×

Obilna menstruacija – kada potražiti pomoć?

Nenormalna krvarenja iz maternice (NKM) ili abnormal uterine bleeding (AUB), jedan su od najčešćih problema u ginekološkoj praksi. 

Prema definiciji, nenormalna krvarenja iz maternice su sva ona krvarenja koja po svojoj pravilnosti, učestalosti, trajanju i volumenu izgubljene krvi odstupaju od normalne menstruacije.

Obilno i/ili produljeno menstrualno krvarenje, tj. menoragija, najčešći je oblik abnormalnog materničnog krvarenja koje ponekad može biti toliko teško da ometa svakodnevne aktivnosti.

Osim što se može znatno negativno odraziti na kvalitetu života, obilna menstruacija može biti i pokazatelj ozbiljnijeg podležećeg zdravstvenog stanja.

obilna menstruacija

NORMALAN MENSTRUACIJSKI CIKLUS

Menstruacijski ciklus je fiziološki vrlo složen proces koji ovisi o pravilnoj funkciji endokrinih žlijezdi središnjeg živčanog sustava – hipotalamusa i hipofize te pravilnoj funkciji perifernih ženskih spolnih organa – jajnika i maternice. Hormoni hipotalamusa i hipofize djeluju na jajnik, koji stvara i izlučuje ženske spolne hormone – estrogen i progesteron, a koji uvjetuju cjelokupno zbivanje u menstruacijskom ciklusu.

Drugim riječima, promjena u normalnom funkcioniranju bilo koje komponente osi hipotalamus – hipofiza – jajnici, može dovesti do poremećaja menstrualne funkcije. 

Pod menstruacijskim ciklusom u užem smislu podrazumijevamo promjene koje se zbivaju u endometriju – sluznici maternice. Sluznica maternice, pod djelovanjem hormona jajnika, prolazi kroz proliferacijsku i sekrecijsku fazu pripremajući se tako u svakom ciklusu za prihvat i implantaciju oplođene jajne stanice.

Prva faza menstrualnog ciklusa pod utjecajem je estrogena, za razliku od druge faze, koja nastupa nakon ovulacije, a obilježena je lučenjem progesterona.

Ako ne dođe do oplodnje, menstrualni ciklus završava cikličkim odbacivanjem nabujale sluznice maternice u obliku menstrualnog krvarenja te ciklus ponovno kreće od početka.

Menstruacijski ciklus je razdoblje od prvog dana jedne do prvog dana sljedeće menstruacije.

Urednim menstruacijskim ciklusom smatra se isključivo ciklus u kojem je došlo do ovulacije, a obično traje 28 ± 7 dana. Stoga, ciklus može trajati između 21 i 35 dana. 

obilna menstruacija sa komadima

NEPRAVILNOSTI MENSTRUACIJSKOG KRVARENJA

Intenzitet menstruacijskog krvarenja nije jednak tijekom cijelog reproduktivnog razdoblja žene, već se s godinama mijenja.

Menstruacijsko krvarenje normalno traje 3 – 7 dana, a prosječan gubitak krvi tijekom jedne menstruacije je 30 – 60 ml. 

Obilna menstruacija (engl. heavy menstrual bleeding – HMB) ili menoragija je stručni naziv za obilno (> 80 ml) i/ili produljeno (> 7 dana) menstrualno krvarenje.

Najčešće se pojavljuje na početku i na kraju reproduktivne dobi, odnosno u adolescenciji i perimenopauzi, no može se pojaviti i u bilo kojem drugom razdoblju života te zahvatiti žene svih dobnih skupina.

Osim menoragije, u poremećaje menstruacijskog krvarenja ubrajamo:

 • hipomenoreju – oskudna menstruacija (gubitak krvi je manji od 30 ml) koja traje kratko (1 – 2 dana ili kraće)
 • metroragiju – obilna krvarenja nepovezana s menstruacijskim ciklusom (nepravilna intermenstrualna krvarenja)
 • menometroragiju – produljeno, obilno i nepravilno krvarenje

bolna i obilna menstruacija

BOLNA I OBILNA MENSTRUACIJA S UGRUŠCIMA

Obilna menstruacija (menoragija ili hipermenoreja) nerijetko je praćena snažnim menstrualnim grčevima. Menstrualni grčevi ili dismenoreja nastaju zbog pretjeranog stezanja materničnog mišićja i obično uzrokuju jaku bol u području trbuha. Bol je najintenzivnija 24 sata nakon početka menstruacije te nestaje nakon 2 – 3 dana (primarna dismenoreja). 

U sekundarnoj dismenoreji, za razliku od primarne, postoji organski uzrok boli (primjerice endometrioza). 

Također, karakteristično obilježje obilne menstruacije jest prisutnost krvnih ugrušaka.

Menstrualna krv se normalno ne zgrušava, zahvaljujući djelovanju fizioloških kontrolnih mehanizama za regulaciju krvarenja. Međutim, budući da prilikom obilnog krvarenja nema dovoljno vremena kako bi na krv djelovale tvari koje sprječavaju zgrušavanje, mogu se pojaviti ugrušci. Stvaranje ugrušaka je kod obilnih krvarenja često i nije razlog za zabrinutost.

SIMPTOMI I ZNAKOVI MENORAGIJE

Najčešći simptomi i znakovi menoragije su:

 • obilno i produljeno krvarenje koje vas ograničava u svakodnevnim aktivnostima
 • bol u području trbuha
 • potreba za čestim mijenjanjem higijenskog uloška (svakih sat vremena, nekoliko sati zaredom)
 • potreba za mijenjanjem higijenskog uloška tijekom noći
 • krvni ugrušci 
 • simptomi anemije (osjećaj iscrpljenosti, umor i/ili kratak dan)

 

Primijetite li neki/e od prethodno navedenih znakova i simptoma, obratite se izabranom liječniku, budući da su isti svakako indikacija za daljnju dijagnostičku obradu, praćenje i/Ili eventualno liječenje.

kako zaustaviti obilna menstrualna krvarenja

OBILNA MENSTRUACIJA – UZROCI

Uzroci obilnog krvarenja iz maternice su različiti i ovise o životnoj dobi. 

Na temelju najnovije „PALM – COEIN“ klasifikacije Svjetske udruge ginekologa i opstetričara (The International Federation of Gynecology and Obstetrics – FIGO), razlikujemo strukturne (organske) i nestrukturne uzroke nenormalnih materničnih krvarenja (NMK).

Strukturni uzroci:

 • Polip
 • Adenomioza (tkivo endometrija unutar mišićnog dijela maternice)
 • Lejomiom
 • Malignitet/hiperplazija (premaligne i maligne lezije endometrija)

 

Nestrukturni uzroci

 • C (koagulopatija)
 • Ovulacijska disfunkcija
 • Endometrijski uzroci
 • Ijatrogeni uzroci (lijekovi)
 • Neklasificirani uzroci (malformacije krvnih žila, koje su posljedica oštećenja endometrija kirurškim zahvatom ili kiretažom)

 

ADOLESCENTNA NMK – MENORAGIJA

Poremećaji menstruacijskog krvarenja u adolescentnoj dobi vrlo su česti. U prvim ginekološkim godinama (godine nakon nastupa menarhe), zbog fiziološke nezrelosti osi hipotalamus – hipofiza – jajnik, moguća su odstupanja od urednog ciklusa, kao i odstupanja u obilnosti i trajanju menstrualnog krvarenja, što je potpuno normalno. Međutim, ako menstruacijske abnormalnosti i dalje perzistiraju, potrebno je potražiti pomoć liječnika kako bi se ustanovio uzrok i provelo odgovarajuće liječenje.

Obilna menstruacija kod djevojčica/mladih djevojaka najčešće je posljedica izostanka ovulacije,

odnosno prisutnosti dugotrajno povišene razine estrogena, bez oponirajućeg djelovanja progesterona na endometrij. Naime, zbog neravnoteže ženskih spolnih hormona, može doći do pretjeranog zadebljanja sluznice maternice čije će ljuštenje često izazvati preobilna i produljena menstrualna krvarenja.

Poremećaj ovulacije može nastati i zbog sindroma policističnih jajnika (PCOS), gubitka tjelesne mase, debljine, prekomjerne tjelovježbe, poremećaja prehrane, bolesti štitnjače i/ili stresa.

U 20 % slučajeva, uzrok obilnih i dugotrajnih krvarenja iz maternice u adolescentica su koagulopatije (poremećaji u zgrušavanju krvi). 

menoragija

PERIMENOPAUZALNA MENORAGIJA

Obilna menstruacija u perimenopauzi, najčešće je uzrokovana izostankom ovulacije zbog fiziološki smanjene funkcije jajnika ili sindroma policističnih jajnika (PCOS). Također, kako žene stare, sve su učestaliji organski uzroci. Premda je nenormalno krvarenje iz maternice najčešće posljedica dobroćudnih tvorbi i događaja (polipi, adenomioze, lejomiomi), uvijek treba imati na umu da krvarenje može ukazivati i na nepravilno zadebljanje sluznice endometrija (hiperplazija) ili na ginekološki rak.

KLINIČKA SLIKA

Nenormalna krvarenja iz maternice (NKM) mogu biti akutna i kronična.

Akutno NMK je epizoda obilnog krvarenja kod žene reprodukcijske dobi koja nije trudna, a koje je prema procjeni liječnika toliko obilno da zahtijeva hitnu intervenciju kako bi se spriječio daljnji gubitak krvi. 

Kronično NMK je krvarenje iz maternice koje po svom trajanju, volumenu i/ili frekvenciji odstupa od normalnog i javlja se u većini menstruacijskih ciklusa posljednjih 6 mjeseci.

KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Dijagnoza se postavlja na temelju opće i detaljne ginekološke anamneze (uključujući obrazac krvarenja/obilnost i trajanje menstrualnog krvarenja), krvnih laboratorijskih pretraga, ginekološkog pregleda koji uključuje PAPA test i ultrazvuk te, ako je potrebno, biopsije sluznice maternice.

Također, važno je naglasiti da je prije bilo kakvog daljnjeg terapijskog/kirurškog postupanja, neophodno isključiti trudnoću, budući da krvarenje može biti prvi znak komplikacija poput spontanog pobačaja ili ektopične trudnoće. 

KAKO ZAUSTAVITI OBILNA MENSTRUALNA KRVARENJA?

S obzirom na niz različitih uzroka, loš utjecaj na kvalitetu života žena te na mogućnost razvoja životno ugrožavajućeg krvarenja, pravovremena dijagnoza i odgovarajuće liječenje od izrazite su važnosti.

Liječenje abnormalnih krvarenja iz maternice ovisi o hitnosti nastalog stanja (obilnosti krvarenja), 

uzroku krvarenja, dobi i reprodukcijskim željama pacijentice.

Nenormalna krvarenja iz maternice (NMK) primarno se liječe medikamentno (obično primjenom hormonske nadomjesne terapije ili preparata željeza). Svrha medikamentne terapije je regulirati menstruacijski ciklus, korigirati anemiju i/ili u potpunosti zaustaviti krvarenje.

Kirurški postupci (primjerice kiretaža i ciljano odstranjenje patoloških tvorbi histeroskopijom) primjenjuju u žena s neodgovarajućim odgovorom na primijenjenu terapiju, žena koje nemaju želju za daljnjom reprodukciju te ako je krvarenje toliko teško da ozbiljnije ugrožava reprodukcijsko zdravlje ili život.

Ako niti jedan način liječenja nije uspješan, krajnji izbor je odstranjenje maternice (histerektomija).

obilna menstruacija kod djevojčica

MENORAGIJA – PRIRODNO LIJEČENJE

Brojna istraživanja su pokazala pozitivan učinak alternativnih metoda (primjerice đumbira) u ublažavanju menstrualne boli te smanjenju gubitka krvi tijekom menstruacije.

Međutim, premda primjena đumbira može biti od pomoći, preporučujemo da se prije upotrebe istog posavjetujete s izabranim liječnikom, budući da su potrebne daljnje studije u svrhu procjene njegove učinkovitosti u liječenju raznih bolesti i stanja, pa tako i menoragije, te procjeni sigurnosti njegove upotrebe.

I ZA KRAJ…

Mjesečnice mogu biti neugodne, pogotovo ako su dugotrajne i obilne, stoga ne odgađajte potražiti pomoć i naručite se na pregled. 

Premda ne mora biti, obilna menstruacija je često povezana s nekom osnovnom patologijom reproduktivnog sustava ili organa koji utječu na ravnotežu hormona (primjerice štitnjače).

Nepravovremena dijagnoza i odgođeni početak liječenja mogu dovesti do pretjeranog gubitka krvi, manjka željeza i nastanka anemije.  

SAVJET – SLUŠAJTE SVOJE TIJELO!

Unosite dovoljno tekućine, pazite na raznoliku prehranu, uključite u svakodnevicu redovitu umjerenu tjelesnu aktivnost i izdvojite vrijeme za boravak u prirodi. 

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

LITERATURA:

 1. Đelmiš J., Orešković S. Fetalna medicina i opstetricija. Medicinska naklada, 2014.
 2. Abnormal Uterine Bleeding
 3. Šimunić V. i suradnici. Nenormalna krvarenja iz maternice, Kliničke smjernice za dijagnostiku i liječenje
 4. Menorrhagia
 5. An Overview of Heavy Menstrual Bleeding – the causes, symptoms and diagnosis
 6. Cleveland Clinic. Heavy Menstrual Bleeding (Menorrhagia)
 7. Healthline. What Is Menorrhagia and Is It Dangerous?
 8. Mayo Clinic. Menorrhagia (heavy menstrual bleeding)
 9. Topalović Z. Menstrual Cycle Characteristics and Disorders
 10. Ways to manage or stop heavy periods
 11. Kashefi F. i suradnici. Effect of ginger on heavy menstrual bleeding

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.