×

NARUČITE SE NA TERAPIJU BORA LICA

NARUČI SE

Terapija bora lica

Terapija bora lica je donijela pravu revoluciju u estetskoj medicini. Od svoje prve primjene, koja nije bila u estetske svrhe, Terapija bora lica se razvila u jedan od vodećih tretmana u estetskoj medicini.

Njegova popularnost posebno proizlazi iz svoje jednostavnosti, preciznog djelovanja i gotovo bezbolne primjene!

BOTOX

Iako starenje čini prirodni dio života i bore često nose sjećanja na različite životne trenutke, primjena terapije bora lica može dodati dozu svježine vašem licu, pružajući vam mladolik izgled i potičući ljepše i atraktivnije starenje.

Što je terapija bora lica?

Terapija bora lica predstavlja engleski izraz “botulinum toxin” i označava proizvod bakterije Clostridium botulinum. Dosad je identificirano ukupno sedam glavnih varijanti botulinum toksina, poznatih kao serotipovi. Serotipovi uključuju A, B, C1, D, E, F i G.

Za dermatološke, estetske i druge medicinske svrhe službeno su odobrene  i registrirane dvije vrste botulinum toksina: toksin A (BTX-A) i B (BTX-B).

Kratka povijest terapije bora lica

Botulinum toksin u upotrebi je već dugi niz godina, no njegova primjena nije započela s estetskom primjenom. Prva medicinska primjena botulinum toksina dogodila se u 20. stoljeću, kada su ga liječnici koristili za tretiranje strabizma (oftalmološki poremećaj koji karakterizira nepravilno usklađivanje pokreta očiju).

Uskoro nakon toga, terapija bora lica je počela pronalaziti svoje mjesto i u liječenju blefarospazma, spazma kapka koji rezultira nekontroliranim žmirkanjem.

Primjena terapije bora lica u to vrijeme bila je izuzetno revolucionarna jer je omogućila:

 • preciznu aplikaciju u odabrani mišić,
 • dugotrajne i vidljive rezultate,
 • minimalne sistemske učinke.

Međutim, tek 2002. godine terapija bora lica je službeno odobren za tretiranje bora, što je nedvojbeno postalo najprepoznatljivije područje primjene terapija bora lica!

Od tog trenutka do danas, upotreba terapija bora lica značajno se proširila, obuhvaćajući širok spektar indikacija, od kojih su neke zaista impresivne. Iz tog razloga, terapija bora lica predstavlja jedno od vodećih dostignuća u području neinvazivne kozmetologije, estetske, ali i neestetske medicine.

Kako nastaju bore?

Za bolje razumijevanje svrhe terapije bora lica, važno je shvatiti proces nastanka bora. Bore predstavljaju jedan od prvih vidljivih znakova starenja naše kože, uz hiperpigmentaciju i hipopigmentaciju.

botox bore na bradi

Obično se pojavljuju kao tanke linije ili nabori na površini kože, a njihovo nastajanje povezano je s nekoliko faktora:

 • smanjenjem elastičnosti te gustoće i kvalitete kolagenskih i elastinskih vlakana
 • ponavljajućim kontrakcijama mišića lica
 • izloženosti kože štetnim čimbenicima poput sunčeve svjetlosti, pušenja i drugih faktora koji pridonose suhoći i jačem oksidativnom stresu kože

Kontrakcije mišića su neizbježan dio naše svakodnevice, povezane s voljnim pokretima kao što su razgovor, smijanje, plakanje ili mrštenje. I dok nam ove ekspresije omogućuju izražavanje emocija, s vremenom ostavljaju tragove na našoj koži u obliku bora.

Glavna svrha terapije bora lica jest smanjiti postojeće bore i spriječiti nastanak novih, omogućavajući očuvanje svježeg i mladolikog izgleda kože.

Kako djeluje terapija bora lica?

S medicinskog stajališta, terapija bora lica se klasificira kao neurotoksin, što znači da utječe na neurone i njihove međusobne veze, odnosno sinapse. Glavna svrha botulinum toksina je spriječiti oslobađanje neurotransmitera acetilkolina u živčanoj sinapsi.

Acetilkolin je ključni neurotransmiter odgovoran za pokretanje kontrakcije mišića. Primjenom terapije bora lica, lokalno u mišić, blokira se oslobađanje acetilkolina, čime se sprječava mišićna kontrakcija.

Kao rezultat toga, postiže se opuštena paraliza mišića, pridonoseći dojmu glatke kože i istovremeno mladolikog izgleda.

BTX-A i BTX-B: postoje li razlike?

Naravno! Botulinum toksin A i B predstavljaju glavne serotipove terapija bora lica koje se koriste u današnje vrijeme. BTX-A ima tri različite inačice, dok se BTX-B primjenjuje u samo jednoj varijanti.

Formulacije ovih terapija bora lica su raznolike: botulinum toksin A dostupan je u obliku praška za otopinu, dok toksin B dolazi u obliku tekućine koja je odmah spremna za upotrebu.

Iako dosadašnje studije pokazuju da BTX-A postiže svoje učinke nešto kasnije (unatoč maloj razlici, nekoliko dana), njegovi rezultati su dugotrajniji.

Važno je napomenuti da u estetskoj medicini, ove razlike ne igraju značajnu ulogu i nemaju utjecaja na konačni rezultat.

Za što sve danas koristimo terapiju bora lica?

Osim u estetskoj medicini za postizanje glatkog lica, terapija bora lica se danas službeno koristi i u raznim područjima medicine. Terapija bora lica je odobrena za liječenje niza medicinskih stanja, uključujući:

 • migrene
 • pojačano i prekomjerno znojenje (hiperhidroza)
 • različite vrste poremećaja pokreta, poput distonije i hemifacijalnog spazma
 • urinarne inkontinencije uzrokovane hiperaktivnošću mišića mjehura

U nekim zemljama, primjena terapije bora lica primjenjuje se izvan službeno odobrenih indikacija, poznata kao off-label primjena. To uključuje korištenje terapije bora lica u tretmanu neuralgija, neuropatskih i miofascijalnih bolova.

Fokusiramo se isključivo na indikacije u području estetske medicine. Naš stručni tim primjenjuje terapiju bora lica  na način da zadovoljava želje pacijenata uz poštivanje najviših standarda.

Kome je namijenjena terapija bora lica?

Terapija bora lica je namijenjena odraslim osobama svih dobnih skupina. Postoji široko rasprostranjeno uvjerenje da je terapija bora lica rezervirana isključivo za starije osobe koje već imaju izražene bore na licu. Međutim, suvremeni standardi estetske medicine potiču proaktivan pristup očuvanju izgleda lica i procesu starenja.

botox muskarac

Stoga se terapija bora lica sve više koristi i preventivno, kako bi se spriječilo nastajanje bora ili tretirale one koje su tek minimalno vidljive.

Naime, već u dvadesetima i tridesetima godinama smanjuje se kvaliteta kolagena, stvarajući uvjete za početak procesa starenja kože. Zbog toga se primjena terapije bora lica preporučuje i u mlađoj životnoj dobi kako bi se očuvala svježina i mladolikost kože.

Postoje li kontraindikacije za primjenu terapije bora lica?

Kao i nuspojave, spektar kontraindikacija za primjenu terapija bora lica nije znatno velik. Apsolutna kontraindikacija odnosi se na dokumentiranu i unaprijed poznatu preosjetljivost na neku od pomoćnih tvari u preparatu.

Također, aktivna infekcija kože na mjestu primjene, poput akni ili impetiga, zahtijeva odgodu postupka. U slučaju zdravih osoba koje se ne ubrajaju u spomenute kategorije, nema prepreka za primjenu terapija bora lica.

Relativne kontraindikacije obuhvaćaju rijetke bolesti mišićnih neurona, kao što je miastenija gravis. Iako dosadašnja znanstvena otkrića ne ukazuju na štetnost primjene terapije bora lica, trudnicama i dojiljama se ne savjetuje njegova primjena.

Kako se pripremiti za tretman?

Tretman terapijom bora lica ne zahtijeva specifičnu pripremu i može se izvoditi u bilo koje vrijeme. Zahvaljujući kratkom trajanju tretmana, lako se može uklopiti u gusti tjedni raspored, omogućujući vam brz povratak svakodnevnim obavezama odmah nakon postupka. 

Prije tretmana, preporučuje se izbjegavati konzumaciju alkoholnih pića, s obzirom na to da alkohol može povećati rizik od modrica i manjih podljeva nakon intramuskularne aplikacije. Nakon tretmana, preporučuje se:

 • izbjegavati teže fizičke aktivnosti, posebno one koje uključuju saginjanje ili stvaranje pritiska na lice, poput sportskih aktivnosti kao što su joga ili pilates
 • suzdržavati se od konzumiranja alkohola iz istog razloga
 • izbjegavati mehanički pritisak na lice, poput nošenja kacige i sličnih predmeta
 • ne koristiti kozmetiku, utrljavati kreme ili druge preparate, uključujući kemijske pilinge ili maske za lice

Spomenute aktivnosti preporučuje se izbjegavati minimalno 24-48 sati nakon tretmana , dok bi mehanički pritisak trebalo izbjegavati nekoliko dana nakon postupka.

Unatoč tome, otprilike 4 sata nakon tretmana preporučuje se vježbanje mišića koji su bili tretirani. Važno je napomenuti da nakon zahvata ne morate suzdržavati smijanje, razgovor ili druženje s prijateljima i bližnjima! 

Tijekom konzultacija te prije ili nakon tretmana, slobodno stručnjaku postavite sva pitanja ili izrazite sve eventualne nedoumice koje imate o oporavku i brizi za sebe nakon zahvata.

Kako izgleda tretman za terapiju bora lica?

Tretman primjene terapija bora lica predstavlja izvrsnu opciju iz nekoliko važnih razloga. Ovaj ciljani tretman ima minimalne sistemske i neželjene učinke, uz istovremenu bezbolnost te brze i dugotrajne rezultate. Dodatna prednost je i kratko trajanje tretmana, obično između 10 i 15 minuta.

botox tretman primjena

Prije same primjene, nužne su konzultacije i pregled kako bi se odredila optimalna mjesta za primjenu terapije bora lica. Ova mjesta ovise o željenom učinku, veličini i snazi odgovarajućih mišića. Važno je također uzeti u obzir prirodnu asimetriju lica kako bi rezultat bio ravnomjeran.

Terapija bora lica se može primijeniti standardnom intramuskularnom injekcijom, ali i mikroinjekcijama koje omogućuju precizno doziranje izuzetno malih doza, posebno važno za delikatna područja lica gdje su bore posljedica djelovanja finih mišićnih vlakana.

Kako se dozira terapija bora lica?

Osim odabira mjesta primjene, važno je pažljivo odrediti prikladnu dozu terapije bora lica, koja se izražava u mililitrima.

Volumen injicirane doze ovisi o prethodno navedenim faktorima, prije svega o mjestu i vrsti mišića, kao i o stupnju njegove snage ili hipertrofije. U tom smislu, muškarci često zahtijevaju veće doze zbog izraženije tjelesne i mišićne strukture te većeg volumena.

Jesu li rezultati vidljivi odmah?

U sinaptičkoj pukotini, tj. između dvije mišićne stanice, uvijek postoji mala količina već oslobođenog acetilkolina. Iz tog razloga, učinak obično nije vidljiv odmah jer terapija bora lica sprječava oslobađanje novog acetilkolina, a ne utječe na već oslobođeni acetilkolin.

Stvaranje vidljivog učinka odvija se tek nakon što se postojeći acetilkolin potroši i razgradi, što obično traje 24 do 48 sati. Maksimalni učinak tretmana postaje primjetan nakon nekoliko dana, najčešće unutar 7 dana.

Jesu li rezultati primjene terapije bora lica trajni?

Trajanje učinka varira i ovisi o različitim faktorima. Prema dosadašnjim istraživanjima, učinak terapije bore lica obično traje nekoliko mjeseci, sa specifičnostima od 3 do 5 mjeseci za žene i od 4 do 6 mjeseci za muškarce. Nestanak rezultata povezan je s prirodnom reakcijom živčane stanice, koja stvara nove veze (sinapse) s mišićnom stanicom.

botox na licu

Trajanje rezultata tretmana ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući:

 • regiju lica koja se tretira,
 • primijenjenu dozu,
 • vrstu i formulaciju pripravka.

Koliko često moram ići na tretmane?

Terapiju bora lica je potrebno redovito osvježavati jer učinak s vremenom može slabiti. S obzirom na mnoge individualne čimbenike koji utječu na učinak terapije bora lica, pristup svakom klijentu treba biti individualan kako bi se odredilo optimalno mjesto primjene, količina primijenjene terapije bora lica i plan tretmana. Ipak, ponovljena primjena terapije bora lica može rezultirati postupnim slabljenjem mišića, što dugoročno produžuje trajanje učinka tretmana.

Kolika je cijena tretmana?

Cjenik tretmana terapije bora lica možete pogledati ovdje.

 

 

 

 

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Naručite se na tretman