×

Sve što trebate znati o vitaminima

Vitamini su vrlo važni za normalno funkcioniranje tijela. Ponekad je teško procijeniti unosimo li dovoljno vitamina, ali obično kroz zdravu i balansiranu prehranu takve bojazni nisu potrebne. U nekim periodima života, poput trudnoće ili ranog razvoja djeteta dodatne količine vitamina nerijetko su potrebne i opravdane. 

Sve što trebate znati o vitaminima

Međutim, u odraslih i zdravih ljudi često se postavlja pitanje je li uzimanje vitamina opravdano, posebice u današnje vrijeme kada nemamo vremena biti prehlađeni ili umorni pa se često nađemo u situaciji da razmišljamo trebamo li izdvojiti novac za neki dodatak prehrani. U ovom vam blogu donosimo savjete o tome koje vitamine treba uzimati i kada su vam dodatni vitamini potrebni!

Jesu li svima potrebni vitaminski dodaci?

Odgovor na ovo pitanje je: Ne! Vitaminski dodaci nisu svima potrebni, iako nije štetno uzimati ih. Vitaminski dodaci samo su ‘šlag na torti’ onda kada vodite računa o svome tijelu, spavate i vježbate redovito te vodite brigu o odabiru namirnica kojima se hranite. Ako nedovoljno spavate, pušite i nezdravo se hranite, uzimanje vitamina neće nadoknaditi spomenute nedostatke.

Uzimanje vitamina medicinski se smatra opravdanim i potrebnim samo u slučaju njihovog dokazanog manjka. U zdravih odraslih osoba uzimanje dodataka prehrani nije medicinski indicirano, ali može imati niz pozitivnih učinaka i stvar je osobne odluke i mogućnosti.

 

Kome trebaju vitamini?

Kandidati za dodatno uzimanje vitamina najčešće nisu osobe koje su zdrave i hrane se raznovrsnom prehranom koja se sastoji od svih važnih nutrijenata potrebnih za normalno funkcioniranje. Raznovrsna prehrana osigurava sve potrebne zalihe vitamina i minerala. Ipak, dodatan unos vitamina nerijetko je potreban u slučajevima kao što su:

 • trudnoća ili planiranje trudnoće,
 • djetinjstvo i prateći ubrzani rast,
 • slabi apetit u tijeku kronične bolesti,
 • starija životna dob,
 • prehrana koja isključuje neke skupine namirnica (vegetarijanstvo, veganstvo),
 • bolest koja utječe na to kako vaš probavni sustav apsorbira nutrijente (bolesti jetre, crijeva, gušterače)

Uvijek je poželjno konzultirati se s liječnikom ako mislite da su vam potrebni dodatni vitamini. Liječnik će vam moći reći više o tome koji su vam vitamini potrebni te koje smijete ili ne smijete uzimati ako pijete dodatne lijekove ili se pripremate za nekakav medicinski zahvat.

 

Vitamini za djecu

Iako manjak imuniteta i ‘bolest’ općenito često vežemo uz stariju životnu dob, treba znati da manjak vitamina može nastati i od najranije životne dobi. Dapače, u spomenutom periodu potrebe organizma za rast i razvoj su velike pa postoji rizik i od manjka vitamina i minerala. U djece je davanje nekih vitamina i minerala opravdano i nerijetko potrebno, a to su:

 • vitamin K,
 • vitamin D,
 • željezo,
 • vitamin B9 i B12,
 • vitamin C.

 

Vitamin K: kada, kome i kako ga primijeniti?

Vitamin K bitan je za zgrušavanje krvi, a stvaraju ga bakterije u crijevima. Kod novorođenčadi crijevna flora nije dovoljno razvijena pa su ona u riziku od razvoja manjka vitamina K. Poseban rizik imaju djeca koja su prijevremeno rođena, ili djeca čije majke uzimaju neki od lijekova koji smanjuje razine vitamina K (lijekovi protiv zgrušavanja krvi i antiepileptici). Danas se novorođenčadi, odmah po porodu, intramuskularno daje jedna doza vitamina K kako bi se prevenirao manjak. 

Dodatno uzimanje K vitamina neki savjetuju i nakon poroda, a do 3. mjeseca života, ako se dijete hrani isključivo majčinim mlijekom jer majčino mlijeko ne sadrži dovoljno vitamina K. Praktično je odabrati kombinirane pripravke vitamina D i vitamina K. Takvi su pripravci u tekućem obliku, pakirani su tako da količine odgovaraju dnevnoj potrebnoj dozi, a primjenjuju se na usta kao kapi.

 

Vitamin D: prevencija rahitisa

Današnje smjernice savjetuju uzimanje vitamina D kroz period čitavog djetinjstva. Preporučena doza je 400 do 1000 IU (internacionalnih jedinica), u obliku kapi. Više doze potrebne su:

 • ako dijete uzima ima epilepsiju i uzima antiepileptike,
 • boluje od bolesti probavnog sustava,
 • prijevremeno je rođeno ili je riječ o blizancima,
 • ubrzano raste.

Važno je naglasiti da profilaksa vitaminom D neće smanjiti šansu od rahitisa ako nije osiguran i dovoljan unos glavnog minerala kosti – kalcija. Udio kalcija u mliječnim proizvodima osigurava njegov dostatan unos.

Sve što trebate znati o vitaminima

Vitamin B: za zdravi neurološki sustav i krvnu sliku vaše bebe

U djece manjak B vitamina najčešće uzrokuje anemiju. Osim anemije, kod djece se može pojaviti i heilitis (upala usnih kutova), dermatitis i neurološki simptomi, poput parestezija ili konvulzija.

Manjak B9 vitamina u dojenčadi je danas rijetkost, a uglavnom se javlja u djece koja se ne hrane majčinim mlijekom niti mliječnim pripravcima, već kao glavni izvor mlijeka imaju kozje mlijeko. Za razliku od majčinog mlijeka i tvorničkih mliječnih pripravaka, kozje mlijeko ne sadrži vitamin B9.

Iako veganstvo nije preporučljivo za djecu, neki roditelji se ipak odlučuju na ovakvu ishranu i kod djece. Ako se odlučite, o tome obavijestite svog nadležnog pedijatra kako bi vam savjetovao uvođenje B12 vitamina u ishranu.

Za dojenčad i malu djecu postoje oblici vitamina B12 u spreju koji se nanosi na sluznicu usne šupljine, dok se za djecu stariju od 5 godina mogu koristiti i tablete koje sadrže kombinaciju više vitamina B skupine (B2, B6, B3, B5, B12). 

 

Željezo od A do Ž: zašto je bitno liječiti anemiju?

Manjak željeza najčešće se javlja u istih skupina kao i manjak vitamina D. Ponekad se manjak željeza može javiti tijekom akutnih infekcija, no takva pojava je prolazna i ne treba zabrinjavati. 

U odraslih manjak željeza najčešće nije opasan, osim u slučajevima velikog manjka kad zahtijeva transfuziju. Manjak se najčešće susreće u žena s obilnim menstruacijama, krvarećim miomima ili disfunkcionalnim krvarenjima. Dok kod odraslih željezo najčešće ima za posljedicu umor, u djece je riječ o mnogo važnijem mineralu koji je bitan za normalan razvoj neurološkog i imunološkog sustava te stoga njegov manjak ne smijemo ignorirati.

U slučaju manjka, potrebna je suplementacija željezom. Postoje dva oblika željeza (fero- i feri-željezo), a suplementacija se najčešće provodi sa željezom u fero-oblikom. U djece se savjetuje doziranje od 5 miligrama po kilogramu. Pripravci željeza dostupni su u obliku sirupa. Količinu željeza u pojedinom pripravku možete provjeriti na ambalaži, a sukladno njemu prilagoditi doziranje. Oralno željezo ponekad uzrokuje probavne smetnje, poput grčeva i opstipacije, a ove se tegobe mogu ublažiti postupnim povećanjem doze kroz nekoliko dana. Primjerice, kroz tjedan dana možete povećavati dozu, počevši s ¼ doze, potom ½, a naposljetku primjenjivati punu dozu. Dnevnu dozu možete raspodijeliti kroz dan pa i tako smanjiti nuspojave.

 

Koliko dugo moram koristiti željezo?

Najbolji pokazatelj anemije je razina hemoglobina. Razina hemoglobina izražava se u gramima po litri (g/L). Kontinuirana i svakodnevna primjena željeza u dozi od 5mg/kg uzrokuje porast razine hemoglobina za 10 g/L u roku od mjesec dana. Kontrolno vađenje krvi pokazat će jesu li se razine hemoglobina normalizirale. Međutim, i nakon normalizacije razina hemoglobina potrebno je nastaviti suplementaciju u periodu od 6 do 8 tjedana kako bi se obnovile i zalihe željeza u organizmu. U suprotnom će se razine hemoglobina ponovo smanjiti i anemija će se vratiti. 

 

Trebam li svome djetetu željezo davati preventivno?

Preventivno (profilaktičko) davanje željeza savjetuje se nedonoščadi, blizancima, djeci anemičnih majki, ali i djeci koja su po porodu, u novorođenačkoj ili dojenačkoj dobi pretrpjela veća krvarenja. U slučaju preventivnog davanja željeza savjetuje se dnevni unos od 2 mg/kg. Za profilaktičko davanje željeza vrijede ista pravila u doziranju kao i u slučaju kad se željezo daje anemičnoj djeci.

 

„Dajem željezo, ali ne vidim učinak.“

Često roditelji daju željezo, no dijete i dalje pati od anemije pa se roditelji pitaju što rade krivo i kako mogu riješiti spomenuti problem. Neuspjeh terapije najčešće je posljedica konzumacije željeza uz mliječni obrok ili čaj te neredovito uzimanje željeza. Mliječni proizvodi i čaj ometaju apsorpciju željeza pa preparate željeza ne treba davati sat vremena prije i nakon takvih obroka. Drugi najčešći problem, neredovitost uzimanja terapije, nastaje jer manjak željeza ne ometa dijete u svakodnevnim aktivnostima niti uzrokuje probleme pa su roditelji skloni zaboraviti dati željezo.

 

Vitamin C: dodatak u liječenju anemije

Pravilnom ishranom vaše dijete sigurno neće biti uskraćeno za dovoljne količine vitamina C. Vitamin C za djecu obično daje kao dodatak pripravcima željeza jer dokazano pojačava njegovu iskoristivost, odnosno upijanje iz crijeva. 

 

Trebaju li i starija djeca multivitamine?

Vitamini za djecu u starijoj dobi, ako nemaju neku jasnu medicinsku indikaciju, u pravilu nisu obavezni. Ako se dijete zdravo hrani i konzumira većinu namirnica, manjak vitamina praktički ni neće nastati. Stoga su dodaci prehrani u takvim slučajevima isključivo odluka roditelja

Danas postoje različiti oblici multivitamina za djecu. Obično su ti vitamini u obliku bombona slatkog okusa kako bi bili privlačniji djeci te kako bi ih ona lakše uzela. Ako se odlučite na davanje vitamina, treba biti oprezan i ne dopustiti da se djeca njima sama poslužuju, posebice ako su mala.

Sve što trebate znati o vitaminima

Vitamini kao zaštitnici plodnosti i trudnoće

Iako su mnogi vitamini vrlo važni za reproduktivno zdravlje, njihova stvarna učinkovitost još je uvijek upitna. Iako nema dokaza da će dodatno uzimanje (suplementiranje) vitamina poboljšati plodnost, neka istraživanja pokazala su da žene koje imaju poteškoća sa začećem imaju niske razine važnih mikronutrijenata te da njihova primjena može imati pozitivan učinak. Vitamini su važni za mnoge procese povezane s plodnošću žena uključujući i:

 • menstruaciju i ovulaciju,
 • kvalitetu jajašaca,
 • sazrijevanje jajašaca.

Primjerice, niske razine vitamina D često se poistovjećuju s problemima s ovulacijom i rizikom od endometrioze pa suplementiranje vitamina D može pomoći. Vitamini E i C u kombinaciji mogu poboljšati kvalitetu spermija i jajašca jer je vitamin E antioksidans. Oksidativni stres može negativno utjecati na plodnost. Studije koje su proučavale mušku neplodnost, pokazale su da unos vitamina E tijekom duljeg perioda poboljšava pokretljivost spermija te samim time i šanse za začeće. Vitamin E se koristi u obliku kapsula, a uzima se jedna kapsula dnevno, što odgovara 200 IU vitamina E. Postoje i kapsule koje uz vitamin E sadrže i druge antioksidansima, poput vitamina C ili selena.

 

Prenatalni vitamini

Jedan od  prenatalnih vitamina koji se među prvima preporučuje dodatno uzimati je folna kiselina. Folna kiselina je zapravo sintetizirani oblik vitamina B9 koji je topljiv u vodi. Nedostatak ovog vitamina može uzrokovati anomalije ploda (najčešće spinu bifidu) i spontani pobačaj. Također, B9 vitamin bitan je i u prevenciji anemije u trudnica i djece. 

Folna kiselina preporučuje se uzimati do 4 tjedna prije početka trudnoće, a do kraja prvog tromjesečja kako bi se izbjegli defekti neuralne cijevi. Preporučuje se uzimati 400 mikrograma dnevno. Ako su u prethodnim trudnoćama postojali defekti neuralne cijevi (spina bifida), savjetuje se uzimanje 4 grama dnevno.

 

Koji pripravak odabrati?

Svatko za svoju trudnoću i dijete želi samo najbolje pa se često pitamo koji su najbolji prenatalni vitamini? Iako cijena ne diktira kvalitetu, treba nastojati odabrati što bolji i kvalitetniji proizvod. Većina prenatalnih pripravaka sadrži vitamine i minerale u kombinacijama pa se tako u jednoj tableti (kapsuli) dobiju svi potrebni nutrijenti.

Preporučljivo je uvijek pročitati deklaraciju proizvoda i tako vidjeti njegov točan sastav i udio pojedinih komponenti. U sastavu je uvijek naznačen i preporučeni dnevni unos (PU) koji može biti dobar orijentir u odgovoru na pitanje hoće li pripravak osigurati sve potrebe. O odabiru najprikladnijeg pripravka upitajte svog ginekologa. Prekoračenje unosa treba strogo izbjegavati jer pretjerano uzimanje suplemenata može biti jednako toksično kao i njihov manjak tijekom trudnoće!

 

Vitamini za imunitet i koncentraciju

Vitamini za imunitet najčešće su savjetovani multivitamini za odrasle, a uglavnom sadrže vitamin C i vitamin D. Studije koje su do sada ispitivale učinkovitost vitamina C u liječenju prehlade, gripe i drugih akutnih bolesti daju različite rezultate. Prema nekim studijama dokazano je kako vitamin C skraćuje trajanje prehlade, dok druge studije nisu zabilježile ovaj fenomen. S druge strane, čini se da je uloga vitamina D u prehladi i akutnim respiratornim bolestima mnogo važnija i da su zabilježeni učinci bolji. 

 

Vitamini, koncentracija i pamćenje 

Osim za fizičko zdravlje, postoje dokazi da vitamini imaju i važnu ulogu u mentalnom zdravlju. U zdravih ljudi uzimanje dodatnih količina ovih vitamina vrlo vjerojatno neće značajno poboljšati koncentraciju i pamćenje. U zdravih ljudi normalna prehrana, fizička aktivnost i primjeren odmor mnogo su korisniji u postizanju koncentracije i dobrog pamćenja.

Poznato je da izraženi manjak B12 i B9 vitamina može uzrokovati neurološka oštećenja, najčešće u obliku trnaca (parestezija) i smetnji pamćenja. Nažalost, i dalje ne postoje čvrsti dokazi koji bi podupirali činjenicu da uzimanje ovih vitamina može smanjiti rizik od demencije.

Osim toga, u osoba koje imaju dokaziv manjak ovih vitamina, vađenjem krvi može se uočiti i anemija. Međutim, takav se manjak najčešće susreće u ljudi koji imaju Crohnovu bolest, bolesti jetre ili konzumiraju pretjerane količine alkohola. U zdravih osoba manjak B12 vitamina praktički je rijetkost

Ako postoji njegov dokazani manjak, vitamin B12 primjenjuje se u obliku injekcija u mišić koje se daju jednom mjesečno u dogovoru s liječnikom. U svim ostalim slučajevima, B12 vitamin se može uzimati kao dodatak prehrani u obliku kapsula ili tableta, zajedno s ostalim vitaminima B skupine ili samostalno. 

 

Vitamini za kožu: Kako još mogu pomoći svojoj koži? 

Vitaminima i bioaktivnim tvarima obogaćene kreme, tonici, ulja i losioni za kožu zasigurno su jedan od najvećih noviteta moderne dermatologije. I u ovom području potreban je oprez jer su anti-aging i estetska medicina uzeli maha pa se često prodaju proizvodi koji nisu dovoljno učinkoviti, a njihova cijena ne prati kvalitetu. Ako poželite koristiti neki od pripravaka za ljepšu kožu, najbolje se konzultirati s dermatologom kako biste dobili vjerodostojne i ispravne informacije.

 

Vitamin D: zaštitnik vaše kože 

Kad se radi o koži i kosi, najvažnije svojstvo vitamina D je protuupalno djelovanje. Zaštitna uloga vitamin D povezuje se uz prevenciju raznih kožnih bolesti, poput atopijskog dermatitisa, bolesti autoimunog uzroka poput vitiliga, rozaceje te malignih tumora kože. Međutim, njegova točna uloga u nastanku ovih stanja nije jasna. Jedina bolest u kojoj je uloga vitamina D sa sigurnošću dokazana jest psorijaza. Naime, gotovo četvrtina pacijenata ima nedostatak vitamina D, a većina ima snižene vrijednosti. Zbog toga se u liječenju psorijaze najčešće koriste kreme, masti ili gelovi koji sadrže kombinaciju kortikosteroida i vitamina D (kalcipotriol). 

 

Vitamin A: vitamin za akne, ali i više od toga!

Oblik vitamina A koji se primjenjuje u dermatologiji je retinol. Derivati retinola se posebno često koriste u kozmetici zbog svojih antioksidativnih i anti-age svojstava jer poboljšavaju dijeljenje stanica kože te tako mijenjaju njenu debljinu, povećavaju elastičnost, proizvodu melanina i sprječavaju začepljene pore.

Retinol je dostupan u ljekarnama u obliku seruma, gelova, losiona i krema. Način primjene je nanošenje vrlo male količine retinola direktno na netom prije očišćenu kožu. S obzirom na to da retinol može iziritirati kožu i isušiti je, preporučuje ga se nanositi tek svaki drugi dan i biti pažljiv oko nanošenja te pratiti kako vaša koža reagira. 

Beta karoten je prekursor vitamina A te također djeluje kao antioksidans. Ima zaštitnu ulogu kože kod UV zračenja i opeklina. Može kupiti u obliku kapsula koje se uzimaju na usta. Slično beta-karotenu djeluje i astaksantin. Riječ je o pigmentu koji pruža antioksidativno djelovanje čak i jače od ostalih karotenoida i vitamina E, a uzimati se može u obliku kapsula, jednom dnevno. 

 

Izotretinoin: dermatološki lijek za akne

Izotretinoin je sistemski retinoid kojeg propisuju dermatolozi u slučaju teškog oblika akni. Za razliku od retinolom obogaćenih kozmetskih proizvoda, izotretinoin je lijek koji se koristi u obliku tableta i ima sistemske učinke. O njegovom uvođenju odlučuje dermatolog nakon pregleda. Zato je pri njegovom korištenju potrebno poznavati nuspojave i provoditi ga uz strogi nadzor i konzultaciju s dermatologom.

Trudnoća je apsolutna kontraindikacija za liječenje izotretinoinom, a sve žene koje se odluče na liječenje trebale bi koristiti kontracepciju tijekom i mjesec dana nakon liječenja!

Kako je riječ o molekuli srodnoj vitaminu A, izotretinoin je topljiv u mastima pa je njegova primjena tijekom dojenja također zabranjena. Iako je vitamin A kontraindiciran, stali su vitamini za dojilje sigurni.

Akne su i muški problem, no za razliku od žena kod muškaraca primjena izotretinoina ne utječe na stvaranje i kvalitetu spermija, a također ni ne nosi rizik za malformacije fetusa.

Uspješna kontrola i smanjenje simptoma akni obično se postiže nakon jednog ciklusa liječenja. Izotretinoin ima i produljeno djelovanje pa učinak može nastupiti i nešto kasnije. Zbog toga se nemojte čuditi ako dermatolog ne produži liječenje odmah po završetku terapije.

 

Vitamin C: najbolji prijatelj kolagena u vašoj koži

Vitamin C ima poznata antioksidativna i anti-age djelovanja te je jedan od sastojaka u mnogim proizvodima protiv bora. Ako ga se nanosi direktno na kožu može potaknuti proizvodnju novog kolagena i održavati postojeći kolagen. 

Vitamin C se može naći u obliku seruma i kao sastojak u drugim kozmetičkim proizvodima. Važno je znati kakav vitamin C koristite te da je on u svom aktivnom obliku (L-askorbinska kiselina). Preporučuje ga se koristiti ujutro, nanijeti ga na očišćenu kožu te nakon toga nanijeti hidratantnu kremu. Preporučuje se izbjegavati koristiti retinol i vitamin C istovremeno jer mogu iziritirati kožu. 

Budući da je kolagen gradivni sastojak i kose i noktiju, vitamin C koristan je i kao vitamin za nokte, ali i vitamin za kosu jer će stvaranje kolagena doprinijeti i jačanju kose i noktiju. Vitamini B kompleksa, a posebno biotin (B7) također doprinose kvaliteti nokta i kože, a uzimati se mogu u obliku kapsula. 

Sve što trebate znati o vitaminima

Vitamin E: zaštitite se od UV zračenja!

Zbog antioksidativnih svojstava vitamin E je također aktualan suplement čije se uloge u zdravlju kože tek otkrivaju. Kombinirana primjena s prethodno spomenutim vitaminima pokazuje pozitivne učinke na estetski izgled kože. 

Vitamin E (tokoferol) jedan je od najzastupljenijih vitamina u našoj koži, a to nije bez razloga. Naime, vitamin E umanjuje oksidativni stres koji uzorkuju sunčeve, UV-zrake. Tako štiti kožu od posljedica UV-zraka. Neka istraživanja pokazala su i kako vitamin E djeluje protektivno u razvoju malignih tumora kože koji su povezani s izlaganjem sunčevoj svjetlosti.

Čisti vitamin E nije stabilan na sunčevoj svjetlosti, za razliku od njegovih derivata koji jesu. Stabilnost molekule glavni je preduvjet ostvarenju željenih učinaka. Zbog toga je oblik vitamina E u kozmetičkom pripravku bitan ako se koristi u preparatima koji se nanose na kožu. Također, kozmetički preparat mora imati dovoljnu količinu vitamina E kako bi on imao svoj učinak. Stoga savjetujemo da uvijek pažljivo pročitate sastav i udio pojedinih komponenti pripravka koji kupujete. 

 

Savjet za kraj -Budite jednostavni 

Niti jedan vitaminski pripravak nije neophodan u zdravih, odraslih osoba pa je uzimanje vitamina stvar osobnog izbora. Uvijek se treba zapitati opravdava li cijena kvalitetu i željeni učinak. O suplementaciji ozbiljnije treba razmisliti u slučaju pojedinih medicinskih stanja i selektivnom jelovniku, dok je u ostalim slučajevima suplementacija poželjna, ali ne i obavezna!

Odgovorno korištenje pripravaka može smanjiti neželjene događaje i nuspojave koji se mogu pojaviti pri njihovoj konzumaciji, a na umu imajte sljedeće:

 • pridržavajte se preporučenih dnevnih doza,
 • ne kupujte i ne koristite pripravke sumnjivih proizvođača i nejasnog porijekla,
 • educirajte se o pripravku kojeg želite i/ili planirate koristiti, 
 • ne tajite konzumaciju dodataka prehrani svome liječniku te ga obavijestite o konzumaciji,
 • ukoliko primijetite neke nuspojave, kontaktirajte liječnika i potražite savjet stručnjaka,

dodaci prehrani ponašaju se u organizmu kao lijekovi te mogu utjecati na terapiju koju inače uzimate.

Literatura:

 • Hovdenak, N., Haram K. Influence of mineral and vitamin supplements on pregnancy outcome. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2012:164(2): 127–32.
 • Bryan, J., Calvaresi E., Hughes, D. Short-Term Folate, Vitamin B-12 or Vitamin B-6 Supplementation Slightly Affects Memory Performance But Not Mood in Women of Various Ages. J of Nutr. 2002:132(6): 1345–56.
 • Babić Božović, I., Vraneković, J. Folati i folna kiselina: dosadašnje spoznaje. Medicina fulminensis. 2014; 50(2): 169–75.
 • Gašparini D., Kaštelan M. Vitamin D i koža. Medicina Fluminensis. 2021:57(4); 35–64.
 • Dattola A, Silvestri M, Bennardo L. et al. Role of Vitamins in Skin Health: a Systematic Review. Curr Nutr Rep. 2020;9: 226–35 
 • Harvard Health Publishing. Why is topical vitamin C important for skin health?
 • Westphal LM, Polan ML, Trant AS, Mooney SB. A nutritional supplement for improving fertility in women. J Reprod Med. 2004;49(4): 289–93.
 • Ahmadi S, Bashiri R, Ghadiri-Anari A, Nadjarzadeh A. Antioxidant supplements and semen parameters: An evidence based review. Int J Reprod Biomed (Yazd). 2016;14(12): 729–36.
 • Draelos ZD. An Oral Supplement and the Nutrition-Skin Connection. J Clin Aesthet Dermatol. 2019;12(7): 13–16.
 • Shapiro SS, Saliou C. Role of vitamins in skin care. Nutrition. 2001;17(10): 839–44. 
 • Duško M, i sur. Pedijatrija. Zagreb: Medicinska naklada. 2018.

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić i Dr. Dominik Ljubas u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.