×

Štitnjača u trudnoći

Tijekom trudnoće tijelo žene se mijenja i u njoj se razvija novi život, a za uredan razvoj ploda i zdravlje majke potrebna je savršena usklađenost svih hormona u tijelu. Važnu ulogu u hormonalnom balansu u trudnoći imaju hormoni koje luči štitnjača – mala žlijezda u prednjem dijelu vrata koja utječe na metabolizam cijelog tijela. Ona izlučuje dva hormona, trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), a njihovu koncentraciju u krvi regulira tireotropin (TSH) kojeg izlučuje hipofiza. Štitnjača u trudnoći mijenja svoju veličinu i aktivnost da bi se prilagodila novim uvjetima u organizmu. Poremećaj koncentracije ovih hormona može uzrokovati različite simptome u majke, ali i razne poremećaje razvoja ploda, stoga se njihova razina u trudnoći treba dobro nadzirati.

U ovome vam blogu donosimo sve što trebate znati o radu štitnjače u trudnoći te posljedicama snižene i povišene razine njenih hormona, a odgovaramo i na pitanja kako se takva stanja mogu dijagnosticirati i liječiti.

štitnjača u trudnoći

HORMONI ŠTITNJAČE U TRUDNOĆI

Hormoni štitnjače utječu na menstrualni ciklus, plodnost i trudnoću. Upravo je iz tog razloga pri pojavi bilo kakvih poteškoća kod ženskog zdravlja potrebno napraviti provjeru statusa hormona štitnjače. Razine TSH i planiranje trudnoće briga su mnogih žena koje već od prije imaju dijagnosticiranu bolest štitnjače. Za takve je žene preporuka da se nastavi sa standardnom terapijom sve dok liječnik ne kaže drugačije i po potrebi poveća dozu lijeka.

U trudnoći potreba za hormonima štitnjače raste za čak 40-50% da bi se mogle pokriti potrebe majke i djeteta. Hormoni štitnjače ključni su za normalan razvoj mozga i živčanog sustava u djeteta te metabolizam svih stanica. Tijekom prvog tromjesečja dijete je potpuno ovisno o majčinim hormonima jer još uvijek nema razvijenu vlastitu štitnu žlijezdu. Preko posteljice majčini hormoni prelaze iz njezine krvi u krv djeteta i na taj način ga opskrbljuju potrebnim hormonima. Nakon dvanaestog tjedna dijete počinje proizvoditi manju količinu svojih hormona štitnjače, ali su majčini hormoni i dalje neophodni da se u potpunosti zadovolje potrebe organizma. Iz tog razloga su majčini hormoni potrebni sve dok dijete ne počne proizvoditi dovoljno hormona za vlastitu opskrbu. Ipak, dijete će i dalje od majke morati dobivati jod koji je neophodan za stvaranje hormona štitnjače.

Humani korionski gonadotropin i estrogen, hormoni koji se luče tijekom trudnoće, uzrokuju blago povećanje štitnjače i koncentracije njenih hormona u krvi. To je fiziološki proces, stoga najčešće ne predstavlja razlog za brigu. Baš zbog ovakve situacije, ponekad je teško dijagnosticirati bolesti štitnjače za vrijeme trudnoće, ali se uz pravilnu analizu nalaza i simptoma koje trudnica prijavi liječniku obično dođe do ispravne dijagnoze.

HIPOTIREOZA U TRUDNOĆI

Hipotireoza je stanje obilježeno smanjenim stvaranjem hormona štitnjače. Dosta često su simptomi trudnoće i hipotireoidizma isti, a to su povećan umor, osjećaj hladnoće, konstipacija (zatvor), debljanje, grčenje mišića, problemi s koncentracijom, izostanak menstruacije i edemi.

Jedan od najčešćih uzroka hipotireoze u trudnoći je Hashimotov tireoiditis. To je autoimuni poremećaj u kojem imunološki sustav stvara protutijela i njima napada štitnjaču, uzrokujući upalu i oštećenje same žlijezde, što se posljedično prezentira smanjenom proizvodnjom hormona. Nedostatak joda u prehrani je i dalje vodeći uzrok hipotireoze u cijelom svijetu. Još neki mogući uzroci hipotireoze u trudnoći su neadekvatno liječenje od prije poznatog hipotireoidizma ili prevelike doze antitiroidnih lijekova.

HIPOTIREOZA – RIZICI ZA MAJKU I DIJETE

HIPOTIREOZA – RIZICI ZA MAJKU I DIJETE

Žene sa hipotireoidizmom imaju smanjenu plodnost, a kada zatrudne, imaju povećan rizik od komplikacija poput spontanog pobačaja, gestacijske hipertenzije, anemije, preeklampsije, abrupcije posteljice i postpartalnog krvarenja. Povećan rizik za razvoj hipotireoze u trudnoći nose neki čimbenici, kao što je životna dob starija od 30 godina, pozitivna obiteljska anamneza autoimunih bolesti koje mogu i ne moraju biti povezane sa štitnjačom, dijabetes tipa 1, prethodno zračenje glave ili vrata, prethodno dijagnosticirana autoimuna bolest štitnjače i trenutno liječenje sintetskim hormonima štitnjače.

Neliječena hipotireoza u trudnice može voditi ka prijevremenom porodu, niskoj porođajnoj težini, respiratornim problemima kod prijevremeno rođene djece te slabijem razvoju mozga i intelektualnih sposobnosti djeteta. Također, kod te djece dolazi do smanjenog IQ-a, a neuropsihološki razvoj je usporen, kao i sposobnost učenja. Prema istraživanjima, djeca rođena u takvim okolnostima imaju IQ niži za oko 7 bodova od onih čije su majke bile eutirotične.

Kao što je već prethodno rečeno, za stvaranje hormona štitnjače potreban je jod. U slučaju da majke ne uzimaju dovoljnu količinu joda tijekom trudnoće posljedice su još teže. Ta djeca imaju IQ niži za više od 10 bodova nego ona koja su imala dovoljno joda tijekom trudnoće, a često pate i od poremećaja pozornosti kao što je primjerice poremećaj hiperaktivnosti.

HIPERTIREOZA U TRUDNOĆI

Hipertireoza je stanje obilježeno prevelikom količinom hormona štitnjače. Neki simptomi su slični onima koji prate normalnu trudnoću, a to su ubrzan rad srca, poteškoće i neugodnost pri visokim temperaturama te umor. Oni simptomi koji prate samo hipertireoidizam su brz i nepravilan rad srca, tremor ruku i neobjašnjiv gubitak kilograma.

Gravesova bolest je najčešći uzrok hipertireoze u trudnoći. To je autoimuni poremećaj kod kojeg imunološki sustav proizvodi antitijela koja potiču štitnjaču na prekomjernu proizvodnju hormona. Ta antitijela su autoprotutijela koja djeluju stimulacijski na samu žlijezdu. Gravesova bolest se može prvi put prezentirati tijekom trudnoće, a kod nekih trudnica kojima je prethodno dijagnosticirana ova bolest, moguće je poboljšanje tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Smatra se da se to događa jer je imunološki sustav manje aktivan tijekom trudnoće pa samim time proizvodi manje protutijela.

HIPERTIREOZA – RIZICI ZA MAJKU I DIJETE

HIPERTIREOZA – RIZICI ZA MAJKU I DIJETE

Neliječena hipertireoza tijekom trudnoće može dovesti do spontanog pobačaja, prijevremenog poroda, niske porođajne težine, preeklampsije i tireoidne oluje – naglog i snažnog pogoršanja simptoma koji mogu rezultirati zatajenjem srca.

Rijetko, Gravesova bolest može utjecati i na djetetovu štitnjaču tako da je stimulira da proizvodi više hormona. U slučaju da je trudnica u prošlosti bila liječena radioaktivnim jodom s ciljem uništenja stanica štitnjače ili je napravljena tireoidektomija – operacija kojom se uklanja štitnjača, organizam i dalje može proizvoditi protutijela. Kada su razine protutijela dovoljno visoke, ona mogu putovati preko posteljice u djetetov krvotok i uzrokovati prekomjernu proizvodnju hormona. U ovakvim situacijama doktor pomno nadgleda dijete kako bi se eventualno nastale komplikacije mogle odmah kontrolirati.

Hipertireoza u novorođenčeta može dovesti do tahikardije koja vodi do zatajenja srca, preranog zatvaranja fontanela, niske porođajne težine i nemirnosti. Ponekad uvećana štitnjača može raditi pritisak na dušnik i time otežati disanje.

Hipertireoza često zabrinjava dojilje, međutim, to je nešto čega se majka ne bi trebala bojati. Dokazano je da prilikom dojenja dolazi do povećanja koncentracije hormona štitnjače, ali uz prilagodbu terapije ne postoji razlog da se ne doji. Lijekovi koji se propisuju u ovakvim situacijama su sigurni za dijete te vrlo malo aktivne tvari prelazi u majčino mlijeko.

KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA HIPO- I HIPERTIREOZE?

Nakon što trudnica primijeti simptome, rade se nalazi krvi koji pokazuju količinu hormona i prema tim saznanjima se dalje određuje smjer liječenja. Osim toga, doktor obično traži i posebna protutijela koja bi mogla ukazivati na Hashimotov tireoiditis. Od ostalih dijagnostičkih pretraga može se još napraviti i ultrazvuk štitnjače.

hashimoto i trudnoća

T3, T4, TSH I TIREOIDNA PROTUTIJELA KLJUČNI SU ZA DIJAGNOZU

TSH je hormon koji nadgleda štitnjaču i „govori“ joj koliko hormona, T3 i T4, treba proizvesti. Povišen TSH u trudnoći najčešće znači da osoba ima hipotireozu ili slabije aktivnu štitnjaču. S obzirom da štitnjača u tom slučaju ne proizvodi dovoljnu količinu hormona, hipofiza je na to pokušava potaknuti tako da povećava koncentraciju TSH u krvi. Niske razine TSH najčešće znače da osoba ima hipertireozu ili preaktivnu štitnjaču. Posljedica prevelike količine T3 i T4 u krvi je to da hipofiza smanjuje proizvodnju i količinu TSH u krvi.  Idealan TSH za trudnoću ovisi o tromjesečju. Normalane vrijednosti TSH u trudnoći tijekom prvog tromjesečja iznose 0.1-2.5 mU/L, u drugom 0.2-3.0 mU/L, a u trećem 0.3-3.0 mU/L.

T4 ili tiroksin je jedan od hormona kojeg izlučuje štitnjača. Povećana razna T4 može značiti da osoba ima hipertireoidizam, a smanjena da ima hipotireoidizam. U nekim slučajevima, primjerice za vrijeme trudnoće ili tijekom uzimanja oralnih kontraceptiva,  razina ovog hormona može biti povećana. Neki lijekovi, kao što su kortikosteroidi, mogu sniziti koncentraciju ovog hormona. To se sve događa jer ova stanja i lijekovi mijenjaju količinu proteina u krvi koji veže na sebe T4, a takav vezani T4 služi kao rezervni hormon u krvi u slučaju da bude potreban. Slobodan T4 nije vezan na proteine, na raspolaganju je cijelom organizmu i stoga utječe na naše stanice i njihov metabolizam. Upravo je zbog toga za postavljanje ispravne dijagnoze bolesti štitnjače jako važno mjeriti slobodni T4 (fT4).

T3 ili trijodtironin služi za potvrdu dijagnoze jer T4 ponekad zna biti normalan, a T3 povišen. Time se provjerava i potvrđuje dijagnoza hipertireoidizma. Naravno, ako je T3 smanjen to vodi ka dijagnozi hipotireoidizma.

Tiroidna protutijela pomažu u dijagnostici autoimunih poremećaja, Gravesove bolesti ili Hashimotovog tireoiditisa. Ona napadaju štitnjaču te ju prekomjerno stimuliraju ili izazivaju upalu koja vodi do smanjene aktivnosti.

hipertireoza u trudnoći

LIJEČENJE HIPOTIREOZE ZA VRIJEME TRUDNOĆE

Liječenje hipotireoze zahtijeva nadomjestak hormona kojih štitnjača ne proizvodi dovoljno. Najčešće se prepisuje lijek čija je aktivna supstanca jednaka T4. On je siguran za dijete i vrlo ga je važno uzimati radi pravilnog razvoja djeteta. T3 ne može ući u djetetov mozak, dok T4 može. Umjesto toga, sav T3 koji je potreban djetetu nastaje pretvorbom iz T4. Postoje lijekovi životinjskog podrijetla koji sadrže T3, ali oni obično imaju previše T3, a premalo T4 te se ne bi trebali koristiti tijekom trudnoće.

Trudnice koje su i prije uzimale nadomjesnu hormonsku terapiju, vjerojatno će trebati povisiti njegovu dozu. Liječnici obično preporučuju uzimanje dvije dodatne doze lijeka po tjednu, a potrebno je početi odmah po potvrdi trudnoće. Tijekom trudnoće je potrebno nadzirati razine hormona štitnjače svakih 4 do 6 tjedana i prilagoditi terapiju ako je to potrebno.

LIJEČENJE HIPERTIREOZE ZA VRIJEME TRUDNOĆE

U slučaju da su razine hormona štitnjače minimalno povećane, liječenje vjerojatno neće biti potrebno. Međutim, u slučaju da je hipertireoza izraženija, propisuju se antitireoidni lijekovi koji smanjuju proizvodnju hormona štitnjače. Ovo liječenje sprječava da prekomjerna količina hormona majke odlazi u djetetov krvotok. U takvim situacijama specijalisti pomno nadziru dijete i prilagođavaju dozu lijeka. Najčešće se propisuju najmanje moguće doze tako da lijek ima što manji utjecaj na djetetovu proizvodnju vlastitih hormona štitnjače.

U ekstremnim situacijama kada se ovo stanje ne može regulirati lijekovima, preporučuje se operativno uklanjanje štitnjače – tireoidektomija te nadoknada hormona levotiroksinom postoperativno.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

 

Izvori:

  1. John E. Hall, Guyton i Hall Medicinska fiziologija – udžbenik, 13. izdanje, 77.poglavlje .
  2. Sahay RK, Nagesh VS. Hypothyroidism in pregnancy. Indian J Endocrinol Metab. 2012;16(3):364-370.
  3. Hypothyroidism in Pregnancy.
  4. Thyroid Disease & Pregnancy.
  5. Hypothyroidism and Pregnancy.
  6. Hyperthyroidism in Pregnancy.
  7. Thyroid Tests.
  8. Glatstein, Miguel Marcelo i sur. “Pharmacologic treatment of hyperthyroidism during lactation.” Canadian family physician Medecin de famille canadien. 55,8(2009):797-798.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.