×

NARUČITE SE NA POSTAVLJANJE SPIRALE

NARUČI SE

Ginekološki zahvati

Poliklinika Mazalin pruža širok spektar ginekoloških zahvata, koristeći najnovije medicinske tehnologije kako bi osigurali visokokvalitetnu skrb za svoje pacijentice.

Ginekološki zahvati mogu biti osjetljivi, i stoga je povjerenje između pacijentice i liječnika ključno. U Poliklinici Mazalin gradimo povejerenje kroz transparentnost, otvorenu komunikaciju i poštovanje.

GINEKOLOŠKI ZAHVATI

ginekoloski zahvat

PUNKCIJA, INCIZIJA I EVAKUACIJA APSCESA VULVE

Primijetili ste oteklinu, bol, crvenilo, osjetljivost te toplinu na dodir na području kože stidnice? Ako jeste, vrlo vjerojatno je riječ o apscesu vulve. Iako uglavnom bezopasni, kožni apscesi, posebice na intimnom području, mogu biti vrlo nelagodni za pacijenta te ih stoga valja kirurški liječiti. U Poliklinici Mazalin, uz naš tim stručnjaka, možete na siguran i bezbrižan način ukloniti apsces vulve te spriječiti njegove eventualne komplikacije.

Što je apsces vulve i kako nastaje?

Apsces je svaka nakupina gnoja unutar nekog tkiva, a najčešće je uzrokovan bakterijskom infekcijom. Razne bakterije mogu uzrokovati apsces, no najčešći prepoznati uzročnik je zlatni stafilokok (S. aureus). Unutar kože vulve nalaze se folikuli dlaka te znojne i lojne žlijezde koje su najčešće mjesto nastanka apscesa. Apsces nastaje zbog začepljenja izvodnog kanalića žlijezde što onemogućava slobodnu sekreciju loja i znoja, a posljedica je povećano umnažanje bakterija i razvoj lokalne upale.

Apscesi mogu nastati i širenjem iz manjih lokalnih infekcija, primjerice upale folikula dlake (folikulitis) koja se može proširiti u okolno tkivo (furunkul), a potom formirati apsces. Apscesi vulve mogu se javiti i u sklopu supurativnog hidradenitisa, kada se istovremeno pojavljuju i na drugim dijelovima tijela, a najčešće na preponama i pazusima.

Rizični čimbenici uključuju pretilost, lošu intimnu higijenu, te brijanje intimnog područja britvicom ili depilaciju voskom.

Može li apsces proći spontano?

Ne.

Kako je riječ o nakupini gnoja i infekciji, niti jedan apsces ne prolazi spontano. Apscesi vulve mogu se liječiti konzervativno ili kirurški te kombinacijom ovih načina. Rastom apscesa, u okolnom tkivu dolazi do upalnog odgovora, a posljedica toga je stvaranje vezivne čahure oko samog apscesa.

Zbog toga primjena antibiotika često dovodi do recidiva (ponovne pojave) apscesa u kasnijem periodu, unatoč uspješnom saniranju upale. Formiranje čahure dozvoljava apscesu ponovno ‘punjenje’ gnojem. Zbog toga je kirurško liječenje definitivni i najučinkovitiji način liječenja jer se njime uklanja čahura i postiže kompletno čišćenje upaljenog tkiva.

Što je punkcija, a što je incizija apscesa vulve?

Punkcija i incizija uz evakuaciju glavni su kirurški načini liječenja apscesa, uključujući i apscesa vulve. Punkcija je postupak kojim se sterilnom iglom učini ubod u apsces, s ili bez postavljanja drena. Punkcija nije metoda izbora za liječenje kožnih apscesa. Kožni apscesi, pa tako i apscesi vulve liječe se incizijom (rezom) i evakuacijom sadržaja.

Kada je potrebno učiniti inciziju i evakuaciju apscesa vulve?

Kirurško liječenje, odnosno incizija apscesa vulve savjetuje se u nekoliko slučaja, a to su:

 • apscesi veći od 2 centimetra,
 • ponavljajući (recidivirajući) apscesi,
 • apscesi koji ne reagiraju na konzervativno i antibiotsko liječenje,
 • apscesi praćeni opsežnom upalom okolne kože te sistemskim simptomima (podatak o vrućici, zimicama i tresavicama).

Naravno, u procjeni potrebe za kirurškim liječenjem valja uzeti u obzir i individualne razlike između pacijenata. U Poliklinici Mazalin individualno pristupamo svakom pacijentu te će liječnik na temelju aktualnih tegoba i lokalnog nalaza preporučiti odgovarajući način liječenja.

ginekolozi

Tko je kandidat za zahvat?

 Kandidat za zahvat su žene koje imaju apscese koji se mogu liječiti u lokalnoj anesteziji. Veći apscesi zahtijevaju liječenje u općoj anesteziji, i u bolničkim uvjetima. Procjenu o potrebi anestezije donosi liječnik, nakon pregleda.

Kako izgleda incizija apscesa vulve?

 U Poliklinici Mazalin našim pacijentima nudimo inciziju i drenažu apscesa uz lokalnu anesteziju, što predstavlja u potpunosti siguran i kratkotrajan zahvat, uz najviše higijenske standarde. Prije zahvata, operater detaljno čisti okolnu kožu i sluznicu primjenom antiseptika i alkoholne otopine. Po potrebi se brijaćim aparatom uklone dlačice. Nakon čišćenja, lokalno se aplicira anestetik. Primjena anestetika može biti bolna i nelagodna, no potrebna je kako bi ostatak zahvata bio što ugodniji.

Nakon aplikacije anestetika, potrebno je kratko vrijeme pričekati kako bi anestetik počeo djelovati. Ako nakon primjene i dalje osjećate bol i nelagodu, nemojte se ustručavati reći liječniku jer se u tom slučaju može dati još anestetika.

Rez se izvodi iznad apscesa, duž uzdužne osi stidnice (vulve), odnosno u smjeru od klitorisa prema međici. Veličina reza ovisi o veličini apscesa. Nakon reza, liječnik će prstima istisnuti sadržaj apscesa, a nakon toga slijedi njegovo obilno ispiranje fiziološkom otopinom te uklanjanje ostataka čahure.

Po završetku zahvata, izvodi se završno čišćenje rane, stavlja se antiseptik te se rana zatvara sterilnom gazom.

Moram li se posebno pripremiti za zahvat?

Zahvat ne zahtijeva posebnu pripremu. Prije zahvata savjetuje se tuširanje i pranje intimne regije, kako biste na pregled došli čisti. Ne morate biti zabrinuti ako niste stigli obrijati dlačice. Dapače, brijanje i uklanjanje dlačica voskom bolje je izbjegavati u slučaju infekcije kože, pa tako i apscesa. Dlačice će ukloniti medicinsko osoblje, tijekom pripreme za zahvat.

Postoje li kontraindikacije za zahvat?

Ne. Zahvat je u potpunosti siguran i nema kontraindikacija. Jedino što je potrebno naglasiti liječniku jest postojanje alergije na lokalni anestetik. Liječnik će vas upitati i koristite li lijekove protiv zgrušavanja krvi. Prije zahvata ne smije se konzumirati alkohol. Za dodatna pitanja vezana uz pripremu za zahvat, stojimo Vam na raspolaganju!

Što nakon zahvata i koliko traje oporavak?

Budući da je riječ o upali, nakon incizije i evakuacije sadržaja rana se ne šije, već se pušta da spontano cijeli. Proces cijeljenja i oporavka primarno ovise o veličini apscesa te će vam upute dati naš liječnik. Uobičajeno se provodi kontrola 2 dana nakon incizije, radi procjene izgleda rane. Daljnje kontrole najčešće nisu potrebne, a dogovaraju se po potrebi, ako pacijentica primijeti neke promjene ili pogoršanje. Gotovo svi apscesi nakon incizije spontano cijele u roku od 2 tjedna nakon zahvata.

Kako njegovati ranu?

Primarni cilj je održavati ranu čistom i suhom te je redovito previjati. U početku, a najčešće prva 2 dana, valja izbjegavati vlaženje rane. Intimnu higijenu valja nastaviti održavati pomoću kozmetskih i higijenskih preparata koji se mogu primijeniti lokalno. Nakon početnog perioda, tuširanje mlakom vodom je dozvoljeno, uz izbjegavanje agresivnih higijenskih preparata, a ranu treba adekvatno osušiti!

Sekrecija iz rane normalna je pojava nakon zahvata. Sadržaj koji curi iz rane može biti blago sukrvav, no ako rana uredno cijeli i lokalni nalaz se poboljšava, ne postoji razlog za brigu. Zbog sekrecije se savjetuje nošenje higijenskih dnevnih uložaka.

U slučaju bilo kakvih nedoumica ili individualnih briga, nemojte se ustručavati upitati naše osoblje.

Trebam li uzimati antibiotik nakon zahvata?

Liječnik će procijeniti je li nakon incizije i evakuacije apscesa vulve potreban antibiotik. Procjena se donosi individualno, ovisno o lokalnom nalazu. Antibiotik se najčešće uzima 7 do 10 dana. Ako ste alergični na neki od antibiotika, napomenite to liječniku, a nikako nemojte antibiotik uzimati samoinicijativno!

Trebam li izbjegavati neke aktivnosti nakon zahvata?

Nakon zahvata načelno možete obavljati svoje svakodnevne aktivnosti bez ograničenja. U slučaju većih apscesa i većeg kirurškog reza, liječnik vam može dati drukčije upute. Savjetuje se nositi pamučno donje rublje, izbjegavati pretjeranu fizičku aktivnost (radi trenja i znojenja), a također je ponekad potrebno odgoditi seksualne aktivnosti.

ginekolozi-poliklinike-mazalin

PUNKCIJA, INCIZIJA I EVAKUACIJA APSCESA BARTOLINOVIH ŽLIJEZDA

Oteklina u predjelu malih usana, često bezbolna glavna je karakteristika ciste Bartholinijeve žlijezde. Međutim, pojavi li se crvenilo, bolnost u mirovanju, toplina te njezin nagli rast, vrlo vjerojatno je riječ o apscesu Bartholinijeve žlijezde koji zahtijeva kirurško liječenje. U Poliklinici Mazalin nudimo vam mogućnost brzog, jednostavnog, i potpuno sigurnog rješenja vašeg problema – inciziju uz evakuaciju apscesa u lokalnoj anesteziji!

Što je apsces Bartholinijeve žlijezde i kako nastaje?

Bartholinijeva žlijezda parna je žlijezda smještena s obiju strana vaginalnog otvora, a nalazi se u predjelu ispod malih usana. Zdrava žlijezda veličine je graška, a svrha joj je proizvodnja sluzi koja vlaži vaginalni otvor i služi kao lubrikant tijekom spolnog odnosa štiteći sluznicu.

Oteklina Bartholinijeve žlijezde najčešće upućuje na cistu ili apsces. Cista nastaje uslijed začepljenja izvodnog kanala žlijezde pri čemu dolazi do nakupljanja sluzi u samoj žlijezdi i širenja izvodnog kanala i same žlijezde. Cista se najčešće očituje kao bezbolna oteklina, bez crvenila i topline. Međutim, veće ciste mogu stvarati nelagodu pri dugotrajnijem sjedenju ili pri spolnom odnosu.

Začepljenje izvodnog kanala Bartholinijeve žlijezde i nakupljanje sluzi pogoduje naseljavaju i rastu bakterija, zbog čega u određenom postotku cisti dolazi do infekcije i upale te posljedičnog formiranja apscesa (nakupine gnoja). U tom je slučaju potrebno učiniti inciziju i evakuaciju sadržaja radi prevencije daljnjeg širenja infekcije.

Kako se liječi apsces Bartholinijeve žlijezde?

Ciste Bartholinijeve žlijezde mogu se liječiti konzervativno, no u slučaju apscesa Bartholinijeve žlijezde incizija i evakuacija sadržaja osnovna su metoda liječenja. Nakon evakuacije, često se dodatno izvodi marsupijalizacija ili postavljanje katetera na mjesto incizije (tzv. Word kateter). Spomenuti zahvati izvode se najčešće ako pacijentica već ima dokumentirani recidiv (ponovnu epizodu) apscesa.

Svrha je ovih postupaka prevenirati recidiv, odnosno ponovno formiranje apscesa. Marsupijalizacija se izvodi tako što se nakon incizije i evakuacije, otvor žlijezde približi sluznici vaginalnog otvora te se postavi nekoliko resorptivnih (razgradivih) šavova. Tako se prilikom cijeljenja šavovi razgrade, a otvor Bartholinijeve žlijezde zaraste prošireno, čime se omogući lakše oticanje sekreta žlijezde i prevenira njezino ponovno začepljenje.

Tko je kandidat za zahvat?

Kandidat za zahvat su žene koje imaju apsces ili cistu koji se mogu liječiti u lokalnoj anesteziji. Iako cista nije upaljena, veće ciste koje uzrokuju u tekstu spomenute tegobe također valja liječiti kirurški. Procjenu o potrebi anestezije donosi liječnik, nakon pregleda.

Kako se pripremiti i postoje li kontraindikacije za zahvat?

Kao i u liječenju apscesa vulve, liječenje apscesa Bartholinijeve žlijezde ne zahtijeva posebnu pripremu. Prije samog zahvata savjetuje se tuširanje i intimna higijena, kako bi na zahvat došli čisti. Prije zahvata ne smije se konzumirati alkohol. Liječnik će vas također upitati trošite li lijekove protiv zgrušavanja krvi te jeste li alergični na anestetik, budući da se mora učiniti rez na koži. Za dodatna pitanja vezana uz pripremu za zahvat, stojimo Vam na raspolaganju!

Kako izgleda incizija i evakuacija apscesa Bartholinijeve žlijezde?

U Poliklinici Mazalin nudimo mogućnost incizije i evakuacije apscesa Bartholinijeve žlijezde u lokalnoj anesteziji. Riječ je o sigurnom i kratkotrajnom zahvatu koji provodimo uz najviše medicinsko-higijenske standarde. Tijekom zahvata pacijentica sjedi u položaju za ginekološki pregled. Prije samog zahvata provodi se detaljno čišćenje mjesta incizije (gdje će se učiniti rez). Po potrebi se brijaćim aparatom uklone dlačice. Nakon detaljnog čišćenja i pripreme, liječnik aplicira lokalni anestetik, čija primjena može biti blago neugodna. Nakon primjene anestetika, liječnik će kratko pričekati kako bi anestetik počeo djelovati. Rez se izvodi uzdužno, a nakon incizije liječnik će prstima istisnuti sadržaj i učiniti obilno ispiranje apscesa.

Nakon temeljitog čišćenja, a ako postoji indikacija, učini se marsupijalizacija ili postavljanje katetera. Marsupijalizacija je u svakodnevnoj praksi načelno bolji postupak radi praktičnosti, jer je proces oporavka jednostavniji za pacijenticu. 

Koliko traje oporavak i što mogu očekivati nakon zahvata?

Nakon incizije i evakuacije apscesa Bartholinijeve žlijezde potrebno je 2 do 4 tjedna do potpunog cijeljenja. Potrebu i vrijeme za kontrolnim pregledom odredit će liječnik na temelju lokalnog nalaza. Prvi kontrolni pregled obično se dogovara jedan ili dva dana nakon zahvata, kada se vrši pregled i previjanje rane te dogovara daljnje postupanje u dogovoru s liječnikom operaterom.

Na što trebam pripaziti nakon zahvata?

Nakon zahvata, načelno, pacijentica nema nikakva ograničenja. Moguće je da se nakon zahvata i popuštanja anestezije pojavi bol, koja se uspješno može prevenirati korištenjem analgetika. Ranu je potrebno redovito previjati, dezinficirati i održavati suhom. U početnom periodu oporavka, valja izbjegavati pretjerano vlaženje rane (primjerice, pretjerano i dugotrajno tuširanje te primjenu agresivnih higijensko-kozmetičkih preparata). Valja izbjegavati intenzivnu fizičku aktivnost, uključujući i spolne odnose. Korištenje dnevnih uložaka pogodno je zbog sekrecije iz rane koje je prisutno nakon incizije, a koje u počecima može biti obilno.

U slučaju nekih nedoumica vezanih uz oporavak, naše osoblje stoji vam na raspolaganju radi odgovora na vaše upite i brige.

Trebam li antibiotik nakon zahvata?

Kao i u slučaju apscesa vulve, lokalni nalaz određuje potrebu za antibiotskom terapijom. U slučaju postojanja infekcije okolnog tkiva kože (celulitis), liječnik može uvesti antibiotsku terapiju. Antibiotik se najčešće uzima 7 do 10 dana.

rak maternice

LLETZ VRATA MATERNICE

LLETZ je kratica za „Large Loop Excision of Transformation Zone“, a predstavlja inovativni postupak uklanjanja abnormalnog tkiva vrata maternice čime se značajno smanjuje vjerojatnost nastanka karcinoma vrata maternice.

Ovom metodom se, s gotovo 100 % – tnom uspješnošću, dijagnosticiraju i liječe prekancerozne (CIN) promjene vrata maternice.

Što je LLETZ i kada se izvodi?

LLETZ je precizan postupak kojim se odstranjuje transformacijska zona grlića maternice, odnosno područje gdje se najčešće pojavljuju prekancerozne promjene (CIN – ovi). CIN najčešće nastaje kao posljedica HPV – infekcije. Za ciljano uklanjanje željenog područja koristi se električna niskovoltažna omčica.

LLETZ se izvodi u dijagnostičke (LLETZ biopsija) ili terapijske svrhe (LLETZ konizacija).

Tko su kandidati za LLETZ?

LLETZ metodom uklanjanje abnormalnog tkiva postiže se na jednostavan i cjelovit način, bez značajnijih posljedica na reproduktivni sustav žene.

Budući da je riječ o izrazito preciznom i poštednom postupku, uz minimalno ili nikakvo oštećenje okolnog tkiva cerviksa, LLETZ je pogodan za sve žene, osobito adolescentne i reprodukcijske dobi.

Kako izgleda zahvat?

LLETZ se izvodi ambulantno, pod lokalnom anestezijom i sam zahvat prosječno traje 10 – ak minuta. Postupak se vodi kolposkopijom, povećanim vizualnim pregledom vrata maternice.

Koje su moguće komplikacije zahvata?

Budući da je LLETZ minimalno invazivna kirurška metoda jako rijetko dolazi do komplikacija no, kao i kod svakog kirurškog zahvata, one su moguće. Ako se pojave, najčešće je riječ o krvarenju.

Nakon zahvata moguća je infekcija rane, suženje te slabljenje kanala vrata maternice, no to se događa iznimno rijetko.

Koliko traje oporavak nakon zahvata?

Oporavak nakon LLETZ zahvata je kraći u usporedbi s klasičnim metodama uklanjanja prekanceroza. Razdoblje cijeljenja rane i oporavka traje otprilike tri tjedna.

Na dan provedenog zahvata, preporuka je mirovanje. Također, tijekom sljedećih 10 – 14 dana potrebno je izbjegavati tjelesne napore, spolne odnose, tampone te kupke. Tuširanje je dozvoljeno.

model maternice

KOLPOSKOPIJA

Obavili ste ginekološki pregled te vam je ginekolog rekao kako imate promjene na vratu maternice, pozitivan nalaz PAPA testa ili dokazanu HPV infekciju? Ako se ubrajate u neku od ovih kategorija, potrebna vam je kolposkopija. Briga za vaše zdravlje i dugogodišnje ulaganje u ginekološki aspekt naše Poliklinike, rezultirali su time da našim pacijenticama nudimo i mogućnost kolposkopije! U tekstu vam donosimo sve informacije koje trebate znati prije pregleda, a ako ste zainteresirani za pregled, obratite nam se s punim povjerenjem!

Što je kolposkopija?

Kolposkopija je jedna od osnovnih dijagnostičkih metoda u ginekologiji. Riječ je o pretrazi kojom ginekolog, koristeći osvjetljenje i uvećanje, promatra izgled i eventualne promjene nastale na vratu maternice, ali i drugim dijelovima ženskog spolovima, uključujući vulvu i vaginu.

Instrument kojim se postiže uvećanje i osvjetljenje naziva se kolposkop. Kolposkop funkcionira po principu mikroskopa. Danas postoje binokularni i digitalni (video) kolposkopi. Binokularni kolposkopi izgledom su slični klasičnom mikroskopu, a liječnik kroz objektiv vidi promjene. Video kolposkopi omogućuju dobivanje digitalne slike na zaslonu (slično kao i ultrazvuk).

U osnovi, kolposkopijom se karakteriziraju dvije glavne vrste lezija, a to su lezija niskog stupnja (tzv. G1 lezija, engl. low grade, minor changes) i visokog stupnja (tzv. G2 lezija, eng. high grade, major changes).

Koje žene su kandidatkinje za kolposkopiju?

Indikaciju za kolposkopijom daje ginekolog na temelju dosadašnjih anamnestičkih podataka vezanih uz ginekološko zdravlje, nalaza ginekološkog pregleda i drugih ginekoloških nalaza (primjerice, dokazane HPV infekcije). Kolposkopija se nadopunjava s drugim dijagnostičkim metodama. Neke od glavnih indikacija za kolposkopiju su:

 • sumnjivi nalaz vrata maternice pri ginekološkom pregledu,
 • abnormalan nalaz PAPA testa,
 • pozitivan rezultat testiranja na HPV,
 • rizični anamnestički ili klinički pokazatelj (primjerice, kontaktno krvarenje vrata maternice koje ne prolazi nakon provedbe početnih metoda liječenja).

Ako se ubrajate u neku od ovih kategorija, obratite nam se s povjerenjem te konzultirajte naše ginekologe kako biste brzo i jednostavno učinili kolposkopiju.

Kako izgleda kolposkopski pregled?

Kolposkopski pregled izvodi se kao i ginekološki pregled. Ginekolog koristi spekulume kako bi prikazao rodnicu i cerviks maternice, a potom se snop svjetla kolposkopa usmjeri prema rodnici i vratu maternice. Promatranje sluznice vrata maternice i rodnice može se izvoditi samim osvjetljenjem ili dodavanjem kemijskih agensa koji olakšavaju prikaz abnormalnih promjena tkiva. Kolposkopija koja koristi samo snop svjetlosti naziva se nativna ili jednostavna kolposkopija, dok se druga naziva proširenom.

Pri proširenoj kolposkopiji, ginekolog nanosi otopinu joda ili otopinu 3% octene kiseline. Jod se veže za nakupine glikogena u stanicama te potom kemijskom reakcijom poprima smeđu boju. Octena kiselina, pak, prodire u stanice i uzrokuje ‘zgrušavanje’ i razgradnju bjelančevina u stanicama (proces koji se zove denaturacija), a rezultat toga je bjelkasto bojanje kolposkopskih promjena. Proširena je kolposkopija, kao i nativna, u potpunosti bezbolna i sigurna.

Moram li se posebno pripremiti za kolposkopiju?

Ako se odlučite za kolposkopski pregled, naši ginekolozi dat će vam detaljne upute o tome kako se pripremiti za pretragu. Načelno, pretraga ne zahtijeva posebnu pripremu, no valja se pridržavati nekih savjeta:

 • izbjegavati spolne odnose jedan do dva dana prije kolposkopije (kako ne bi došlo do traume sluznice prilikom spolnog odnosa),
 • izbjegavati korištenje tampona, vaginaleta i drugih lijekova/predmeta koji se umeću u rodnicu,
 • planirati kolposkopiju u periodu izvan menstrualnog krvarenja.

Koliko je kolposkopija pouzdana?

Kolposkopija je jedna od najznačajnijih pretraga u ginekologiji, no i dalje može imati visoki udio lažno negativnih nalaza. Glavni razlog visoko negativnih nalaza pripisuje se iskustvu liječnika i osobnoj interpretaciji nalaza. Prema nekim studijama, taj je udio veći i od 13%. Osim lažno negativnih nalaza, postoji i mogućnost lažno pozitivnog nalaza (eng. overdiagnosing), odnosno da se postavi sumnja na promjenu višeg stupnja malignosti, iako je u stvari riječ o promjenama nižeg stupnja. Spomenuto se češće susreće u mlađih žena, a posljedica je postojanja regenerativnog (obnavljajućeg epitela) ili subkliničke HPV infekcije.

U Poliklinici Mazalin kolposkopiju izvode vješti, visokoeducirani liječnici s dugogodišnjim iskustvom čime je vjerojatnost lažno negativnog nalaza svedena na minimum. Nakon izvođenja kolposkopske pretrage, s pacijenticama detaljno raspravimo nalaz te svakoj pacijentici pristupamo individualno kako bismo zajedno pronašli najkvalitetnije rješenje.

Je li kolposkopija invazivna i postoje li komplikacije?

Ne.

Kolposkopija nije invazivna metoda i ne nosi nikakve komplikacije. Pregled je bezbolan. Neke žene, međutim, mogu osjećati blagu nelagodu tijekom pregleda. Naši ginekolozi svojom stručnošću i pažnjom nastoje svaki ginekološki, pa tako i kolposkopski pregled učiniti što ugodnijim iskustvom za naše pacijentice.

Mogu li kolposkopiju učiniti bilo kada i postoje li kontraindikacije?

Za kolposkopiju ne postoje kontraindikacije jer je riječ o dijagnostičkoj metodi koja je u potpunosti sigurna. Relativna kontraindikacija za izvođenje kolposkopije jest netretirana infekcija spolnog sustava (primjerice, endocervitis ili vaginalna infekcija) jer je adekvatna interpretacija nalaza u slučaju infekcije otežana.

Također, kolposkopiju ne bi smjeli izvoditi tijekom menstrualnog krvarenja (iz gore spomenutog razloga) pa se na pregled treba naručiti u vrijeme kada nemate menstrualno krvarenje.

Trudnoća nije kontraindikacija za kolposkopiju te se tijekom trudnoće ova pretraga može sigurno izvoditi. Međutim, iskustvo kolposkopičara presudno je za adekvatnu interpretaciju nalaza jer tijekom trudnoće normalne, fiziološke promjene cerviksa mogu otežavati pretragu.

Što mogu očekivati nakon kolposkopije?

S obzirom na to da nije invazivna metoda, kolposkopija je pretraga slična ginekološkom pregledu. Dakle, nakon pretrage pacijentica nema ograničenja te se bezbrižno može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Nakon učinjene pretrage, ginekolog će ispuniti kolposkopski obrazac. Obrazac omogućuje opisivanje izgleda promjena (normalan ili abnormalan kolposkopski nalaz), njihove lokacije te proširenosti te opis dodatnih pojedinosti cerviksa (primjerice, prisutnost polipa, kondiloma, upalnih procesa). Nakon provedene kolposkopije i ovisno o kolposkopskom nalazu, ginekolog će preporučiti daljnju obradu i dati vam upute za daljnje postupanje.

Daljnji postupci mogu uključivati rutinski kontrolni pregled u budućnosti, cervikalne briseve, PAPA test, uzimanje uzorka biopsijom, LLETZ ili kiretažu.

maternica

ABLACIJA CERVIKALNOG POLIPA

Dijagnosticiran vam je cervikalni polip? Tražite brz i učinkovit način njegova uklanjanja, bez potrebe za kirurškim zahvatom? U Poliklinici Mazalin nudimo vam brzo i učinkovito rješenje – ablaciju cervikalnog polipa. Obratite nam se s povjerenjem i prepustite svoje zdravlje našem timu stručnjaka s višegodišnjim iskustvom!

Što je cervikalni polip?

Cervikalni polip, odnosno polip vrata maternice je najčešće dobroćudna tvorba, smještena na cerviksuvratu maternice. Polipi se najčešće pojavljuju u žena između 40 i 60 godina, no mogu se javiti i u mlađih žena. Mogu biti veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, a rijetko i veći.

Iako obično nisu opasni, cervikalni polipi mogu uzrokovati nelagodu, nepravilna krvarenja, ili čak otežati začeće.

Što je i kako se provodi ablacija cervikalnog polipa?

Ablacija cervikalnog polipa (polipektomija) je minimalno invazivni postupak mehaničkog uklanjanja polipa vrata maternice koji se izvodi ambulantno, u lokalnoj anesteziji, s pomoću specijaliziranih instrumenata.

Odstranjeno tkivo uobičajeno se šalje na patohistološku analizu kako bi se isključilo postojanje bilo kakvih zloćudnih promjena.

Tko su kandidati za ablaciju cervikalnog polipa?

Postojanje cervikalnog/ih polipa obično se otkriva tijekom rutinskog ginekološkog i ultrazvučnog pregleda.

Premda mogu biti asimptomatski, polipi nerijetko uzrokuju simptome koji značajno narušavaju kvalitetu života.

Ablacija cervikalnog polipa indicirana je u žena sa simptomima poput:

Zašto odabrati ablaciju cervikalnog polipa u Poliklinici Mazalin?

 • visoka razina stručnosti i vještina

Ponosni smo na naš tim stručnjaka s višegodišnjim iskustvom u ginekologiji i minimalno invazivnim postupcima.

 • personalizirani pristup

Svakome pacijentu pristupamo individualno. Ono što odlikuje naš pristup je posebna pažnja i briga o pacijentu prije, za vrijeme i nakon svakog provođenog postupka.

 • najsuvremenija oprema

Koristimo najnoviju medicinsku opremu i tehnologiju kako bismo osigurali maksimalnu preciznost, kvalitetu i učinkovitost provođenih postupaka.

 • brzina i efikasnost

Ablacija cervikalnog polipa u našoj Poliklinici izvodi se sigurno, brzo i efikasno. Sam postupak je kratkotrajan i bezbolan, a vrijeme oporavka je minimalno i već se istoga dana možete vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Nakon ablacije polipa moguća je pojava oskudnog krvarenja, no ono je kratkotrajno i spontano prestaje.

 • pouzdanost i povjerenje

Poliklinika Mazalin je, zahvaljujući višegodišnjem trudu i ulaganju, postala sinonim za pouzdanost i vrhunsku medicinsku skrb.

 • odmah vidljivi rezultati

Nakon ablacije cervikalnog polipa, obično odmah možete primijetiti olakšanje simptoma.

Odlučite se za uklanjanje cervikalnih polipa u Poliklinici Mazalin i oslobodite se briga uz najviše standarde medicinske skrbi.

Ginekoloski ultrazvuk

FOLIKULOMETRIJA

Ako imate problem s menstrualnim ciklusom ili zanošenjem, ili pak planirate trudnoću, rast i razvoj folikula te ovulacija bitan su događaj koji ginekologu daju važne informacije o vašem menstrualnom ciklusu. Stoga smo u Poliklinici Mazalin našim pacijenticama omogućili i uslugu folikulometrije – u potpunosti bezbolne, sigurne i praktične metode praćenja rasta i razvoja folikula te ovulacije pomoću ultrazvuka, s ciljem dobivanja uvida u menstrualni ciklus.

Što je folikulometrija?

Folikulometrija je ultrazvučna metoda kojom se serijski, u više navrata izvode ultrazvučni pregledi jajnika s ciljem praćenja rasta i razvoja folikula tijekom menstrualnog ciklusa. Pretraga se izvodi kroz tri faze koji obuhvaćaju: bazalnu (početnu), prevoluacijsku i lutealnu fazu. Stoga je potrebno da pacijentica u više navrata tijekom menstrualnog ciklusa dolazi na pregled, u unaprijed dogovorenim terminima koji se određuju na temelju podataka o menstrualnom ciklusu, no podložni su promjenama ovisno o ultrazvučnom nalazu tijekom samog praćenja.

Što liječnik prati folikulometrijom?

U početnoj fazi, ginekolog ultrazvukom može odrediti veličinu i položaj jajnika te broj folikula u jajniku. Broj folikula u jajniku (eng. antral follicle count, AFC) ukazuje na folikularnu rezervu (pričuvu), odnosno broj folikula u ranom stadiju. Kao takav, bitan je pri planiranju umjetne oplodnje.

U preovulacijskoj fazi, koja započinje 9. ili 10. dan prirodnog ciklusa serijski se mjeri veličina folikula prije ovulacije. U ovoj se fazi vrlo lako može prepoznati i dominanti folikul, odnosno onaj folikul koji će podlijeći ovulaciji. Tijekom provođenja umjetne oplodnje, ovom se fazom prati odgovor folikula na hormonsku stimulaciju. Osim toga, ginekolog u ovoj fazi prati i istovremene promjene koje se događaju u sluznici maternice (endometriju) koji se priprema za drugu fazu ciklusa, odnosno prihvat jajne stanice, ako se dogodi oplodnja. Debljina endometrija daje klinički bitan podatak o vjerojatnosti trudnoće, odnosno uspješne implantacije.

U zadnjoj fazi, ginekolog prati formiranje žutog tijela (koje nastaje iz onog folikula u kojem se dogodila ovulacija). Žuto tijelo bitno je za proizvodnju progesterona u drugoj fazi ciklusa pa se ultrazvukom može odrediti funkcionira li žuto tijelo primjereno.

Što folikulometriju čini kvalitetnom pretragom?

Folikulometrija je poželjna i atraktivna dijagnostička metoda jer je riječ o neinvazivnoj metodi kojom se  vrlo lako mogu razlikovati ovulatorni od anovulatornih ciklusa, omogućuje precizno predviđanje ovulacije, a istovremeno daje uvid u strukturne i druge osobitosti i problematiku ženskog spolnog sustava.

Kada mi je folikulometrija potrebna?

Indikaciju za folikulometriju određuje ginekolog nakon ginekološkog pregleda i anamneze. Folikulometrija je najčešće indicirana u nekoliko medicinskih stanja. Glavni je cilj folikulometrije dobiti uvid u proces sazrijevanja folikula i ovulacije, a koristiti se može u žena tijekom prirodnog ili stimuliranog menstrualnog ciklusa u procesu umjetne oplodnje. Folikulometrija je nadopunjujuća metoda, zajedno s endokrinološkom i drugom ginekološkom obradom u žena koje:

 • imaju izostanak ovulacije,
 • zajedno s partnerom prolaze postupak dijagnostike neplodnosti,
 • planiraju trudnoću,
 • podvrgnuti su postupcima umjetne oplodnje (intrauterinoj inseminaciji, IUI (engl. intrauterine insemination) ili in vitro oplodnjom, IVF (engl. in vitro fertilization)).

Kako izgleda pretraga?

Folikulometrija se izvodi ambulantno. Pretraga se može izvoditi na dva načina: transabdominalno (prislanjanjem ultrazvučne sonde na trbušno stijenku) ili transvaginalno (umetanjem ultrazvučne sonde u rodnicu). Transvaginalni pristup smatra se boljim, jer omogućuje kvalitetniji prikaz jajnika, lakše određivanje njihovog položaja i izgleda te precizniji prikaz folikula, što osigurava njihovo detaljnije praćenje. Pretrage je u potpunosti bezbolna, ne zahtijeva nikakvu premedikaciju, kratkog je trajanja i daje pouzdane rezultate!

Moram li se posebno pripremati za folikulometriju?

U slučaju izvođenja transabdominalnog ultrazvuka, pacijentica mora na pregled doći punog mjehura, dok se u slučaju transvaginalnog ultrazvuka savjetuje mokrenje prije samog pregleda radi boljeg prikaza i činjenice da postavljanje ultrazvučne sonde u rodnicu može provocirati mokrenje.

Prije same folikulometrije, ginekolog će vam dati detaljne upute. Naime, izvođenje folikulometrije potrebno je uskladiti s menstrualnim ciklusom, budući da praćenje rasta folikula najčešće počinje 9. ili 10. dan ciklusa.

dr-mazalin-i-pacijentica

ENDOCERVIKSALNA KIRETAŽA (ekskohleat endocerviksa)

Endocervikalna kiretaža, poznata i kao ekskohleacija endocerviksa, je postupak laganog struganja sluznice vrata maternice posebnim kirurškim instrumentom – kiretom ili kohleom.

Svrha je dobivanja uzorka tkiva vrata maternice (ekskohleat endocerviksa) za patohistološku analizu.

Kada se provodi endocervikalna kiretaža?

Zahvat endocervikalne kiretaže uobičajeno se provodi u pacijentica s abnormalnim krvarenjem iz maternice, s abnormalnim nalazom PAPA testa, odnosno promjenama visokog stupnja – CIN 2 i CIN 3, te kako bi se isključio eventualni zloćudni proces u području vrata maternice, kao i kod neodređenog kolposkopskog nalaza.

Osim dijagnostičke, endocervikalna kiretaža se primjenjuje i u terapijske svrhe, primjerice kod uklanjanja polipa.

Kako izgleda zahvat endocervikalne kiretaže?

Tijekom zahvata endocervikalne kiretaže pacijentica leži na ginekološkom stolu, a kako bi se osigurala bezbolnost, sam zahvat provodi se u anesteziji.

Prilikom postupka, malim kirurškim instrumentom postruže se površina unutrašnjeg dijela kanala vrata maternice. Spomenuto nam pruža jasan i detaljan uvid u promjene na tom području, kao i smjernice za daljnje postupanje.

Kako se pripremiti za zahvat endocervikalne kiretaže?

Zahvat endocervikalne kiretaže obično ne iziskuje posebnu pripremu.

Međutim, preporučuje se suzdržavanje od spolnog odnosa 2 – 3 dana prije samog zahvata, izbjegavanje korištenja tampona te vaginalnih sapuna.

Koje su moguće komplikacije?

Važno je naglasiti da je kiretaža, u rukama stručnog i iskusnog liječnika, siguran postupak. No, kao i svaki medicinski zahvat, endocervikalna kiretaža također, sa sobom nosi rizik od komplikacija. Bolovi i oskudno krvarenje uobičajena su pojava te mogu trajati i do nekoliko dana nakon zahvata. Međutim, ako krvarenje postaje obilnije i praćeno je drugim simptomima poput intenzivnih bolova u trbuhu i/ili povišene temperature, bez odgode, obratite se izabranom liječniku.

Koliko traje oporavak nakon zahvata?

Vrijeme oporavka nakon endocervikalne kiretaže obično je oko 1 – 2 dana, nakon čega se može normalno nastaviti s uobičajenim aktivnostima.

Tijekom razdoblja oporavka potrebno je izbjegavati teže fizičke napore te spolne odnose.

 

vulva

BIOPSIJA VULVE

Koža i sluznica stidnice (vulve), kao i drugi dijelovi kože i sluznica podložna je promjenama, dobroćudne ili zloćudne naravi. Dermatološke i venerološke bolesti mogu se očitovati na koži spolnih organa. Ponekad je radi postavljanja točne dijagnoze potrebno uzeti uzorak promjene, a taj se postupak naziva biopsija vulve (stidnice). U Poliklinici Mazalin, s ciljem cjelokupnog dijagnostičkog i terapijskog postupka kožnih, spolnih te ginekoloških bolesti, svojim pacijenticama nudimo uslugu biopsije – jednostavnog, brzog i izuzetno važnog postupka u dijagnostici kožno-spolnih bolesti!

Što je biopsija vulve?

Biopsija vulve je medicinski postupak kojim liječnik (specijalist dermatologije) uzima uzorak manjeg dijela kože ili sluznice, a na kojoj se nalaze kožne promjene koje su razlog brige. Glavna je svrha biopsije pripomoći u postavljanju dijagnoze kožne bolesti. Iako se neke kožne bolesti mogu uspješno dijagnosticirati uzimanjem medicinskih informacija te detaljnim dermatološkim i venerološkim pregledom, ponekad je postavljanje dijagnoze na temelju samog izgleda kožne promjene teško pa biopsija olakšava proces dijagnostike, a time i liječenja.

Kada mi je potrebna biopsija?

Potrebu za biopsijom određuje dermatolog, nakon razgovora s vama i dermato-venerološkog pregleda kože i sluznica tijela i intimne regije, noktiju i vlasišta. Biopsija se načelno izvodi onda kada postoji nekoliko potencijalnih diferencijalnih dijagnoza te se radi s ciljem potvrde sumnje na neku bolest.

Koja je svrha biopsije?

Biopsija ima dvije svrhe. Riječ je o zahvatu koji ima dijagnostičku i terapijsku ulogu. Pato-histološkom dijagnostikom, odnosno mikroskopskim promatranjem uzroka postavlja se definitivna dijagnoza kožne bolesti. Primjerice, u slučaju da se odstranjuje madež sumnjivog izgleda zahvat ima terapijsku i dijagnostičku svrhu. Uklanjanje madeža omogućuje dobivanje uzorka za histo-patološku analizu (kako bi se utvrdilo je li riječ o dobroćudnoj ili zloćudnoj promjeni), a istovremeno djeluje i terapijski, ako je riječ o zloćudnoj kožnoj promjeni koju je bilo potrebno odstraniti.

Je li zahvat siguran i što mogu očekivati?

Zahvat je u potpunosti siguran i nema kontraindikacija. Prije samog uzimanja uzorka provodi se lokalna dezinfekcije područja na kojem će se učiniti biopsija. Prije uzimanja biopsije također se aplicira lokalni anestetik na mjestu na kojem će se uzimati uzorak kože. Aplikacija anestetika može biti nelagodna, no ona je kratkotrajna. Nakon primjene anestetika, ne biste trebali osjećati bol, već samo dodir, odnosno pritisak instrumenta. Bioptat (uzorak) kože uzima se skalpelom.

U slučaju uzimanja većeg uzorka, dermatolog na mjesto kožnog defekta može postaviti šavove. Nakon zahvata koža se očisti, a rana previje. Ako su vam postavljeni šavovi, dermatolog će vam dati upute o njezi kože i skidanju šavova.

Kako se pripremiti za zahvat?

Zahvat ne zahtijeva nikakvu pripremu. Prije pregleda i samog zahvata savjetuje se tuširanje i provođenje mjera osobne higijene. Potrebno je uputiti liječnika o dosadašnjim alergijama na lijekove (primarno anestetike) te o konzumaciji lijekova koji utječu na zgrušavanje krvi. Budući da se biopsijom otklanja komadić kože, radi prevencije jačeg krvarenja, liječnik mora biti upućen u to uzimate li lijekove koji utječu na zgrušavanje.

Na što moram pripaziti nakon zahvata?

Budući da nakon zahvata ostaje rana, potrebno je provoditi adekvatnu higijenu i njegu rane, a upute će vam dati liječnik. Rana nakon biopsije najčešće je mala. Ako su nakon uzimanja uzorka postavljeni šavovi, dermatolog će vas uputiti o postupku uklanjanja šavova. Šavovi se obično skidaju nakon nekoliko dana. U procesu cijeljenja dozvoljeno je tuširanje, no treba izbjegavati agresivno trljanje ili mehanički pritisak na ranu. Također, ranu treba održavati suhom.

Pravilnom njegom i pridržavanjem uputa dermatologa, smanjuje se mogućnost eventualnih komplikacija, no treba znati kako su komplikacije, poput infekcije rane ili pucanja (dehiscijencije) šavova izuzetno rijetke te se uspješno mogu zbrinuti.

Moram li nakon biopsije vulve odvojiti vrijeme za oporavak?

Nakon zahvata nije potrebno vrijeme za oporavak. Biopsijom se najčešće uzima mali komadić kože, stoga nakon zahvata nećete imati ograničenja u svojim svakodnevnim aktivnostima te se odmah možete vratiti svojoj rutini. Nakon popuštanja anestetika možete osjetiti blago peckanje, no ono je najčešće prolazno.

Ostaje li nakon biopsije ožiljak?

Za biopsiju se najčešće uzima mali uzorak kože, stoga je cijeljenje brzo, a ožiljak urednog izgleda i malih dimenzija. Cijenjenje rane je individualna pojava te su neke osobe sklone nastanku većeg ožiljnog tkiva na mjestu traume kože. Pravilna njega rane izuzetno je bitna kako bi se osiguralo uredno cijeljenje i što manji ožiljak. U Poliklinici Mazalin biopsije provode liječnici s dugogodišnjim iskustvom i praksom, kako bismo vam osigurali zadovoljavajuće rezultate i što ugodnije iskustvo.

rak-vrata-grlica-maternice

POLIPEKTOMIJA VRATA MATERNICE

Polipektomija vrata maternice je naziv za medicinski postupak kojim odstranjujemo cervikalni polip (polip vrata maternice). Cervikalni polip označava duguljastu izraslinu na tankoj peteljci ili široj bazi. Najčešće je dobroćudnog karaktera i obično se otkriva slučajno tijekom rutinskog ginekološkog pregleda.

Što je polipektomija vrata maternice i kada je potrebna?

Polipektomija vrata maternice je postupak odstranjenja cervikalnog/ih polipa. Cervikalni polip je najčešće dobroćudna tvorba vrata maternice. Vrlo rijetko, dolazi do zloćudne pretvorbe (u manje od 1 % slučajeva).

Razlikujemo endocervikalne (unutar kanala vrata maternice) i ektocervikalne (na vanjskom dijelu vrata maternice) polipe.

Većina cervikalnih polipa ne izaziva nikakve simptome, no ako su prisutni uključuju:

Uzrokuje li simptome, polip je zasigurno potrebno ukloniti.

Kako izgleda zahvat polipektomije?

Uklanjanje cervikalnog polipa vrši se ambulantno, a sam postupak se izvodi u ležećem položaju na ginekološkom stolu. S pomoću posebnog instrumenta, ginekolog hvata i rotira bazu polipa, čime u potpunosti uklanja tvorbu. Nakon toga, obavlja se kiretaža kanala vrata maternice.

Po završetku postupka, polip se obavezno šalje na patohistološku analizu. U slučaju urednog patohistološkog nalaza, liječenje je završeno uklanjanjem polipa.

Je li polipektomija siguran postupak?

Polipektomija vrata maternice je vrlo siguran, brz i gotovo bezbolan postupak.

Zahvat se može provesti bez ili uz primjenu lokalne anestezije.

Koje su moguće komplikacije?

Moguća je pojava kratkotrajnog oskudnog krvarenja te blagih grčeva.

Koliko traje oporavak nakon polipektomije?

Polipektomija vrata maternice je jednostavan, minimalno invazivan i siguran postupak, a sam oporavak je brz. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je već dan ili dva nakon zahvata. Potrebno je izbjegavati spolne odnose, duge kupke te korištenje tampona barem dva tjedna nakon postupka ili dok se krvarenja u potpunosti ne zaustavi.

Za ublažavanje bolova preporučuje se uzimanje analgetika, poput paracetamola.

 

CJENIK

Cijene zahvata saznajte na linku.

Ginekološki zahvati

 

 

Autori: Dr. Igor SrčekDr. Iva Pitner

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Naručite se na pregled