×

Kalendar ovulacije

Znate li kada vam je ovulacija, kada su vam plodni dani? Naš kalendar ovulacije dat će vam odgovor na to pitanje. Jedine potrebne informacije vezane su uz vaš menstrualni ciklus. 

Prvi dan menstruacije
Duljina ciklusa
Trajanje menstruacije
Broj mjeseci za izračun
Please, Enter all values correctly.
XX - menstruacija
XX - plodni dan, vjerojatnost začeća plodni dan
XX - ovulacija
Pošalji rezultat na email
Slanjem izračuna ovulacije na vaš e-mail prihvaćate da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu.

5 ČINJENICA O OVULACIJI

OVULACIJA NIJE ISTO ŠTO I PLODNI DANI

Menstruacijski ciklus započinje prvi dan menstrualnog krvarenja i u prosjeku traje oko 28 dana. Na razini jajnika dijeli se na dvije faze: folikularnu i lutealnu. Između te dvije faze, oko 13. do 15. dana ciklusa, događa se ovulacija. Tijekom folikularne faze, pod utjecajem folikulostimulirajućeg hormona (FSH), mobilizira se više nezrelih folikula, od kojih se oko 7. dana ciklusa odabire jedan dominantni folikul. Folikuli oslobađaju velike količine hormona estrogena, koji dovodi do LH skoka – porasta koncentracije luteinizirajućeg hormona (LH). Taj „LH skok“ odgovoran je za OVULACIJU i izbacivanje zrele jajne stanice iz dominantnog folikula. Zrela jajna stanica može biti oplođena unutar samo 24 h, stoga je trajanje ovulacije ograničeno na jedan dan, za razliku od plodnih dana koji traju dulje zbog životnog vijeka spermija koji iznosi oko 5 dana.

OVULACIJA MOŽE BITI BOLNA

Smatra se da čak 40 % žena osjeti bol u sredini ciklusa, za vrijeme ovulacije. Bolne ovulacije, poznate i pod nazivom „Mittelschmerz“ podrazumijevaju bol u donjem dijelu trbuha i zdjelici, vrlo sličnu onoj boli za vrijeme menstrualnog krvarenja. Bol tijekom ovulacije obično se javlja na strani jajnika koji taj mjesec izbacuje zrelu jajnu stanicu. Točan uzrok bolnih ovulacija nije poznat, ali smatra se da bol nastaje uslijed puknuća dominantnog folikula i ispuštanja zrele jajne stanice. Naime, zajedno s jajnom stanicom ispuštaju se i folikularna tekućina i krv te dovode do nadražaja trbušne stijenke (peritoneuma) što uzrokuje bolnost. Također bol može uzrokovati i sazrijevanje i rast jajne stanice u jajniku.

TIJEKOM OVULACIJE RASTE SPOLNI NAGON

Porast seksualnog nagona uzrokovan je visokim koncentracijama hormona estrogena i luteinizirajućeg hormona (LH) neposredno prije ovulacije. Zbog istog je razloga cervikalna sluz obilnija i rastezljivija, a kod nekih žena se javlja i bolnost i osjetljivost grudi u vrijeme trajanja ovulacije. Spolni nagon, međutim, raste i zbog povišene razine androgena (muških spolnih hormona) – testosterona, koji su također povišeni u to vrijeme ciklusa.

OVULACIJA MOŽE BITI PRAĆENA OSKUDNIM KRVARENJEM

Oskudno krvarenje (eng. spotting) u sredini ciklusa uzrokovano je naglim padom razine hormona estrogena koji svoju najvišu koncentraciju doseže u vrijeme očekivane ovulacije. Takav nagli pad dovodi do nestabilnosti sluznice maternice, koja za posljedicu ima blago krvarenje, poput smećkastog iscjetka, u trajanju 1-3 dana. U slučaju da je krvarenje obilnije ili dulje traje, potrebno je obaviti detaljni ginekološki pregled kako bi se utvrdio točan uzrok krvarenja.

VRIJEME OVULACIJE I PLODNIH DANA MOŽE SE IZRAČUNATI

Vrijeme ovulacije i plodnih dana može se izračunati mjerenjem bazalne temperature, praćenjem cervikalne sluzi (Billingsovom metodom), korištenjem test- trakica za određivanje razine luteinizirajućeg hormona (LH) ili jednostavno pomoću kalendara ovulacije.

 

Izvori:

Šimić N. Spolni hormoni i seksualna želja – Med Jad 2009;39(1-2):5-12

Ovulation Pain.

Šimunić V. i suradnici. 2001. Ginekologija

 

Čitajte naš blog :)

paraliza-sna

Paraliza sna-uzroci i simptomi poremećaja sna

Saznaj više

Bolna ovulacija – razlog za brigu ili normalna pojava?

Saznaj više

Kako prepoznati disfunkcionalno krvarenje maternice?

Saznaj više

Kako prepoznati neurodermatitis?

Saznaj više

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.