×

Što je sifilis i može li se spriječiti?

Sifilis je kronična zarazna bolest uzrokovana mikroorganizmom Treponema pallidum

Bolest u svom tijeku prolazi kroz tri stadija, uključujući fazu mirovanja koja traje nekoliko godina. Sifilis se najčešće prenosi spolnim putem, međutim moguć je prijenos i sa zaražene majke na dijete, te preko krvi.

sifilis

Ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme, sifilis može rezultirati ozbiljnim posljedicama po zdravlje.

U nastavku bloga pročitajte sve o sifilisu – što je, kako se prenosi, koji su simptomi sifilisa kod muškaraca i žena te kako se bolest dijagnosticira i liječi. 

Što je sifilis?

Sifilis ili lues je spolno prenosiva bolest uzrokovana bakterijom – Treponema pallidum

Ova bolest može zahvatiti različite dijelove tijela, uključujući kožu, sluznice, unutarnje organe te živčani sustav.

Kako se sifilis prenosi?

Sifilis je bolest koja se prenosi bliskim kontaktom, odnosno spolnim odnosom te kontaktom sa zaraženom ranom na koži osobe zaražene sifilisom. Iako znatno rjeđe, moguć je i transplacentarni prijenos, odnosno prijenos sa zaražene majke na dijete putem posteljice (što nazivamo kongenitalni sifilis), te transfuzijom krvi. 

Simptomi sifilisa 

Razdoblje inkubacije, odnosno razdoblje od ulaska mikroorganizma u organizam do ispoljavanja simptoma bolesti prosječno iznosi 3 tjedna.

Sifilis je bolest koja može izazvati brojne simptome, ili pak s druge strane, može biti potpuno asimptomatska.

Sifilis je bolest koja ima tri klinička stadija – primarni, sekundarni i tercijarni.

PRIMARNI STADIJ

Nakon inkubacije, počinje primarni stadij karakteriziran pojavom tvrdog bezbolnog čira ili rana (sifilitički ulkusi) na spolovilu, anusu ili unutar rektuma. Sifilis u ustima ili grlu, također se očituje ranicom i uobičajeno nastaje kod prijenosa treponema oralnim spolnim odnosom. Sifilitički čirevi se obično javljaju na mjestu ulaska bakterije u organizam.

Spomenuta promjena prisutna je otprilike mjesec dana, nakon čega spontano nestaje.

Ako se sifilis u ovome stadiju ne prepozna te ne započne liječenje, bolest može prijeći u sekundarnu fazu.

simptomi sifilisa

SEKUNDARNI STADIJ 

U sekundarnom stadiju, zbog širenja treponema krvlju i limfom, javlja se povišena temperatura, umor, glavobolja, bolovi u kostima i mišićima te karakterističan osip. 

Simptomi sekundarnog sifilisa mogu oponašati različite kožne bolesti, zbog čega je bolest poznata kao „veliki imitator“.

U nekih bolesnika sekundarni stadij je početna manifestacija sifilisa.

TERCIJARNI STADIJ 

Manifestacije tercijarnog sifilisa, koje uključuju niz oštećenja unutarnjih organa, obično se pojavljuju nakon 10, 20 ili više godina.

U današnje vrijeme, tercijarni stadij sifilisa je vrlo rijetka pojava. Obično se javlja u malog broja neliječenih ili neadekvatno liječenih bolesnika. 

LATENTNI STADIJ

Između sekundarnog i tercijarnog stadija obično nema kliničkih znakova bolesti, zbog čega se to razdoblje opisuje kao latentni stadij ili stadij mirovanja. Razdoblje latencije obično traje više godina.

Iako nema znakova bolesti, treponeme su aktivne i umnožavaju se. Tijekom ovog perioda, bolest je moguće dokazati samo serološkim testovima (testovi dokaza protutijela iz krvi). 

Premda zaražena osoba nema vidljivih simptoma, ona može širiti bolest na druge osobe.

Sifilis i HIV

Smatra se da oko 50 % bolesnika zaraženih sifilisom istodobno boluje od još jedne spolno prenosive bolesti. Najčešće je riječ o istodobnoj infekciji virusom humane imunodeficijencije (HIV).

U osoba koje imaju HIV, sifilis napreduje značajno brže i bolest je u konačnici teže liječiti. 

Kako se postavlja dijagnoza sifilisa?

Dijagnoza sifilisa postavlja se na temelju anamneze (povijesti bolesti), kliničkog pregleda i krvnih pretraga.

testiranje na sifilis

Sifilis test 

U dijagnostici sifilisa koriste se netreponenski i treponenski serološki testovi (testovi dokaza protutijela na T. pallidum) koji se provode iz uzorka krvi zaražene osobe.

Budući da su netreponenski testovi probirni testovi (VDRL ili RPR test), pozitivan rezultat uvijek je potrebno potvrditi treponenskim testovima (TPHA test).

Testiranje na sifilis jedini je pouzdan način za otkrivanje infekcije, budući da su simptomi često neprepoznatljivi ili slični drugim bolestima.

Liječenje sifilisa 

U liječenju sifilisa primarno se koristi penicilin. U bolesnika s anamnezom preosjetljivosti na penicilin, preporučljivo je učiniti kožno testiranje, te ako je ono negativno, preporučuje se terapija penicilinom.

U bolesnika koji imaju dokazanu preosjetljivost na penicilin upotrebljavaju se antibiotici drugih skupina.

Ako se ne liječi, sifilis može uzrokovati smrt.

Da li je sifilis izlječiv? 

Sifilis je izlječiva bolest.

Krene li se s liječenjem sifilisa u ranim fazama, bolest se može potpuno izliječiti. 

Rano prepoznavanje i liječenje sifilisa ključno je za sprječavanje komplikacija i širenje bolesti. Ako sumnjate da imate sifilis, važno je konzultirati se s liječnikom radi ispravne dijagnoze i adekvatnog liječenja.

Može li se nastanak sifilisa prevenirati? 

Spolno prenosive bolesti, pa tako i sifilis, mogu se prevenirati. 

Najbolji način zaštite od prijenosa sifilisa je apstinencija, odnosno, ako ste spolno aktivni, ispravna upotreba kondoma za sve oblike spolnih odnosa. No, takva zaštita nije uvijek dovoljna, budući da se promjene koje uzrokuje sifilis mogu naći i na koži i sluznicama drugih dijelova tijela.

Osobama koje su spolno aktivne preporučuje se redovito testiranje na sifilis i druge spolno prenosive bolesti. 

lijecenje sifilisa

Zaključak

Rano otkrivanje bolesti te pravodobno liječenje, ključni su za sprječavanje ozbiljnih komplikacija i širenje bolesti. 

Iako u današnje vrijeme sifilisa nije jedan od vodećih javnozdravstvenih problema, najveći izazovi ove infekcije vezuju se za ranjive skupine kao što su trudnice, nerođena djeca, te osobe kojima je obrambeni sustav organizma oslabljen zbog zaraze virusom humane imunodeficijencije. 

Kako bi se zaštitili od sifilisa izbjegavajte opuštanja u rizične spolne odnose te redovito i pravilno upotrebljavajte kondome.

 

Literatura

 1. WHO. Syphilis
 2. PubMed. Syphilis
 3. NHS. Symptoms of syphilis
 4. Soldo, A. Sifilis danas

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.