×

Vodene kozice – simptomi kod djece

Vodene kozice su zarazna dječja bolest karakterizirana pojavom osipa i svrbeža.

Bolest se najčešće javlja u dječjoj dobi, međutim mogu je dobiti i odrasle osobe.

vodene kozice

Nakon što je osoba preboljela bolest, imunost na vodene kozice je doživotna. Međutim, u određenim okolnostima (smanjena imunost), moguće je ponovno obolijevanje u obliku herpes zostera koji predstavlja lokalizirani oblik bolesti.

Što su vodene kozice, zašto nastaju, kako se prenose, koliko traju te koje su dostupne metode tretiranja vodenih kozica, pročitajte u blogu u nastavku. 

Što su to vodene kozice i zašto nastaju? 

Vodene kozice ili varičele su zarazna bolest dječje dobi koja nastaje zbog infekcije virusom Varicella-zoster, koji pripada porodici herpesvirusa.

Ulazno mjesto virusa u organizam je sluznica dišnog sustava.

Kako se prenose vodene kozice?

Vodene kozice lako se prenose direktnim kontaktom zaražene osobe – prilikom kihanja, kašljanja, dodirom mjesta na kojem se nalazi osip, ali i predmetima kontaminiranim kapljicama zaražene osobe.

Oboljela osoba s vodenim kozicama obično je zarazna dan do dva prije pojave osipa i sve do pojave krasta.

Prijenos Varicella-zoster virusa moguć je i s majke (koje nisu preboljele vodene kozice) na dijete tijekom trudnoće.

Kako prepoznati vodene kozice kod djece?

Kozice kod djece su blaga osipna bolest karakterizirana pojavom mjehurića ispunjenih tekućinom i svrbežom. Početni stadij, odnosno početak vodenih kozica je obično obilježen mrljastim osipom koji se vrlo brzo pretvara u mala izbočenja (papule), pa u tekućinom ispunjene mjehuriće. Nakon nekoliko dana, mjehurići pucaju, suše se i slijedi njihova pretvorba u kraste koje otpadnu unutar četrnaest dana od početka infekcije.

Vodene kozice se javljaju na tijelu, uključujući lice, vlasište i spolovilo.

Kožne promjene uzrokovane Varicella-zoster virusom mogu se pojaviti i u ustima.

mama i bolesno dijete

Kada najranije možemo primijetiti da dijete ima vodene kozice?

Dan prije pojave samog osipa, u djeteta se obično javlja temperatura te osjećaj slabosti i malaksalosti. 

Vodene kozice – koliko traju?

Vodene kozice normalno traju do 2 tjedna.

Vodene kozice – zaraznost

Vodene kozice su jako zarazna bolest. Stoga, zaražene osobe je potrebno izolirati od drugih, osobito osoba s oslabljenim imunološkim sustavom ili trudnica koje nisu preboljele bolest.

Vodene kozice i trudnoća

Pojava vodenih kozica moguća je i u trudnoći, odnosno majki koja nisu preboljela bolest i nemaju zaštitna protutijela.

Vodene kozice tijekom trudnoće značajan su faktor rizika po zdravlje majke i ploda. Oboljenje u prvom tromjesečju trudnoće može dovesti do oštećenja ploda.

Neke od mogućih komplikacija navodimo u nastavku. 

Komplikacije kod majke

 • encefalitis (upala mozga)
 • hepatitis (upala jetre)

Komplikacije kod djeteta 

 • neurološki poremećaji 
 • abnormalnosti očiju 
 • deformacije ekstremiteta
 • ograničenje rasta i dr.

Komplikacije, odnosno urođeni defekti kod djeteta, uzrokovane Varicella-zoster virusom poznate su pod zajedničkim nazivom kongenitalni varicella sindrom. 

Vodene kozice – liječenje

Liječenje vodenih kozica kod djece najčešće se temelji na olakšavanju simptoma bolesti, dok se teži oblici bolesti, osobito u osoba s oslabljenim imunološkim (obrambenim) sustavom te trudnica, primijenjuju antivirusni lijekovi. 

doktor i dijete

Vodene kozice često su praćene jakim svrbežom, što može rezultirati pojavom infekcije i ožiljcima. Upaljene vodene kozice jedna su od važnih pratećih komplikacija vodenih kozica.

Kako biste spriječili češanje, držite nokte djece kratko podrezanima i razmislite o upotrebi rukavica ili čarapica na rukama.

 1. ublažavanje svrbeža

Osnova liječenja vodenih kozica jest ublažavanje svrbeža u svrhu prevencije nastanka infekcija kože. 

Ako ste se pitali čime mazati vodene kozice donosimo odgovor.

Za ublažavanje svrbeža obično se koriste kreme, losioni i slični pripravci za smanjivanje svrbeža. Tradicionalna metoda ublažavanja svrbeža od vodenih kozice je vrlo popularna kupka od hipermangana ili kalijeva permanganata. Riječ je o blagoj otopini koju dodajete u vodu za kupku dok ne poprimi blijedo ružičastu boju. Nadalje, svrbež možete pokušati ublažiti i primjenom tekućeg pudera s anestezinom.

Za ublažavanje izrazito jakog svrbeža, moguća je upotreba nekog antihistaminskog preparata, u dogovoru s izabranim liječnikom. 

Vodene kozice i tuširanje 

Kod oboljele djece preporuča se tuširanje, blagim preparatima bez sapuna, do 3 puta dnevno, s obzirom na to da spomenuto pridonosi rashlađivanju kože što može ublažiti osjećaj svrbeža.

Nakon tuširanja, pripazite da djetetovu kožu osušite tapkanjem kako ne bi došlo do bušenja mjehurića.

 1. snižavanje tjelesne temperature

Povišenu tjelesnu temperaturu možete pokušati sniziti upotrebom paracetamola. 

djecak s vodenim kozicama

Uzimanje acetilsalicilne kiseline u djece s vodenim kozicama nije preporučljivo zbog mogućnosti razvoja po život opasnog Reyovog sindroma, karakteriziranog upalom mozga i nakupljanjem masti u jetri. 

 1. mirovanje i hidracija

Odmor i unošenje adekvatne količine tekućine ključne su mjere u oporavku od vodenih kozica.

Komplikacije vodenih kozica

Iako rijetke, komplikacije vodenih kozica su itekako moguće.

Neke od mogućih komplikacija su:

 • bakterijska infekcija kože
 • upala pluća
 • upala mozga i dr.

Većem riziku od komplikacija izložena su djeca kod kojih je imunološki sustav oslabljen zbog neke druge bolesti.

I za kraj…

Vodene kozice su uobičajena bolest dječje dobi koja obično uz prethodno spomenute mjere i pridržavanje dobre higijenske prakse, prolazi sama od sebe, djelovanjem vlastitog imunološkog sustava djeteta. 

Razumijevanjem vodenih kozica i poduzimanjem odgovarajućih mjera možemo osigurati zdravije i sigurnije okruženje za sebe i svoje najmilije.

 

 

 

 

 

Literatura

 1. Cleveland Clinic. What is chickenpox?
 2. NHS. Chickenpox
 3. Mayo Clinic. Chickenpox: Diagnosis & treatment
 4. Kids Health. Chicken pox

 

 

 

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić i Dr. Dominik Ljubas u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.