×

Trudnoća po tjednima

Trudnoća po tjednima uključuje razne promjene u tijelu žene te fascinantan razvoj djeteta što ćete moći pročitati u nastavku.

Razdoblje trudnoće je posebno i čarobno vrijeme za vas, vaše dijete i čitavu obitelj. Vi ćete kao buduća majka prolaziti kroz razne promjene, kako fizičke tako i emocionalne. Vaše tijelo će se mijenjati i prilagođavati novom životu koji u njemu raste.

trudnoća po tjednima

Glavni cilj ovog bloga – vodiča kroz tjedne trudnoće je pomoći vam da se pripremite na promjene koje vas čekaju, pratite razvoj svoga djeteta koje će se velikom brzinom mijenjati i razvijati, a uz naš kalkulator trudnoće možete saznati približne datume začeća, tromjesečja i termina poroda.

PRVO TROMJESEČJE

1. TJEDAN TRUDNOĆE

Ovo je tjedan vaše posljednje menstruacije. Iako tehnički još niste trudni, to vrijeme se uzima kao početak trudnoće, bez obzira na to što se oplodnja događa tek oko dva tjedna nakon početka menstruacije. Razlog takvog računanja je taj što ne možemo točno znati kada se začeće dogodilo, ali vi možete točno navesti datum svoje posljednje menstruacije. Od tog datuma započinje četrdesetotjedno brojanje vaše trudnoće. Tijekom ovog vremena, vaše tijelo se priprema za moguću koncepciju (začeće).

DIJETE: Još nije začeto.

VI: S obzirom na to da imate menstruaciju, možete se osjećati sasvim normalno, ali i imati simptome kao što su bolovi u zdjelici, sniženo raspoloženje i umor. U slučaju da planirate trudnoću posavjetujte se s liječnikom ako uzimate bilo kakve lijekove ili dodatke prehrani, osigurate unos raznovrsnih vitamina i minerala te počnite uzimati prenatalne vitamine. Potrebno je obratiti pažnju na dovoljan unos folne kiseline kako bi prevenirali neurološke poremećaje. Prestanite pušiti jer ono može otežati oplodnju i ometati pravilan razvoj ploda. 

2. TJEDAN TRUDNOĆE

Krajem ovog tjedna dogodit će se oplodnja i vaše dijete će biti začeto.

Na početku svakog vašeg mjesečnog menstruacijskog ciklusa u jajniku počinje rasti 3-10 jajnih stanica. Sve one prolaze proces sazrijevanja, ali naposljetku samo jedna od njih potpuno sazrije i bude izbačena u jajovod. To se zove ovulacija. Ako vaš ciklus traje 28 dana, ona se obično događa oko 14. dana, odnosno dva tjedna nakon početka menstruacije. 36 do 48 sati nakon tog događaja, ako se jajna stanica susretne sa spermijem, dogodit će se oplodnja. Tada je već određeno hoće li vaše dijete biti muškog ili ženskog spola, ovisno kojeg je kromosoma (x ili y) bio spermij. To znači da spol djeteta ovisi isključivo o ocu. Oplođena jajna stanica sada se zove zigota.

Maternica je u tom periodu također prošla proces sazrijevanja – njezina sluznica je zadebljana i ona postaje prokrvljenija. Sve je spremno za prihvaćanje oplođene jajne stanice.

DIJETE: Približava se vrijeme začeća.

VI: Menstruacija je završila, a koncentracija se hormona u vašem organizmu povećava. Tijelo se priprema na moguću oplodnju, ali vi vjerojatno ne osjećate nikakve simptome. U vrijeme ovulacije, mijenja se konzistencija iscjetka iz rodnice koji postaje prozirniji i rastezljiviji. Ako planirate trudnoću, ovo je idealno vrijeme za pokušaj.

prvi znaci trudnoce

3. TJEDAN TRUDNOĆE

Ako je oplodnja bila uspješna, vaše dijete je začeto. Čestitamo!

DIJETE: Oplođena jajna stanica (zigota) se 24 sata nakon oplodnje počinje dijeliti i istovremeno putovati iz jajovoda prema maternici gdje će u sigurnom okruženju provesti ostatak trudnoće. Tri dana nakon oplodnje, zametak se sastoji od 16 stanica i zove se morula. Stanice brzo rastu i preraspodjeljuju se.

VI: Ne primjećujete nikakve specifične promjene na svom tijelu. Menstruacija još nije izostala.

4. TJEDAN TRUDNOĆE

U ovom tjednu događa se implantacija – zametak se ugrađuje u sluznicu maternice (endometrij).

DIJETE: U ovom stadiju zove se blastocista. Iz njezinog unutrašnjeg dijela će se razviti embrij, a iz vanjskog dijela posteljica. Blastocista je doputovala do maternice i primila se za njezinu sluznicu. S obzirom da se maternica pripremala za taj potencijalni dolazak, ona je puna hranjivih tvari potrebnih za daljnji rast i razvoj zametka. Vaše dijete je manje od makovog zrna.

VI: U ovom tjednu očekujete menstruaciju. Ako se ona ne pojavi, to bi mogao biti jedan od prvih znakova trudnoće. Zašto vam je menstruacija izostala? Odmah nakon što se ugradi u sluznicu maternice, blastocista brzo počinje proizvoditi velike količine hormona zvanog humani korionski gonadotropin (HCG) koji se otpušta u vaš krvotok. Taj hormon sprječava pojavu menstrualnog krvarenja. On se lako može detektirati u krvi ili mokraći i upravo je to princip djelovanja testova za trudnoću.

Može se pojaviti i točkasto krvarenje iz rodnice koje nastaje zbog implantacije zametka u maternicu. Ono je oskudno i traje 1-2 dana. Možete se osjećati napuhnutom i imati lagane grčeve. Iscrpljenost je čest simptom rane trudnoće jer Vaše tijelo radi više nego uobičajeno. 

5. TJEDAN TRUDNOĆE

U ovom stadiju počinju se formirati osnove za razvoj organa.

DIJETE: Embrij se sastoji od tri sloja – endoderma (unutrašnjeg), mezoderma (središnjeg) i ektoderma (vanjskog sloja). Iz endoderma će se razviti koža, živčani sustav, oči i unutarnje uho. Iz mezoderma će se razviti srce i krvožilni sustav, kosti, hrskavica, mišići i ligamenti, bubrezi te veći dio spolnog sustava. Iz endoderma će se razviti pluća i probavni sustav vašeg djeteta.

U petom tjednu se počinje oblikovati i neuralna cijev – osnova za razvoj mozga i kralježnične moždine.

Posteljica se također razvija i priprema za funkciju prehrane i zaštite vašeg djeteta.

Krajem ovog tjedna, vaše dijete je dugačko tek nekoliko milimetara i jako brzo raste.

VI: Mogu se javiti rani simptomi trudnoće, a to su nadutost, mučnina, osjećaj punine i bolnost u grudima, umor i iscrpljenost. Ukoliko u ovom periodu napravite test na trudnoću, pokazat će pozitivan rezultat.

6. TJEDAN TRUDNOĆE

U ovom tjednu, vaše se dijete razvija jako brzo i počinje mu kucati srce, otprilike dvostruko većom frekvencijom nego vaše. Dugo je oko 8 milimetara, kao zrno grožđice i poprima oblik slova C.

DIJETE: Uspostavlja se primitivna cirkulacija i nastaje srce čiji se otkucaji već mogu čuti ultrazvukom. Razvijaju se temelji za oči i uši. Postranično na trupu nastaju mali pupoljci iz kojih će se razviti ruke. Formira se pupkovina, a posteljica nastavlja sa svojim razvojem. U ovom tjednu svoj oblik dobivaju pluća, bubrezi i jetra.

VI: Vjerojatno osjećate umor i iscrpljenost koji nastaju jer brzi rast vašeg djeteta zahtijeva puno energije, ali i zbog hormonalnih promjena. Možete osjećati umjerenu glavobolju. Javljaju se i mučnine koje se mogu pojaviti u bilo koje doba dana, ali su osobito česte ujutro. Grudi su osjetljive i bolne. Trbuh može biti malo povećan zbog nadutosti.

7 tjedan trudnoće

7. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada veličine 10-13 milimetara, kao borovnica. Napreduje nevjerojatno brzo, ono je sad 10000 puta veće nego što je bilo pri začeću.

DIJETE: Počinje zatvaranje neuralne cijevi i počinju se razvijati mozak i leđna moždina. Zbog intenzivnog rasta i razvoja mozga, glava postaje veća u odnosu na ostatak tijela. Oblikuje se lice – oči i uši se nastavljaju formirati, razvijaju se nosnice i usna šupljina. Počinju se oblikovati donji postranični pupoljci koji će postati noge. Ruke rastu, izduljuju se i poprimaju oblik malog vesla. Razvijaju se osnove za prstiće.

VI: I dalje možete osjećati iscrpljenost i umor, koji su karakteristični za prvo tromjesečje. Mučnina je sve jača i često dovodi do povraćanja. Savjetujemo uzimanje češćih, ali manjih obroka i izbjegavanje hrane koja vam smeta. Česte su promjene raspoloženjaGrudi bujaju, a bradavice su više izbočene i osjetljivije. Možete primijetiti mala izbočenja oko areole bradavice, to su žlijezde koje vlaže areolu i dojku.  

Simptomi variraju od osobe do osobe, a ponekad se događa da trudnice u ovim tjednima nemaju nikakvih značajnijih simptoma.

8. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada veličine 14-18 milimetara, kao zrno graha.

DIJETE: Ruke i noge se dalje razvijaju i nastaju prstići. Embrij se počinje kretati u maternici iako vi to još ne osjetite. Oči i uši se i dalje oblikuju i postaju dobro vidljivi. Vjeđe polako počinju prekrivati oči. Razvio se nosić, isto tako i usne. U usnoj šupljini nastaju osnove za zube. Vrat i trup se počinju uspravljati. Trbušna stijenka još nije u potpunosti zatvorena, a dio crijeva je u predjelu pupkovine.

VI: Slabost i umor su često i dalje jako izraženi, kao i mučnine. Pojačan je osjet njuha, a može se pojaviti i zatvor. Savjetujemo povećavanje udjela namirnica bogatih vlaknima u vašoj prehrani, kao što su bademi, zobene pahuljice, leća, slanutak, cikla i brokula. Zbog širenja maternice možete osjećati lagane grčeve koji su sasvim normalni u trudnoći. Međutim, ako se oni pojačaju ili ako primijetite krvarenje, važno je javiti se liječniku.

9. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada veličine kikirikija, oko 20 milimetara. Od ovog tjedna se zove fetusom.

DIJETE: Ruke se izduljuju i formiraju se laktovi. Oblikuju se zapešća i gležnjevi, a prstići na rukama i nogama su jasno vidljivi. Noge se također izduljuju. Uši su jasnije oblikovane, oči nastavljaju razvoj.

Posteljica se razvila i polako preuzima ulogu prehrane i opskrbe fetusa.

VI: Uz dosadašnje simptome – slabost, umor, mučnine i probavne smetnje, mogu se javiti i promjene apetita – od neodoljive želje za određenom vrstom hrane do osjećaja gađenja. Mokrenje postaje učestalo zbog pritiska maternice na mokraćni mjehur.

10. TJEDAN TRUDNOĆE

U ovom tjednu, vaše dijete je veličine manje masline, oko 30 milimetara.

DIJETE: Udovi su dobro formirani i pokretni, a mišići dobro razvijeni. Glava je zaokruženija, uši su jasno vidljive, a oči prekrivene vjeđama. Fetus je pokretan, miče rukama i nogama i dodiruje svoje lice. Razvijaju se i spolni organi, iako se na ultrazvuku još uvijek ne vide.

VI: Možete primijetiti da vam struk postaje širi, a hlače se teže zakopčavaju. Donji dio trbuha postaje čvršći i zategnutiji. Neki simptomi, kao što su umor i pospanost mogu se poboljšati. Možete osjećati i vrtoglavicu. Grudi su vam teže i punije.

19 tjedan trudnoce

11. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada veličine 35 milimetara, kao manja jagoda.

DIJETE: Razvijene su strukture lica i profil postaje oblikovaniji. Na jeziku se razvijaju okusni pupoljci, a fetus počinje gutati plodnu vodu. Srce je gotovo u potpunosti razvijeno i kuca frekvencijom od oko 180 otkucaja u minuti. I dalje se razvijaju spolni organi, ali se još uvijek jasno ne vide na ultrazvuku. Dijete se aktivno pokreće.

VI: Još uvijek možete imati mučninu. Osjećaj iscrpljenosti je i dalje prisutan, ali s vremenom počinjete imati više energije. Vaša kosa i nokti brže rastu, a koža postaje masnija kao posljedica hormonalnih promjena. Mogu se pojaviti i akne. Trbuh polako raste, ali često još nije uočljiv. Grudi su značajno narasle i mogu biti osjetljive i bolne. Može se javiti i osjećaj žgaravice, a ako ju imate od prije može se pogoršati.

12. TJEDAN TRUDNOĆE

Fetus je sada veličine oko 6,5 centimetara, kao šljiva.

DIJETE: Razvija se osnova za kosu, kao i noktići na prstima. Oči se približavaju, usta su gotovo u potpunosti oblikovana, a uši rastu. Dijete otvara i zatvara šake, hvata pupkovinu i sisa palac, a na prstima se formiraju otisci.. Bubrezi započinju s izlučivanjem mokraće. Crijeva su sad smještena unutar trbuha.

VI: Simptomi iscrpljenosti i umora počinju se značajno poboljšavati. Počinjete dobivati na težini. Promjene apetita i mučnine još uvijek mogu biti prisutne. Učestalo mokrenje je normalno, a čest je i pojačan vaginalni iscjedak. To je normalna pojava u trudnoći, ali ako primijetite promjenu boje ili mirisa iscjetka, važno je odmah se javiti ginekologu. Trbuh postaje uočljiv.

Završetkom dvanaestog tjedna trudnoće završava prvo tromjesečje koje je najosjetljivije razvojno razdoblje vašeg djeteta. Tada je plod najosjetljiviji na štetne izvanjske faktore koji mogu poremetiti njegov pravilan rast i razvoj. Upravo zbog toga važno je što ranije, čim doznate za trudnoću, započeti sa zdravim načinom života, usvojiti zdrave navike i riješiti se onih štetnih.

Prilagođavanje trudnoći

Navest ćemo neke savjete koji će vam pomoći da održite zdravu i pravilnu trudnoću:

 • prestanite s pušenjem
 • ne konzumirajte alkohol
 • smanjite konzumaciju kave
 • jedite raznovrsno i uravnoteženo, u manjim, ali češćim obrocima
 • izbjegavajte prezačinjenu i masnu hranu te onu koja vam izaziva mučninu
 • nemojte se prejedati! Suprotno popularnim uvjerenjima, u trudnoći ne trebate količinski jesti mnogo više nego inače. Kalorijski su dovoljni jedan jogurt i jabuka dnevno kao dodatni obrok kako bi podmirili sve energetske potrebe za razvoj djeteta
 • budite aktivni i krećite se, lagano i umjereno vježbanje u trudnoći je dopušteno i preporučljivo

Također, važno je posjetiti ginekologa i napraviti prvi pregled što prije nakon potvrđivanja trudnoće, svakako prije početka drugog tromjesečja. Ginekolog će odrediti termin porođaja, napraviti ginekološki pregled i dodatne potrebne pretrage te vam, po potrebi, propisati dodatke prehrani kao što su folna kiselina, željezo ili drugi prenatalni vitamini i minerali. Svakako je važno napomenuti da ne uzimate preparate na svoju ruku nego samo u konzultaciji s liječnikom.

U razdoblju od 10. do 14. tjedna trudnoće važno je napraviti prvi ultrazvučni pregled kojim se može procijeniti urednost trudnoće te procijeniti rizik za neke fetalne anomalije. Sukladno vašim željama može se napraviti i kombinirani probir na najčešće fetalne kromosomopatije, kao što je Downov sindrom.

DRUGO TROMJESEČJE

Sada ulazite u drugo tromjesečje, razdoblje ubrzanog rasta fetusa. Počinjete imati više energije, neke tegobe nestaju, a vi ćete po prvi put osjetiti pokrete svog djeteta.

velicina fetusa po tjednima

13. TJEDAN TRUDNOĆE

Fetus je sada dug oko 8 centimetara, veličine je limuna.

DIJETE: Djetetove kosti postaju tvrđe, hrskavicu zamjenjuje kost. Koža je tanka i transparentna, kroz nju se vide krvne žile. Fetus se često miče i aktivno guta plodnu vodu. Polako se formiraju vanjski spolni organi. Djetetova glava je još uvijek veća od ostatka tijela.

VI: Maternica u potpunosti ispunjava zdjelicu i možete osjetiti čvrstu loptastu tvorbu pod dlanovima. Trbuh je uočljiv i raste. Počinjete značajnije dobivati na težini. Mučnina se znatno poboljšava i imate više energije. Mogu se pojaviti vidljive plavičaste vene na koži zbog povećanog protoka krvi. Možda to ne primjećujete, ali dojke počinju proizvoditi kolostrum – tekućinu koju dijete pije nakon rođenja prije nego se mlijeko stvori.

14. TJEDAN TRUDNOĆE

Dijete je sada dugo oko 8,5-9 cm, otprilike veličine breskve.

DIJETE: Djetetovu kožu sada prekrivaju fine, tzv. lanugo dlačice koje ostaju prisutne do kraja trudnoće, a prije rođenja većinom otpadnu. Njihova funkcija je zaštita djetetove kože. Pojavljuju se kosa i obrve, a lice se sve jasnije profilira. Spolni organi su u daljnjem razvoju i već sad ili u narednim tjednima će biti moguće vidjeti spol djeteta na ultrazvuku. Djetetovi pokreti postaju sve koordiniraniji i usklađeniji. Dijete sada može čučnuti, raditi grimase i sisati.

VI: Maternica polako prelazi iz zdjelice u trbušnu šupljinu, smanjuje pritisak na mokraćni mjehur te zbog toga imate manju potrebu za mokrenjem nego prije. Apetit i libido su povećani. Možete osjetiti lagane grčeve u području zdjelice zbog rastezanja mišića i ligamenata. Povremeno možete osjetiti iscrpljenost i tada svakako preporučujemo da odmarate.

15. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada veličine oko 10 cm, kao jabuka.

DIJETE: Noge rastu i produljuju se te postaju duže od ruku. Mišići se razvijaju i treniraju pokretima, a kosti jačaju. Dišni sustav se sve više razvija, a tome značajno pridonose pokreti udisanja i izdisanja plodove vode. Polako se razvija i sluh.

VI: Česte su probavne smetnje i nelagoda u želucu. Savjetujemo da jedete laganu nezačinjenu hranu u manjim obrocima. Ako su smetnje jake, konzultirajte se s liječnikom oko uzimanja preparata za želučane tegobe. Možete primijetiti osjetljivost, oticanje i krvarenje desni. Povećava se količina iscjetka iz rodnice. Do ovog perioda vjerojatno ste dobili nekoliko kilograma, što je sasvim normalno. U drugom tromjesečju libido može narasti, a povećana lubrikacija i protok krvi će osigurati da spolni odnosi budu iznimno ugodni. Spolne odnose možete imati tijekom trudnoće, sve dok ne krenu trudovi.

16. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada veliko oko 12 cm, kao naranča.

DIJETE: Aktivno se pokreće u maternici, udara nogama, stišće rukama, okreće se te izmjenjuje razne položaje. Mišići lica su sada dobro razvijeni i omogućuju fetusu da izvodi razne grimase. Glava mu je uspravljena, a može i pomicati očima ispod vjeđa.

VI: Mogu se javiti bolovi u leđima koje možete olakšati svakodnevnim istezanjem. Preporučamo i laganu aktivnost te kretanje. Zatvor je jako česta pojava u ovom razdoblju, zbog čega je dobro u prehranu uvrstiti više namirnica bogatih vlaknima. Također možete primijetiti zaboravljivost i manjak koncentracije, što je sve posljedica hormonalnih promjena.

17. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 14 cm, veličine manjeg šipka. U posljednja dva tjedna mu se udvostručila tjelesna težina, koja sad iznosi oko 150 grama.

DIJETE: Ispod tanke kože nakuplja se masno tkivo koje predstavlja rezervoar energije. Dijete aktivno guta i mokri amnionsku tekućinu (plodnu vodu), čak i do jedne litre na dan. Oči postaju osjetljive na svjetlo, ali su još uvijek zatvorene. Kosa i obrve se popunjavaju.

VI: Mogu se pojaviti lagani pokreti djeteta koje osjećate kao mišićne trzaje. Zbog rastezanja kože u području trbuha i grudi često se pojavljuje svrbež, a mogu se pojaviti i strije. Simptome možete ublažiti primjenom losiona ili ulja za kožu iako savjetujemo da losion ili ulje koristite od početka, kao prevenciju. U ovom periodu brzo dobivate na težini. Izbjegavajte spavanje na leđima jer maternica pritišće na velike krvne žile što može smanjiti dotok krvi u placentu.

17 tjedan trudnoce

18. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 15 cm i teško oko 200 grama, veličine artičoke.

DIJETE: U ovom periodu vaše dijete počinje čuti. Čuje otkucaje vašeg srca, disanje, probavu u crijevima, čak i mumljanje vašeg glasa. Na koži se stvara sirasta naslaga verniks koji zajedno s lanugo dlačicama štiti fetalnu kožu. Formirane su i glasnice, ali fetus ne može ispuštati zvuk jer su mu pluća ispunjena tekućinom.

VI: Pojavljuje se oticanje nogu i ruku. Te simptome možete ublažiti podizanjem udova u povišeni položaj. Mogu se javiti i proširene vene na nogama. Možda još jasno ne osjećate djetetove pokrete, ali treperenje i trzaji su često prisutni. Zbog većih zahtijeva kardiovaskularnog sustava mogu se javiti vrtoglavice. Povremeni osjećaj iscrpljenosti je sasvim normalna pojava.

19. TJEDAN TRUDNOĆE

Fetus je sada dugačak oko 17 centimetra i težak oko 250 grama, veličine manga.

DIJETE: Djetetov spol se sada može jasno utvrditi na ultrazvučnom pregledu. Ruke i noge su proporcionalne s ostatkom tijela. U mozgu se specijaliziraju područja za njuh, sluh, okus, dodir i vid. Vaše je dijete aktivno i u stalnom pokretu.

VI: Česti su bolovi u leđima, kukovima i nelagoda u području trbuha zbog istezanja mišića. Preporučamo svakodnevno istezanje i laganu tjelovježbu. Može se javiti i vrtoglavica te povremene glavobolje. Probavne smetnje su i dalje prisutne. Pokušajte pronaći hranu koja vam najviše odgovara, a izbjegavajte prezačinjena i masna jela. Zbog velike količine estrogena dolazi do crvenjenja dlanova, tamnih mrlja na licu – kloazma i stvaranja tamne linije od puka do stidne kosti – linea nigra. Dodatni pigment se može naći i na bradavicama, ožiljcima, pazuhu, unutarnjoj strani bedara i vulvi.

20. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 18 centimetra i teško oko 300 grama, veličine banane.

DIJETE: Dijete čuje i prepoznaje vaš glas, ali reagira i na ostale zvukove iz okoline. Ako su preglasni, rukama pokriva uši. Koža postaje deblja, nokti i dlačice rastu. Aktivno se kreće i istražuje svoju okolinu. Na ultrazvuku se precizno može izmjeriti dužina tijela.

VI: Maternica koja se širi i raste može pritiskati pluća i zbog toga se često javlja kratkoća daha, odnosno osjećaj da ne možete duboko udahnuti. Noge često otiču, a možete si olakšati postavljanjem nogu u povišeni položaj. Probavne smetnje su često i dalje prisutne. Fetalne pokrete u ovo vrijeme često počinjete jasno osjećati.

21. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaš fetus je sada dug oko 27 centimetra i težak oko 350 grama, veličine mrkve.

DIJETE: Koštana srž počinje proizvoditi krvne stanice umjesto jetre i slezene koje su to činile do sada.  Započinje rad probavnog sustava koji se uvježbava djetetovim gutanjem plodne vode. Kod dječaka se testisi iz trbušne šupljine počinju spuštati u prepone.

VI: Povremeno možete osjetiti stezanja maternice koja se zovu Braxton-Hicksove kontrakcije. One služe za jačanje maternice i pripremanje za porođaj. One su sasvim normalna pojava i kratkog su trajanja, bezbolne i prestaju kad promijenite položaj (sjednete ili legnete). Istezanje kože može dovesti do osjetljivosti i osjećaja iritiranosti, što možete ublažiti primjenom losiona ili ulja za kožu.

22. TJEDAN TRUDNOĆE

Dijete je sada dugo oko 28 centimetra i teško oko 500 grama, veličine kokosa.

DIJETE: Mekonij, koji će nakon rođenja biti djetetova prva stolica, počinje se formirati u crijevima. Kosa i obrve postaju jasno vidljive. Dijete ima pravilan ritam budnosti i spavanja. I dalje se aktivno pokreće i pokretima reagira na podražaje.

VI: Stopala i šake mogu još uvijek biti otečeni kao posljedica zadržavanja tekućine u organizmu. Zbog dodatnog pritiska i težine djeteta, bolovi u donjem dijelu leđa su učestali. Možete primijetiti i pojačan rast dlaka svugdje po tijelu. Pojavljuje se i pojačan vaginalni iscjedak.

33 tjedan trudnoće

23. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 28 centimetra i teško oko 550 grama, veličine grejpa.

DIJETE: Zbog dobro razvijenog unutarnjeg uha koji je organ ravnoteže, dijete počinje dobro razlikovati različite položaje. Jako dobro reagira na sve zvukove iz okoline – glasove, glazbu i buku. Koža mu je naborana jer još mora dobiti na težini, a u koži se razvija pigment melanin koji je odgovoran za njezinu boju. Otisci prstiju su sada do kraja formirani

VI: Simptomi poput otečenih nogu, bolova u leđima i povremenog osjećaja stezanja u području trbuha su i dalje prisutni. Pokrete djeteta jasno osjećate i ako obratite pažnju, po učestalosti kretnji znat ćete kad dijete spava, a kad je budnoNatečenost gležnjeva je normalno, ali ako primijetite otečeno lice i područje oko očiju obratite se svoje liječniku jer se možda radi o preeklampsiji. Moguće je curenje kolostruma iz dojki. Zbog povećanog trbuha može doći do bolova u rebrima zbog pritiska, obratite se svojem doktoru ako bol bude jaka. Začepljenje nosa i hrkanje je često kod trudnica,pokušajte ublažiti tegobe s ovlaživačem zraka.

24. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 30 centimetra i teško oko 600 grama, veličine kukuruza.

DIJETE: Razvija se dišni sustav i nastaju stanice koje su odgovorne za proizvodnju surfaktanta – molekule koja je ključna za normalni mehanizam disanja. Ako dijete ima dovoljnu količinu surfaktanta u plućima, ono će moći nakon rođenja samostalno udahnuti i započeti sa disanjem. U maternici se dijete trenira za disanje udišući i izdišući male količine plodove vode. I dalje je se aktivno kreće.

VI: Uz otečene noge i bolove u leđima, često se pojavljuju i grčevi u nogama. Krećite se, šetajte i povremeno istežite mišiće nogu. Zbog rastezanja kože mogu se pojaviti strije u području trbuha i grudi. Informirajte se o znakovima preranog poroda te ako ih primijetite odmah otiđite liječniku.

25. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugačko oko 34 centimetra i teško oko 700 grama, veličine tikvice.

DIJETE: U ovom periodu, vaše dijete aktivno istražuje svoju okolinu u maternici, a pokreti su mu sve usklađeniji. Na nagle podražaje reagira trzajima i udarcima. Dobro čuje sve zvukove iz vanjskog svijeta, prepoznaje i pamti vaš glas.

VI: Zbog pritiska na mokraćni mjehur, sve učestalije mokrite. Konstipacija (zatvor) je česta, kao i osjećaj nelagode u želucu te nadutost. Ako te simptome ne možete ublažiti promjenom ishrane, obratite se liječniku za propisivanje dodataka prehrani koji vam mogu pomoći. Mogu se javiti i hemoroidi. Djetetov sluh je sada jako dobro razvijen i ono dobro čuje i prepoznaje vaš glas. Upravo zbog toga preporučamo da razgovarate sa svojim djetetom i komunicirate dodirom preko trbuha. Znanstveno je dokazano da to umirujuće djeluje na dijete. Vaša kosa može izgledati gušće i voluminoznije zbog smanjenog opadanja. 

26. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 35 centimetara i teško oko 750 grama, veličine patlidžana.

DIJETE: Okusni pupoljci su u potpunosti razvijeni i dijete može reagirati mrštenjem ako pojedete nešto kiselo ili gorko i smješkanjem ako mu je okus ugodan. Osjet za dodir je također dobro razvijen i dijete može reagirati na dodir preko trbušne stijenke. I dalje je vrlo aktivno. Može čuti veliki raspon zvukova i reagirati na njih promjenom frekvencije srca, disanjem i pokretom.

VI: Sve češće se pojavljuju nasumične kontrakcije i stezanja. Mogu se javiti i problemi sa spavanjem, glavobolje i blaga vrtoglavica. Važno je da odmarate kad osjetite potrebu i pijete puno tekućine.

27. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 36 centimetara i teško oko 870 grama.

DIJETE: U ovom tjednu dijete otvara oči i počinje gledati. Već sada dosta nalikuje na novorođenče. Mozak se i dalje brzo razvija, a raspored spavanja i budnosti je jako pravilan. Dijete može i sanjatiMogu se javiti povremeno ritmični pokreti koji su zapravo štucanje, prestaje nakon nekoliko trenutaka

VI: Možete osjećati glavobolje, konstipaciju te bolove u leđima i nogama. Može vam se dogoditi povremeno bježanje mokraće, osobito kad kišete ili se jako naprežete, što je sasvim normalna pojava u ovom stadiju trudnoće.

Završetkom dvadeset i sedmog tjedna završava drugo tromjesečje vaše trudnoće. Ovo je za mnoge trudnice najljepše razdoblje trudnoće jer nestaje većina neugodnih simptoma iz prvog dijela trudnoće i sve se jače osjete djetetovi pokreti. Važno je i dalje voditi zdrav način života, uz pravilnu ishranu, kretanje i brigu o zdravlju. Također je bitno pridržavati se svih liječničkih uputa i redovito dolaziti na ginekološke preglede kako bi se održavala zdrava i sigurna trudnoća te na vrijeme uočile neke potencijalne komplikacije. Kegelove vježbe mogu prevenirati ili olakšati već prisutnu inkontinenciju.

TREĆE TROMJESEČJE

Ušli ste u treće tromjesečje, posljednje razdoblje vaše trudnoće. Vaše dijete počinje značajnije dobivati na težini, zbog čega možete imati tegobe kao što su pritisak u trbuhu, bolovi u leđima, učestalo mokrenje i probavne smetnje. Masa mozga se utrostruči i stvaraju se vijuge na površini mozga. Trbuh će vam sve više rasti pa pokušajte pronaći položaje koji su vam udobni. Opustite se, odmarajte i uživajte u ovom razdoblju – vaše dijete će uskoro stići na svijet.

TREĆE TROMJESEČJE

28. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 37 centimetara, a teško oko 1 kilogram.

DIJETE: Vaše dijete sad često štuca, što ponekad možete i osjetiti. Količina masnog tkiva se povećava i izravnava kožne nabore. Mišići jačaju i oblikuju tijelo fetusa. Živčani sustav se i dalje intezivno razvija.

VI: Bolovi u tijelu mogu postati izraženiji, što je posljedica promjene koncentracije hormona. Povremeno se pojavljuju pripremne kontrakcije koje su bezbolne i nestaju kad promijenite položaj. Iz dojki povremeno može poteći malo mlijeka, odnosno kolostruma – djetetove prve hrane.

29. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 38 centimetara, a teži oko 1100 grama.

DIJETE: Slobodno pomiče oči i glavom slijedi izvor svjetla. Boja očiju je sada plava, ali ona se može promijeniti do 6 mjeseci nakon rođenja. Vaše dijete je jako aktivno i stalno miče rukama i nogama, što i osjetite. U kosti se ugrađuje mnogo kalcija te ga je potrebno dovoljno unijeti.

VI: Zbog pritiska kojeg dijete stvara na vaš probavni sustav, mogu se javiti konstipacija, hemoroidi i nelagoda u želucu. Mogu se javiti i flatusi zbog opuštanja glatkih mišića koji su pod utjecajem progesterona. Zbog pritiska na mokraćni mjehur, često mokrite. Bolovi u leđima, kukovima i nogama su i dalje prisutni. Povremeno istezanje i šetnje bi trebali ublažiti ove simptome. Zbog velikog oticanja ruku poželjno je skinuti nakit s prstiju.

30. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 40 centimetara, a teško oko 1,4 kilograma.

DIJETE: Povećava svoju tjelesnu masu i počinje samo regulirati tjelesnu temperaturu. Koža postaje glatka i gube se nabori. Vaše dijete se zabavlja – igra se rukama i nogama, hvata pupkovinu, okreće se i radi kolute. Počinje proizvodnja melanina, ali većina se stvara tek nakon rođenja. Dijete sada može vidjeti oblike, zjenice se smanjuju i proširuju.

VI: Noge vam i dalje otiču, za olakšanje ih postavite u povišeni položaj. Probavne smetnje i bolovi u leđima i dalje mogu biti prisutni. Možete imati i problema sa spavanjem – preporučamo laganu dnevnu aktivnost, mnogo tekućine, izbjegavanje kofeina i potporne jastuke za spavanje. Zbog opuštanja ligamenata dolazi do povećanja stopala te je možda potrebno kupiti boj veće.

25 tjedan trudnoce

31. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sad dugo oko 42 centimetra, a teško oko 1,6 kilograma.

DIJETE: Dišni i probavni sustav su gotovo u potpunosti razvijeni. Ostali organski sustavi su oblikovani i nastavljaju sa svojim razvojem. Dijete dobiva na težini, raste mišićna masa i povećava se količina masnog tkiva. Rast u duljinu usporava. Pokreti su i dalje intezivni.

VI: Osjećaj kratkoće daha je sve izraženiji u ovom stadiju trudnoće. Važno je ne naprezati se ako osjetite slabost i odmarati koliko vam je potrebno. Lagana istezanja mogu ublažiti bolove u leđima. Učestalo mokrenje je i dalje prisutno kao normalna pojava. Moguće je curenje kolostruma, kao pomoć možete staviti vatu u grudnjak da ne bi promočilo.

32. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sad dugo oko 43 centimetra, a teži oko 1,8 kilograma.

DIJETE: Od sada pa nadalje dijete će se manje pomicati u maternici zbog manjka prostora. Većinu vremena spava, a kada je budno možete osjetiti lagane pokrete. Nokti i kosa su narasli.

VI: Slabije osjećate pokrete djeteta, što je sasvim normalno. Područje bradavica na grudima postaje tamnije, a povremeno može iscuriti i nešto kolostruma. Kontrakcije su sve češće, maternica se priprema na porođaj. Vjerojatno osjećate nelagodu i teško vam je namještati se da vam bude udobno. Olakšajte si podizanjem nogu i korištenjem dodatnih jastuka za potporu. Moguća je pojava ubrzanog disanja i kratkoće daha jer je potrebna veća količina krvi za opskrbu oba organizma, a uz to maternica indirektno pritišće dijafragmu.

33. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 44 centimetra, a teško oko 2 kilograma.

DIJETE: Lanugo dlačice koje prekrivaju fetalnu kožu sada polako otpadaju i pojavljuju se prave dlačice. Dijete se priprema za vanjski svijet i vježba disanje udisanjem i izdisanjem plodne vode. I dalje se slabije kreće zbog manjka prostora. Kosti lubanje mogu biti djelomično preklopljene jer se dijete priprema za izlazak kroz porođajni kanal.

VI: Zbog povećanog metabolizma, možete osjećati navale vrućine. Glavobolje su česte u ovom periodu i ponekad nastaju zbog dehidracije pa preporučamo da pijete puno tekućine. Odmarajte se i relaksirajte.

34. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 46 centimetara, a teži oko 2,4 kilograma.

DIJETE: U većine trudnica dijete je sada postavljeno u stavu glavicom, odnosno glavica je usmjerena prema dolje. Količina masnog tkiva se i dalje povećava te dijete dobiva na masi. Polako se namješta i priprema za skori porod. Dijete može vidjeti prvu boju, crvenu – unutrašnjost maternice. 

VI: Gležnjevi i stopala su vam vjerojatno i dalje natečeni, sjednite i podignite noge u povišeni položaj za olakšanje. Osjećate veliki pritisak u području trbuha, dijete sve jače pritišće na mokraćni mjehur pa je mokrenje još učestalije. Kontrakcije su sve češće, ali kratkotrajne i prolazne. Ako se produlje ili postanu jako bolne, obavezno se javite liječniku. Zbog pritiska na pluća možete i otežano disati.

35. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sad dugo oko 47 centimetara, a teško oko 2,7 kilograma.

DIJETE: Djetetovi refleksi su uredni i ono dobro odgovara na sve zvučne, svjetlosne i taktilne podražaje. Miče rukama i nogama, hvata šakama i pomiče glavu, ali u manjem opsegu nego prije. Noge su privijene uz prsa zbog malo mjesta, ali i dalje možete osjetiti kako se miče.  Amnijska tekućina počinje polako nestajati. Svi organi su razvijeni u potpunosti te će u sljedećim danima samo povećavati težinu. 

VI: Vjerojatno se osjećate iscrpljeno, što je sasvim normalno za ovaj stadij trudnoće. Vaše tijelo se priprema za porod – kontrakcije su sve češće, a osjećate i nelagodu i bolove u području zdjelice i kukova. Preporučamo odmaranje i opuštanje. Mokrenje i dalje jako učestalo. Možda imate problema i sa zatvorom, što je također sasvim normalno. Uvrstite veću količinu vlakana u svoju prehranu, to bi vam trebalo pomoći. Ako ne, konzultirajte se sa svojim liječnikom o eventualnom uzimanju dodataka za prehranu.

36. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je sada dugo oko 48 centimetara, a teško oko 2,7 kilograma.

DIJETE: Postavljeno je u konačni stav za porođaj, najčešće glavicom, a rjeđe zatkom, odnosno guzom ili poprečno. Pluća još uvijek dozrijevaju, ali je dijete spremno za porod.

VI: Dijete se polako spušta prema porođajnom kanalu, ulazi u zdjelicu, a vi zbog toga osjećate manji pritisak na pluća i lakše dišete. Pritisak na zdjelicu je u ovom stadiju snažan, pratite kontrakcije i obratite pažnju na njihovu učestalost i trajanje. Pojačava se i iscjedak iz rodnice – vaš termin se približava.

31 tjedan trudnoce

37. TJEDAN TRUDNOĆE

Od ovog pa do 42. tjedna trudnoća je terminska i porođaj može započeti u bilo kojem trenutku.

Vaše dijete je sada dugo oko 50 centimetara, a teško oko 3 kilograma.

DIJETE: Postavljeno je u konačni položaj i spremno za porod.

VI: Možete osjećati mučninu i nelagodu u želucu. Pritisak u trbuhu i zdjelici se pojačava, a samim time i bolovi i potreba za mokrenjem. Braxton-Hicksove kontrakcije su učestale, vaša maternica se priprema za prave trudove. One prestaju ako promijenite položaj (sjednete ili legnete) pa obratite pažnju na to – ako ne prestaju, možda su to terminski trudovi.

38. TJEDAN TRUDNOĆE

Vaše dijete je trenutno dugo oko 51 centimetar, a teži više od 3 kilograma. Normalne vrijednosti težine su između 2,7 i 4 kilograma.

DIJETE: Verniks postupno iščezava s kože i daje mliječnu boju plodnoj vodi. Pluća su se razvila i dijete je u potpunosti spremno na život izvan maternice.

VI: Možda se osjećate malo tjeskobno ili uznemireno, ali to je sasvim normalno, pripremate se na djetetov dolazak. Vaginalni iscjedak je pojačan, najčešće je guste konzistencije i posljedica je širenja i pripremanja vrata maternice na porod. Gležnjevi i stopala još uvijek mogu biti otečeni, ali ne brinite, to će brzo proći nakon poroda. Obratite pažnju na kontrakcije – ako nisu bolne i prestaju kad promijenite položaj, to su onda pripremne kontrakcije, a ne pravi trudovi.

39. TJEDAN TRUDNOĆE

DIJETE: Ruke su prekrižene na prsima, noge savijene u kukovima i koljenima, a glava je prislonjena na prsni koš. Vaše dijete čeka izlazak u vanjski svijet.

VI: Pritisak i nelagoda u području zdjelice su sve izraženiji. Kontrakcije postaju konstantne. Vaginalni iscjedak je i dalje pojačan, najčešće gust s mogućim malim primjesama krvi. Odmarajte i opustite se koliko možete, vaše dijete ubrzo stiže na svijet.

40 tjedan trudnoce

40. TJEDAN TRUDNOĆE

DIJETE: Porađa se.

VI: Kontrakcije su postale jače, bolnije i pravilnijeg razmaka. Ulazite u razdoblje porođaja.

Ako ste došli do četrdesetog tjedna, a još niste rodili, to je sasvim normalno – terminska trudnoća je od 37. do 42. tjedna. Opustite se i odmarajte, vaše dijete će se ubrzo roditi.

Čestitamo, postali ste majka! Ovo je bilo dugo putovanje za vas i vaše dijete. Iznijeli ste trudnoću do kraja, pripremili se na djetetov dolazak i sada počinje novo, uzbudljivo razdoblje za vašu obitelj. I dalje vodite zdravi stil života i brinite se o svom zdravlju i zdravlju vašeg djeteta. Želimo vam svu sreću!

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin  u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

 

Izvori: 

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.