×

Muška neplodnost

Neplodnost je nemogućnost ostvarivanja željene trudnoće u periodu duljem od godinu dana, a postoji kao ženska ili muška neplodnost. Često je neplodnost posljedica kombinacije muških i ženskih zdravstvenih problema. Neplodnost je česti razlog odlaska k liječniku i ginekološkog savjetovanja. Ovaj pojam treba razlikovati od pojma infertilnosti koji se odnosi na nemogućnost rađanja živog i za život sposobnog ploda. U infertilnosti je ostvarivanje trudnoće moguće, ali žena ne može iznijeti trudnoću. 

Iako se neplodnost češće spominje kao ženski problem, čak u  30% neplodnih parova uzrok leži u nepravilnostima sjemena pa je muška neplodnost zapravo čest i značajan problem. U tekstu vam donosimo sve što trebate znati o muškoj neplodnosti!

Muška neplodnost

MUŠKA PLODNOST – O ČEMU OVISI?

Muška plodnost ovisi o mnogim čimbenicima. Muške spolne stanice (spermiji) nastaju u testisima, a stvaranje spolnih stanica (spermatogeneza) je pod utjecajem hormona, ponajprije testosterona. Hormonska uloga testisa pod utjecajem je hipofize koja je nadređena žlijezda i koja luči FSH i LH. LH potiče stvaranje testosterona koji s FSH potiče stvaranje spermija. Prilikom ejakulacije spermiji se izbacuju sa sjemenom tekućinom koju stvara prostata te zajedno čine ejakulat. Ejakulat prolazi kroz sjemenovode i mokraćnu cijev, a izbacuje se kroz spolni ud. Zbirno gledajući, muška plodnost je posljedica:

 • hormonskog balansa koji potiče stvaranje spermija,
 • pravilne spermatogeneze, odnosno proizvodnje spermija,
 • prohodnih dijelova spolnog sustava kroz koji prolazi sjemena tekućina pri ejakulaciji. 

Uzroci neplodnosti

Zbog spomenutog uzroci neplodnosti mogu zahvatiti različite razine reproduktivnog sustava pa se uzroci mogu podijeliti u tri skupine:

 • pretestikularni (endokrini, genetski i kromosomski poremećaji),
 • testikularni (primjerice, varikokela, orhitis ili kriptorhizam),
 • posttestikularni (neprohodnost sjemenovoda, bolesti prostate i slično).

 

Neplodnost (sterilitet) može biti primarni ili sekundarni. U parova koji nikada nisu ostvarili trudnoću, unatoč redovitim spolnim odnosima bez zaštite, govorimo o primarnom sterilitetu. Sekundarni sterilitet je stanje u kojem je par prethodno imao uredne trudnoće, a sada ne može ostvariti trudnoću. Primarni sterilitet najčešće je posljedica genetskih ili kromosomskih poremećaja, dok je sekundarni sterilitet češće posljedica stanja koja su tijekom života oštetila reproduktivni sustav (testise, sjemenovode i drugo) i/ili kvalitetu, izgled i pokretljivost spolnih stanica.

Muška neplodnost

UZROCI MUŠKE NEPLODNOSTI

Sterilitet kod muškaraca je posljedica poremećaja stvaranja sjemena i/ili njegovog izbacivanja, a spomenuti procesi mogu biti narušeni uslijed: 

 • endokrinih poremećaja koji zahvaćaju testise, hipofizu ili nadbubrežnu žlijezdu,
 • opstrukcija (začepljenje) sjemenovoda i/ili suženja mokraćne cijevi,
 • izlaganja toksičnim spojevima iz okoline,
 • kromosomskih i drugi genetskih poremećaja (poput cistične fibroze),
 • poremećaja seksualne funkcije (primjerice, retrogradna ejakulacija),
 • upala testisa infektivnog ili autoimunog uzroka,
 • anomalije testisa poput hidrokela ili varikokela,
 • i drugi, rjeđi uzroci.

Utjecaj vanjskih i unutarnjih čimbenika na neplodnost muškarca

Vanjski čimbenici koji utječu na spermatogenezu su brojni. Ovaj je proces osjetljiv na vanjske čimbenike, a mogu ga poremetiti visoka temperatura, toksini cigaretnog dima, alkohol i neki dodaci prehrani, poput anaboličkih steroida. Zbog toga su zdrava prehrana i redovita i umjerena tjelovježba najbolji prirodni lijek za očuvanje plodnosti! 

Endokrini poremećaji ne uključuju samo poremećeni rad spolnih žlijezdi i hipofize, već i nadbubrežne žlijezde. Osim toga, šećerna bolest kao endokrina i metabolička bolest jedan je od uzroka retrogradne ejakulacije pa također može doprinijeti neplodnosti!

Kromosomske anomalije ponekad se mogu prezentirati neplodnošću bez drugih lako uočljivih znakova, a genetske bolesti, poput cistične fibroze mogu biti uzrok opstrukcije sjemenovoda.

U druge uzroke neplodnosti ubrajaju se i kriptorhizam (nespušteni testisi), upala testisa (orhitis), varikokela i ozljede testisa. U čak 10% slučajeva uzrok neplodnosti se ne može odrediti, a to se stanje naziva idiopatska neplodnost

MUŠKA NEPLODNOST – KAKO JE DIJAGNOSTICIRATI?

Pretrage i dijagnostička obrada neplodnosti uključuje: 

 • razgovor s pacijentom i detaljan klinički pregled, 
 • vađenje krvi te analiza sjemena,
 • genetska i kromosomska testiranja,
 • biopsija testisa i histološki pregled uzorka,
 • visokospecijalizirani testovi za procjenu pojedinih obilježja spermija. 

 

Budući da je neplodnost partnerski problem, pri dijagnosticiranju neplodnosti treba pregledati oba partnera. U žene su vađenje krvi, ginekološki pregled, ultrazvuk i ginekološki brisevi osnovne metode, dok se u muškaraca uz pregled i vađenje krvi izvodi i analiza sjemena.

Vađenjem krvi određuje se razine testosterona. Niska razina testosterona naziva se hipogonadizmom i upućuje na endokrinološki ili genetski, odnosno kromosomski poremećaj. 

Pregled testisa sastoji se od opipavanja, mjerenja veličine i po potrebi ultrazvučnog pregleda. Male dimenzije testisa također upućuju na hipogonadizam, a opipavanjem i ultrazvukom može se utvrditi prisutnost hidrokele, kriptorhizma (nespuštenih testisa) ili začepljenje, odnosno neprohodnost sjemenovoda. Dodatno se izvodi i kariotipizacija, pretraga kojom se utvrđuju kromosomski poremećaji te genetska testiranja. 

Kako je muška neplodnost najčešće posljedica problema sa sjemenom, analiza ejakulata često je neizostavan dio u dijagnostici. Analiza sjemena (ejakulata) izvodi se tako da muškarac ejakulira u čašicu pri dolasku k liječniku ili kod kuće u kondom. Analizom se utvrđuje:

 • količina, viskoznost i boja ejakulata 
 • broj, pokretljivost i građa spermija (spolnih stanica)
 • pH ejakulata i prisutnost fruktoze koja čini glavni sastojak sjemene tekućine prostate

 

S obzirom na broj razlikuje se normalan broj spermija (normospermija), smanjeni broj spermija (oligospermija) ili njihov potpuni izostanak u ejakulatu (azoospermija). Ukoliko je volumen ejakulata mali, a sjemenovodi su prohodni te hipogonadizam nije dokazan, izvodi se pregled mokraće jer uzrok malog broja spermija u ejakulatu može biti i retrogradna ejakulacija. Tada se pregledom mokraće pokaže visoki udio spermija u mokraći jer pri ejakulaciji sjeme odlazi u mokraćni mjehur te se ne izbacuje kroz spolni ud.

U pojedinim slučajevima rade se posebni testovi kojima se provjerava kvaliteta sjemena, a po potrebi se može učiniti i biopsija testisa kojom se uzima mali uzorak tkiva testisa radi mikroskopskog pregleda. Biopsija se može izvoditi pomoću tanke igle u lokalnoj anesteziji, a uzorak tkiva se može uzeti i kirurški što zahtijeva opću anesteziju. Budući da se izvodi uz anesteziju zahvat je bezbolan ili praćen tek blagim osjećajem nelagode.

MUŠKA NEPLODNOST – SIMPTOMI

Kad je u pitanju muška neplodnost simptomi ovise o bolesti koja je u podlozi neplodnosti. Ponekad simptomi uopće ne postoje ili su jedva primjetni. Najčešće se partneri susretnu s nemogućnosti ostvarenja trudnoće, kao jedinim ‘simptomom’. Međutim, neka stanja imaju jasnije simptome, poput: 

 • retrogradne ejakulacije (izostanak ejakulata pri orgazmu),
 • varikokele (asimetrija testisa i opipljiva kvržica),
 • manjka testosterona, odnosno hipogonadizma (testisi malog promjera),
 • infekcije (krv u ejakulatu),
 • cistična fibroza ili drugi genetski poremećaji (prisutnost znakova bolesti).

 

MUŠKA NEPLODNOST I LIJEČENJE

Kad je u pitanju muška neplodnost liječenje ovisi o uzroku i rezultatima dijagnostičkih pretraga. Ukoliko se ne liječi, muška neplodnost ponekad ne utječe na ishod trudnoće te neki parovi uslijed mnogobrojnih pokušaja mogu zatrudnjeti. Metode liječenja muške neplodnosti uključuju:

 • antiestrogensku terapiju i stimulatore testosterona,
 • lijekove koji potiču lučenje LH i FSH (gonadotropini),
 • kirurško liječenje dokazanih bolesti mokraćno-spolnog sustava,
 • postupke umjetne oplodnje.

 

Klomifen je jedan od najpoznatijih antiestrogena te istovremeno potiče stvaranje gonadotropina te tako povećava broj spermija pa se može koristiti u pacijenata koji imaju mali broj spermija uslijed njihovog smanjenog stvaranja. 

Inhibitori (blokatori) aromataze također imaju antiestrogenski učinak i korisni su u pacijenata koji imaju povišene razine estrogena. Aromataza je enzim koji pretvara testosteron u estrogen, a ova skupina lijekova djeluje tako da blokira preobrazbu. 

Kirurško liječenje uključuje operaciju varikokele i liječenje opstrukcije (začepljenja) sjemenskih kanalića ili sjemenovoda. U muškaraca koji imaju opstrukciju testisi su normalne veličine, razine hormona su zadovoljavajuće, a u ejakulatu nemaju spermije

Postupci umjetne oplodnje su raznovrsni, a medicinsko područje humane reprodukcije danas se iznimno brzo razvija i nudi mnoge mogućnosti. Odabir pojedine metode ovisi o uzroku neplodnosti i željama partnera te se utvrđuje nakon konzultacija s liječnikom. Ovim se područjem bave ginekolozi koji su specijalizirani za probleme reprodukcije. 

Muška neplodnost

MUŠKA PLODNOST I BRIGA O ZDRAVLJU

Kao i ostale segmente zdravlja, plodnost i reproduktivno zdravlje treba štititi i njegovati od samoga početka. S obzirom na to da je riječ o dijelu zdravlja koje ima veliki utjecaj na kvalitetu života, vođenje brige o očuvanju reproduktivnog zdravlja treba biti prioritet. Briga o reproduktivnom zdravlju uključuje:

 • usvajanje zdravih životnih navika, poput redovite tjelovježbe i zdrave prehrane,
 • minimalno izlaganje i/ili konzumaciju štetnih tvari (duhanskih proizvoda i alkohola),
 • odgovorno spolno ponašanje,
 • redoviti samopregled testisa,
 • testiranje na spolne bolesti po potrebi,
 • poticanje partnerice/partnera na usvajanje spomenutih navika,
 • planiranje trudnoće.

Kako potaknuti izlučivanje testosterona prirodnim putem?

Tjelovježba je jedan od najboljih alata za prirodno podizanje testosterona. Osim tjelovježbe, danas postoje i različiti prirodni pripravci koji djeluju kao pojačivači testosterona, doprinose smanjenju umora, jačanju libida i drugo. Najpoznatiji od njih su maca prah i ašvaganda. Spomenuti pripravci su biljni te su prirodni lijek kada je u pitanju muška neplodnost. Iako su u širokoj upotrebi i studije pokazuju pozitivne učinke njihove primjene, poželjno je savjetovanje s urologom, liječnikom obiteljske medicine ili nutricionistom prije početka korištenja.

Prirodni pripravci mogu uzrokovati nuspojave, a posebice mogu biti štetni za jetru. Zbog toga nemojte zaboraviti spomenuti korištenje vitaminskih i drugih dodataka prehrani liječniku, kada vas upita za lijekove i dodatke prehrani koje koristite!

Konzumacija antioksidansa

Osim ovih biljnih pripravaka, antioksidansni također imaju dokazane učinke na poboljšanje plodnosti. Antioksidansi su tvari koje smanjuju oksidacijski stres kojem su izložene naše stanice. Spomenuti stres nastaje uslijed biokemijskih reakcija u našem tijelu, a značajno doprinosi oštećenju i starenju stanica. Najpoznatiji antioksidansi su:

 • selen i cink,
 • L-karnitin,
 • vitamin C i E,
 • folna kiselina,
 • koenzim Q10. 

 

Antioksidansi smanjuju nastanak oksidacijskog stresa i istraživanja pokazuju kako mogu poboljšati pokretljivost i kvalitetu spermija te tako umanjiti muški sterilitet. Međutim, ovi su dokazi za sada ograničeni na manji broj istraživanja i ovi dodaci prehrani nisu standardni dio liječenja neplodnosti, no mogu poslužiti kao dodatna terapija u poboljšanju plodnosti. Pri doziranju treba biti pažljiv jer neki od njih, poput selena i vitamina E mogu biti toksični pa se preporučuje savjetovanje s liječnikom prije korištenja. 

Muška neplodnost

SAVJET ZA KRAJ – VAŽNOST PODRŠKE PARTNERA

Nemogućnost ostvarivanja trudnoće i roditeljske uloge ponekad je veliki izvor frustracija, razočarenja i ljutnje za oba partnera jer je riječ o bitnom dijelu intimnog i partnerskog života. Muška neplodnost ne treba biti bauk, a upravo zbog toga su podrška, strpljenje i otvorena komunikacija između žene i muškarca bitan dio liječenja i procesa ostvarivanja roditeljske uloge!

Tijekom liječenja i pronalaska rješenja nemojte zanemariti želje svoje partnerice ili partnera, a ako je potrebno nemojte se ustručavati potražiti pomoć psihologa ili nekog drugog stručnjaka koji pruža psihološka savjetovanja za parove koji imaju ovaj problem. 

 

LITERATURA:

 1. MSD Priručnik dijagnostike i terapije. Poremećaji sjemena
 2. Leslie SW, Siref LE, Soon-Sutton TL, et al. Male Infertility. StatPearls [Internet]. 2022.
 3. Mora-Esteves C, Shin D. Nutrient supplementation: improving male fertility fourfold. Semin Reprod Med. 2013 Jul;31(4):293-300.
 4. LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases: Maca. 2012.
 5. Schlegel PN, Sigman M, Collura B, De Jonge CJ, Eisenberg ML, Lamb DJ, et al. Diagnosis and Treatment of Infertility in Men: AUA/ASRM Guideline PART II. J Urol. 2021; 205(1): 44-51.

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić i Dr. Dominik Ljubas u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.