×

Oticanje u trudnoći – zašto se javlja i kako si olakšati?


Nakupljanje vode i oticanje pojedinih dijelova tijela problemi su s kojima se susreće preko 80% trudnica. U većini je slučajeva otečenost u trudnoći sasvim normalna pojava koja se uz promjene nekih životnih navika i izbjegavanje određenih čimbenika može reducirati. Međutim, u pojedinim slučajevima pojava otečenosti može biti znak nekih ozbiljnih kliničkih stanja koja zahtijevaju hitno prepoznavanje i liječenje.

oticanje u trudnoći

U današnjem vam blogu pojašnjavamo zašto se nakupljanje vode javlja u trudnoći, donosimo najvažnije savjete za olakšavanje simptoma oticanja, ali i odgovaramo na pitanje kada se oko pojave otečenosti trudnica treba zabrinuti i javiti liječniku.

ZAŠTO SE U TRUDNOĆI JAVLJA NAKUPLJANJE VODE?

Zadržavanje tekućine je pojam koji označava nakupljanja viška tekućine (vode) u tijelu, a može se prezentirati na razne načine. Uzroci pretjeranog zadržavanja tekućine su brojni, a jedan od njih je i trudnoća. Naime, za vrijeme trudnoće tijelo proizvodi i do 50% više tjelesnih tekućina kako bi zadovoljilo fiziološke potrebe za rast i razvoj djeteta. Višak tekućine pomaže ”omekšavanju” tijela koje omogućava širenje i povećavanje obujma tijela u trudnoći. Dodatna tekućina također priprema zglobove i tkiva (osobito zdjelične) za porod.

Također, pritisak rastuće maternice na venski sustav koji odnosi krv iz donjeg dijela tijela prema srcu uzrokuje usporeno otjecanje i zastoj venske krvi u krvnim žilama. Kao posljedica povećanog tlaka u žilama, tekućina iz njih ”curi”, što uzrokuje oticanje donjih dijelova tijela.  Osim toga, povišena razina trudničkih hormona remeti normalno izlučivanje soli (natrija), što dodatno doprinosi zadržavanju tekućine.

Kao posljedica dodatnog stvaranja i zadržavanja tekućine u trudnoći, javlja se oticanje pojedinih dijelova tijela, odnosno pojava edema koji su posebno izraženi u posljednjem tromjesečju. Oticanje se može javiti na gotovo svim dijelovima tijela, a najčešće otiču gležnjevi, stopala, noge, ruke, prsti i lice. 

KOJI SU SIMPTOMI ZADRŽAVANJA TEKUĆINE U TRUDNOĆI I KAKO IH OLAKŠATI?

Oticanje pojedinih dijelova tijela koje nastaje kao posljedica pojačanog zadržavanja tekućine može se javiti u bilo kojem stadiju trudnoće. Najčešće se počinje javljati oko petog mjeseca trudnoće, a osobito je izraženo u posljednjem tromjesečju. Simptomi nakupljanja vode najčešće započnu na donjem dijelu tijela i to osobito u području stopala i gležnjeva. Možete primijetiti da vam cipele postaju tijesne i to posebice na kraju dana ili nakon dužeg stajanja. S napredovanjem trudnoće može se javiti osjećaj ”teških nogu”, nelagode, zatezanja pa čak i svrbeža nogu. Također se može javiti i oticanje ruku i prstiju zbog čega vam, primjerice, prstenje koje ste do tada nosili postane premalo. Uz otečenost, ruke i prsti mogu početi i trnjeti. Natečenost se može javiti i u području lica, zbog čega možete djelovati podbuhlo. Važno je naglasiti kako je oticanje u trudnoći sasvim normalna pojava, osim ako se javi iznenada i ako je praćeno nekim drugim simptomima, o čemu ćemo govoriti kasnije u tekstu.

Čimbenici koji mogu potencirati zadržavanje vode i oticanje u trudnoći su:
– vrućina, osobito u ljetnim mjesecima
– pretjerana konzumacija kofeina
– povećan unos soli
– dugotrajno stajanje
– prehrana siromašna kalijem i dr. 

Izbjegavanje ili modificiranje navedenih čimbenika koji pridonose zadržavanju tekućine može smanjiti oticanje nogu ili ruku u trudnoći. U nastavku teksta donosimo vam i dodatne savjete za olakšavanje ovih simptoma.

nakupljanje vode u trudnoći

NOSITE UDOBNU OBUĆU

Nošenje udobne obuće izuzetno je važno za trudnice, osobito za one u poodmaklom stadiju trudnoće. Osim što vam zbog otečenih stopala i gležnjeva cipele koje ste do tada nosili mogu postati tijesne, njihova neudobnost može vam otežati hodanje, stajanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. To isto vrijedi i za čarape koje ne smiju biti uske, a preporuča se i izbjegavanje nošenja čarapa s elastičnim rubom koji se urezuje u kožu.

Danas postoje razne varijante udobnih, a modernih cipela za trudnice koje su predviđene za olakšavanje problema poput oticanja stopala. Također, po potrebi povremeno možete koristiti i kompresijske čarape koje pomažu smanjenju otečenosti i olakšavanju osjećaja težine u nogama. Pokušajte s oblačenjem kompresijskih čarapa odmah ujutro, kako biste spriječili oticanje nogu koje se pogoršava tokom dana. U specijaliziranim prodavaonicama možete pronaći i posebne trudničke tajice koje također pomažu u olakšavanju problema s oticanjem nogu.

RAZGIBAJTE I IZMASIRAJTE STOPALA

Razgibavanje stopala u sjedećem ili stojećem položaju može značajno pomoći u olakšavanju simptoma otečenih nogu. Razgibavanje poboljšava lokalnu cirkulaciju, potiče otjecanje krvi, smanjuje otečenost i sprječava nastajanje grčeva u listovima. Razgibajte svoja stopala tako što prvo flektirate, odnosno savijete stopalo prema gore pa prema dolje po 30 puta. Vježbu napravite prvo za jedno pa za drugo stopalo. Nakon toga rotirajte stopalo prema van 10 puta pa prema unutra 10 puta. Ponovite i za drugo stopalo. Takvo razgibavanje možete napraviti i nekoliko puta u danu.

Masaža stopala, osobito u kombinaciji s rashlađujućim gelom ili hidratizirajućim losionom, također može pomoći u rasterećenju stopala i popuštanju napetosti u nogama. Koristite nježne, kružne pokrete od stopala prema gore kako bi potaknuli otjecanje krvi i smanjenje osjećaja težine u stopalima, gležnjevima i listovima. Kupka za stopala s morskom soli i eteričnim uljima dodatno može opustiti otečena stopala.

vježbanje u trudnoći

POJAČAJTE UNOS VODE

Iako možda na prvu zvuči kontradiktorno, pojačanjem dnevnog unosa tekućine možete smanjiti zadržavanje tekućine u organizmu. Naime, dehidracija (osobito za vrijeme ljetnih mjeseci u kombinaciji s vrućinom) potiče tijelo na zadržavanje vode, što naposljetku izaziva i probleme s oticanjem pojedinih dijelova tijela. Za vrijeme trudnoće jako je važno svakodnevno unositi dovoljnu količinu tekućine (najbolje vode), a to je po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije dvije do tri litre dnevno. Naravno, za vrijeme ljeta ili pojačane tjelesne aktivnosti unos se može, odnosno treba i povećati.

KREĆITE SE

Redovita tjelesna aktivnost treba biti sastavni dio života svake osobe, a to vrijedi i za razdoblje trudnoće. Iako se s tjelovježbom u trudnoći ne treba pretjerivati, za trudnicu je dobro da se svakodnevno kreće, naravno ovisno o njenim mogućnostima i liječničkim preporukama ili zabranama. Tjelovježba je u trudnoći od velike koristi za majku i može olakšati razne simptome poput ukočenosti, bolova, umora, ali i oticanja. Razgibavanje i tjelesna aktivnost poboljšavaju cirkulaciju i sprječavaju zaostajanje krvi u donjim dijelovima tijela.

Idealne vježbe za trudnice uključuju šetnju, jogu, prilagođeni pilates i vježbe u vodi. Ljetni mjeseci osobito su pogodni za aktivnosti poput plivanja. More rashlađuje i time smanjuje otečenost nogu ili ruku, a i idealan je medij za razgibavanje i opuštanje. Ne zaboravite na šetnju – čak i kratkotrajno ustajanje i šetnja po kući pomoć će u poboljšanju protoka krvi kroz noge i na taj način olakšati osjećaj težine i otečenost. 

što jesti u trudnoći

PROMIJENITE PREHRANU

Prehrana je važan čimbenik koji utječe na ravnotežu vode u organizmu, a neispravna prehrana jedan od češćih uzroka pretjeranog nakupljanja vode u tijelu. To osobito do izražaja dolazi u razdoblju trudnoće koje je samo po sebi zbog svojih hormonalnih karakterističnosti uzrok nakupljanja tekućine, a pogrešna vrsta prehrane takav problem može još dodatno potencirati. Tu prvenstveno mislimo na prehranu koja sadrži veliku količinu soli jer sol, odnosno natrij, u organizmu na sebe ”navlači” vodu. Namirnice s visokim udjelom soli su brojne industrijski prerađene namirnice, junk food, suhomesnati proizvodi i dr. Unos takvih namirnica treba minimizirati, odnosno u potpunosti prekinuti. Izbjegavajte i pretjerano dodatno soljenje hrane.

Također, povećajte unos hrane bogate kalijem. Kalij je važan elektrolit koji uz natrij održava kemijsku ravnotežu tjelesnih tekućina u tijelu, što je osobito važno u trudnoći. Povećan unos namirnica bogatih kalijem povezuje se s prevencijom i smanjenjem edema u trudnoći. Neke od tih namirnica su banane, naranče, brokule, špinat, avokado, leća, gljive, krastavci, jogurt i dr. Savjetujemo i da jednostavne i ”prazne” ugljikohidrate zamijenite onim složenima (integralne namirnice) kako bi se održavala normalna i stabilna razina inzulina u tijelu. Inzulin je hormon čije oscilacije također mogu pridonijeti pojačanom zadržavanju vode u tijelu. Izbjegavajte i napitke s kofeinom.

ODMARAJTE SE UZ DRŽANJE STOPALA U POVIŠENOM POLOŽAJU

Slušajte svoje tijelo i odmorite se kada je to potrebno, osobito nakon dugotrajnog stajanja ili hodanja. Kada to činite, polegnite se i podignite stopala na povišenu razinu (iznad razine srca) uz pomoć jastuka ili nečeg sličnog. Takav položaj smanjuje pritisak na donji dio nogu, pomaže otjecanju krvi i smanjuje otečenost. U slučaju da ne možete leći, primjerice ako ste na poslu, možete podići noge na susjednu stolicu dok sjedite. Ostavite noge u podignutom položaju 15-20 minuta i ponovite to kroz dan nekoliko puta.

KADA JE OTICANJE DIJELOVA TIJELA U TRUDNOĆI ZABRINJAVAJUĆE?

Iako je pojava oticanja pojedinih dijelova tijela u trudnoći sasvim normalna i ne predstavlja opasnost ni za majku ni za dijete, ipak postoje situacije kada otečenost upućuje na ozbiljno zdravstveno stanje. Ova stanja nisu česta u trudnoći, ali ih je važno imati na umu kako se njihovi simptomi ne bi previdjeli. Dva najvažnija ozbiljna stanja koja mogu imati edeme kao jedan od simptoma kojima se prezentiraju su preeklampsija i duboka venska tromboza. Oticanje u takvim slučajevima nije polagano i postepeno oticanje koje se inače normalno javlja u trudnoći, već najčešće nastaje naglo i jako je izraženo.

Preeklampsija je stanje koje zahvaća otprilike pet posto trudnica, a najčešće se javlja nakon 20. tjedna gestacije. Takvo se stanje mora odmah tretirati jer predstavlja ozbiljnu opasnost za majku i dijete. Karakteriziraju ga tri simptoma, odnosno znaka: povišen krvni tlak (hipertenzija), edemi i pojava proteina u mokraći. Povišen krvni tlak može se prezentirati kao glavobolja, vrtoglavica i promjene vida, a edemi mogu biti toliko izraženi da trudnica odjednom zbog njih dobije mnogo na težini. Otečenost se najčešće javlja u području lica, osobito oko očiju, ali i na rukama. Takvi edemi nastaju naglo i s vremenom se pogoršavaju.

Duboka venska tromboza je stanje koje se može javiti u trudnoći, a također predstavlja hitnost koja se mora liječiti. Trudnoća je zbog svojih fizioloških osobitosti period u kojem je rizik od stvaranja tromba (krvnih ugrušaka) povećan, stoga duboku vensku trombozu uvijek treba imati na umu kod pojave oticanja u trudnica. Duboka venska tromboza najčešće nastaje na donjim udovima, odnosno na natkoljenici ili potkoljenici. Iako se ponekad može javiti bez nekih jasnih simptoma, ipak se najčešće javlja kao:

– bol u zahvaćenom dijelu
– oticanje
– osjećaj topline zahvaćenog uda
– promjena boje kože (najčešće crvenilo, može biti i plava ili ljubičasta)
– osjećaj težine zahvaćenog uda
– osjećaj zategnutosti kože
– grčevi.

U slučaju da primijetite naglo oticanje pojedinačnog uda, naglo dobivanje na težini, iznenadnu i izraženu otečenost lica ili neke od drugih navedenih simptoma, važno je da se odmah javite liječniku kako bi se isključila ili potvrdila ova ili druga stanja koja potencijalno mogu ugroziti vašu trudnoću. Pravovremenim prepoznavanjem i liječenjem takva se opasnost svodi na minimum, stoga je važno ne zanemarivati simptome i znakove koje vam vaše tijelo šalje.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvor: americanpregnancy.org, www.nhs.uk, www.mayoclinic.org

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.