×

NARUČITE SE NA ANOMALY SCAN

NARUČI SE

Anomaly scan

Anomaly scan u prenatalnoj ultrazvučnoj dijagnostici označava drugi obvezni ultrazvučni pregled u trudnoći koji se obično radi između 18 i 22 tjedana trudnoće, a otkriva između ostalog eventualne anomalije ploda te spol ploda koji nosite.

anomaly-scan

 

Čemu služi Anomaly scan?

Anomaly scan je vrlo je detaljan i zahtjevan ultrazvučni pregled, pomoću kojeg ginekolog detaljno proučava sve organske sustave fetusa u potrazi za eventualnim anomalijama. Istovremeno se određuje i stanje posteljice koja upravo oko 32. tjedna zauzima svoj konačni položaj u maternici.

Kada se preporuča napraviti i čemu služi?

Mini anomaly scan radi se između 11.-13. tjedna trudnoće, kada se mjeri veličina ploda, debljina nuhalnog nabora, nosna kost, gleda zatvorenost kralježnice i prednje trbušne stijenke i vitalnost ploda.

Anomaly scan radi se između 20.-21. tjedna trudnoće, kada su svi organi potpuno razvijeni i u funkciji. Analiza počinje od glave, gdje se gledaju moždane strukture i kosti lica. U prsnom košu mora se vidjeti srce sa sve 4 krvne komore i uredno sjelo velikih krvnih žila. Ispod srca vizualizira se dijafragma ispod koje se nalazi želudac. Moraju se vidjeti oba bubrega i mokraćni mjehur. Analiziraju se gornji i donji ekstremiteti sa šakama, stopalima i prstima.

ginekologica-trudnica

 

Kako se pripremiti za Anomaly scan te kako izgleda pregled?

Za Anomaly scan nije potrebna posebna priprema, osim praznog mokraćnog mjehura.

Anomaly scan

Naši doktori

Dr. Tihana Mazalin

“Ukoliko imate materijalnih mogućnosti (obzirom da su testovi relativno skupi, a ne pokriva ih HZZO), svakako se preporučaju napraviti prenatalni testovi, jer kromosomske se bolesti ne mogu vidjeti ultrazvukom. Ponekad su kromosomske bolesti udružene sa nekim drugim malformacijama koje se vide na ultrazvuku te se eventualno na taj način može posumnjati da se radi o kromosomski bolesnom plodu.”

Anomaly scan

 

Česta pitanja

Koja je prednost Anomaly scana?

Anomaly scanom mogu se na vrijeme uočiti određene anomalije ploda.

Anomaly scan – cijena?

Cijena mini anomaly scana u 12. tjednu trudnoće je 54 € (407,00 kn), a cijena anomaly scana (17.-22. tjedan) je 60€ (452,00 kn).

Ostale cijene usluga saznajte u našem cjeniku.

Dodatne informacije

Vodič kroz ultrazvuk u trudnoći
Kromosomske anomalije
Najčešća pitanja u trudnoći

 

Autor: Dr. Igor Srček i  Dr. Iva Pitner

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Naručite se na pregled