×

Stres inkontinencija

Urinarna inkontinencija je česti uznemirujući zdravstveno – socijalni problem žena današnjice koji se još uvijek nalazi na ljestvici „TABU“ tema, a može znatno narušiti kvalitetu života. Procijenjeno je da 50% žena tijekom života doživi neku vrstu urinarne inkontinencije dok ih samo trećina potraži stručnu pomoć. Problem urinarne inkontinencije definira se kao nevoljno otjecanje mokraće. Uključuje tegobe poput povremenog i oskudnog „bježanja“ mokraće do potpune nemogućnosti zadržavanja iste.  Postoji nekoliko različitih oblika inkontinencija urina od kojih je stres inkontinencija jedan od najčešćih. U pacijenata uzrokuje nevoljno otjecanje mokraće bez kontrakcije mokraćnog mjehura u trenucima povećanog tlaka trbušne šupljine. Tlak trbušne šupljine je pritisak kojeg vrše organi, tekućine i plinovi na dno i stijenku trbušne šupljine. Stres inkontinencija se javlja u svakoj dobi, ali je učestalost povećana s povećanjem životne dobi osobe.

inkontinencija urina

STRES INKONTINENCIJA – SIMPTOMI

Glavni simptom stres inkontinencije je gubljenje kontrole nad mjehurom u situacijama fizičke aktivnosti. Inkontinencija manjeg ili većeg volumena urina može se pojaviti prilikom aktivnosti poput:

 • Smijanja
 • Kihanja
 • Kašljanja
 • Skakanja
 • Vježbanja
 • Podizanja  tereta
 • Spolnog odnosa

 

Situacije u kojima se manifestira nemogućnost zadržavanja mokraće razlikuju se od osobe do osobe. Moguće je i da se simptomi javljaju povremeno, odnosno, da ih pacijenti ne osjete svaki put prilikom navedenih aktivnosti što ne umanjuje potrebu za traženjem stručne liječničke pomoći.

inkontinencija urina kod zena

STRES INKONTINENCIJA – UZROCI

 • Urođena – neke osobe su rođene sa slabim uretralnim sfinkterima (mišići stezači mokraćne cijevi – zaslužni za kontrolu izlaza mokraće iz mokraćnog mjehura) ili nepotpuno zatvorenim vratom mjehura (završnim dijelom mjehura) tijekom mirovanja. Navedeni problem je najčešći razlog inkontinencije kod djevojčica koje doživljavaju nemogućnost zadržavanja mokraće prilikom smijanja.
 • Vaginalni porođaj – bez sumnje jedan je od najčešćih uzroka nastanka stres inkontinencije uzrokovan slabljenjem mišića zdjeličnog dna. Njihova uloga tijekom poroda je jednostavno razmicanje i rastezanje kako bi se omogućio izlazak djeteta. Do oštećenja mišića dolazi ako glavica djeteta predugo stoji i vrši pritisak na okolna tkiva. Pucanje međice (područje između vagine i anusa) pojavljuje se prilikom izlaska djeteta kroz vaginalni kanal i često je razlog stres inkontinenciji nakon poroda.
 • Menopauza –  stres inkontinencija često se javljaju u periodu netom prije, tijekom ili nakon menopauze kada dolazi do smanjenog lučenja estrogena – ženskog spolnog hormona.  Menopauza uzrokuje blagu atrofiju (gubitak ili smanjenje mišićne mase) i slabljenje mišića dna zdjelice.
 • Oštećenje uretralnog sfinktera ISD (eng. Intrinsic sfincter defect) – mogući je uzrok inkontinencije koji rezultira većim volumenom istjecanja mokraće uz minimalan porast intraabdominalnog tlaka (tlak u trbušnoj šupljini). ISD je posljedica neuromuskularnog oštećenja najčešće kod žena koje su imale traume ili operacije zdjelice. Neuromuskularno oštećenje je oštećenje neuromišićne spojnice koja omogućuje neuronima (živčanim stanicama) prijenos signala do mišićnih vlakana u svrhu mišićne kontrakcije (stezanja).
 • Uz navedene uzroke inkontinencije postoje i brojni drugi faktori koji su mogući uzrok, međutim niti jedan nije u potpunosti dokazan. Za pretilost se smatra da povećava mogućnost pojave simptoma inkontinencije temeljeno na slučajevima kod kojih su žene osjetile poboljšanje u manifestaciji simptoma nakon znatnog gubitka na tjelesnoj masi. Nepravilno podizanje utega također je jedan od potencijalnih uzroka slabljenja mišića zdjeličnog dna te nastanka simptoma (međutim, ukoliko je tehnika izvođenja pravilna, kontinuiranim treningom zdjelični mišići jačaju). Kronični kašalj još je jedan od mogućih uzroka nastanka inkontinencije zbog uzastopnog naprezanja trbušnih mišića.

stres inkontinencija

DIJAGNOZA

Stres inkontinencija često izaziva osjećaj nelagode, straha i srama stoga je nerijetka situacija da osobe ne potraže stručnu pomoć. Pojava inkontinencije se u mnogo slučajeva može izliječiti ili kontrolirati, a posebno kada liječenje započne dovoljno rano. U razgovoru s liječnikom, moguće je već tijekom uzimanja anamneze (povijest bolesti) i iznošenja simptoma zaključiti o kojem se obliku urinarne inkontinencije radi. Dijagnostika, uz razgovor pacijenta i liječnika, može obuhvaćati:

 • laboratorijski i mikrobiološki pregled urina

STRES INKONTINENCIJA – LIJEČENJE

Najbolje vrijeme za početak liječenja stres inkontinencije je trenutak pojave prvih simptoma. Izbor načina liječenja ovisi o težini simptoma i procijeni liječnika. Nekoliko je mogućih opcija liječenja:

 • Kegelove vježbe
 • Vaginalni pesari
 • Kirurško liječenje

KEGELOVE VJEŽBE

Kegelove vježbe su vježbe namijenjene jačanju mišića dna zdjelice. Mišići zdjeličnog dna zatvaraju tri otvora: uretru, rodnicu i anus, a funkcija im je „potpora“ organima prilikom povećanog tlaka u trbušnoj šupljini koji nastaje kihanjem, kašljanjem, smijanjem i fizičkim naporom. Mišići zdjeličnog dna također imaju značajnu ulogu u spolnom odnosu. Njihovim jačanjem može se smanjiti zdjelična bol tijekom spolnog odnosa i povećati mogućnost spolnog zadovoljstva. Kegelove vježbe mogu se izvoditi ležeći, stojeći i prilikom aktivnosti koje uzrokuju inkontinenciju, a sastoje se od stezanja mišića, zadržavanja kontrakcije 8-10 sekundi te opuštanja istih.Najbolji učinak vježbi je ako se provode kontinuirano tijekom života.

INTRAVAGINALNI PRSTENI

Intravaginalni prsteni, tzv. pesari su savitljive gumene ili silikonske naprave koje se postavljaju u rodnicu. Postavljanje pesara odgovarajuće veličine u rodnicu učini se u svrhu podizanja vrata mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi što rezultira rješavanjem samog problema ili ublažavanjem inkontinencije. Koriste se uz redovitu kontrolu.

KIRURŠKO LIJEČENJE

Kirurško liječenje je liječenje raznim operacijskim zahvatima koje u slučaju stresne inkontinencije ima dobar i dugotrajan učinak. Izvodi se kod osoba koje imaju srednje do teške simptome stres inkontinencije te kod onih kojima vježbe za jačanje mišića nisu donijele poboljšanje simptoma. Svaka kirurška metoda nosi svoje rizike i komplikacije stoga se kirurško liječenje ne provodi kod žena koje planiraju trudnoću.

nemogućnost zadržavanja mokraće

INKONTINENCIJA I SEKSUALNA AKTIVNOST

Nemogućnost zadržavanja mokraće prilikom seksualne aktivnosti jedan je od simptoma urinarne inkontinencije o kojemu se rijetko govori te je često uzrok narušavanju seksualnog zdravlja. Seksualno zdravlje definira se kao dobro fizičko, mentalno, emotivno i socijalno stanje pojedinca u relaciji sa seksualnosti. Postoje 4 faze seksualnog odgovora: libido (želja), uzbuđenje, orgazam i zadovoljstvo. Većina žena sa stresnom urinarnom inkontinencijom koitalnu inkontinenciju (inkontinencija tijekom seksualnog odnosa) doživi već prilikom penetracije za vrijeme seksualnog odnosa, a postoji mogućnost doživljavanja iste i tijekom orgazma. Koitalna inkontinencija urina kod žena može narušiti bilo koju od navedenih faza stoga je bitno obratiti se liječniku već s početkom prvih simptoma.

PREVENCIJA

Prevencija urinarne inkontinencije još uvijek nije u potpunosti istražena. Smatra se kako je jedan od najefektivnijih načina prevencije inkontinencije urina provođenje prenatalnih i postnatalnih vježbi za mišiće zdjeličnog dna. Način života i svijest o zdravlju također smanjuju mogućnost inkontinencije. Prehrana bogata vlaknima u svrhu redovitog pražnjenja crijeva, vježbanje, primjena hormonske nadomjesne terapije za žene u fazi postmenopauze učinkoviti su načini prevencije urinarne inkontinencije.

stres inkontinencija liječenje

ŽIVOT S URINARNOM INKONTINENCIJOM

Urinarna inkontinencija uvelike narušava kvalitetu života i često ju povezujemo sa stanjima depresije, anksioznosti i socijalne distanciranosti. Osobe sa stres inkontinencijom nerado započinju razgovor o problemu zbog neugodnosti, nedostatka znanja i neinformiranosti o načinu liječenja stoga je izuzetno važno informirati žene kako bez obzira na dob inkontinencija nije normalno stanje te je potrebno potražiti stručnu pomoć. Kako bi se olakšao život i smanjile potencijalne neugodnosti osobama s inkontinencijom na raspolaganju je niz pomagala namijenjenih inkontinenciji: ulošci prikladni za sve oblike inkontinencije, pelene namijenjene za zbrinjavanje srednjih i teških oblika inkontinencije, pelene gaćice koje se oblače poput klasičnog donjeg rublja, mrežaste gaćice za fiksiranje samih uložaka te podmetači za krevete. Pri izboru pomagala važan je individualni pristup stoga je najbolje obratiti se stručnim osobama.

 

LITERATURA:

 1. Stress urinary incontinence
 2. Stress incontinence
 3. Orešković S, Barišić D. Uroginekologija – suvremeni pristup u dijagnostici i liječenju žena s inkontinencijom mokraće i defektima dna zdjelice
 4. Jeter K, Faller N, Norton C. Nursing for continence

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.