×

Prvi spolni odnos

Prvi spolni odnos često je tema o kojoj je teško razgovarati. To je sasvim razumljivo jer se radi o vrlo intimnom dijelu našeg života u koji ulazimo bez iskustva. Zato je vrlo važno biti informiran i znati u što se upuštamo te postoje li neki rizici, posljedice ili stvari na koje moramo pripaziti.

Ta tema često sa sobom nosi mnoga pitanja i nedoumice, a ponekad je i izvor osjećaja nelagode, straha ili tjeskobe. Upravo zbog toga vam danas donosimo ovaj blog sa savjetima i preporukama vezanima za prvi spolni odnos. Nadamo se da će vam pomoći u pripremi za ovaj novi korak u vašem životu i odgovoriti na sva pitanja koja o tome vjerojatno imate.

Prvi spolni odnos

1. NA TAJ KORAK TREBATE BITI U POTPUNOSTI SPREMNI

Prvi spolni odnos važan je događaj u životu svake žene i svakoga muškarca te označava početak seksualne aktivnosti. Ne postoji određeno pravilo s koliko godina je najbolje stupiti u seksualne odnose. To je odluka koju svatko treba donijeti za sebe. Međutim, rano stupanje u spolne odnose treba izbjegavati zbog:

 • povećane osjetljivosti intimne sluznice, što povećava rizik od infekcije spolno prenosivim bolestima
 • emocionalne i psihičke nezrelosti u mlađoj tinejdžerskoj dobi
 • nedovoljne educiranosti o rizičnom spolnom ponašanju, korištenju kondoma i drugih metoda kontracepcije
 • nepravilnom i neredovitom menstrualnom ciklusu, zbog čega postoji veća mogućnost neželjene trudnoće

 

Iako se na prvu možda čini da se danas o pojmovima kao što su seksualnost i spolnost govori na svakom koraku i da ne postoje pitanja na koja nije ponuđen odgovor, to ipak nije tako. Intimnost podrazumijeva mnogo više od fizičkog odnosa, spolnog zdravlja i odgovornog seksualnog ponašanja. Ona je sastavni dio svake osobe i omogućuje povezivanje na mnogo dubljim razinama od one tjelesne. Intimnost sa sobom nosi povjerenje i predanje te je upravo zbog toga ona često područje najvećih nesigurnosti kod mnogih žena. 

Ponekad je teško razlučiti želimo li biti intimni s partnerom zbog pritiska okoline ili partnera, dokazivanja sebi ili drugima i slično. Tu treba biti iskren prema sebi i partneru jer spolni odnos osim fizičke zrelosti zahtjeva i emocionalnu spremnost. Treba razmisliti zašto to želimo te što će početak seksualne aktivnosti značiti za nas i naš život. Odluka o početku spolne aktivnosti samo je na vama i jedino vi imate pravo odlučiti kada i s kim će se to dogoditi. 

2. EMOTIVNA POVEZANOST S PARTNEROM IZUZETNO JE VAŽNA

Kada se govori o spolnom odnosu, a osobito onom prvome, često se najviše spominje njegov fizički aspekt. Međutim, mnogo važniji, ako ne i najvažniji aspekt tog događaja je onaj emocionalni. Početak seksualne aktivnosti i otvaranje jednog novog područja vašeg života trebao bi biti s osobom s kojom osjećate veliku bliskost, sigurnost i emotivnu povezanost. Upravo to je ono što vam može ”osigurati” da vam taj događaj ostane u lijepom sjećanju, bez obzira koliko je nesavršen ili možda nespretan bio onaj fizički dio.

Nakon spolnog odnosa, često se javlja osjećaj još veće bliskosti s partnerom, a to ima i fiziološku podlogu. Tijekom spolnog odnosa u mozgu se oslobađa hormon oksitocin koji potiče osjećaje povezanosti i ljubavi. Stoga je dobro da se to dogodi s osobom s kojom već osjećate bliskost i s kojom se ugodno osjećate. Visoka razina intimnosti i povjerenja označava i razinu vaše spremnosti na taj korak. 

priprema za prvi spolni odnos

3. RAZGOVOR S PARTNEROM KLJUČAN JE DIO PRIPREME ZA PRVI SPOLNI ODNOS

Komunikacija je ključ svakog dobrog odnosa, bilo prijateljskog ili partnerskog. Zato je vrlo važno partnera pitati nekoliko važnih pitanja koja se tiču spolnog zdravlja. Ako je partneru zaista stalo do vas, neće izbjegavati odgovore na ova pitanja ili ih nevažnima. Znati ove informacije o svom partneru važno je za svaku osobu koja tek stupa u seksualne odnose. Dobro je znati dogovore na pitanja kao što su:

 • Jesam li ja prva osoba s kojom moj partner stupa u seksualni odnos?
 • Je li moj partner ranije koristio zaštitu i koju?
 • Ima li moj partner (ili je imao) neku od spolno prenosivih bolesti i je li se ikad testirao na spolno prenosive bolesti?
 • Koji oblik kontracepcije moj partner želi koristiti?
 • Kako bi moj partner postupio u slučaju da se dogodi trudnoća?

 

O svim tim pitanjima bilo bi dobro razgovarati s vašim partnerom prije prvog spolnog odnosa. To je važan dio odgovornog spolnog ponašanja i brige o vlastitom, ali i partnerovom spolnom zdravlju. Osim toga, razgovor o ovim važnim pitanjima sigurno će stvoriti dodatnu bliskost i ojačati emotivnu povezanost među vama. Ako vaš partner odbija odgovoriti na neka od navedenih pitanja ili znate da laže, osobito ako se to tiče njegove seksualne prošlosti, bilo bi dobro da razmislite je li ta osoba ona prava za tako velik korak u vašem životu.

4. VAŽNO JE DA DOBRO POZNAJETE SVOJE TIJELO

Ženski organizam čudesan je sklad raznih fizioloških hormonalnih mehanizama i procesa, a sve u svrhu održavanja vašeg zdravlja i omogućavanja buduće trudnoće. Prije početka spolne aktivnosti, bilo bi dobro da poznajete te procese i znate barem ono osnovno što se, kada i kako u vašem tijelu događa. Tu ponajviše mislimo na sljedeće stvari:

 • Koliko vam traje menstrualni ciklus?
 • Kako izgleda vaš normalni vaginalni iscjedak?
 • Kada vam otprilike počinju plodni, a kada neplodni dani
 • Koja je normalna količina krvarenja za vaš menstrualni ciklus
 • Postoje li neki drugi simptomi koji bi mogli upućivati na neki poremećaj, kao što je primjerice sindrom policističnih jajnika ili endometrioza.

 

Važno je znati što je normalno za vas i vaše tijelo kako biste znali prepoznati odstupanja te simptome koji ukazuju na neke poremećaje. Poznavanje vlastitog ciklusa bitno je i za siguran spolni odnos u kojem postoji najmanja šansa za začeće, ako to želite izbjeći. Međutim, valja imati na umu kako računanje plodnih dana kao metodu kontracepcije treba izbjegavati jer ona nije pouzdana! Čak i pomoću današnjih modernih kalkulatora, izračun plodnih dana ne mora biti točan jer ovulacija, a time i plodni dani mogu nastupiti ranije ili kasnije od uobičajenog rasporeda. Najsigurniji način za izbjegavanje neželjene trudnoće je korištenje kondoma ili oralne kontracepcije. Računanje plodnih dana jedna od prirodnih metoda kontracepcije i može biti korisna kao dodatan čimbenik sigurnosti spolnog odnosa.

hpv simptomi

5. INFORMIRAJTE SE O SPOLNO PRENOSIVIM BOLESTIMA

Znanje o spolno prenosivim bolestima važan je dio odgovornog spolnog ponašanja i brige o vlastitom seksualnom i intimnom zdravlju. Bilo bi dobro da se prije početka spolne aktivnosti dobro informirate o najčešćim bolestima koje se prenose spolnim putem, a to su infekcija HPV-om, klamidija, gonoreja, infekcije ureaplazmom i mikoplazmom, HIV i genitalni herpes. Osim toga, dobro je znati i ponešto o upali rodnice uzrokovanoj nekim drugim uzročnicima, kao što je primjerice gljivična infekcija. Važno je i znati prepoznati simptome koji upućuju na te infekcije, a to su:

 • svrbež i crvenilo
 • iscjedak iz rodnice koji je neugodna mirisa i boje
 • krvarenje između ciklusa
 • pojava ranica i/ili bradavica na genitalnom području


U slučaju pojave ovih simptoma vrlo je važno odmah obratiti se liječniku jer mnoge spolne bolesti mogu trajno oštetiti spolne organe u žena te uzrokovati daljnje tegobe, pa čak i neplodnost.

6. VRIJEME JE ZA PRVI GINEKOLOŠKI PREGLED

Ginekološki pregled neizostavan je dio pripreme za prvi spolni odnos. Prvi ginekološki pregled preporučuje se napraviti prije stupanja u seksualne odnose. Ukoliko niste prije, ginekološki pregled preporučljivo je napraviti nakon spolnog odnosa. To osobito vrijedi ako imate neke od navedenih simptoma (bolove, nepravilno krvarenje ili drugo). Redoviti odlazak ginekologu je osnovni način kojim pokazujete brigu za svoje spolno zdravlje. Seksualno aktivnim ženama preporučuje se napraviti ginekološki pregled barem jednom godišnjeOsim što se tako najbolje brinete o svom intimnom zdravlju, to je prilika da svoga ginekologa pitate sva pitanja koja vas zanimaju o kontracepciji, menstruacijskom ciklusu, spolno prenosivim bolestima ili bilo čemu drugome. To su često intimna i neugodna pitanja čije je odgovore najbolje dobiti od stručne osobe od povjerenja. Vaš ginekolog će vam dati savjete i o higijeni intimnog područja te dodatne savjete o održavanju vašeg ženskog zdravlja.

Ginekološki pregled kod djevica (žena koje još nisu imale spolni odnos) nešto je drugačiji od pregleda žena koje su već spolno aktivne. U svakom slučaju, redoviti ginekološki pregledi najbolja su prevencija raznih bolesti ginekološkog područja, ali i idealna prilika da dobijete pouzdane informacije o intimnim pitanjima.

kontracepcija prvi spolni odnos

7. NIKADA NE SMIJETE ZABORAVITI NA ZAŠTITU…

Kontracepcija je izuzetno važna stavka odgovornog spolnog ponašanja. Kao što smo već prethodno rekli, dobro je da o tome razgovarate sa svojim partnerom prije prvog spolnog odnosa. Postoje razne metode kontracepcije s obzirom na vaše zdravstveno stanje, životni stil i osobne želje. Najbolje je o tome posavjetovati se sa svojim ginekologom od kojega ćete dobiti najpouzdanije informacije. Isto kao i kod prvog spolnog odnosa, kontracepcija je jednako važna i dalje u vašem spolnom životu, osobito ako promijenite partnera. 

Važno je naglasiti kako je prezervativ (kondom) jedini oblik kontracepcije koji vas osim od trudnoće, štiti i od većine spolno prenosivih bolesti. Oralna hormonska kontracepcija (kontracepcijske pilule) kao ni drugi oblici kontracepcije vas ne štiti od spolno prenosivih bolesti i važno je to imati na umu. Stoga preporučujemo upotrebu kondoma, osobito ako se radi o prvom spolnom odnosu ili novom spolnom partneru. Važno je da vaš partner nauči kako se ispravno stavlja kondom jer njegova nepravilna upotreba može povećati rizik od neželjene trudnoće.

8. …ALI, ODGOVORNO SPOLNO PONAŠANJE PODRAZUMIJEVA MNOGO VIŠE OD KORIŠTENJA ZAŠTITE

Odgovorno spolno ponašanje podrazumijeva brigu i čuvanje vlastitog, ali i partnerovog spolnog zdravlja. Tu naravno važnu ulogu ima korištenje kontracepcije koja vas oboje čuva od većine spolno prenosivih bolesti i smanjuje rizik od neplanirane trudnoće na minimum, a to je prezervativ. Osim toga, biti odgovoran u vlastitome spolnom životu znači ne žuriti s prvim spolnim odnosom. Kao što je već prethodno rečeno, za prvi spolni odnos trebate biti potpuno tjelesno i psihički spremni, a to isto vrijedi i za vašeg partnera. 

Učestalo mijenjanje i velik broj seksualnih partnera nosi povećan rizik od neželjene trudnoće i infekcije nekim od spolno prenosivih uzročnika, a to može ozbiljno ugroziti vaše spolno zdravlje i reproduktivni sustav. To osobito vrijedi za žene u kojih kronična i neliječena infekcija može ostaviti nepovratne posljedice na reproduktivne organe, uzrokovati komplikacije u trudnoći poput fetalnih abnormalnosti i uzrokovati neplodnost.

Ako ikada posumnjate na to da imate spolno prenosivu bolest ili ako ste imali nezaštićeni spolni odnos, preporučujemo da se javite svome ginekologu kako bi se napravili cervikalni brisevi kojima će se infekcija potvrditi ili isključiti. Većina spolno prenosivih bolesti može se uspješno i jednostavno liječiti, ali ih je važno otkriti što ranije. U slučaju genitalnih simptoma, djevojke i mladići često odgađaju odlazak k liječniku zbog srama što nas ne treba sprječavati da se obratimo liječniku i pobrinemo se za svoje zdravlje!

I naravno, potičemo vas na redovite ginekološke preglede i PAPA-testove (barem jednom godišnje) jer su također jako važan dio odgovornog spolnog ponašanja.

papa test privatni ginekolog zagreb

9. TOČNO ODREĐENA OČEKIVANJA O PRVOM SPOLNOM ODNOSU NAJČEŠĆE VAM MOGU SAMO ODMOĆI

Ponekad je dobro imati očekivanja, ali problem je što ona često nisu realna. Neizbježno je da ćete o prvom spolnom odnosu stvoriti neka očekivanja ili maštanja jer se o njemu puno govori među mladima. Čak i kada ste napravili sve prethodne korake koje smo vam preporučili, informirali se i razgovarali sa svojim partnerom, ne možete u potpunosti predvidjeti kako će taj događaj izgledati. Upravo zbog toga, najbolje je ne imati neka točno određena očekivanja i prepustiti se. Za prvi spolni odnos jako je važna emotivna povezanost s partnerom i upravo je ona ta koja će vam taj događaj obilježiti kao lijepo sjećanje.

Na internetu je dostupno mnogo informacija o tome što možete očekivati kada stupite u prvi spolni odnos. Najviše se govori o boli, krvarenju i defloraciji himena (”razdjevičenju”), što je često izvor tjeskobe i straha kod mnogih žena. Dobro je da se informirate o tome što se događa prilikom prve penetracije, ali nema razloga da se zbog toga bojite ili uznemiravate.

ŠTO SE DOGAĐA PRILIKOM PRVOG SPOLNOG ODNOSA? 

Prilikom prvog spolnog odnosa, penetracijom muškog spolnog organa u rodnicu dolazi do defloracije himena, odnosno njegova probijanja. Himen je tanki sloj tkiva koji se nalazi na ulazu u rodnicu, a njegovim probijanjem mogu nastati bolovi ili blago krvarenje. Bol je najčešće tipa kratkotrajnog pečenja ili nelagode, dok krvarenje najčešće bude jako oskudno ili ga uopće nema. Uzrok boli može biti i nesvjesno grčenje mišića rodnice zbog straha ili treme te je zbog toga jako važno što više se opustiti.

ŠTO SE DOGAĐA PRILIKOM PRVOG SPOLNOG ODNOSA

10. POKUŠAJTE SE ŠTO VIŠE OPUSTITI

Prilikom prvog spolnog odnosa, važno je da se što više opustite. Na taj način ćete relaksirati mišiće rodnice i penetracija će biti lakša, što će vam smanjiti osjećaj boli i nelagode zbog čega će i sam čin biti ugodniji. Osim toga, to će vam pomoći da se bolje prepustite trenutku i ojačate bliskost s partnerom. Vašoj opuštenosti će svakako pridonijeti i korištenje adekvatne zaštite jer ćete izbjeći strah od moguće trudnoće ili zaraze nekom od spolno prenosivih infekcija. Upamtite, prvi spolni odnos treba biti lijepo i ugodno iskustvo u vašem intimnom životu, ali zahtijeva oprez i odgovorno ponašanje prema sebi i prema drugima!

 

Cjenik ginekoloških usluga pogledajte ovdje.

 

LITERATURA:

 1. Kaestle CE, Halpern CT, Miller WC, Ford CA. Young age at first sexual intercourse and sexually transmitted infections in adolescents and young adults. Am J Epidemiol. 2005; 161(8): 774–80. 
 2. Moreau N, Költő A, Young H, Maillochon F, Godeau E. Negative feelings about the timing of first sexual intercourse: findings from the Health Behaviour in School-aged Children study. Int J Public Health. 2019; 64(2):219–227. 

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.