×

Krvarenje u trudnoći

Krvarenje u trudnoći se može javiti u bilo kojem stadiju trudnoće – od začeća pa sve do poroda. U većine se žena kod pojave krvarenja u trudnoći javi veliki strah, zabrinutost i tjeskoba, a u mislima im je najčešće samo jedno pitanje – je li moje dijete dobro? Iako krvarenje može biti znak nekih ozbiljnih stanja i poremećaja, često je u pitanju neki manji problem koji ne ugrožava zdravlje djeteta ni trudnice. U ovome vam blogu donosimo uzroke krvarenja u ranijem i kasnijem stadiju trudnoće te odgovaramo na pitanja zašto nastaju i kako se prezentiraju. Na kraju donosimo savjete što je najbolje napraviti kada primijetite krvarenje u trudnoći i kome se obratiti.

Krvarenje u trudnoći

ŠTO UZROKUJE KRVARENJE U TRUDNOĆI?

Krvarenje u trudnoći može biti uzrokovano samim komplikacijama trudnoće ili ginekološkim i drugim problemima koji nisu vezani uz samu trudnoću. Česti problemi koji se javljaju tijekom cijele trudnoće su:

 • infekcije genitalnog ili mokraćnog sustava
 • trauma 
 • benigne novotvorevine, poput polipa ili mioma
 • hemoroidi

 

Krv u mokraći u trudnoći najčešće je fiziološka pojava koja ne upućuje na bolest. U tom je slučaju riječ o mikroskopskoj hematuriji koja se ne vidi okom već isključivo mikroskopom pri pregledu urina. Međutim, ukoliko primijetite značajnu promjenu boje urina ili tragove krvi u mokraći, javite se svom liječniku!

Jača hematurija može biti jedan je od znakova infekcije spolnog ili mokraćnog sustava. U tom je slučaju praćena simptomima bolnog mokrenja, bolova u zdjelici, peckanja pri mokrenju i povišene tjelesne temperature. Infekcija se lako može isključiti brisom cerviksa ili mikrobiološkom analizom mokraće. 

Sitnija krvarenja u trudnoći nakon spolnog odnosa posljedica su povećane prokrvljenosti i osjetljivosti vrata maternice zbog porasta razina estrogena tijekom trudnoće. Dobrovoljan spolni odnos i intimne aktivnosti tijekom zdrave trudnoće ne mogu ugroziti plod. Međutim, spolni odnosi u trudnoći trebaju se izbjegavati ukoliko imate rizičnu trudnoću!

Neke žene mogu uočiti krvarenja u trudnoći nakon pregleda ili PAPA-testa, a ona su također posljedica povećane osjetljivosti cerviksa. Ukoliko primijetite takva krvarenja, obavijestite ginekologa o tome. Miomi mogu biti uzrok krvarenja, a njihova dijagnoza potvrđuje se ultrazvukom. Ove benigne promjene rijetko uzrokuju probleme kada su manjih dimenzija.

Krv u stolici u trudnoći upućuje na hemoroide. Oni su česti u trudnoći jer pritisak maternice doprinosi zadržavanju krvi u venskom sustavu zdjelice, pa tako i organima probavnog sustava. Zdrava prehrana bogata vlaknima, lagana fizička aktivnost i korištenje jastučića pri sjedenju neke su od metoda kojima možete olakšati njihove simptome.

zdrava prehrana

KRVARENJA VEZANA UZ TRUDNOĆU

Krvarenje u trudnoći često je vezano uz samu trudnoću. Kontinuirani razvoj ploda i napredovanje trudnoće razlog su zbog kojeg u svakom tromjesečju postoje drugi uzroci krvarenja. Zbog toga je uobičajeno podijeliti krvarenja na dvije skupine, a to su:

 • krvarenja u ranoj trudnoći (obuhvaćaju prvi trimestar trudnoće)
 • krvarenja u kasnoj trudnoći (obuhvaćaju period drugog i trećeg tromjesečja)

KRVARENJE U TRUDNOĆI – PRVO TROMJESEČJE

U oko 25% svih trudnoća javlja se krvarenje u prvom tromjesečju, što znači da je to relativno česta pojava. Većina žena koje imaju lagano krvarenje u prvom trimestru nastavlja imati normalnu, zdravu trudnoću, dok za neke žene krvarenje predstavlja prijeteći spontani pobačaj ili neku komplikaciju trudnoće. Upravo zbog toga je važno obratiti pažnju na svako krvarenje koje primijetite u ranoj trudnoći, kako ne biste previdjeli nešto ozbiljno. 

Prije svega, važno je znati koja je količina krvarenja u trudnoći ”normalna”, odnosno kada se žena mora odmah i hitno javiti svome liječniku. Točkasto krvarenje ili ”spotting označava nekoliko kapljica krvi koje se nalaze na vašem donjem rublju ili higijenskom ulošku, a najčešće se radi o implantacijskom krvarenju. Međutim, spotting može biti i znak infekcije mokraćnog sustava ili traume nakon spolnog odnosa. Obilna krvarenja u ranoj trudnoći često mogu prekrivati čitavi higijenski uložak, no mogu biti i veća pa uložak neće biti dovoljan. Uzroci takvog krvarenja najčešće upućuju na ozbiljnija stanja, osobito ako je krvarenje praćeno drugim simptomima kao što su grčevi u trbuhu.

Krvarenje ili sukrvica u ranoj trudnoći mogu biti posljedica: 

 • implantacijskog krvarenja
 • spontanog pobačaja
 • promjena na cerviksu
 • izvanmaternične (ektopične) trudnoće
 • retroplacentarnog hematoma

jaka glavobolja u trudnoći

IMPLANTACIJSKO KRVARENJE

Implantacijsko krvarenje se javlja u jedne trećine žena, najčešće u vrijeme očekivane menstruacije, često i prije nego što žena shvati da je trudna. Šestog do desetog dana od oplodnje događa se implantacija oplođene jajne stanice u sluznicu maternice. Tijekom usađivanja embrija u endometrij, mogu se oštetiti male krvne žile i upravo zbog toga nastaje implantacijsko krvarenje. Prema tome, ono može biti jedan od ranih znakova trudnoće.

KAKO GA PREPOZNATI?

Implantacijsko krvarenje je najčešće jako blago i prezentira se kao par ružičastih ili crvenih kapljica na donjem rublju ili kao tamniji, smećkasti iscjedak. Takvo krvarenje može biti praćeno blagim grčevima u donjem dijelu trbuha. Obično traje samo nekoliko dana. Ponekad je teško sa sigurnošću utvrditi je li krvarenje nastalo zbog trudnoće ili je u pitanju početak menstruacije. Neke žene jasno vide razliku jer je količina i boja krvi drugačija nego menstruacijska, dok je kod drugih žena razlika gotovo neprimjetna. Menstruacija je obično obilnija i može potrajati do tjedan dana, dok je implantacijsko krvarenje jako blago i traje samo dan ili dva. Ipak, ako niste sigurni, najbolje je da posjetite svoga ginekologa ili napravite kućni test za trudnoću.

SPONTANI POBAČAJ

Spontani pobačaj je gubitak ploda prije dvadesetog tjedna trudnoće. Spontani pobačaji se najčešće događaju upravo u prvom tromjesečju trudnoće, najčešće između sedmog i dvanaestog tjedna od začeća.

KAKO SE PREZENTIRA?

Spontani pobačaj obično započinje kao blaže krvarenje koje postaje sve obilnije, a najčešće je praćeno jakim grčevima u trbuhu. Bol u abdomenu može biti oštra te zahvaćati i leđa. Krv može biti svijetlije ili tamnije boje, a ponekad se mogu pojaviti i krvni ugrušci. Izuzetno je važno odmah se javiti liječniku ako primijetite ove simptome jer se može raditi o prijetećem pobačaju koji se u nekim slučajevima može spriječiti i zaustaviti. Također, svako obilnije krvarenje rizik je za vaše zdravlje jer, ukoliko potraje, može dođi do razvoja šoka i iskrvarenja.

IMPLANTACIJSKO KRVARENJE

EKTOPIČNA TRUDNOĆA

Izvanmaternična ili ektopična trudnoća podrazumijeva razvoj trudnoće na bilo kojem mjestu izvan šupljine maternice. Sijelo ektopične trudnoće najčešće je u jajovodu, a može biti i u jajniku, vratu maternice ili bilo gdje u abdominalnoj šupljini. Važno je naglasiti kako zametak koji nije implantiran na pravome mjestu, odnosno u endometriju maternice, ne može preživjeti. Njezino značenje leži i u tome što je ektopična trudnoća treći po redu uzrok smrtnosti povezan s trudnoćom i za ženu po život jako opasno stanje. 

KAKO SE PREZENTIRA?

Izvanmaternična trudnoća se najčešće prezentira kao bol u trbuhu koja je najčešće jednostrana i locirana u donjem dijelu, a praćena je krvarenjem tamne boje. Ponekad se može javiti i bol u ramenima jer nakupljanje krvi uzrokuje živčani podražaj. Takva prezentacija ektopične trudnoće karakteristična je za subakutni oblik, koji se susreće u najvećem broju slučajeva. Ponekad se uz navedene simptome mogu javiti i rani simptomi trudnoće, kao što su mučnina i slabost.

U akutnome obliku dolazi do prsnuća jajovoda zbog rastuće trudnoće koja rasteže stijenku te obilnog krvarenja u abdomen. To izaziva jaku, naglo nastalu probadajuću bol u trbuhu koja se javlja obično samo s jedne strane, a zbog krvarenja može doći do gubitka svijesti i razvoja šoka.

PROMJENE CERVIKSA

Trudnoća uzrokuje povećan protok krvi kroz sve dijelove spolnog sustava žene, uključujući i vrat maternice (cerviks). To je razlog zbog kojeg i neke manje manipulacije sa sluznicom cerviksa uzrokuju krvarenje. Najčešće se javlja nakon spolnog odnosa ili primjerice uzimanja PAPA-testa. Također, infekcija nekim od spolno prenosivih uzročnika može biti uzrokom ovakvog krvarenja.

KAKO SE PREZENTIRAJU?

Krvarenje toga tipa najčešće je oskudno. Obično se prezentira kao nekoliko kapljica svježe krvi nakon događaja u kojem je moglo dođi do iritacije cerviksa, kao što je spolni odnos ili ginekološki pregled. Krvarenje je kratkotrajno i prolazi samo od sebe.

Krvarenje u trudnoći

RETROPLACENTARNI HEMATOM

Retroplacentarni hematom je podljev krvi koji se najčešće nalazi na rubnim dijelovima posteljice. Može nastati iz više razloga, a jedan od njih je pucanje malih krvnih žila posteljice zbog čega se ona odljušti s ruba, a na tom mjestu nastaje krvni podljev (hematom). Takav hematom može ”mirovati” i ne ugrožavati tijek trudnoće, ali isto tako može i rasti te time prouzročiti brojne komplikacije, uključujući prijevremeni porod i spontani pobačaj.

KAKO SE PREZENTIRA?

Retroplacentarni hematom može se prezentirati kao blago krvarenje ili iscjedak crvenkaste boje. Ponekad nema nikakvih simptoma. Može biti opasan, osobito u kasnijim stadijima trudnoće te se zbog toga mora često kontrolirati, a trudnicama se propisuje mirovanje i smanjenje fizičke aktivnosti do kraja trudnoće. 

OSTALI RJEĐI UZROCI

Krvarenje u prvom tromjesečju trudnoće može nastati i zbog molarne trudnoće – rijetkog stanja u kojem dolazi do abnormalnog rasta tkiva posteljice zbog greške koja se dogodila za vrijeme oplodnje. U takvoj trudnoći plod ima teške kromosomske poremećaje i ne može se razvijati. Žena najčešće ima vaginalno krvarenje koje može biti različite jačine, bolne grčeve u trbuhu te izraženu mučninu i povraćanje.

Također, krvarenja u prvom trimestru češća su kod žena koje nose blizance ili neku drugu višeplodnu trudnoću. Krvarenje može biti tipa implantacijskog, ali može označavati i spontani pobačaj koji je češći u višeplodnim nego jednoplodnim trudnoćama.

KRVARENJE U KASNOJ TRUDNOĆI – DRUGO I TREĆE TROMJESEČJE

Krvarenje u kasnijim stadijima trudnoće obično je rjeđe, ali i ozbiljnije nego krvarenje u prvom tromjesečju. Ipak, njegov uzrok može biti i bezazlene naravi kao što je to slučaj primjerice kod manjih oštećenja cerviksa, ali i ozbiljan simptom koji može upućivati na stanje kao što je prijevremeni porod. U svakom slučaju, na krvarenje u drugom i trećem tromjesečju trudnoće treba obratiti osobitu pažnju. Krvarenja u kasnoj trudnoći najčešće su posljedica:

 • upale ili polipa na cerviksu
 • placente previje ili vase previje
 • abrupcije placente
 • prijevremenog poroda
 • i rijetko, puknuća (rupture) uterusa

UPALA CERVIKSA

Upala vrata maternice ili cervicitis često se javlja kod infekcije nekim od spolno prenosivih uzročnika, osobito klamidijom ili gonorejom. Ponekad može biti udružena s mokraćnom infekcijom, odnosnom upalom mokraćnog sustava.

KAKO SE PREZENTIRA?

Upala cerviksa najčešće se prezentira kao blago krvarenje ili sukrvav iscjedak. Važno je liječiti svaki cervicitis u trudnoći jer infekcija može uzrokovati prijevremeni porođaj ili spontani pobačaj. Upravo je zbog toga važno da sve trudnice naprave cervikalne briseve kako bi se ustanovilo postoji li infekcija nekim od spolno prenosivih uzročnika.

Krvarenje u trudnoći

POLIPI NA CERVIKSU

Polipi su izrasline na vratu maternice najčešće dobroćudne naravi koje obično ne izazivaju nikakve smetnje. Međutim, ponekad mogu rasti ili ih može biti nekoliko, a to može predstavljati smetnju normalnom razvoju trudnoće.

KAKO SE PREZENTIRAJU?

Cervikalni polipi mogu se prezentirati kao jako blago i povremeno krvarenje, ali ni ne moraju imati simptome. U nekim slučajevima liječnik može preporučiti polipektomiju – uklanjanje polipa.

PREDLEŽEĆA POSTELJICA (PLACENTA PRAEVIA)

Predležeća posteljica je termin koji se odnosi na nizak položaj posteljice u maternici, odnosno to je posteljica koja djelomično ili potpuno prekriva ušće vrata maternice ili se nalazi vrlo blizu njega. Takav položaj može predstavljati problem jer posteljica sprječava namještanje djeteta na ušće cerviksa, što je normalan položaj prije poroda. Postoji velika opasnost od prijevremenog poroda, kao i od obilnog krvarenja tijekom vaginalnog poroda. Zbog toga se trudnoća u kojoj postoji placenta previa najčešće dovršava carskim rezom.

KAKO SE PREZENTIRA?

Predležeća posteljica najčešće se prezentira kao bezbolno krvarenje u kasnijem stadiju trudnoće. Krvarenje može biti obilno te dovesti čak i do ugrožavanja majčinog života. U slučaju da je krvarenje oskudno, najčešće se preporučuje mirovanje do kraja trudnoće, a ako je ono obilno obično se trudnoća mora hitno dovršiti i to najčešće carskim rezom.

Vasa praevia je stanje u kojem krvne žile prelaze preko vrata maternice te ih tijekom poroda pritišće plod prolaskom kroz porođajni kanal. Zbog toga ponekad može doći i do ispadanja pupkovine kroz rodnicu i ozljede krvnih žila praćene krvarenjem. Ovo je stanje, kao i ruptura uterusa, izuzetno rijetko.

SPONTANI POBAČAJ

PRIJEVREMENO ODLJUŠTENJE POSTELJICE (ABRUPCIJA PLACENTE)

Abrupcija posteljice je prijevremeno odvajanje posteljice od maternice u kasnijem stadiju trudnoće. Posteljica se može odljuštiti jako malo, samo nekoliko milimetara, ali i jako opsežno, čak potpuno. Ako opsežno prijevremeno odljuštenje posteljice nastane naglo, može ozbiljno ugroziti život fetusa. U nekim slučajevima trudnoće javljaju se jako mala odljuštenja koja traju duže vrijeme, a takvo stanje može uzrokovati zastoj rasta ploda. Kod nekih pak trudnica takva manja odljuštenja nemaju nikakav utjecaj na plod. Ipak, abrupcija placente se gleda kao hitno stanje jer može ozbiljno ugroziti život djeteta i majke.

KAKO SE PREZENTIRA?

Abrupcija posteljice najčešće se prezentira kao krvarenje koje može biti oskudnije ili obilnije. Međutim, do krvarenja može doći i u prostor iza posteljice prilikom čega žena može obilno krvariti, a da to niti ne zna. Ako su izgubljene veće količine krvi mogu se javiti simptomi šoka i iskrvarenja. Krvarenje može biti praćeno grčevitom ili oštrom boli u trbuhu i leđima. Ovisno o količini krvarenja i stadiju trudnoće, odnosno zrelosti fetusa, trudnica može biti hospitalizirana ili se trudnoća mora odmah dovršiti carskim rezom.

PRIJEVREMENI POROD

Prijevremeni porod je porod koji započne prije 37. tjedna trudnoće. Može nastati zbog brojnih razloga, a neki od njih su infekcija, prijevremeno puknuće plodovih ovoja, višeplodna trudnoća, abnormalnosti posteljice i dr.

KAKO SE PREZENTIRA?

Prijevremeni porod se prezentira pucanjem vodenjaka, vaginalnim krvarenjem, trudovima i pritiskom u donjem dijelu trbuha. Ako primijetite ove simptome, obavezno se što prije javite svome liječniku bez obzira na to u kojem ste stadiju trudnoće.

krvarenje nakon ginekoloskog pregleda

OSTALA KRVARENJA TIJEKOM TRUDNOĆE

Širenje i povećanje broja kapilara svugdje u tijelu razlog je pojave krvarenja i na drugim mjestima, poput nosnih krvarenja (epistaksa). Većina takvih krvarenja je normalna, no ukoliko se uz epistaksu pojavi i krvarenje desni u trudnoći, potrebno je isključiti poremećaje zgrušavanja krvi. Za njihovo isključenje liječnik će vas uputiti na vađenje krvi i određivanje parametara zgrušavanja (koagulogram).

ŠTO UČINITI AKO PRIMIJETITE VAGINALNO KRVARENJE U TRUDNOĆI?

Bez obzira na to je li u pitanju oskudno krvarenje koje se dogodilo jednom ili obilno krvarenje praćeno nekim drugim simptomima, važno je da se što prije javite liječniku. Jedino se kliničkim i ultrazvučnim pregledom te eventualno nekim dodatnim dijagnostičkim metodama može utvrditi o čemu se radi i jeste li ugroženi vi i vaše dijete. U nekim slučajevima, količina krvarenja i jakost ostalih simptoma ne moraju u potpunosti odgovarati ozbiljnosti situacije. To osobito vrijedi za manja i oskudnija krvarenja koja mogu biti znak ozbiljne podležeće patologije.

Ukoliko primijetite krvarenje u trudnoći, obratite pozornost na nekoliko pojedinosti vezanih uz krvarenje:

 • boju krvi te prisutnost krvnih ugrušaka
 • količina krvarenja
 • učestalost krvarenja
 • pojavljuje li se krvarenje spontano ili je vezano uz neku fizičku aktivnost, traumu ili ozljedu
 • postoje li drugi simptomi vezani uz krvarenje (primjerice, osjećaj grčenja maternice, bolnost, povišena tjelesna temperatura)

 

Točan uzrok krvarenja liječnik će odrediti detaljnim ginekološkim i ultrazvučnim pregledom. U poodmakloj trudnoći pomoću posebnog uređaja (kardiotokografa) liječnik može procijeniti i vitalno stanje vašeg ploda. Osim razgovora i pregleda, liječnik vas može uputiti i na vađenje krvi te analizu mokraće. 

SAVJET ZA KRAJ – KADA SE OBRATITI GINEKOLOGU?

Krvarenje može imati razne uzroke te je zbog toga potrebno redovito pratiti promjene koje doživljavate tijekom trudnoće. Osim krvarenja, obratite pozornost i na vaginalni iscjedak. Ukoliko primijetite značajno promijenjeni ili krvavi iscjedak u trudnoći, obavijestite svog ginekologa. Upamtite da i najmanje krvarenje treba shvatiti ozbiljno jer čak i sukrvica može biti znak ozbiljnijeg stanja! Bez obzira na količinu krvarenja, preporučujemo javiti se ginekologu kako bi se isključila ugroženost vas ili vašeg djeteta.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

 

Izvori:

www.webmd.com, www.americanpregnancy.orgwww.medicinenet.com

www.acog.orghttps://www.emedicinehealth.com/

 1. Đelmiš J, Orešković S, i suradnici. Fetalna medicina i opstetricija. Zagreb: Medicinska naklada, 2014.
 2. Deutchman M, Tubay AT, Turok D. First trimester bleeding. Am Fam Physician. 2009;79(11):985-94.
 3. Bunce EE. Heine RP. Vaginal Bleeding During Late Pregnancy – MSD Manual, Professional Version

 

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.