×

Virusna infekcija kože

U ovom blogu predstavljamo česte virusne infekcije kože, varijanti s kojima se možete susresti, njihovih simptoma i opcija za liječenje.

virusna infekcija koze

Koža je najveći organ tijela i služi kao prva linija obrane protiv okolišnih faktora i uzročnika mnogih bolesti. Unatoč svojim obrambenim sposobnostima, koža je osjetljiva na različite vrste infekcija, uključujući bakterijske, gljivične i virusne. Među njima, virusne infekcije kože, česte su i mnogobrojne. 

UOBIČAJENE VRSTE VIRUSNIH KOŽNIH INFEKCIJA

VIRUSNE BRADAVICE

Bradavice su male, čvrste, dobroćudne izrasline na koži najčešće uzrokovane infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Postoji mnogo različitih tipova HPV-a, a različiti tipovi obično uzrokuju različite vrste bradavica. Među najčešćim tipovima bradavica su:

 1. obične bradavice (verruca vulgaris) – obično se pojavljuju na prstima i nadlanicama
 2. plantarne bradavice – nalaze se na tabanima i mogu biti bolne zbog pritiska tijela
 3. ravne bradavice (verruca plana) – manje i glatke, često se nalaze na licu, rukama i nogama
 4. filiformne bradavice – duguljaste bradavice koje obično rastu na licu, posebno oko usana i očiju
 5. genitalne bradavice – pojavljuju se na genitalnom i analnom području i mogu se prenijeti spolnim kontaktom

virusne bradavice

Bradavice se često pojavljuju kod djece i adolescenata, a to je uglavnom zato što njihov imunološki sustav još nije u potpunosti razvijen ili nisu bili izloženi virusu ranije. Kod odraslih, bradavice mogu biti znak slabijeg imunološkog sustava ili izloženosti virusu kroz kožne ozljede ili kontakt sa zaraženom osobom. Bradavice kod odraslih mogu biti teže za liječenje u usporedbi s bradavicama kod djece, koje često nestanu spontano.

Liječenje bradavica može varirati ovisno o tipu bradavice, lokaciji i simptomima. Obično se koriste metode kao što su krioterapija, topički tretmani sa salicilnom kiselinom ili kirurško uklanjanje. Uvijek je najbolje konzultirati se s dermatologom za dijagnostiku i plan liječenja.

HERPES SIMPLEX VIRUS 

Virus herpes simplex (HSV) pripada porodici Herpesviridae. Ovaj virus uzrokuje kroničnu latentnu (pritajenu) infekciju. Kronična latentna infekcija je sposobnost da u određenim situacijama poput oslabljenog imuniteta dođe do reaktivacije i razvoja simptoma koji su već postojali pri prvom kontaktu virusa s čovjekom. 

Virus se može podijeliti na dva glavna tipa: herpes simplex virus 1 i 2 (HSV1 i HSV2).

KAKO IZGLEDA INFEKCIJA HERPES SIMPLEX VIRUSOM?

Simptomi virusne infekcije ovise o tipu herpes virusa i o pacijentu. Herpes simplex virus tip 1 uzrokuje infekciju koja zahvaća kožu najčešće, dok tip 2 uzrokuje genitalnu infekciju koja se prenosi spolnim putem ili tijekom porođaja sa zaražene majke na dijete. Ako je pacijent mlađe ili starije životne dobi zbog oslabljene funkcije imunološkog sustava simptomi će biti izraženiji i komplikacije češće. 

Kod novorođenčadi najčešće je uzročnik HSV 2 koji se stječe tijekom trudnoće, porođaja ili rijetko, nakon rođenja, u majki koje su tijekom trudnoće imale infekciju ili reaktivaciju „stare“ infekcije HSV 2 tipom. U novorođenčadi se infekcija može prezentirati kao:

 1. lokalizirana kožno sluznična infekcija
 2. diseminirana (raširena) infekcija koja zahvaća brojne organe u tijelu poput jetre i pluća
 3. infekcija središnjeg živčanog sustava

herpes simplex

U odraslih razlikujemo orofacijalnu i genitalnu infekciju kao dvije glavne posljedice zaraze herpes virusima.

Orofacijalna infekcija HSV – om

Kada se osoba zarazi herpes virusom tip 1 prvi puta u životu to je obično u dječjoj dobi. U dječjoj dobi HSV 1 uzrokuje gingivostomatitis. Gingivostomatitis karakteriziraju plitki čirevi usne šupljine. Uz njih prisutni su bjelkasti, bistri mjehurići okruženi crvenim rubom koje se naknadno zamute, pucaju i prelaze u kraste.

U bolesnika s atopijskim dermatitisom infekcija se može zakomplicirati razvojem brojnih mjehurića koji pucaju, krvare na dermatitisom zahvaćenoj koži. Takvo stanje zovemo herpetični egzem.

Genitalna infekcija HSV – om 

Uglavnom je uzrokovana herpes virusom tip 2 u adolescenata i mladih odraslih početkom seksualne aktivnosti. HSV 2 uzrokuje pojavu bolnih ulkusa (čireva) na vanjskom spolovilu, bolno mokrenje i povećanje zdjeličnih limfnih čvorova što može pojačati bolnost. 

VODENE KOZICE I HERPES ZOSTER

Varicella zoster virus ime je dobio po infekcijama kože koje izaziva, a to su varičela odnosno vodene kozice i herpes zoster, odnosno reaktivacija bolesti.

Vodene kozice su dobroćudna bolest u djece s dobrim imunološkim statusom i bez pratećih bolesti. One su češće kod djece, iako mogu se javiti i kod odraslih koji bolest nisu preboljeli u djetinjstvu. U odrasloj životnoj dobi bolest može trajati duže i težeg je tijeka pa je bolje preboljeti ovu bolest u djetinjstvu. Vodene kozice su karakteristične po tipičnom osipu koji svrbi s crvenim okruglim mrljama i mjehurićima. 

Herpes zoster je ponovna aktivacija istog virusa i obično se javlja u starijoj životnoj dobi, kada utjecaj imunološkog sustava slabi. Herpes zoster je bolni osip koji obično zahvaća samo jednu stranu tijela ili lica. Osip se često pojavljuje kao niz crvenih mjehurića ispunjenih tekućinom, koji mogu postati čirevi prije nego što se osuše i stvore koru. Najčešće se razvija duž jednog dermatoma, što je područje kože inervirano određenim živcem, i obično se proteže duž trupa ili lica. Bol i nelagoda mogu prethoditi osipu i trajati i nakon što osip nestane.

MOLLUSCUM CONTAGIOSUM

Ovu infekciju kože karakterizira pojava malih, čvrstih kvržica na koži. Kvržica na koži može biti od jedne do nekoliko stotina. Uzrokovana je zarazom virusa iz porodice Poxviridae. Često pogađa djecu i općenito je bezopasna, iako može biti ozbiljnija kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.

MOLLUSCUM CONTAGIOSUM

U djece se najčešće vide na trupu i gornjem dijelu udova bliže trupu, a u odraslih u genitalnom području i preponama. U osoba zaraženih HIV-om viđaju se na licu.

OSPICE

Ospice su visoko zarazna infekcija kože koja dovodi do crvenog, pjegavog kožnog osipa zajedno sa simptomima sličnim gripi.

Uzročnik ospica jest virus ospica koji pripada rodu Morbillivirus. Iako su rijetke u zemljama s efikasnim programima cijepljenja, izbijanja mogu nastati.

Ospice imaju 2 stadija: kataralni stadij i egzantemski stadij. Za vrijeme kataralnog stadija pacijenti se osjećaju umorno, imaju bolove u mišićima te povišenu tjelesnu temperaturu. Kataralni stadij nalikuje gripi, ali traje kraće, otprilike 3 do 4 dana. Nakon kataralnog slijedi egzantemski stadij u kojem se pojavljuju karakteristične promjene na koži i sluznici. Na sluznici usne šupljine nasuprot gornjim kutnjacima nalaze se blijedo ružičaste pjege (Koplikove pjege). Koža cijelog tijela je prekrivena osipom kojeg čine svjetlo ružičaste okrugle makule (mrlje) i papule (promjena na koži koja je uzdignuta iznad razine kože).

SIMPTOMI VIRUSNE INFEKCIJE KOŽE

Virusna infekcija kože može imati različite simptome ovisno o vrsti virusa i zdravstvenom stanju pojedinca. Međutim, neki uobičajeni znakovi uključuju:

 • crvenilo ili upala
 1. mjehurići ili čirevi
 2. svrbež ili osjećaj pečenja
 3. bol ili nelagoda
 4. groznica ili simptomi slični gripi (u nekim slučajevima)

DIJAGNOSTIKA VIRUSNE INFEKCIJE KOŽE

Dijagnostika infekcija kože obično uključuje fizikalni pregled pogođenog područja kože. Neki slučajevi mogu zahtijevati dodatne testove, kao što su biopsija kože i uzimanje uzoraka krvi za analizu, kako bi se potvrdila vrsta infekcije i isključila druga stanja.

VIRUSNA INFEKCIJA KOŽE I OPCIJE LIJEČENJA

Liječenje virusnih kožnih infekcija u velikoj mjeri ovisi o vrsti infekcije i njenom stupnju ozbiljnosti. Neke od uobičajenih tretmana navodimo u nastavku.  

Antivirusni lijekovi

Za stanja poput herpesa i herpes zostera, često se propisuju antivirusni lijekovi poput aciklovira ili valaciklovira.

Krioterapija

Krioterapija je metoda liječenja koja koristi ekstremno niske temperature, obično putem tekućeg dušika, za uništavanje abnormalnog ili neželjenog tkiva. Krioterapija djeluje tako da zamrzava tkivo bradavice, uzrokujući kristalizaciju unutar stanica i njihovu naknadnu smrt. Ovo potiče imunološki sustav da prepozna i odstrani mrtve stanice, čime se smanjuje ili potpuno uklanja bradavica.

Krioterapija

Za primjenu krioterapije obično je potrebno otići kod dermatologa ili drugog zdravstvenog stručnjaka. Liječnik će koristiti aplikator s tekućim dušikom da precizno zamrzne tkivo bradavice. Ovaj postupak može izazvati oštru bol, peckanje ili nelagodu, a nakon tretmana mogu se pojaviti otekline, crvenilo i mjehurići. Tretman se često mora ponoviti svakih nekoliko tjedana do potpunog uklanjanja bradavice. Uvijek je preporučljivo konzultirati se s liječnikom kako biste saznali je li krioterapija odgovarajuća opcija za vas.

Topički tretmani za liječenje infekcija kože

Za bradavice i molluscum contagiosum, topički tretmani poput salicilne kiseline mogu se koristiti za uklanjanje kožnih promjena. 

Salicilna kiselina djeluje kao keratolitički agens, što znači da razbija keratin, protein koji čini vanjski sloj kože. Kada se nanese na bradavicu ili izraslinu poput molluscum contagiosum, salicilna kiselina postupno omekšava i eksfolira zahvaćeni sloj kože. Ovo omogućuje postupno uklanjanje tkiva bradavice ili izrasline, čime se smanjuje njihova veličina i eventualno vodi do potpunog nestanka. Tretman salicilnom kiselinom obično zahtijeva redovitu primjenu, a važno je slijediti upute za korištenje kako biste minimizirali iritaciju okolnog zdravog tkiva. 

Cijepljenje

Cjepiva koja su dostupna za borbu protiv virusnih infekcija kao što su vodene kozice i ospice efikasno sprječavaju te bolesti. Ona su najbolji izbor za prevenciju, što je razlog zašto su ove infekcije postale rijetke, posebno u razvijenim zemljama.

Potporno liječenje

Krema za upalu kože i masti mogu pomoći ublažiti simptome kao što su svrbež i nelagoda. Kreme za kožu koje sadrže sastojke kao što je cinkov oksid, hidrokortizon mogu pomoći u ublažavanju svrbeža kod različitih kožnih stanja, uključujući herpes zoster. Ovi aktivni sastojci, dio su krema i rade tako da smanjuju upalu, iritaciju i svrbež na koži. Prije nanošenja kreme, područje treba nježno očistiti sapunom i vodom i osušiti tapkanjem.

krema za ruke

Kremu treba nanositi u tankom sloju na zahvaćeno područje, prateći upute proizvođača ili preporuke zdravstvenog stručnjaka. Važno je izbjegavati prekomjernu upotrebu i pratiti eventualne nuspojave kao što su crvenilo, iritacija ili pogoršanje simptoma. Uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom prije korištenja bilo kakvih novih tretmana za kožu.

Virusne kožne infekcije su česte, ali variraju u pogledu njihovog utjecaja na zdravlje. Samopregled kože i rana dijagnostika ključni su za učinkovito liječenje ovih infekcija kože. Cijepljenje, antivirusni lijekovi i topički tretmani nude niz opcija za prevenciju i liječenje. Ako sumnjate da imate virusnu kožnu infekciju, konzultirajte se s liječnikom za dijagnostiku i plan liječenja. 

 

Literatura

 1. Klinička infektologija, Josip Begovac i suradnici
 2. Cleveland Clinic: Herpes Simplex
 3. Cleveland Clinic: Warts
 4.  Cleveland Clinic: Molluscum Contagiosum

 

 

Autor: Dr. Dominik Ljubas i Dr. Žaklina Cvitkušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.