×

NARUČITE SE NA ULTRAZVUK DOJKI

NARUČI SE

Ultrazvuk dojki

Ultrazvuk dojki sigurna je, neinvazivna i bezbolna pretraga koja ne zrači, a preventivno se treba napraviti jednom godišnje počevši od 25. do 30. godine, a po potrebi i ranije.

radiolozi

 

Kada treba napraviti ultrazvuk dojki?

Preporučuje se započeti sa samopregledom dojki nakon dvadesete godine života i obavljati ga jednom mjesečno dok je s ultrazvukom dojke najbolje početi od 25. do 30. godine života kod žena s prosječnim rizikom za razvoj karcinoma dojke, odnosno i ranije kod žena s povišenim rizikom za karcinom dojke. Do četrdesete godine života dovoljan je klinički i ultrazvučni pregled jednom godišnje ukoliko su klinički i ultrazvučni nalazi uredni. Nakon četrdesete godine preporučuje se mamografija svake 1-2 godine, ultrazvuk jednom godišnje, uz redoviti samopregled jednom mjesečno te uredne kliničke, utrazvučne i mamografske nalaze.

Ako imate pozitivnu obiteljsku anamnezu preporuke se mijenjaju ovisno o procijenjenom riziku za karcinom dojke u što će Vas uputiti liječnik. Kod žena sa karcinomom dojke po prvoj ženskoj liniji (majka ili sestra) ili ako se u obitelji karcinom dojke pojavljuje u više generacija te u nekim drugim slučajevima povišenog rizika, preporučuje se započeti s mamografskim pregledima od 35. godine i činiti ih jednom godišnje.

Također se kod žena s visokim rizikom za karcinom dojke kao i u još nekim posebnim indikacijama preporučuje u kontrole uvesti magnetska rezonancija (MR) dojki. Ultrazvuk se može raditi i češće od jedanput godišnje ako žena sama primijeti promjene na dojci (napipa kvržicu, primijeti iscjedak pritiskom na bradavice, primijeti bolnost jedne ili obje dojke) ili ako je to preporuka liječnika.

Kako izgleda ultrazvuk dojki?

Ultrazvuk dojke bezbolna je pretraga, pacijent leži na leđima dok liječnik pomoću sonde koju prethodno obloži gelom prelazi preko dojki, pazušnih jama (aksila) i uspoređuje nalaz lijeve s desnom dojkom. Sonda prilikom pregleda šalje ultrazvučne valove koji prolaze u tijelo te se reflektiraju natrag u sondu što omogućuje stvaranje slike na ekranu monitora.

radiolog -obad

 

 

Priprema za ultrazvuk dojki

Za ultrazvuk dojki ne postoji posebna priprema. Premda se pregled može učiniti u bilo kojoj fazi ciklusa, posebno kod žena s bolnim i osjetljivim dojkama bolje je pregled učiniti u prvoj fazi ciklusa (ako žena još uvijek ima menstruacijski ciklus). Također, preporučuje se prije pregleda ne stavljati losion, parfem i druge kozmetičke preparate na dojke.

Što nakon ultrazvuka dojki?

Postupak nakon ultrazvuka ovisi o nalazu. U slučaju urednog nalaza preporučuje preventivni kontrolni pregled prema individualnom riziku žene za karcinom dojke. Ovisno o dobi i riziku te eventualno vidljivoj promjeni preporučuje se magnetska rezonanca ili mamografija, te citološka punkcija ili biopsija. Mamografija se obavezno radi u prvoj fazi ciklusa ukoliko žena ima menstrualni ciklus (nije u menopauzi), kako se ne bi izložila nepotrebnom zračenju, a zanijela je u tom ciklusu.

Ultrazvuk dojki

Naši doktori

Dr. Marušić

“Redovito činite preventivne ultrazvučne i mamografske preglede dojki prema preporukama radiologa. Svakako nije dovoljno raditi samo jednu vrstu pretrage, jer jedna pretraga ne isključuje drugu.”

dr-marusic

 

Česta pitanja

Što znači ako ultrazvuk dojki pokaže da postoji cista na dojci?

Obična cista u dojci je čest nalaz i benigna promjena koja ne zahtijeva dalju obradu već samo redovitu ultrazvučnu kontrolu. Cista se prati i ukoliko raste, preporuča se citološka punkcija kako bi se cista ispraznila i saznao sadržaj ciste.

Kako se radi samopregled dojki te koliko često bi bilo preporučljivo?

Upute za samopregled dojki su: prije tuširanja – legnite tako da vam jastuk bude ispod desnog ramena i stavite lijevu ruku iza glave. Popipajte lijevu dojku. Moći ćete osjetiti svoje prirodne kvržice na dojci i promjene. Radite većinom kružne pokrete, kose pokrete i pokrete prema gore. Ponovite pregled na desnoj dojci. Za vrijeme tuširanja također možete napraviti samopregled – ponovite iste pokrete kao prije tuširanja. Ispred ogledala – pogledajte ima li kakvih promjena veličine, oblika, bradavice vaših grudi.

dr-marusic

 

Kada je potrebna mamografija?

Prva mamografija kao i mamografske kontrole se preporučuju prema individualno procijenjenom riziku žene za karcinom dojke, ali najčešće se preporučuje sa navršenih 40 godina života. Mamografija se u tom slučaju radi svake dvije godine, a između toga ultrazvučni pregled. Iznimno kod određene morfologije (sastav) dojki, moguće je protokol pregleda mijenjati (kod nekih se dojki promjene bolje vide ultrazvukom, a kod nekih mamografijom).

Koja je cijena ultrazvuka dojki?

Cijena ultrazvuka dojki je 67€ (505,00 kn).
Ostale cijene usluga saznajte u našem cjeniku.

Dodatne informacije

Je li svaka kvržica na dojci alarm za uzbunu?
Karcinom dojke
Radiološki pregledi važni za vaše zdravlje

 

Autori: Dr. Obad  i Dr. Marušić

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

partner image

Naručite se na pregled