×

NARUČITE SE NA DIJABETOLOŠKI PREGLED

NARUČI SE

Pregled dijabetologa

U ovom trenutku na svijetu postoji više od 400 milijuna ljudi koji pate od dijabetesa. To je iznimno česta bolest, a napretkom medicine je svim dijabetičarima omogućena gotovo jednaka kvaliteta života kao i potpuno zdravim pojedincima.

Jedan od najvažnijih faktora u kontroliranju bolesti i sprječavanju razvoja komplikacija jest rano otkrivanje i pažljivo praćenje oboljelih, što je moguće isključivo redovitim i pravovremenim dijabetološkim pregledima. 

Pregled dijabetologa

Što je dijabetes?

Dijabetes ili šećerna bolest je stanje u kojemu organizam nije sposoban pravilno regulirati razinu šećera u krvi, što s vremenom može dovesti do oštećenja krvnih žila, živaca i organskih sustava.
Kako bismo shvatili što se uistinu događa u različitim tipovima dijabetesa, bitno je poznavati ulogu inzulina u našem tijelu. Inzulin je hormon koji se u zdravih pojedinaca otpušta obično nakon obroka i potiče ulazak glukoze (šećer u koji se pretvara većina unesenih ugljikohidrata) iz krvi u stanice. U dijabetesu tipa 1 tijelo ne proizvodi dovoljno (ako uopće) inzulina, dok u dijabetesu tipa 2 tijelo ne odgovara pravilno na izlučeni inzulin. Uslijed tih poremećaja, razina glukoze u krvi raste, no stanice ostaju bez potrebne energije.

Koji su najčešći simptomi dijabetesa?

Tri osnovna simptoma šećerne bolesti su:

 • učestalo mokrenje
 • učestala žeđ
 • povećan apetit

 

Osim njih, tijekom bolesti se mogu javiti i ostali simptomi manjka glukoze u stanicama, poput:

 • gubitka na težini
 • umora
 • suhe kože

 

S dužim trajanjem bolesti dolazi do oštećenja organskih sustava, što se može očitovati:

 • sporijim cijeljenjem rana i ogrebotina
 • slabljenjem vida 
 • učestalim urinarnim infekcijama
 • učestalim kožnim i genitalnim infekcijama
 • trncima u rukama i stopalima

 

Kada treba otići na dijabetološki pregled?

Ako ste iskusili neke od ranije navedenih simptoma (žeđ, učestalo mokrenje, gubitak na težini,..), svakako biste trebali zatražiti liječničku pomoć. U sustavu javnog zdravstva morate se prvo obratiti vlastitom liječniku obiteljske medicine, kako bi vam, ako to smatra opravdanim, izdao uputnicu za dijabetologa.
Želite li ubrzati taj proces, svoj prvi pregled kod dijabetologa možete odmah obaviti u poliklinici Mazalin. 

Kako izgleda pregled kod dijabetologa?

Vaš pregled započet će razgovorom kroz koji će liječnik prikupiti sve najvažnije informacije vezane uz vašu povijest bolesti i simptome koji vas trenutno brinu.
Nakon razgovora slijedi detaljan pregled koji se sastoji od:

 • mjerenja razine glukoze u krvi
 • mjerenja krvnog tlaka
 • pregleda očne pozadine
 • ispitivanja funkcije živaca na udovima
 • pregleda kože tijela, osobito stopala i tabana

 

Ako već imate dijagnozu dijabetesa i koristite inzulin, liječnik će pregledati i mjesto aplikacije, budući da je ono podložno patološkim promjenama.
Za ispravnu dijagnozu dijabetesa neophodne su laboratorijske pretrage mokraće i krvi, na tašte ili nakon konzumacije određene količine glukoze. Uvjeti u kojima se one izvode mogu imati značajan utjecaj na ishod same pretrage, stoga će vaš liječnik procijeniti kada je najbolje vrijeme za njihovo izvođenje.  

Kako se pripremiti za pregled dijabetologa?

Poželjno je pri prvom dolasku na pregled dijabetologu ponijeti svu medicinsku dokumentaciju koju ste do sada prikupili, kako bi dobio što kvalitetniji uvid u stanje vašeg organizma. Osim toga, nisu potrebne nikakve daljnje pripreme. 

Česta pitanja

Je li povišen šećer u trudnoći normalna pojava?

Povišeni šećer u trudnoći je učestala, no nipošto normalna pojava. Najčešće se otkrije pri nekom od rutinskih kontrolnih pregleda trudnice, a javlja se uslijed brojnih promjena organizma tijekom trudnoće. Ako se simptomi i klinički znakovi dijabetesa prvi puta u životu jave tijekom trudnoće, to se naziva gestacijski dijabetes.

Koji su najčešći uzroci dijabetesa kod djece?

Donedavno je dijabetes tip 1 bio najučestaliji tip šećerne bolesti u djece i mladih. S povećanjem incidencije pretilosti u populaciji, javlja se i sve veći broj djece oboljele od dijabetesa tipa 2. Jedino uz pomoć kvalitetnog pregleda i laboratorijskih pretraga možemo sa sigurnošću utvrditi uzrok problema i pristupiti primjerenoj terapiji. 

Što je predijabetes?

Pojam predijabetes definiran je laboratorijskim vrijednostima koje se koriste za dijagnozu dijabetesa. U slučaju predijabetesa, one su iznad granica normale, upućuju na slabiju regulaciju razine glukoze u krvi, no još uvijek ne zadovoljavaju kriterije za postavljanje dijagnoze šećerne bolesti.

Kakva treba biti prehrana u dijabetesu?

Kod pretilih pacijenata s dijabetesom tipa 2 gubitak tjelesne težine i postizanje zadovoljavajućeg BMI (Body Mass Index) dokazano smanjuje napredovanje bolesti i razvoj komplikacija. Općenito, prehrana bi trebala uključivati što više obroka voća i povrća, umjeren unos masti (<35% ukupnog energetskog unosa) i unos proteina do 1 g/kg tjelesne mase. Ostatak energetskog unosa otpada na ugljikohidrate, uz iznimku rafiniranih šećera koji bi trebali predstavljati manje od 10% dnevnog energetskog unosa. 

Koja je cijena dijabetološkog pregleda?

Cijena općeg endokrinološkog pregleda je 80 € (603kn)

Autor: Dr. Alda Ranogajec 

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Naručite se na pregled