×

NARUČITE SE NA ULTRAZVUK ABDOMENA

NARUČI SE

Ultrazvuk abdomena


Ultrazvuk abdomena neinvazivna je, sigurna i lako dostupna pretraga organa u abdomenu koju je potrebno učiniti u slučaju simptoma kao što su bolovi, nadutost, poremećaji probave i mokrenja ili drugi simptomi bolesti organa u abdomenu.

ultrazvuk-abdomena

 

Kada i zašto napraviti ultrazvuk abdomena?

S obzirom na to da je ultrazvuk jeftina i bezbolna metoda, koja nema štetnosti za pacijenta, često je jedna od prvih pretraga koja se izvodi ako postoji sumnja na patološka zbivanja u trbušnoj šupljini. Vaš će vas liječnik uputiti na ultrazvuk ako su prisutni bol, povećanje trbuha, znakovi upale ili drugi simptomi koji upućuju na bolest organa u abdomenu.

Pretraga se koristi za pronalazak uzroka:

 • boli u trbuhu,
 • oticanja trbuha,
 • vrućice,
 • drugih simptoma bolesti organa u abdomenu,
 • abnormalnih krvnih testova kao što su testovi funkcije jetre, bubrega i dr.

Ultrazvučna pretraga abdomena može se nadopuniti drugim pretragama, kao što su CT ili MR, te raznim krvnim testovima koji će potvrditi ili isključiti radnu dijagnozu, a UZV je prvi u algoritmu pretraga kod većine intraabdominalnih patoloških stanja.

Kako se pripremiti za ultrazvuk abdomena?

Na dan pretrage trebate doći natašte, odnosno ne jesti 6-8 sati prije, dođite s punim mokraćnim mjehurom. Dan prije pregleda svakako biste trebali izbjegavati hranu koja napuhuje – mlijeko i mliječne proizvode, grah, kupus, pečeno i prženo meso, gazirana pića i drugo te jesti laganu i nemasnu hranu. Razlog tome je što neprobavljena hrana u želucu i crijevima može otežati pretragu zbog blokiranja prolaska ultrazvučnih valova. Na pregled dođite u udobnoj odjeći jer ćete za ultrazvuk morati otkriti trbuh.

radiolozi

 

Kako izgleda ultrazvuk abdomena?

Prije početka pregleda, leći ćete na stol uz uređaj i otkriti abdomen. Liječnik će na sondu ili na vašu kožu staviti kontaktni gel koji omogućava propagaciju UZV valova u tijelo i stvaranje slike na ekranu monitora. Nakon toga položit će sondu na kožu vašeg trbuha i započeti s pregledom organa. Sondu će pomicati u raznim smjerovima po koži, ovisno o dijelu abdomena koji promatra. Tijekom pretrage možda će vam davati neke upute, npr. da prestanete disati ili da duboko udahnete kako bi što bolje promotrio ciljani organ.

Ultrazvučna pretraga bezbolna je i ne biste trebali osjećati nikakvu nelagodu, ali liječniku svakako napomenite ako vas tijekom pretrage nešto zaboli jer to može upućivati na upalu ili neku drugu patologiju organa.

Pretraga ne traje duže od 30 minuta. Nakon završetka, možete obrisati gel s trbuha.
Nalaz će vam očitati i napisati liječnik koji vas je pregledavao, najčešće odmah nakon pretrage.

Što uključuje ultrazvuk abdomena?

Ultrazvukom abdomena možemo vidjeti organe i strukture koji se nalaze unutar trbušne šupljine:

 • jetru,
 • žučni mjehur i žučne vodove,
 • slezenu,
 • gušteraču,
 • bubrege i pun mokraćni mjehur,
 • nadbubrežne žlijezde kad su uvećane,
 • krvne žile (abdominalnu aortu i njezine ogranke).

Što nakon ultrazvuka abdomena?

Ako je ultrazvučni nalaz abdomena uredan, kontrolni pregled se preporučuje individualno prema kliničkoj indikaciji. Ukoliko ultrazvučni nalaz abdomena nije uredan preporučuje se dalja dijagnostička obrada (CT, magnetska rezonanca, laboratorijski nalazi, pregled kod kirurga ili interniste) ovisno o vrsti patološkog nalaza.

Ultrazvuk abdomena

Naši doktori

Dr. Obad

“Ultrazvuk abdomena je jednostavna, brza, bezbolna i neškodljiva metoda pregleda i najčešće prvi izbor kod većine bolesti u abdomenu.”

dr-obad

 

Ultrazvuk abdomena

Česta pitanja

Zbog čega je važno redovito raditi ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk abdomena važno je raditi redovito ukoliko imate subjektivne tegobe. Ultrazvuk se treba napraviti prema preporukama liječnika, ovisno o osobnoj anamnezi, dosadašnjim bolestima, rezultatima ranije obrade, eventualnim promjenama koje je potrebno pratiti u pravilnim intervalima.

Što jesti prije ultrazvuka abdomena?

Na pregled treba doći na tašte, po mogućnosti 4-6 sati prije pregleda ne konzumirati hranu. Tekućina se može normalno konzumirati, a hrana prije toga treba biti lagana (primjerice juha, žganci). To je važno kako žučni mjehur koji je potrebno pregledati ne bi bio stisnut te da se promjene na njemu mogu dobro vidjeti.

Koja je cijena ultrazvuka abdomena?

Cijena ultrazvuka abdomena je 60€ (452,00 kn).
Ostale cijene usluga saznajte u našem cjeniku.

Dodatne informacije

Bubrežni kamenci
Čemu služi ultrazvuk abdomena?
Radiološki pregledi važni za vaše zdravlje

Autori: Dr. Obad  i Dr. Marušić

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Naručite se na pregled