×

Polip na maternici

Polip je duguljasta izraslina oblika gljive koja može biti prisutna u probavnom, mokraćnom ili spolnom sustavu. Polipi na maternici se prema smještaju dijele na cervikalne (na vratu maternice) i endometralne polipe (polipi u maternici), a najčešće su benigni. U ovom blogu donosimo vam sve o polipima na maternici: vrstama polipa, simptomima, dijagnostici, liječenju te djelovanju polipa na trudnoću.

Polip na maternici

CERVIKALNI POLIP

Cervikalni polip, odnosno polip vrata maternice je posljedica kronične upale. Najčešće nastaje u višerotkinja od 4. do 6. desetljeća. Cervikalne polipe dijelimo na endocervikalne i ektocervikalne. Endocervikalni polipi su smješteni unutar kanala vrata maternice (cervikalnog kanala), a ako su veći, mogu doseći i do rodnice. Ektocervikalni polipi nalaze se na vanjskom dijelu vrata maternice. Cervikalni polipi su dobroćudne tvorbe, a njihova zloćudna pretvorba je rijetka, ali moguća te se javlja u 0,2 do 0,4% žena koje su prethodno imale benigni polip. Polipoidni adenokarcinom je zloćudni tumor vrata maternice koji može nalikovati cervikalnom polipu te je potrebno dijagnostičkim metodama razlučiti radi li se o benignom polipu ili adenokarcinomu, no važno je napomenuti da su benigni polipi puno češći od adenokarcinoma

POLIP ENDOMETRIJA

Endometrijski polip na maternici je dobroćudna tvorba koja se nalazi u šupljini maternice i vrlo je česta pojava. Može nastati u bilo kojoj dobi, no najčešće se javlja iza pedesete godine života, češće u žena koje koriste hormonsku nadomjesnu terapiju. Jedan je od najčešćih uzroka krvarenja iz maternice u razdoblju neposredno prije i nakon menopauze. Zloćudne promjene u polipu endometrija vrlo su rijetke (nalaze se u 0,5% slučajeva).

DECIDUALNI POLIP

Cervikalni polip u trudnoći je decidualni polip koji je smješten u unutrašnjosti vrata maternice. Ovoj promjeni može nalikovati i karcinom te je potrebno provesti dijagnostiku kako decidualni polip ne bismo zamijenili s malignim tumorom.

DIFERENCIJALNA DIJAGNOZA

Diferencijalna dijagnoza je pojam koji označava dijagnoze i poremećaje koji mogu oponašati neku bolesti. Polip na maternici mogu oponašati ostali dobroćudni ili zloćudni tumori maternice poput mioma i adenokarcinoma te upale spolnog sustava.

histeroskopija

SIMPTOMI

Polipi na maternici često su asimptomatski (bez simptoma), a ukoliko izazivaju simptome oni su sljedeći:

  • obilan sluzav ili sukrvav iscjedak
  • neredovita krvarenja
  • krvarenja u postmenopauzi
  • krvarenja nakon spolnog odnosa ili ginekološkog pregleda
  • obilne menstruacije
  • neplodnost

Važno je naglasiti da svako krvarenje nakon menopauze zahtjeva detaljnu kliničku obradu.

DIJAGNOSTIKA

Adekvatno provedenom dijagnostikom postavlja se konačna dijagnoza. Najprije je potrebno učiniti ginekološki pregled i ginekološki ultrazvuk. Zatim, ukoliko ginekolog procijeni da je to potrebno učine se dodatne dijagnostičke metode:

  • PAPA-test
  • ginekološki brisevi
  • histeroskopija
  • frakcionirana kiretaža uz patohistološku analizu (pregled tkiva dobivenog kiretažom pod mikroskopom od strane patologa)đ
  • sonohisterografija (pretragu ultrazvukom uz prethodnu aplikaciju fiziološke otopine u šupljinu maternice radi bolje vizualizacije)
  • endokrinološka obrada

ŠTO JE HISTEROSKOPIJA?

Histeroskopija polipa je mali kirurški zahvat, odnosno mala operacija koja se provodi kroz rodnicu, stoga nije potrebno učiniti rez na koži. Izvodi se u operacijskoj sali za male zahvate uz lokalnu ili opću anesteziju. Histeroskopija je i dijagnostička i kurativna (namijenjena liječenju) metoda. Ambulantna histeroskopija pripada jednodnevnoj kirurgiji, što znači da pacijentica ne mora ostajati u bolnici već nakon zahvata ostaje nekoliko sati na promatranju, a zatim ide kući istog dana.

cervikalni polip

KAKO SE PROVODI HISTEROSKOPIJA?

 Histeroskopija se provodi na sljedeći način:

  1. Pacijentica se postavi u ginekološki položaj na operacijski stol.
  2. Ginekolog izvodi bimanualni pregled (pregled spolnog sustava rukama).
  3. Primijeni se opća ili lokalna anestezija.
  4. Ginekolog instrumentima koje nazivamo spekuli raširi ušće rodnice.
  5. Instrumentom koji nazivamo dilatator otvori se raširi se kanal u unutrašnjosti vrata maternice (cervikalni kanal).
  6. Histeroskop, instrument za prikazivanje unutrašnjosti maternice umetne se najprije u vrat maternice, a zatim u maternicu te se pregleda šupljina maternice i prikaže polip u maternici koji se zatim ukloni.
  7. Polip na maternici odstranjen tijekom histeroskopije šalje se u patološki laboratorij na pregled pod mikroskopom.

KADA JE POTREBNO UČINITI HISTEROSKOPIJU?

Histeroskopiju je potrebno činiti ako postoji sumnja na polip na maternici, ali i kod ostalih ginekoloških simptoma i bolesti poput:

  • abnormalnih krvarenja iz maternice
  • zadebljanja endometrija (unutarnjeg sloja maternice)
  • krvarenja nakon menopauze
  • neplodnosti
  • prirođenih anomalija maternice
  • prisutnosti stranih tijela u maternici

Osim navedenih stanja, ponekad se učini i histeroskopija mioma.

KONTRAINDIKACIJE HISTEROSKOPIJE

Kontraindikacije označavaju stanja u kojima se ne smije obavljati neka pretraga zbog mogućeg pogoršanja bolesti. Ukoliko je ta pretraga histeroskopija, tada su kontraindikacije: infekcija spolnog sustava, genitalni herpes, potvrđeni tumor vrata maternice ili endometrija i trudnoća.

prirodni lijek za polipe na maternici

KOMPLIKACIJE

Operativna histeroskopija se smatra sigurnom metodom te su komplikacije rijetke, no ipak moguće. Ovdje ubrajamo: 

  • Perforaciju (pucanje) maternice
  • Pretjerano rastezanje maternice tekućinom koja se ponekad koristi za bolji prikaz unutrašnjosti
  • Embolija (začepljenje krvne žile mjehurićem plina)

OPORAVAK

Ukoliko vam je učinjena histeroskopija oporavak može uključivati grčeve u maternici poput onih tijekom menstruacije, a moguća je i pojava krvarenja. Važno je napomenuti da to krvarenje nije menstruacija nakon histeroskopije jer nije posredovano hormonima, već je rezultat odstranjenja polipa. Nakon što je učinjena operacija polipa na maternici oporavak može olakšati primjena lijekova protiv bolova. Povratak uobičajenim dnevnim aktivnostima moguć je unutar dva dana od zahvata. Nije dozvoljeno koristiti tampone i prakticirati spolne odnose sedam dana nakon zahvata te je potrebno izbjegavati kupanje u kadi, bazenu ili moru četiri tjedna nakon zahvata. 

LIJEČENJE POLIPA

Ukoliko imate polip na maternici liječenje ovisi o vašim simptomima, riziku za malignu pretvorbu, te planiranju trudnoće u budućnosti. 

LIJEČENJE POLIPA MANJIH OD 10mm

Mali polipi bez simptoma mogu se spontano povući te tada nije indicirano liječenje već samo praćenje polipa redovitim kontrolama. 

operativna histeroskopija

LIJEČENJE POLIPA VEĆIH OD 10mm

Standardno liječenje je odstranjivanje polipa histeroskopijom. Uklanjanje polipa na maternici vrši se histeroskopom malim nožem, omčom ili zagrijavanjem tkiva pomoću posebnih nastavaka koji su dio navedenog instrumenta. Način odstranjivanja ovisi o dostupnosti histeroskopa, vrsti i veličini polipa te svojstvima maternice. Ukoliko se polip nalazi na vratu maternice, tada se učini ablacija cervikalnog polipa, također pomoću histeroskopa s navedenim nastavcima. Nakon učinjene histeroskopije moguće je primijeniti lijek za polipe na maternici, tablete ženskog spolnog hormona progesterona, koji smanjuje rizik ponovne pojave polipa. Polipe je moguće liječiti i kiretažom, no tada postoji mogućnost da neki od polipa promakne i ostane u maternici. Za sada ne postoji niti jedan registrirani prirodni lijek za polipe na maternici.

POLIP NA MATERNICI I TRUDNOĆA

Polip na maternici može utjecati na plodnost, odnosno, uzrokuje neplodnost, a ako do trudnoće dođe nosi rizik za nastanak komplikacija poput spontanog pobačaja i prijevremenog poroda. Istraživanja su pokazala da je  trudnoća nakon histeroskopije i uklanjanja polipa ne samo moguća, već da histeroskopsko uklanjanje polipa pridonosi poboljšanju plodnosti i ostvarenju željene trudnoće.

Zaključno, polip se često nalazi u maternici žena između 40 i 60 godina. Najčešće je dobroćudan te se uspješno dijagnosticira i odstranjuje histeroskopijom koja je sigurna metoda. Polip na maternici može dovesti do neplodnosti, no nakon odstranjena polipa moguće je ostvariti i iznijeti trudnoću.

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

Literatura:

  1. Kinkel K, Ascher SM, Reinhold C. Benign Disease of the Uterus. U: Hodler J, Kubik-Huch RA, von Schulthess GK, urednici. Diseases of the Abdomen and Pelvis 2018-2021: Diagnostic Imaging – IDKD Book [Internet]. Cham (CH): Springer; 2018  
  2. Nijkang NP, Anderson L, Markham R, Manconi F. Endometrial polyps: Pathogenesis, sequelae and treatment. SAGE Open Med. 01. siječanj 2019.
  3. Moore JF, Carugno J. Hysteroscopy. U: StatPearls . Treasure Island (FL): StatPearls Publishing
  4. Hysteroscopy – Recovery – NHS 
  5. Post Op Instructions – Hysteroscopy and D&C | Newton-Wellesley Hospital
  6. Uterine polyps – Symptoms and causes – Mayo Clinic 
  7. Babić D., Kos M., Tomić S. Bolesti ženskog spolnog sustava. U: Damjanov I., Seiwerth S., Jukić S., Nola N. Patologija. Zagreb: medicinska naklada; 2018., str. 597 – 632
  8. Miličić D., Šprem M. Dobroćudne promjene endometrija U: Šimunić V i sur., ur. Ginekologija. Zagreb: Naklada Ljevak; 2001., str. 446 – 450
  9. Ljubojević N. Dobroćudne promjene vrata maternice. U: Šimunić V i sur., ur. Ginekologija. Zagreb: Naklada Ljevak; 2001., str. 408 – 431

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.