×

Kućni ljubimci i trudnoća

Trudnoća je stanje tijekom kojeg je potrebno posebno brinuti o vlastitom zdravlju i obratiti pažnju na prevenciju zaraznih bolesti. Kućni ljubimci su vrlo često sastavni dio kućanstva ili se s njima susrećete svakodnevno u svojoj okolini. Iako kućni ljubimci inače ne uzrokuju teške bolesti kod ljudi, trudnice posebno moraju paziti na svoj kontakt sa životinjama. Kućni ljubimci i trudnoća, u kombinaciji, mogu dovesti do raznih infekcija i malformacija ploda. 

U ovom blogu saznajte koji kućni ljubimci mogu utjecati na trudnoću i plod, koje su to infekcije i kako se prenose te savjete za siguran suživot s vašim kućnim ljubimcem tijekom trudnoće.

Kućni ljubimci i trudnoća

ZOONOZE

Zoonoze su zarazne bolesti koje se prenose sa životinje na čovjeka. Različite životinje su domaćini raznih mikroorganizama te zbog toga mogu biti izvor infekcije. Zoonoze su najčešće blage infekcije koje se vrlo lako liječe, ali u nekim slučajevima mogu biti vrlo opasne za zdravlje. Osobe koje imaju rizik za teške infekcije su: djeca, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom i trudnice. Zbog toga, kućni ljubimci i trudnice koje su s njima u kontaktu bi trebali biti pod strožim nadzorom doktora i veterinara. 

MAČKE I TOKSOPLAZMOZA 

Mačke su jedne od životinja koje često budu kućni ljubimci. Ako ste dugo u kontaktu s mačkom postoji mogućnost da ste već prije bili izloženi toksoplazmozi i da imate stvoren imunitet. Taj imunitet je trajan te se ne trebate brinuti o ponovnoj zarazi.  Toksoplazmoza je  infekcija uzrokovana parazitom Toxoplasmom gondii. Najčešće prolazi bez simptoma ili s blago uvećanim limfnim čvorovima pa sliči na mononukleozu. 

Simptomi toksoplazmoze 

Kao što je prethodno rečeno, ova infekcija u većini slučajeva prolazi asimptomatski ili uz blagu limfadenopatiju – uvećani limfni čvorovi. Simptomatski oblici infekcije se mogu očitovati kao: akutna toksoplazmoza, teška diseminirana toksoplazmoza, prirođena toksoplazmoza i očna toksoplazmoza. Akutna toksoplazmoza je praćena simptomima koji sliče mononukleozi: limfadenopatija, povišena tjelesna temperatura, malaksalost, mialgija, hepatosplenomegalijom – uvećana jetra i slezena, a rijetko i upalom ždrijela. Ovo stanje  može trajati nekoliko tjedana do mjeseci, a u najvećem broju slučajeva je samoograničavajuća. Teška diseminirana toksoplazmoza javlja se u  osoba s oslabljenim imunološkim sustavom. Ovaj oblik bolesti je obilježen teškim simptomima kao što su: upala pluća, upala srčanog mišića, upala središnjeg živčanog sustava, osip, visoka temperatura i tresavica. 

mačka trudnoća

Prirođena toksoplazmoza  nastaje zbog akutne infekcije trudnice, a uzročnik prelazi posteljicu i oštećuje plod. U ovom slučaju plod je u velikom riziku za razvoj prirođenih malformacija, a karakteristični simptomi su: obostrani korioretinitis (upala žilnice i mrežnice oka), moždane kalcifikacije, hidrocefalus ili mikrocefalija i psihomotorno zaostajanje. Kod trudnice se povećava rizik za spontani pobačaj i mrtvorođenost. Simptomi se razlikuju s obzirom u kojem je tromjesečju trudnica inficirana. Ako se infekcija javi u prvom i drugom tromjesečju simptomi su ozbiljniji, a ako se javi u trećem tromjesečju ta djeca se čine zdravom pri rođenju, ali simptomi se mogu javiti kasnije tijekom dojenačkog razdoblja ili adolescencije. 

Očna toksoplazmoza najčešće nastaje zbog prirođene infekcije, a simptomi se ponovno javljaju u adolescenata. Iako je karakteristična za prirođenu infekciju može se pojaviti i pri stečenoj infekciji. U ovom obliku bolesti dolazi do žarišnog nekrotizirajućeg retinitisa (umiranje stanica mrežnice) kojeg slijedi upala žilnice – dolazi do oštećenja vida, bolova u oku i ponekad sljepoće. 

Dijagnoza i liječenje toksoplazmoze

Dijagnoza se postavlja serološki, a to znači da se iz izvađene krvi detektiraju specifična protutijela za toksoplazmu. Analizira se koncentracija IgM  i IgG protutijela. IgM protutijela su karakteristična za akutnu infekciju, a IgG za preboljenu infekciju. 

Toksoplazmoza se liječi u slučaju imunokompromitiranih osoba, trudnica i akutne toksoplazmoze novorođenčadi. Tada se koriste antagonist folne kiseline, a doze se razlikuju s obzirom na simptome i starost pacijenta. 

Prevencija toksoplazmoze

Ako planirate trudnoću možete zatražiti testiranje na toksoplazmozu da doznate jeste li je već možda preboljeli. U slučaju da Vam je mačka kućni ljubimac preporučuju se sljedeće mjere prevencije: često perite ruke, pronađite drugu osobu da čisti mačji izmet, ne hranite mačku sa sirovim mesom, izbjegavajte kontakt s tlom ili pijeskom na kojem mačka boravi, ako sami mijenjate mačji pijesak koristite rukavice, redovito vodite mačku veterinaru i pitajte mogu li je testirati na toksoplazmozu. Kućni ljubimci i trudnice ne moraju stvarati povećan rizik za infekciju ploda i trudnice ako se pravilno brinete o njima i sebi. 

mačkitis

PSI U TRUDNOĆI 

Pas je, uz mačku, najčešća životinja koju ljudi drže kao kućnog ljubimca. Općenito možemo zaključiti da psi nisu opasni za trudnice i novorođenčad. Da budete sigurni da se ništa neće dogoditi Vama ili Vašem djetetu redovito obavljajte preglede za psa i cijepite ga. Ne preporučuje se udomljavanje novih životinja neposredno prije trudnoće i tijekom trudnoće jer je potreban period prilagodbe i dovoljno vremena da se međusobno upoznate. 

Bolesti koje psi mogu prenijeti 

Bjesnoća je zarazna bolest uzrokovana virusom Rabies. Virus se nalazu u slini zaražene životinje, a na čovjeka se najčešće prenosi ugrizom. Ovaj virus uzrokuje upalu živčanog sustava, a lijeka za infekciju nema te ona završava smrću. Ako Vas ugrize životinja potrebno je odmah javiti se svom liječniku da Vam da postekspozicijsku profilaksu – lijek koji sadržava specifična protutijela za virus Rabiesa. Osobe koje su u čestom kontaktu sa životinjama mogu se cijepiti protiv bjesnoće – veterinari, lovci i šumari. Ipak, najbolja prevencija od bjesnoće je redovito cijepljenje vlastitog psa i izbjegavanje drugih koji nisu cijepljenje. 

Lajmska bolest je bakterijska infekcija uzrokovana  Borreliom burgdorferi. Prenosi se ugrizom krpelja, a oni u Vaš dom mogu doći pomoću psa ili mačke koji su prethodno boravili u prirodi. Iako struka nije usuglašena o tome hoće li ova infekcija imati negativne posljedice na plod, trudnica koju je ugrizao krpelj treba se javiti nadležnom liječniku. Ako postoje simptomi infekcije trudnica će dobiti antibiotik, a ako ih nema ona će se pratiti i kasnije dodatno testirati. Karakterističan simptom za ovu bolest je eritema migrans – oko mjesta ugriza će nastati crveni krug koji će se polako širiti, a izgledom može podsjećati na metu. 

Prevencija 

Ako imate psa ili ste u bliskom kontaktu s njima preporučuje se poduzeti sljedeće korake da bi smanjili rizik od neželjenih infekcija: redoviti pregledi i cijepljene kod veterinara, buditi oprezni oko velikih pasa (lako Vas mogu srušiti iako nemaju namjeru nauditi Vam), obratite pažnju na promijene ponašanja psa, pokušajte spriječiti ugrize i zaštitite sebe i psa od ugriza krpelja. 

toksoplazmoza simptomi u trudnoci

PAPIGE I TRUDNOĆA

Papige su vrlo zabavne i zanimljive životinje, ali tijekom trudnoće je potrebno obratiti pažnju na njihovo održavanje i zdravlje. One mogu biti prijenosnik toksoplazmoze, salmonele, kampilobakter infekcije i listerije. Da biste prevenirali zareze preporučuje se: izbjegavate im davati sirovo meso, pažljivo čistite izmet iz krletke ili neka netko drugi to radi, perite ruke nakon što ste dirali papigu, redovito je vodite na pregled veterinaru, ako je Vaša papiga bolesna odvedite je veterinaru jer ona može prenijeti gripu na ljude i izbjegavajte situacije u kojima Vas može ugristi ili ogrebati. 

GLODAVCI I KUNIĆI U TRUDNOĆI 

Zamorci, hrčci, miševi  i kunići su sve popularniji kada su u pitanju kućni ljubimci. No, kako oni mogu utjecati na Vašu trudnoću? Oni su jedni od prijenosnika limfocitnog koriomeningitisa- infekcija koja zahvaća ovojnice središnjeg živčanog sustava. Najčešće ga prenose divlji glodavci, ali ponekad i kućni ljubimci. Zaraza se širi putem prašine ili zagađene hrane kućnih ljubimaca (urinom ili fecesom).  Blaga infekcija je obilježena simptomima sličnim gripi, ali teške infekcije uzrokuju neurološke simptome – meningitis ili paralizu. Zaražena trudnica ima rizik za spontani pobačaj, mrtvorođenost i kongenitalne anomalije ploda.  

Najbolji način da se zaštite od infekcija koje prenose glodavci i kunići su: često perite ruke, nađite nekog drugog da očisti njihov kavez, pokušajte obavljati čišćenje kaveza vani na otvorenom, ne igrajte se s njima u kuhinji ili u blizini hrane i nemojte ih ljubiti ili držati blizu lica.

testiranje na toksoplazmozu

OSTALE ŽIVOTINJE KOJE MOGU PREDSTAVLJATI OPASNOST U TRUDNOĆI 

Svinje mogu biti izvor hepatitisa E. Ovaj virus je posebno opasan za trudnice u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, ako su zaražene njima tijekom tog razdoblja imaju povećan rizik za razvoj akutnog zatajenja jetre, spontanog pobačaja i smrti. 20-25% trudnica koje dobiju infekciju hepatitisom E tijekom trećeg tromjesečja će umrijeti. Zbog toga izbjegavate farme, svinje i svinjski izmet, a ne trebate se bojati termički obrađenog svinjskog mesa. 

Izbjegavate ovce, koze, krave i njihovu mladunčad jer oni mogu biti izvor infekcije klamidijom i listeriom. Chlamydia psittaci je bakterija koja uzrokuje pobačaj u ovaca, a u trudnica može uzrokovati opasne i teške sistemske infekcije. Listerioza je bakterijska bolest koja se prenosi putem nepasteriziranog mlijeka, a može uzrokovati prerani porod, spontani pobačaj i oštećenje središnjeg živčanog sustava u ploda. 

Kućni ljubimci i trudnice mogu bezbrižno živjeti skupa ako se pridržavaju navedenih mjera, a ako primijetite bilo kakve simptome javite se nadležnom liječniku i obavijestite ga da ste bili u kontaktu sa životinjom.

 

Literatura:

  1. Pets and Pregnancy; Dostupno na: https://www.verywellfamily.com/pets-and-pregnancy-4686710 
  2. Animals and pregnancy; Dostupno na: https://www.bounty.com/pregnancy-and-birth/diet-and-health-in-pregnancy/health-and-wellness/what-you-need-to-know-about-animals-and-pregnancy 
  3. How to prevent illness in pregnancy; Dostupno na: https://www.nhsinform.scot/ready-steady-baby/pregnancy/looking-after-yourself-and-your-baby/how-to-prevent-illness-in-pregnancy 
  4. Toxoplasmosis; Dostupno na: https://www.nhs.uk/conditions/toxoplasmosis/ 
  5. CARING FOR PETS WHEN YOU’RE PREGNANT; Dostupno na: https://www.marchofdimes.org/pregnancy/pets-and-other-animals-during-pregnancy.aspx

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.