×

PMS vs. PMDD

Predmenstrualni sindrom (PMS) i predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD, eng. premenstrual dysphoric disorder) odnose se na skup različitih simptoma i promjena tijekom određenog razdoblja menstrualnog ciklusa

U ovome blogu, pročitajte koje su to zajedničke karakteristike, a koje razlike između PMS-a i PMDD-a. Kako ih prepoznati, razumjeti i kada potražiti pomoć liječnika.

PMS vs. PMDD

Najčešće se javljaju tjedan dana prije početka menstruacije. Oba stanja povezana su s hormonalnim fluktuacijama, posebice promjenama u razinama ženskih spolnih hormona, estrogena i progesterona.

Iako dijele neke zajedničke simptome poput umora, nadutosti i promjena raspoloženja, razlikuju se u ozbiljnosti i prirodi tih simptoma. PMDD, za razliku od PMS-a, karakteriziraju teži emocionalni izazovi kao što su duboka tuga, intenzivna anksioznost i emocionalna disforija. 

Kako izgleda PMS?

Simptomi PMS-a mogu uključivati promjene raspoloženja, umor, nadutost, osjetljivost dojki, glavobolje i promjene u apetitu. U većini slučajeva PMS je normalna pojava i ne zahtijeva liječenje, no ako simptomi postanu ozbiljni i značajno utječu na svakodnevni život, preporučuje se posjetiti liječnika. 

Procjenjuje se da većina žena, između 75% i 90%, doživljava neke oblike simptoma PMS-a tijekom svog reproduktivnog razdoblja.

pms

Sličnosti i razlike PMS-a i PMDD-a

Iako se ova dva stanja razlikuju po ozbiljnosti i prirodi određenih simptoma, dijele neke zajedničke karakteristike:

 1. vremenski okvir: oba stanja se odnose na skup simptoma koji se pojavljuju obično tjedan do dva prije početka menstruacije i obično prestaju s početkom menstruacije
 2. povezanost s menstrualnim ciklusom: simptomi PMS-a i PMDD-a povezani su s hormonalnim promjenama tijekom menstrualnog ciklusa, posebice fluktuacijama u razinama estrogena i progesterona
 3. zajednički fizički simptomi: oba stanja mogu uključivati fizičke simptome poput umora, nadutosti, osjetljivosti dojki, glavobolja, bolova u donjem dijelu leđa i promjena apetita
 4. promjene raspoloženja: PMS i PMDD često dovode do promjena raspoloženja, poput razdražljivosti, anksioznosti, tuge, nervoze ili promjena u seksualnom interesu
 5. individualne varijacije: simptomi i njihova ozbiljnost mogu varirati među ženama, a ista žena može iskusiti različite simptome tijekom različitih ciklusa

Kao što smo već spomenuli, razlikovanje između PMS-a i PMDD-a često se temelji na ozbiljnosti i prirodi simptoma.

Iako oboje uključuju fizičke i emocionalne promjene koje se javljaju prije menstruacije, PMDD se ističe svojim intenzivnijim emocionalnim izazovima. Ključno je pratiti intenzitet i trajanje simptoma tijekom više menstrualnih ciklusa kako bi se utvrdila dosljednost i ozbiljnost tegoba. 

PMDD karakterizira prisutnost težih emocionalnih simptoma, kao što su izražena tuga, intenzivna anksioznost i emocionalna disforija (neraspoloženost, razdražljivost). 

Ako simptomi značajno ometaju svakodnevni život i funkcioniranje, ili ako primijetite da se javljaju s određenom pravilnosti, preporučuje se konzultacija s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom. Suradnja s liječnikom omogućuje precizniju dijagnozu i razumijevanje individualnih potreba, pružajući temelj za učinkovito upravljanje simptomima i poboljšanje kvalitete života.

Što je PMDD?

PMDD je ozbiljniji oblik predmenstrualnih tegoba koji karakteriziraju teški emocionalni simptomi. Žene koje pate od PMDD-a doživljavaju intenzivnu tugu, izraženu anksioznost i emocionalnu disforiju, često koja ozbiljno utječe na svakodnevni život. Javlja se u otprilike 10% žena reproduktivne dobi. Dijagnosticiranje PMDD-a obično uključuje praćenje simptoma kroz nekoliko menstrualnih ciklusa u suradnji s liječnikom, najčešće ginekologom ili specijalistom za mentalno zdravlje. 

pmdd

Liječenje PMDD-a obično uključuje kombinaciju farmakoterapije, terapije i promjena u načinu života. Ovisno o ozbiljnosti simptoma i individualnim potrebama pacijentice, liječnik može preporučiti sljedeće pristupe:

 1. uporaba antidepresiva: selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) ili inhibitori ponovne pohrane serotonina i norepinefrina (SNRI) često se koriste za kontrolu emocionalnih simptoma PMDD-a. 
 2. hormonska terapija: oralni kontraceptivi i druge vrste hormonalnih terapija, poput hormonskih pripravaka koji sadrže estrogen i progesteron, mogu pomoći u regulaciji hormonskih fluktuacija koje doprinose simptomima PMDD-a.
 3. GnRH agonisti: agonisti hormona koji oslobađa gonadotropin (GnRH) mogu se koristiti za kontrolu hormonskih fluktuacija. Ovi lijekovi djeluju na smanjenje proizvodnje estrogena i progesterona.
 4. anksiolitici i antipsihotici: u nekim slučajevima, lijekovi protiv anksioznosti ili antipsihotici mogu biti propisani za kontrolu određenih simptoma PMDD-a, poput izražene anksioznosti ili emocionalne disforije.
 5. psihoterapija: psihoterapijske metode, poput kognitivno-bihevioralne terapije (KBT), mogu pomoći u suočavanju s emocionalnim izazovima i pružiti alate za bolje upravljanje stresom
 6. promjene u načinu života: uvođenje zdravih životnih navika, poput redovite tjelesne aktivnosti, pravilne prehrane, dovoljno sna i tehnika opuštanja, može doprinijeti smanjenju simptoma PMDD-a. 

Kada razmisliti o posjetu liječniku?

Nalazite li se u nekoj od sljedećih situacija, preporučuje se posjetiti liječnika:

 • teški emocionalni simptomi: doživljavate li ozbiljne emocionalne simptome kao što su depresija, intenzivna anksioznost ili promjene raspoloženja koje značajno ometaju vašu sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.
 • teški fizički simptomi: ako fizički simptomi poput bolova, glavobolja, ili mučnine postanu teški i ne reagiraju na konvencionalne metode samopomoći.
 • povećanje ozbiljnosti simptoma: osjetite li značajno pogoršanje simptoma PMS-a, posebno ako su simptomi nastupili naglo i ozbiljniji su u usporedbi s vašim uobičajenim iskustvom.
 • pojava novih simptoma: ako se pojave novi simptomi koji nisu tipični za vašu uobičajenu sliku PMS-a ili ako primijetite neobjašnjive promjene u svom zdravstvenom stanju.
 • problemi u svakodnevnim aktivnostima: primjetite li kako simptomi ometaju vaše svakodnevne obaveze, kao što su posao, škola ili društveni život.
 • ako niste sigurni: ako niste sigurni je li ono što doživljavate povezano s PMS-om ili ako imate bilo kakve sumnje ili zabrinutosti o svojem zdravlju.

svakodnevnica

I za kraj…

PMS i PMDD predstavljaju kompleksne izazove tijekom menstrualnog ciklusa. PMS obuhvaća uobičajene simptome, dok PMDD predstavlja ozbiljnije emocionalne tegobe. Razumijevanje razlika, praćenje simptoma i suradnja s liječnikom ključni su za pravilno upravljanje ovim stanjima. Terapijske opcije, uključujući farmakoterapiju i mijenjanje životnih navika, smanjuju izraženost simptoma. Kroz educiranje, podršku i suradnju s liječnicima, žene mogu pronaći prilagođene strategije za upravljanje PMS-om i PMDD-om . Tako si mogu olakšati svakodnevnicu tijekom svakog razdoblja menstrualnog ciklusa.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

Literatura

Premenstrual Syndrome (PMS): Causes, Symptoms & Treatment

Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD): Causes & Treatment

Premenstrual syndrome (PMS) – Symptoms & causes – Mayo Clinic

Premenstrual dysphoric disorder: Different from PMS? – Mayo Clinic

MSD priručnik dijagnostike i terapije: Premenstrualni sindrom

 

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.