×

Upala mjehura – što kada mokrenje peče?

U ovom blogu pročitajte o upali mokraćnog mjehura, obliku urinarne infekcije. Saznajte što je uzrokuje, zašto je češća u žena nego u muškaraca, koji su njezini simptomi te kako se dijagnosticira i liječi. Za kraj vam donosimo nekoliko savjeta kako spriječiti razvoj upale mjehura.

upala mjehura

U ovom blogu bavit ćemo se nekompliciranim infekcijama mokraćnog mjehura u žena. Teme poput kompliciranih infekcija, kroničnih infekcija ili upala mokraćnog mjehura koje nisu uzrokovane bakterijskom infekcijom izlaze iz opsega ovoga bloga.

Što je upala mokraćnog mjehura?

Kada govorimo o upali mokraćnog mjehura (cistitis), obično mislimo na bakterijsku infekciju. Takve upale su uobičajene u žena i obično se radi o tzv. nekompliciranim infekcijama.

S druge strane, komplicirane infekcije su one kod kojih postoji preduvjet, zdravstveno stanje ili poremećaj građe mokraćnog sustava koji čini infekciju zahtjevnijom za dijagnosticiranje i liječenje. U tom slučaju može biti potreba opsežnija dijagnostička obrada, koja uključuje npr. ultrazvuk urotrakta ili neku drugu pretragu koja nije nužna kod nekompliciranih infekcija.

O kompliciranim infekcijama govorimo kod:

  • poremećaja građe mokraćnog sustava,
  • poremećaja funkcije bubrega,
  • oslabljenosti imunosnog sustava,

nuzda

Što uzrokuje upalu mokraćnog mjehura?

Upala mokraćnog mjehura najčešće je uzrokovana bakterijskom infekcijom. U velikoj većini slučajeva bakterija koja uzrokuje infekciju mokraćnog mjehura je Escherichia coli, inače normalan stanovnik crijeva.

Tko najčešće obolijeva od upale mokraćnog mjehura?

Upale mokraćnog mjehura daleko su češće u žena nego u muškaraca. Smatra se da je glavni razlog za to kraća mokraćna cijev u žena.

Naime, mokraćna cijev (uretra) povezuje mokraćni mjehur s vanjskim okolišem naseljenim bakterijama. U žena je uretra duga tek 3-4 cm, dok u muškaraca ona prolazi cijelom duljinom penisa i mjeri ukupno oko 20 cm. Stoga, bakterije moraju prijeći mnogo kraću udaljenost od vanjskog otvora uretre do mokraćnog mjehura u žena nego u muškaraca.

zene i muskarci

Kada se infekcija mokraćnog sustava pojavi u muškarca, treba sumnjati na to da se radi o tzv. kompliciranoj infekciji, odnosno da postoji neka podležeća bolest koja je mogla dovesti do infekcije. Stoga, potrebno je provesti opsežniju dijagnostičku obradu.

U djece nakon prve godine života također vrijedi da su upale mokraćnog sustava češće u djevojčica nego u dječaka.

Koji su simptomi upale mokraćnog mjehura?

Simptomi upale mokraćnog mjehura, kako u žena, tako i u muškaraca, najčešće su sljedeći:

 • otežano i bolno mokrenje (disurija),
 • pojačana potreba za mokrenjem,
  • učestalije mokrenje negoli je uobičajeno,
  • osjećaj nelagode ili bol u zdjelici odnosno donjem dijelu trbuha,
 • krv u mokraći.

Povišena tjelesna temperatura nije karakteristična za izoliranu upalu mokraćnog mjehura, već upućuje na moguću upalu gornjeg mokraćnog sustava (bubrega).

Kako se dijagnosticira upala mokraćnog mjehura?

Najjednostavnija metoda u dijagnostici infekcija mokraćnog mjehura je korištenje test-trakica za urin, koje se mogu kupiti i za kućnu upotrebu. Umakanjem trakica u mokraću dolazi do promjene boje na njima, što se tumači prema uputama koje su uz njih priložene i upućuje na vrijednosti različitih parametara u mokraći. Najvažniji od tih parametara u dijagnostici upale mokraćnog mjehura je leukocitna esteraza, čije povišenje upućuje na infekciju.

dijagnosticiranje upale mjehura

Osim korištenja test-trakica, laboratoriji se služe i složenijim metodama analize urina, poput mikroskopskog pregleda. Pri tome se u dijagnostici infekcije mokraćnog mjehura osobita pozornost pridaje prisutnosti bijelih krvnih stanica (leukocita) u mokraći.

Najtočnija metoda u dijagnostici infekcija mokraćnog mjehura je svakako izrada urinokultura, odnosno uzgajanje bakterija iz uzorka mokraće. Ovom metodom moguće je utvrditi točno koja bakterija uzrokuje infekciju i na koje je antibiotike osjetljiva. Nedostatak ove metode je što izrada urinokultura može potrajati nekoliko dana, dok metoda test-trakicom može potvrditi infekciju u manje od sat vremena.

Kako se liječi upala mokraćnog mjehura?

Budući da se kod upale mokraćnog mjehura najčešće radi o bakterijskoj infekciji, ona se liječi primjenom antibiotika koje prepisuje liječnik. Valja napomenuti kako je važno dovršiti liječenje antibioticima u cijelosti, a ne prestati uzimati antibiotike kada se simptomi smire. U suprotnom, veća je vjerojatnost da će doći do ponovne infekcije mokraćnog mjehura, kao i do razvoja rezistencije bakterija na antibiotik.

Kako spriječiti upalu mokraćnog mjehura?

Za kraj pročitajte nekoliko savjeta kako spriječiti upale mokraćnog mjehura. Držanje ovih pravila osobito se preporučuje ženama s rekurentnim (ponavljajućim) infekcijama mokraćnog mjehura.

Donosimo vam sljedeće savjete:

 • pijte dovoljno vode,
  • redovito mokrite (nemojte predugo zadržavati mokraću kada osjetite potrebu),
  • nastojte se izmokriti do kraja, a ne zadržavati mokraću u mjehuru,
 • pomokrite se nakon spolnog odnosa,
 • nemojte nositi iritirajuću odjeću preko intimnog područja,
 • održavajte higijenu intimnog područja,
 • nakon velike nužde, brišite se od sprijeda prema straga, a ne obrnuto,
 • pokušajte koristiti proizvode od brusnice.

hidratacija

Smatra se da brusnica posjeduje neka svojstva koja čine mokraćni sustav manje pogodnim za razvoj bakterijske infekcije. Brusnica se, stoga, može smatrati oblikom narodnog lijeka za upalu mjehura. Takav stav je možda opravdan, ali treba napomenuti da ne čini proizvode od brusnice zamjenom za antibiotike.

Izvori

 1. Brusch JL. Medscape – Urinary Tract Infection (UTI) and Cystitis (Bladder Infection) in Females.
 2. Škerk V. Infekcije bubrega i donjega dijela mokraćnog sustava. U: Begovac J i sur. Klinička infektologija. Medicinska naklada. 2019. 169-82

 

 

Autor: Dr. Obad i Dr. Marušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.