×

Test za trudnoću – sve što trebate znati


Ako sumnjate na trudnoću, jedna od prvih stvari koju ćete vjerojatno učiniti je napraviti test za trudnoću kako biste potvrdili jeste li trudni ili ne. 

U ovom blogu ćemo raspravljati o različitim čimbenicima koji mogu utjecati na točnost testa za trudnoću, kao što su vrijeme kada se test radi, pogrešno čitanje rezultata ili korištenje testova koji su istekli ili neispravni. 

test za trudnocu

U nastavku bloga saznajte kako testovi za  trudnoću djeluju i koliko dana nakon odnosa treba napraviti test za trudnoću.

Kako testovi trudnoće djeluju?

Testovi trudnoće djeluju tako da otkrivaju humani korionski gonadotropin (hCG) – hormon koji proizvodi posteljica nakon što se oplođeno jaje implantira (ugnijezdi) u maternicu.

Razine hCG-a brzo se povećavaju tijekom rane trudnoće i dosežu vrhunac oko desetog tjedna.

Većina kućnih testova trudnoće je urinarnog tipa i dolazi u dva formata: trakasti testovi ili testovi u sredini mlaza urina.

Trakasti testovi najosnovniji su tip testa za trudnoću i sastoje se od male trake od papira ili plastike s reaktivnom pločicom na jednom kraju.

Testovi u sredini mlaza urina slični su trakastim testovima, no drže se izravno u mlazu urina umjesto da se urone u šalicu urina.

Kako bi napravile test trudnoće, trebat će vam uzorak urina u čistoj posudi, a zatim ćete traku za testiranje, u skladu s uputama,  držati u mlazu urina ili je uroniti u urin. Nakon nekoliko minuta, test će prikazati pozitivan ili negativan rezultat.

Kada napraviti test za trudnoću?

Većina kućnih testova za trudnoću može otkriti hormon humani korionski gonadotropin (hCG) u vašem urinu unutar tjedan dana od propuštene mjesečnice, iako neki testovi mogu biti osjetljiviji i otkriti hCG ranije.

Međutim, važno je napomenuti da neke žene nemaju redovite menstrualne cikluse, a neke mogu ovulirati kasnije od drugih, što može utjecati na vrijeme kada mogu napraviti test za trudnoću.

Ako sumnjate da ste trudni, no još nije izostala mjesečnica, najbolje je pričekati još nekoliko dana ili napraviti osjetljiviji test.

Neke žene mogu iskusiti rane simptome trudnoće poput mučnine, umora i osjetljivih dojki prije propuštene mjesečnice, što ih može potaknuti da naprave test za trudnoću ranije.

Međutim, važno je imati na umu da ovi simptomi mogu biti uzrokovani i drugim čimbenicima poput stresa ili bolesti te možda ne ukazuju nužno na trudnoću.

Koliko dana nakon odnosa napraviti test za trudnoću?

Kao što smo već spomenuli, najbolje vrijeme za napraviti test za trudnoću je nakon što mjesečnica izostane. Ako imate neredovite menstrualne cikluse, nije moguće sa sigurnošću predvidjeti kada će se dogoditi kašnjenje mjesečnice.

par gleda u test za trudnocu

U takvim slučajevima, prije nego što napravite test trudnoće, najbolje je pričekati najmanje deset dana nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Tako će razina hCG hormona biti dovoljno visoka za pouzdano otkrivanje trudnoće testom

Iako neki proizvođači tvrde da njihovi testovi mogu otkriti trudnoću ranije od propuštene mjesečnice, ti testovi nisu uvijek pouzdani i mogu dati lažno negativan rezultat ako se koriste prerano. To može uzrokovati nepotrebnu zabrinutost ili odgodu početka prenatalne skrbi.

U nekim slučajevima, žene koje pokušavaju zatrudnjeti mogu biti previše uzbuđene i žele napraviti test trudnoće što je prije moguće.

Međutim, često se događa da rana testiranja daju lažne rezultate i mogu dovesti do još veće anksioznosti i frustracije. Stoga, najbolje je sačekati najmanje nekoliko dana nakon izostanka mjesečnice prije nego što napravite test trudnoće.

Ukratko, najbolje vrijeme za napraviti test za trudnoću je nakon izostanka mjesečnice.

Također, važno je zapamtiti da neki testovi mogu dati lažno negativan rezultat ako se koriste prerano.

Najbolje pričekati dok se ne pojave jasni simptomi trudnoće ili dok ne propustite svoju mjesečnicu.

Ako niste sigurni kada je najbolje vrijeme za napraviti test trudnoće, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Pouzdanost testa za trudnoću

Testovi trudnoće koji se koriste danas su vrlo pouzdani i imaju visoku razinu točnosti.

pouzdanost testa za trudnoću

Većina testova trudnoće može pouzdano otkriti trudnoću tjedan dana nakon propuštene mjesečnice. Međutim, postoje neki čimbenici koji mogu utjecati na točnost testa, uključujući pogrešno čitanje rezultata, korištenje isteklog ili neispravnog testa, uzimanje lijekova ili prisutnost nekih medicinskih uvjeta.

Najčešći čimbenici koji mogu utjecati na pouzdanost testa su sljedeći:

  1. a) pogrešno čitanje rezultata

Ono se može dogoditi ako ne slijedite upute koje dolaze s testom ili ako nepažljivo pročitate rezultate. Stoga je važno precizno pročitati upute koje dolaze s testom i držati se istih kako biste dobili točan rezultat.

  1. b) korištenje testova koji su istekli ili neispravni

Upotreba testova kojima je istekao rok ili su na bilo koji način oštećeni, također može dovesti do netočnih rezultata.

Testovi trudnoće obično imaju rok trajanja, pa je važno isti provjeriti prije nego što napravite test. Također, testove je važno čuvati na suhom i hladnom mjestu kako bi se izbjeglo oštećenje testa.

  1. c) određeni lijekovi, medicinski uvjeti ili tretmani za plodnost

Unatoč tim mogućim čimbenicima, testovi trudnoće su vrlo pouzdani i obično daju točan rezultat. Ako ste zabrinuti zbog točnosti testa trudnoće ili ako dobijete neobične ili kontradiktorne rezultate, najbolje je posjetiti svog liječnika kako biste potvrdili trudnoću.

Važno je slijediti upute koje dolaze s testom, koristiti testove koji su netaknuti i nisu istekli te obavijestiti svog liječnika o svim lijekovima i medicinskim uvjetima. 

Pozitivan test trudnoće

Pozitivan test za trudnoću znači da je hCG otkriven u vašem urinu, što ukazuje na to da ste trudni.

pozitivan test trudnoce

Ovisno o marki testa, pozitivan rezultat može se prikazati kao druga crta, plus znak ili riječ “trudna”. Ako dobijete pozitivan rezultat testa trudnoće, važno je zakazati pregled s vašim liječnikom kako biste potvrdili trudnoću i započeli prenatalnu skrb.

Lažno pozitivan test trudnoće

Iako rijetko, lažno pozitivni testovi trudnoće mogu se pojaviti ako se test pogrešno očita ili ako postoji kemijska ili hormonalna neravnoteža u vašem tijelu.

Određeni lijekovi, medicinski uvjeti ili tretmani za plodnost također mogu utjecati na točnost testova trudnoće.

Negativan test trudnoće

Ako je vaš test trudnoće negativan, no i dalje mislite da biste mogli biti trudni, možete pričekati nekoliko dana i napraviti drugi test.

U nekim se slučajevima razine hCG-a možda neće dovoljno povećati da bi se otkrile odmah. Možete pričekati nekoliko dana i ponovno  se testirati jer tada možete dobtiti točniji rezultat.

Osim toga, ako iskusite neobične simptome poput jakih bolova u trbuhu ili obilno krvarenje, odmah potražite medicinsku pomoć, budući da to mogu biti prvi znakovi izvanmaternične trudnoće. 

Zaključak

Testovi trudnoće važan su alat za utvrđivanje trudnoće. Većina kućnih testova trudnoće može otkriti hCG u urinu unutar tjedan dana od propuštene mjesečnice.

Neki testovi mogu biti osjetljiviji i otkriti hCG ranije. Prilikom uzimanja testa trudnoće važno je pročitati upute i pažljivo ih slijediti kako biste dobili ispravan rezultat. 

Testovi trudnoće lako se koriste i dostupni su u slobodnoj prodaji u gotovo svim ljekarnama.

Važno je napomenuti da test trudnoće ne može odrediti spol djeteta niti predvidjeti zdravstveno stanje djeteta. Stoga, kada saznate da ste trudni, preporučuje se da ostanete smireni i usredotočeni na izgradnju  zdravog načina života i  održavanje zdravlja.

 

Literatura:

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.