×

NARUČITE SE NA GINEKOLOŠKI PREGLED

NARUČI SE

Ginekološki pregled

Ginekološki pregled važan je u životu svake žene pošto se na ovaj način pravovremeno mogu primijetiti i najmanje neželjene promjene. Čuvajte svoje zdravlje redovnim preventivnim ginekološkim pregledima barem jednom godišnje.

 

ginekolozi-poliklinike-mazalin

Kada i zašto treba ići na češće ginekološke preglede?

Na prvi pregled kod ginekologa tj. na konzultaciju s izabranim liječnikom bilo bi dobro otići prije stupanja u prvi spolni odnos. Na tom bi se „pregledu“ upoznali s vašim ginekologom, porazgovarali o mogućnostima buduće kontracepcije, zaštiti od spolnih bolesti i dobili odgovore na sva vaša pitanja.

Ako ste taj prvi pregled preskočili i stupili u spolne odnose, tada svakako treba obaviti prvi ginekološki pregled koji bi trebao uključivati: klinički pregled, uzimanje papa testa i ultrazvuk.

Prvi ginekološki pregled

Prvi posjet ginekologu ne mora nužno završiti pregledom koji uključuje papa test i ultrazvuk, što se posebice odnose na mlade djevojke koje prvo žele upoznati svog ginekologa te steći povjerenje. Kod naših ginekologa osim pregleda, možete se naručiti na konzultacije gdje će vam vrlo rado uz individualan pristup dati sve važne informacije o reproduktivnom zdravlju te važnosti redovitih preventivnih ginekoloških pregleda, pogotovo u mladoj dobi.

Nelagoda i strah od ginekološkog pregleda

Kod žena se često razvije strah ili nelagoda od ginekološkog pregleda zbog prijašnjih neprijatnih i bolnih pregleda. Ipak, redoviti preventivni ginekološki pregledi vrlo često mogu spasiti vaš život, stoga je vrlo važno posvetiti pažnju pronalasku odgovarajućeg ginekologa u kojeg ćete imati povjerenja. Ginekološki pregled u Poliklinici Mazalin  je u potpunosti bezbolan i nemate se razloga bojati.

U slučaju boli i straha, vrlo je važno pravovremeno upozoriti ginekologa. Probajte biti opušteni kako bi vam bilo što manje nelagodno. Naši vrhunski ginekolozi imaju dugogodišnje iskustvo, razumijevanje i ljubaznost prema svim pacijentima. Pregled će započeti detaljnim razgovorom u kojem će vam opisati cijeli tijek pregleda tako da nemate razloga za strah ili nelagodu. Tu smo za vas.

ginekoloski-pregled-Mazalin

 

Što prije ginekološkog pregleda?

Za ginekološki pregled nije potrebna nikakva posebna priprema te se zbilja ne morate brinuti. Ako niste spolno aktivni, na pregled trebate doći s punim mokraćnim mjehurom. U protivnom, mjehur je potrebno potpuno isprazniti. Prema preporuci doktorica, najbolje je obaviti pregled u prvom dijelu ciklusa, dakle neposredno nakon menstruacije. Jedino poželjno je da se u razdoblju od 24 sata prije pregleda istuširate.

Ginekološki pregled

Kako izgleda ginekološki pregled?

Prije samog pregleda, ginekolog će vas pitati neke osnovne informacije, kao što su vrijeme prve menstruacije, trajanje ciklusa, duljina i količina krvarenja, datum posljednje menstruacije i dr. To je prilika da vašem ginekologu ispričate sve o simptomima koji vas muče, razlogu zbog kojeg ste došli te postavite pitanja koja vas zanimaju o kontracepciji, spolnim bolestima ili bilo čemu vezanome za vaše ginekološko i spolno zdravlje.

Nakon razgovora, započinje pregled na ginekološkom stolu. Prvo se gleda vanjsko spolovilo i eventualno prisutne promjene na njemu. Nakon toga se u rodnicu uvodi spekulum – plastični ili metalni instrument koji služi za širenje kanala rodnice, a služi za bolju vizualizaciju stjenke rodnice i vrata maternice. Samo uvođenje spekuluma u rodnicu nije bolno, osim ako postoji upala ili ako je rodnica jako suha – u tom slučaju možete osjećati malu nelagodu.

Dok je postavljen spekulum, radi se Papa test – četkicom se uzima obrisak vrata maternice, a sam postupak je potpuno bezbolan. Ako je ginekolog postavio sumnju na neku spolno prenosivu infekciju s obzirom na vaše simptome, mogu se napraviti i brisevi na najčešće uzročnike spolno prenosivih bolesti.

Nakon pregleda slijedi palpacijski pregled prilikom kojeg ginekolog u rodnicu umeće kažiprst i srednji prst jedne ruke, a drugom rukom preko trbušne stjenke opipava maternicu i jajnike. Ni ovaj dio pregleda ne bi trebao biti bolan, ali ako osjetite bolnost važno je to naglasiti vašem ginekologu.

Koliko traje pregled i što nakon pregleda?

Kompletan ginekološki pregled traje između 20 minuta i pola sata. Nakon samog pregleda, ginekolog je obavezan pacijentici objasniti što je radio, objasniti njezin nalaz te dati savjet i preporuku za daljnju kontrolu.

 

ginekoloska-ordinacija

 

Zašto se preporuča napraviti ultrazvučni pregled uz ginekološki pregled?

Preporučujemo ginekološki pregled uvijek nadopuniti ultrazvukom koji vrlo dobro prikazuje maternicu i jajnike, a njime se mogu otkriti i neka stanja kao što su policistični jajnici.

Kako izgleda ginekološki pregled kod trudnica?

Prvi ginekološki pregled svaka bi trudnica trebala napraviti u 6. tjednu trudnoće ako nema tegoba poput jakih bolova u trbuhu, sukrvicu ili pak svježa krvarenja. Na prvom trudničkom pregledu utvrđuje se trudnoća i njezino točno trajanje, uzima se PAPA test (posebice ako je od posljednjeg testa prošlo više od godinu dana) te se preporučuju cervikalni brisevi kako bi se na vrijeme otkrila eventualna bakterija koja se može uspješno liječiti antibiotikom.

Ginekolog će vas također uputiti na pretrage krvi koje uključuju kompletnu krvnu sliku, željezo u krvi, hormone štitnjače, šećer u krvi, urin, urinokulturu, pretrage na hepatitis B i C, pretrage na sifilis i toksoplazmozu, a također je dobro odrediti krvnu grupu te Rh faktor.

Na prvom trudničkom ginekološkom pregledu, ginekolog će obaviti i trudnički ultrazvuk te dati savjete o prehrani i vježbanju, kao i preporuke za prenatalne testove za eventualno otkrivanje oboljenja ploda.

Kako izgleda ginekološki pregled kod žena koje su preboljele ili boluju od raka?

Redovite ginekološke preglede trebalo bi obavljati unatoč tome što je žena preboljela, trenutačno boluje od raka ili je izgubila maternicu i jajnike pošto još uvijek ima stidnicu i jajnike koji se moraju redovito, preventivno pregledati. Tijekom pregleda uzima se PAPA test, obris se uzima iz djela rodnice ako žena više nema vrata maternice. Kako bi se isključile promjene i oboljenja u zdjeličnom području, za vrijeme ginekološkog pregleda obavlja se i ultrazvučni pregled.

Kako izgleda ginekološki pregled kod žena u menopauzi?

Menopauza je prirodno i neizbježno razdoblje u životu svake žene te sa sobom često nosi mnoge promjene, iskustva kao i drugačije probleme i tegobe u usporedbi sa ženama reproduktivne dobi. Menopauza kao i starija životna dob nisu razlozi za prestanak preventivnih ginekoloških pregleda, dapače tada se javljaju simptomi o kojima se malo priča, a znatno utječu na kvalitetu života.

Tegobe poput napadaja vrućine (valunzi), vaginalne suhoće, inkontinencije, promjene raspoloženja, noćnog znojenja su samo neki od razloga zbog kojih trebate posjetiti svog ginekologa.

Redoviti ginekološki pregled kod starijih te žena u menopauzi obavlja se na isti način kao i kod žena reproduktivne dobi, uzima se PAPA test te obavlja ginekološki ultrazvuk, s naglaskom na pregled vanjskog spolovila i rodnice, a po potrebi ginekolog upotrebljava manje instrumente.

Naši doktori

Dr. Tihana Mazalin

“Ginekološki pregled ne mora biti nelagodan, opustite se i imajte povjerenja u vašeg liječnika.”

Ginekološki pregled

 

Ginekološki pregled

Česta pitanja

Trebate li se depilirati ili ići na pedikuru prije pregleda?

Kod pregleda se ne trebate ispričavati ako niste bile na depilaciji ili pedikuri. Jedino što je poželjno da se u razdoblju od 24 sata prije pregleda istuširate. Ako ste u roku od 24 sata ispirali rodnicu, upotrebljavali spermicidna sredstva, lijekove ili kreme, tada nije moguće na pregledu primijetiti nenormalan iscjedak ili miris na koji ste se eventualno požalili kod dolaska. Obična voda je sasvim dovoljna i najbolja je priprema za pregled. Uporaba agresivnih sredstava za pranje može utjecati na uzimanje brisa i Papa testa.

Što ako djevojka nije stupila u spolni odnos, može li biti pregleda i po čemu je drugačiji?

Žena koja nije nikada imala spolni odnos, a ima određene tegobe, može obaviti ginekološki pregled. On se razlikuje od klasičnog pregleda po tome što ginekolog nije u mogućnosti uzeti obrisak za papa test pa eventualno može učiniti tzv. indirektni papa test tj. citološki bris rodnice kroz himen. U slučaju potrebe za ultrazvukom, radi se ultrazvuk ili preko trbuha (preko punog mjehura) ili rektalno.

 

ginekoloski-pregled

Na koja pitanja trebate znati odgovoriti ginekologu na prvom pregledu?

Osnovni podaci koje ginekolog treba znati prije prvog pregleda su: s koliko godina ste dobili prvu menstruaciju, dužinu menstruacijskog ciklusa, dužinu trajanja krvarenja-količinu i bolnost, datum zadnje mjesečnice, koristite li kontracepciju i koju, jeste li bili trudni i ukoliko da, kakva je trudnoća bila.

Smijete li stupiti u spolni odnos prije ginekološkog pregleda?

Bilo bi dobro 24 sata prije pregleda ne stupiti u spolni odnos kako bi nalaz bio što vjerodostojniji. Iznimka postoji, a to je ukoliko idete na pregled zbog krvarenja tijekom i nakon odnosa, a u tom slučaju je dobro imati odnos unutar 24 sata kako bi ginekolog mogao vidjeti iz kojeg dijela krv dolazi.

Koja je cijena ginekološkog pregleda?

Cijena prvog ginekološkog pregleda je 94 €  (708 kn), a cijena ginekološkog pregleda je 47 € (354,00 kn). Ostale cijene usluga saznajte u našem cjeniku.

Dodatne informacije

Prvi ginekološki pregled
Prvi spolni odnos
Zašto menstruacija kasni

 

Autor: Dr. Igor SrčekDr. Iva Pitner

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Naručite se na pregled