×

NARUČITE SE NA POSTAVLJANJE SPIRALE

NARUČI SE

Spirala – postavljanje spirale

Spirala ili intrauterini uložak je vrlo učinkovito mehaničko sredstvo kontracepcije čije prednosti su rijetke nuspojave, dugotrajan učinak, prihvatljiva cijena te povratak plodnosti odmah po uklanjanju. Postavljanje spirale naročito se preporuča ženama koje čak i ako ne trebaju kontracepciju, imaju obilna i dugotrajna menstrualna krvarenja.

dr-mazalin-i-pacijentica

 

Što je spirala i kada ju je najbolje postaviti?

Spirala je mehaničko sredstvo kontracepcije. Uvjet za postavljanje spirale je potpuno čist nalaz papa testa, bez ikakvih abnormalnosti i upale. Preporuča se naročito ženama koje su rodile te ovisno o količini menstrualnog krvarenja, može se postaviti obična – bakrena spirala ili hormonska spirala. Spirala se postavlja pred kraj menstrualnog krvarenja jer je tehnički tada vrat maternice blago otvoren pa se spirala bezbolnije postavlja.

Što prije postavljanja spirale?

Prije postavljanja spirale, preporučuje se napraviti ginekološki pregled, papa test i ultrazvuk kako bi se isključila eventualna rana trudnoća ili upala što su glavni razlozi za odgodu postavljanja. Iako nije obavezno, dobro je prije postavljanja spirale napraviti mikrobiološku analizu briseva vrata maternice.

Za koga je spirala najbolji izbor?

Bakrena spirala se preporučuje:

1. Ako ste rodili više puta te želite dugotrajniju, ali reverzibilnu kontracepciju,

2. Ako ne smijete uzimati oralnu hormonsku kontracepciju zbog teškoća kao što su migrena, duboka venska tromboza, neregulirana hipertenzija,

3. Ženama koje doje,

4. Ženama koje su obolje od hormonski ovisnog karcinoma dojke.

Spirala koja otpušta hormon levonorgestrel se preporučuje:

1. Ako imate obilne, bolne menstruacije s posljedičnom anemijom (nedostatak željeza),

2. Ako ste u predmenopauzi pošto osim zaštite od trudnoće, spirala sprečava pojavu disfunkcijskih krvarenja,

3. Za liječenje dokazane hiperplazije endometrija,

4. Kao hormonsko nadomjesno liječenje uz dodatak estrogena.

Spirala se ne preporučuje mladim djevojkama i ženama koje još nisu rodile te ženama koje su sklone čestim upalama rodnice.

ginekoloski-pregled

 

Je li spirala učinkovit način kontracepcije?

Obična bakrena spirala mehanički zatvara jajovode te ukoliko je dobro postavljena štiti od intrauterine trudnoće. Ukoliko se ona pomakne (pošto spirala ne djeluje na rad jajnika i ovulaciju), može doći do trudnoće u i van maternice. Hormonska spirala dodatno luči hormon u sluznicu maternice te na taj način osim mehaničkog ima i dodatno kontracepcijsko djelovanje. Naročito se preporuča ženama koje čak i ako ne trebaju kontracepciju, imaju obilna i dugotrajna menstrualna krvarenja. Stavljanjem hormonske spirale, ta se krvarenja uvelike smanjuju i skraćuju.

Nuspojave i teškoće nakon postavljanja spirale

Nakon postavljanja spirale, ginekolog će vam preporučiti prvu kontrolu za otprilike mjesec dana, a daljnja učestalost kontrola se procjenjuje individualno.

Ako primijetite neku od navedenih teškoća ili nuspojava ranije, potrebno se odmah javiti ginekologu:

1. izbacivanje spirale iz maternice (mogućnost u slučaju mioma ili neprepoznate anomalije maternične šupljine),

2. eventualne upale,

3. u prvih 3 – 6 mjeseci nakon postavljanja moguća su iregularna krvarenja i grčevi – tada vam doktor može prepisati protuupalni lijek (npr ibuprofen, ketoprofen, diklofenak i sl.),

4. kod malog broja korisnica (2-3 od 100 korisnica) moguća je pojava promjene tjelesne težine, akni, mučnina ili glavobolja (naročito kod hormonske spirale).

 

Spirala – postavljanje spirale

Česta pitanja

Je li postavljanje spirale bolno?

Postavljanje spirale ne mora nužno biti bolno, tek nelagodno i ukoliko je kanal kroz koji se postavlja spirala otvoren, tada cijeli proces stavljanja kratko traje.

Koliko traje spirala?

Spiralu se preporuča mijenjati svakih 5 godina.

Postavljanje spirale – cijena?

Cijena postavljanja spirale je 54€ (407,00 kn).
Ostale cijene usluga saznajte u našem cjeniku.

Dodatne informacije

Koje sve metode kontracepcije postoje?
Jeste li znali za druge kontracepcijske metode?
Zašto menstruacija kasni

 

Autori: Dr. Igor SrčekDr. Iva Pitner

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Naručite se na pregled