×

Krvarenje u trudnoći

Krvarenje u trudnoći se može javiti u bilo kojem stadiju trudnoće – od početka pa sve do porođaja. U većine se žena kod pojave krvarenja u trudnoći javi veliki strah, zabrinutost i tjeskoba, a u mislima im je najčešće samo jedno pitanje – je li moje dijete dobro? Iako krvarenje može biti znak nekih ozbiljnih stanja i poremećaja, često je u pitanju neki manji problem koji ne ugrožava zdravlje djeteta ni trudnice.

U ovome vam blogu donosimo uzroke krvarenja u ranijem i kasnijem stadiju trudnoće te odgovaramo na pitanja zašto nastaju i kako se prezentiraju. Na kraju donosimo savjete što je najbolje napraviti kada primijetite krvarenje u trudnoći i kome se obratiti.

Krvarenje u trudnoći

KRVARENJE U TRUDNOĆI – PRVO TROMJESEČJE

U oko 25% svih trudnoća javlja se krvarenje u prvom tromjesečju, što znači da je to relativno česta pojava. Većina žena koje imaju lagano krvarenje u prvom trimestru nastavlja imati normalnu, zdravu trudnoću, dok za neke žene krvarenje predstavlja prijeteći spontani pobačaj ili neku komplikaciju trudnoće. Upravo zbog toga je važno obratiti pažnju na svako krvarenje koje primijetite u ranoj trudnoći, kako ne biste previdjeli nešto ozbiljno. 

Prije svega, važno je znati koja je količina krvarenja u trudnoći ”normalna”, odnosno kada se žena mora odmah i hitno javiti svome liječniku. Točkasto krvarenje ili ”spotting označava nekoliko kapljica krvi koje se nalaze na vašem donjem rublju ili higijenskom ulošku, a najčešće se radi o implantacijskom krvarenju ili krvarenju cerviksa zbog nekakve infekcije ili nakon spolnog odnosa. ”Pravo” krvarenje označava nešto obilnije istjecanje krvi, a ono često prekriva čitavi higijenski uložak. Uzroci takvog krvarenja također mogu biti dobroćudne naravi, ali se može raditi i o ozbiljnim stanjima, osobito ako je krvarenje praćeno drugim simptomima kao što su primjerice grčevi u trbuhu. Bez obzira na količinu krvarenja, preporučamo javiti se svome ginekologu kako bi se isključila ugroženost vašeg djeteta ili vas same, ali i kako bi vi bili mirniji. 

U nastavku teksta navodimo i objašnjavamo najčešće uzroke krvarenja u prvom tromjesečju trudnoće.

IMPLANTACIJSKO KRVARENJE

ŠTO JE? Implantacijsko krvarenje se javlja u jedne trećine žena, najčešće u vrijeme očekivane menstruacije, često i prije nego što žena shvati da je trudna. Zašto ono nastaje? Šestog do desetog dana od oplodnje događa se implantacija oplođene jajne stanice u sluznicu maternice. Tijekom usađivanja embrija u endometrij, mogu se oštetiti male krvne žile i upravo zbog toga nastaje implantacijsko krvarenje. Prema tome, ono može biti jedan od ranih znakova trudnoće.

KAKO SE PREZENTIRA? Implantacijsko krvarenje je najčešće jako blago i prezentira se kao par ružičastih ili crvenih kapljica na donjem rublju ili kao tamniji, smećkasti iscjedak. Takvo krvarenje može biti praćeno blagim grčevima u donjem dijelu trbuha. Obično traje samo nekoliko dana. Ponekad je teško sa sigurnošću utvrditi je li krvarenje nastalo zbog trudnoće ili je u pitanju početak menstruacije. Neke žene jasno vide razliku jer je količina i boja krvi drugačija nego menstruacijska, dok je kod drugih žena razlika gotovo neprimjetna. Menstruacija je obično obilnija i može potrajati do tjedan dana, dok je implantacijsko krvarenje jako blago i traje samo dan ili dva. Ipak, ako niste sigurni, najbolje je da posjetite svoga ginekologa ili napravite kućni test za trudnoću.

SPONTANI POBAČAJ

ŠTO JE? Spontani pobačaj je gubitak ploda prije dvadesetog tjedna trudnoće. Spontani pobačaji se najčešće događaju upravo u prvom tromjesečju trudnoće, najčešće između sedmog i dvanaestog tjedna od začeća.

KAKO SE PREZENTIRA? Spontani pobačaj obično započinje kao blaže krvarenje koje postaje sve obilnije, a najčešće je praćeno jakim grčevima u trbuhu. Bol u abdomenu može biti oštra te zahvaćati i leđa. Krv može biti svijetlije ili tamnije boje, a ponekad se mogu pojaviti i krvni ugrušci. Izuzetno je važno odmah se javiti liječniku ako primijetite ove simptome jer se može raditi o prijetećem pobačaju koji se u nekim slučajevima može spriječiti i zaustaviti. Također, svako obilnije krvarenje rizik je za vaše zdravlje jer, ukoliko potraje, može dođi do razvoja šoka i iskrvarenja.

IMPLANTACIJSKO KRVARENJE

EKTOPIČNA TRUDNOĆA

ŠTO JE? Izvanmaternična ili ektopična trudnoća podrazumijeva razvoj trudnoće na bilo kojem mjestu izvan šupljine maternice. Sijelo ektopične trudnoće najčešće je u jajovodu, a može biti i u jajniku, vratu maternice ili bilo gdje u abdominalnoj šupljini. Javlja se u do 1,4% svih trudnoća, što znači da će otprilike jedna do dvije trudne žene od njih sto imati izvanmaterničnu trudnoću. Važno je naglasiti kako zametak koji nije implantiran na pravome mjestu, odnosno u endometriju maternice, ne može preživjeti. Njezino značenje leži i u tome što je ektopična trudnoća treći po redu uzrok smrtnosti povezan s trudnoćom i za ženu po život jako opasno stanje. 

KAKO SE PREZENTIRA? Izvanmaternična trudnoća se najčešće prezentira kao bol u trbuhu koja je najčešće jednostrana i locirana u donjem dijelu, a praćena je krvarenjem tamne boje koje je oskudno i nepravilno. Ponekad se može javiti i bol u ramenima jer nakupljanje krvi uzrokuje živčani podražaj. Takva prezentacija ektopične trudnoće karakteristična je za subakutni oblik, koji se susreće u najvećem broju slučajeva. Ponekad se uz navedene simptome mogu javiti i rani simptomi trudnoće, kao što su mučnina i slabost.

U akutnome obliku dolazi do prsnuća jajovoda zbog rastuće trudnoće koja rasteže stijenku te obilnog krvarenja u abdomen. To izaziva jaku, naglo nastalu probadajuću bol u trbuhu koja se javlja obično samo s jedne strane, a zbog krvarenja može doći do gubitka svijesti i razvoja šoka.

PROMJENE CERVIKSA

ŠTO SU? Trudnoća uzrokuje povećan protok krvi kroz sve dijelove spolnog sustava žene, uključujući i vrat maternice (cerviks). To je razlog zbog kojeg i neke manje manipulacije sa sluznicom cerviksa uzrokuju krvarenje. Najčešće se javlja nakon spolnog odnosa ili primjerice uzimanja PAPA-testa. Također, infekcija nekim od spolno prenosivih uzročnika može biti uzrokom ovakvog krvarenja.

KAKO SE PREZENTIRAJU? Krvarenje toga tipa najčešće je oskudno. Obično se prezentira kao nekoliko kapljica svježe krvi nakon događaja u kojem je moglo dođi do iritacije cerviksa, kao što je spolni odnos ili ginekološki pregled. Krvarenje je kratkotrajno i prolazi samo od sebe.

RETROPLACENTARNI HEMATOM

ŠTO JE? Retroplacentarni hematom je podljev krvi koji se najčešće nalazi na rubnim dijelovima posteljice. Može nastati iz više razloga, a jedan od njih je pucanje malih krvnih žila posteljice zbog čega se ona odljušti s ruba, a na tom mjestu nastaje krvni podljev (hematom). Takav hematom može ”mirovati” i ne ugrožavati tijek trudnoće, ali isto tako može i rasti te time prouzročiti brojne komplikacije, uključujući prijevremeni porod i spontani pobačaj.

KAKO SE PREZENTIRA? Retroplacentarni hematom može se prezentirati kao blago krvarenje ili iscjedak crvenkaste boje. Ponekad nema nikakvih simptoma. Može biti opasan, osobito u kasnijim stadijima trudnoće te se zbog toga mora često kontrolirati, a trudnicama se propisuje mirovanje i smanjenje fizičke aktivnosti do kraja trudnoće. 

OSTALI RJEĐI UZROCI

Krvarenje u prvom tromjesečju trudnoće može nastati i zbog molarne trudnoće – rijetkog stanja u kojem dolazi do abnormalnog rasta tkiva posteljice zbog greške koja se dogodila za vrijeme oplodnje. U takvoj trudnoći plod ima teške kromosomske poremećaje i ne može se razvijati. Žena najčešće ima vaginalno krvarenje koje može biti različite jačine, bolne grčeve u trbuhu te izraženu mučninu i povraćanje.

Također, krvarenja u prvom trimestru češća su kod žena koje nose blizance ili neku drugu višeplodnu trudnoću. Krvarenje može biti tipa implantacijskog, ali može označavati i spontani pobačaj koji je češći u višeplodnim nego jednoplodnim trudnoćama.

KRVARENJE U TRUDNOĆI – DRUGO I TREĆE TROMJESEČJE

Krvarenje u kasnijim stadijima trudnoće obično je rjeđe, ali i ozbiljnije nego krvarenje u prvom tromjesečju. Ipak, njegov uzrok može biti i bezazlene naravi kao što je to slučaj primjerice kod manjih oštećenja cerviksa, ali i ozbiljan simptom koji može upućivati na stanje kao što je prijevremeni porod. U svakom slučaju, na krvarenje u drugom i trećem tromjesečju trudnoće treba obratiti osobitu pažnju. U nastavku navodimo razloge zbog kojih se takvo krvarenje može pojaviti.

UPALA CERVIKSA

ŠTO JE? Upala vrata maternice ili cervicitis često se javlja kod infekcije nekim od spolno prenosivih uzročnika, osobito klamidijom ili gonorejom. Ponekad može biti udružena s mokraćnom infekcijom, odnosnom upalom mokraćnog sustava.

KAKO SE PREZENTIRA? Upala cerviksa najčešće se prezentira kao blago krvarenje ili sukrvav iscjedak. Važno je liječiti svaki cervicitis u trudnoći jer infekcija može uzrokovati prijevremeni porođaj ili spontani pobačaj. Upravo je zbog toga važno da sve trudnice naprave cervikalne briseve kako bi se ustanovilo postoji li infekcija nekim od spolno prenosivih uzročnika.

POLIPI NA CERVIKSU

ŠTO SU? Polipi su izrasline na vratu maternice najčešće dobroćudne naravi koje obično ne izazivaju nikakve smetnje. Međutim, ponekad mogu rasti ili ih može biti nekoliko, a to može predstavljati smetnju normalnom razvoju trudnoće.

KAKO SE PREZENTIRAJU? Cervikalni polipi mogu se prezentirati kao jako blago i povremeno krvarenje, ali ni ne moraju imati simptome. U nekim slučajevima liječnik može preporučiti polipektomiju – uklanjanje polipa.

PREDLEŽEĆA POSTELJICA (PLACENTA PREVIA)

ŠTO JE? Predležeća posteljica je termin koji se odnosi na nizak položaj posteljice u maternici, odnosno to je posteljica koja djelomično ili potpuno prekriva ušće vrata maternice ili se nalazi vrlo blizu njega. Takav položaj može predstavljati problem jer posteljica sprječava namještanje djeteta na ušće cerviksa, što je normalan položaj prije poroda. Postoji velika opasnost od prijevremenog poroda, kao i od obilnog krvarenja tijekom vaginalnog poroda. Zbog toga se trudnoća u kojoj postoji placenta previa najčešće dovršava carskim rezom.

KAKO SE PREZENTIRA? Predležeća posteljica najčešće se prezentira kao bezbolno krvarenje u kasnijem stadiju trudnoće. Krvarenje može biti obilno te dovesti čak i do ugrožavanja majčinog života. U slučaju da je krvarenje oskudno, najčešće se preporučuje mirovanje do kraja trudnoće, a ako je ono obilno obično se trudnoća mora hitno dovršiti i to najčešće carskim rezom.

SPONTANI POBAČAJ

PRIJEVREMENO ODLJUŠTENJE POSTELJICE (ABRUPCIJA PLACENTE)

ŠTO JE? Abrupcija posteljice je prijevremeno odvajanje posteljice od maternice u kasnijem stadiju trudnoće. Posteljica se može odljuštiti jako malo, samo nekoliko milimetara, ali i jako opsežno, čak potpuno. Ako opsežno prijevremeno odljuštenje posteljice nastane naglo, može ozbiljno ugroziti život fetusa. U nekim slučajevima trudnoće javljaju se jako mala odljuštenja koja traju duže vrijeme, a takvo stanje može uzrokovati zastoj rasta ploda. Kod nekih pak trudnica takva manja odljuštenja nemaju nikakav utjecaj na plod. Ipak, abrupcija placente se gleda kao hitno stanje jer može ozbiljno ugroziti život djeteta i majke.

KAKO SE PREZENTIRA? Abrupcija posteljice najčešće se prezentira kao krvarenje koje može biti oskudnije ili obilnije. Međutim, do krvarenja može doći i u prostor iza posteljice prilikom čega žena može obilno krvariti, a da to niti ne zna. Ako su izgubljene veće količine krvi mogu se javiti simptomi šoka i iskrvarenja. Krvarenje može biti praćeno grčevitom ili oštrom boli u trbuhu i leđima. Ovisno o količini krvarenja i stadiju trudnoće, odnosno zrelosti fetusa, trudnica može biti hospitalizirana ili se trudnoća mora odmah dovršiti carskim rezom.

PRIJEVREMENI POROD

ŠTO JE? Prijevremeni porod je porod koji započne prije 37. tjedna trudnoće. Može nastati zbog brojnih razloga, a neki od njih su infekcija, prijevremeno puknuće plodovih ovoja, višeplodna trudnoća, abnormalnosti posteljice i dr.

KAKO SE PREZENTIRA? Prijevremeni porod se prezentira pucanjem vodenjaka, vaginalnim krvarenjem, trudovima i pritiskom u donjem dijelu trbuha. Ako primijetite ove simptome, obavezno se što prije javite svome liječniku bez obzira na to u kojem ste stadiju trudnoće.

OSTALI RAZLOZI

Drugi razlozi krvarenja u drugom i trećem tromjesečju trudnoće mogu biti spontani pobačaj, retroplacentarni hematom, karcinom vrata maternice itd.

ŠTO UČINITI AKO PRIMIJETITE VAGINALNO KRVARENJE U TRUDNOĆI?

Bez obzira na to je li u pitanju oskudno krvarenje koje se dogodilo jednom ili obilno krvarenje praćeno nekim drugim simptomima, važno je da se što prije javite liječniku. Jedino se kliničkim i ultrazvučnim pregledom te eventualno nekim dodatnim dijagnostičkim metodama može utvrditi o čemu se radi i jeste li ugroženi vi i vaše dijete. U nekim slučajevima, količina krvarenja i jakost ostalih simptoma ne moraju u potpunosti odgovarati ozbiljnosti situacije. To osobito vrijedi za manja i oskudnija krvarenja koja mogu biti znak ozbiljne podležeće patologije.

Važno da trudnica obrati pažnju na to kada je krvarenje započelo, koje je boje bila krv, jesu li bili prisutni ugrušci, koliko je obilno krvarenje bilo i koliko učestalo. Također, važno je je li imala neke druge simptome kao što su grčevi u trbuhu, vrtoglavica, temperatura itd. Sve te informacije će pomoći vašem liječniku da ustanovi o čemu se radi i donese najbolju odluku za sigurnost vas i vašeg djeteta.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvori: www.webmd.com, www.americanpregnancy.orgwww.medicinenet.comwww.acog.orghttps://www.emedicinehealth.com/

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.