×

Što je vitiligo i kako ga prepoznati?

Vitiligo je stečeni poremećaj pigmentacije koji nastaje kao rezultat gubitka melanocita (pigmentnih stanica) iz kože i manifestira se pojavom bijelkastih mrlja različitih veličina, lokaliziranih na bilo kojem dijelu tijela. Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola.

Budući da je vitiligo značajan estetski problem, često negativno utječe na psihičko zdravlje oboljelih.

U tekstu koji slijedi saznajte sve o vitiligu – što je, kako ga prepoznati te koje su dostupne metode liječenja.

vitiligo-na-kozi

Što je to vitiligo i što uzrokuje njegovu pojavu? 

Vitiligo je stečeni poremećaj pigmentacije koji se očituje različito velikim područjima depigmentacije kože, kose i/ili sluznica. 

Točan uzrok vitiliga nije poznat, no prema mišljenju stručnjaka, vjerojatno se radi o autoimunosnom poremećaju, uz koji su nerijetko pridružene i ostale autoimune bolesti.  

Mogući trigeri bolesti su i stres te nedostatak vitamina D.

 

Kako se vitiligo prezentira?

Vitiligo može zahvatiti bilo koji dio tijela i uočljiviji je kod osoba tamnije boje kože.

Vitiligo se obično pojavljuje u obliku bezbolnih jednoličnih bijelih mrlja okruženih normalnom kožom, najčešće na područjima izloženim Sunčevoj svjetlosti (lice, ruke, noge).

Zahvaćena područja ne tamne nakon izlaganja Suncu te su sklona stvaranju opeklina.

Kožne promjene mogu se javiti na jednom ograničenom području kao lokalizirana bolest ili se pak generalizirati. 

Iako je vitiligo asimptomatska bolest, zbog depigmentacija koje se javljaju, može znatno narušiti kvalitetu života i utjecati na psihičko zdravlje oboljele osobe.

 

Kako prepoznati vitiligo kod djece?

Vitiligo se obično pojavljuje kod djece između 4. i 5. godine života i to češće kod djevojčica. 

Kožne promjene kod djece obično zahvaćaju samo jednu stranu/područje tijela. Kao i kod odraslih, vitiligo se kod djece češće pojavljuje u kombinaciji s drugim autoimunim, ali i endokrinim bolestima poput Hashimotovog tireoiditisa, šećerne bolesti tipa 1, itd.

 

Kako se vitiligo dijagnosticira?

Vitiligo se dijagnosticira na temelju pažljivo uzete osobne i obiteljske anamneze te detaljnog fizikalnog pregleda. Također, u dijagnostici se koristi i Woodova lampa koja imitira UVA zrake te tako povećava vidljivost promjena na koži. Ponekad, potrebno je učiniti i biopsiju kože. 

Kako se vitiligo liječi?

Terapija vitiliga je iznimno izazovna. Naime, ne postoji jedinstvena terapija koja bi bila učinkovita kod svih bolesnika s vitiligom.

U liječenju vitiliga na raspolaganju su nam brojne terapijske opcije. 

 1. Kortikosteroidi – primjenjuju se lokalno na zahvaćena područja i obično predstavljaju prvi izbor u liječenju vitiliga. Ovaj oblik terapije najučinkovitiji je kada je vitiligo u svojoj ranoj fazi. 

Kako bi odabrali najbolju kremu za vitiligo, obratite se izabranom dermatologu. 

 1. Svjetlosna terapija – studije su pokazale da fototerapija UVB zračenjem zaustavlja ili usporava progresiju aktivne bolesti. Moguće nuspojave uključuju crvenilo, peckanje i svrbež. 
 2. Operacija – kirurško liječenje predstavlja posljednju liniju u liječenju vitiliga i pristupa mu se tek kada prethodno primijenjene dostupne metode nisu pokazale željeni efekt.

Kirurška terapija temelji se na presađivanju zdravog dijela kože bolesnika, na depigmentacijom zahvaćena područja.

Vitiligo

Vitiligo je bolest koja se ne može izliječiti. Danas dostupne terapije pomažu u vraćanju izgubljene boje kože, međutim potreban je velik broj tretmana održavanja kako bi se zadržali postignuti rezultati.

U odabiru odgovarajuće terapije, potražite savjet svog dermatologa.

 

I za kraj…

Vitiligo je bolest koja može uzrokovati značajne promjene u vašem izgledu, što može biti izvor frustracije, stresa i tuge. Stoga, donosimo nekoliko savjeta kako pristupiti stanju te kako si olakšati život s vitiligom. 

 1. odaberite dermatologa po preporuci – izdvojite vrijeme kako bi odabrali dermatologa od povjerenja
 2. informirajte se o svom stanju – saznajte više o vitiligu i mogućnostima liječenja iz provjerenih izvora 
 3. hranite se pravilno i uravnoteženo – prehrana kod vitiliga trebala bi biti raznolika i bogata antioksidansima
 4. komunicirajte svoje osjećaje – zbog široke palete negativnih osjećaja koje bolest može izazvati kod oboljele osobe, važno je s izabranim liječnikom iskomunicirati kako se osjećate. Također, potražite podršku i razumijevanje obitelji i prijatelja.

 

U Poliklinici Mazalin možete se riješiti neželjenih problema uz Lutronic Clarity II medicinski laser. Bilo da se radi smanjenju vidljivosti ožiljaka, akni, hiperpigmentacija ili eliminaciji neželjenih dlačica, Clarity II laser pruža nevjerojatne rezultate.

Njegova inovativna tehnologija osigurava minimalnu nelagodu tijekom tretmana, istovremeno maksimizirajući učinkovitost i smanjujući vrijeme oporavka.

Zaboravite na svoje probleme s kožom i prihvatite transformacijsku snagu Clarity II lasera!

 

 

Literatura

 

Autor: Dr. Nika Franceschi u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.