×

Upala slijepog crijeva


Upala slijepog crijeva ili apendicitis je akutna (iznenadna) upala crvuljka koja zahvaća sve dobne skupine. Najčešće ju prepoznajemo po simptomu boli u trbuhu, a često se uz nju javljaju i drugi simptomi, poput osjetljivosti trbuha na dodir, mučnine, povraćanja i sl. 

U ovom blogu donosimo sve o upali slijepog crijeva, njezinim simptomima, načinu dijagnosticiranja, mogućnostima liječenja te oporavku.

Upala slijepog crijeva

Što je slijepo crijevo i gdje se nalazi? 

Slijepo crijevo i crvuljak dvije su različite stvari. Iako se često pogrešno naziva, crvuljak (lat. appendix vermiformis) je struktura koja se izdvaja iz početka slijepog crijeva (lat. intestinum caecum). Dakle, crvuljak je tvorba koja se nalazi na desnoj strani abdomena (trbuha) i upravo ona boli kada se dogodi akutna upala. 

 

Tko obolijeva i zašto nastaje upala slijepog crijeva? 

Mogu oboljeti ljudi iz bilo koje dobne skupine, ali najčešće obolijevaju osobe između 10 i 20 godina starosti. Također, osobe muškog spola su pogođene u nešto većem postotku. 

Točan uzrok nastanka upale slijepog crijeva nije poznat. Nema dokazanih genetskih uzroka, a smatra se da upalu može izazvati začepljenje (opstrukcija) lumena crvuljka. Začepljenje može biti izazvano stranim tijelom, glistama, fekalitom i limfoidnom hiperplazijom (povećanje limfnog tkiva kao posljedica upalnog procesa). Začepljenje crvuljka uzorkuje njegovu distenziju, tj. širenje, a naposljetku i nekrozu (odumiranje tkiva) te puknuće (perforaciju).

 

Simptomi 

Neki od mogućih simptoma kod upale slijepog crijeva su:

 • Bol oko pupka (paraumblilikalna bol) napredovanjem upale se širi tipično prema donjem, desnom dijelu abdomena
 • Mučnina
 • Povraćanje
 • Gubitak apetita
 • Zatvor
 • Opća slabost i osjećaj bolesti
 • Bol u trbuhu koja se pojačava pri dodiru, kašljanju i kihanju
 • Blago povišena temperatura (od 37.7 do 38.3)

Važno je napomenuti da ove očite simptome ima manje od polovice pacijenata kod kojih se dijagnosticira upala slijepog crijeva. 

Također, u nekih pacijenata može biti teže dijagnosticirati ovo stanje. Žene koje su u perimenopauzi često imaju simptome slične navedenima, a isti se pojavljuju i u drugim stanjima poput ovulacije, torzije jajnika, izvanmaterične trudnoće i sl.

Upala slijepog crijeva

Tijek bolesti i postavljanje dijagnoze 

Dijagnoza upale slijepog crijeva postavlja se na temelju uzimanja povijesti bolesti i liječničkog pregleda. Pacijent obično opisuje bol oko pupka koja se u prvih 24 sata pojačava, prenosi na donji, desni dio abdomena te postaje konstantna i oštra. Dijagnosticiranje upale slijepog crijeva kod male djece može biti komplicirano zbog njihove nemogućnosti komunikacije simptoma. Također, djeca se češće pojavljuju s kompliciranom upalom slijepog crijeva zbog sličnosti simptoma upale slijepog crijeva s drugim stanjima koja nužno ne zahtijevaju operaciju, kao što su gastroenteritis i neke virusne infekcije abdomena. 

Od dijagnostičkih pretraga moguće su:

 • ultrazvuk abdomena – metoda je sigurna, bezbolna, brza te ne zahtijeva uspavljivanje
 • CT abdomena s kontrastom 
 • Laboratorijske pretrage krvi
 • Laparoskopija – pretraga koja se izvodi u punoj anesteziji 

 

Operacija i oporavak 

Ukoliko se postavi dijagnoza upale slijepog crijeva, potrebno je učiniti kirurški zahvat koji se naziva apendektomijom. U apendektomiji se odstranjuje crvuljak (lat. appendix vermiformis). Kako bi se izbjeglo puknuće crvuljka te samim time dodatne komplikacije i dug oporavak, zahvat se preporučuje učiniti što ranije. Ako dođe do rupture (puknuća) crvuljka, prognoza je lošija i oporavak sporiji. Operacija se može napraviti i laparoskopski, kroz otvore na abdomenu koji su široki od 5-10 mm, bez potpunog otvaranja trbušne stijenke, stoga je oporavak brži. Ipak, ponekad je potrebno upali pristupiti pravim kirurškim rezom.

U nekim je slučajevima opasno učiniti operaciju, primjerice ako postoji upalna bolest crijeva. Prije zahvata se uvijek intravenozno (putem infuzije) daju antibiotici. 

 

Upala slijepog crijeva u trudnoći 

U trudnoći, pri upali slijepog crijeva, postoji povećani rizik od razvijanja kompliciranije kliničke slike, primjerice peritonitisa ili upale potrbušnice. Potrbušnica ili trbušna maramica je tanka opna koja pokriva organe trbušne šupljine (želudac, jetru, gušteraču itd.) Uzrok tomu je najčešće kasno prepoznavanje stanja. Peritonitis može biti opasan zbog mogućeg septičkog šoka te je iz tog razloga smrtnost od peritonitisa visoka.

 

Literatura:

 

Autor: Dr. Obad i Dr. Marušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.