smije umanjiti svjesnost o opasnostima dugotrajnog postojanja CIN promjena te odlasku na redovite kontrolne preglede kod izabranog ginekologa.

papa test pokazuje upalu

PREVENCIJA RAKA VRATA MATERNICE

U borbi protiv raka vrata maternice i njegovih predstadija razlikujemo primarnu i sekundarnu prevenciju.

Primarna prevencija raka vrata maternice obuhvaća pravodobnu, kontinuiranu edukaciju o odgovornom spolnom ponašanju koja, s obzirom na današnje spoznaje treba započeti prije početka spolnog života te cijepljenje protiv HPV–a.

Važno je napomenuti da je cjepivo protiv HPV–a visoko učinkovito u sprječavanju kronične infekcije koja može uzrokovati rak spolnih organa, ali budući da ne obuhvaća sve visokorizične tipove HPV – a, redoviti preventivni ginekološki pregledi i PAPA test kao metode sekundarne prevencije, i dalje su potrebni.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV–a, odgovornim spolnim ponašanjem, redovitim ginekološkim preventivnim pregledima i PAPA testom te liječenjem preinvazivnih i ranih invazivnih promjena vrata maternice.

Što se ranije otkriju promjene na stanicama vrata maternice, liječenje je lakše i uspješnije!

Podizanje svijesti o raku vrata maternice, uz adekvatan probir, cijepljenje i liječenje ključ je odgovarajuće prevencije.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

LITERATURA:

  1. Pap smear, Mayo Clinic
  2. The Pap (Papanicolaou) Test
  3. How often do I need a Pap smear?
  4. Pap smear: Do I need one if I’m a virgin?
  5. Human papillomavirus in cervical cancer
  6. Pap Smears During Pregnancy

 

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.