×

Rak jednjaka

Rak jednjaka je jedna od zloćudnih bolesti probavnog sustava, kao i rak debelog crijeva. U ovom blogu pročitajte o raku jednjaka.

rak jednjaka

Saznajte koji su čimbenici rizika za njegov razvoj i kako smanjiti rizik od obolijevanja, kako ga na vrijeme prepoznati te kako se dijagnosticira i liječi.

Što je rak jednjaka?

Rak jednjaka je zloćudni tumor jednjaka, odnosno šupljeg organa koji povezuje želudac sa ždrijelom i dio je probavnog sustava.

Tko je pod povećanim rizikom od raka jednjaka?

Česti rizični čimbenici za karcinom jednjaka su:

 • gastroezofagealna refluksna bolest (GERB),
 • pušenje,
 • alkohol,
 • celijakija.

Pušenje i prekomjerno uživanje alkohola faktori su koje možemo izbjegavati u svrhu prevencije raka jednjaka, kao i mnogih drugih, češćih bolesti.

Osobe oboljele od gastroezofagealne refluksne bolesti trebaju slijediti savjete liječnika i uzimati terapiju kako bi kontrolirali bolest.

opasnost alkohola

Redovitim gastroskopskim pregledima na vrijeme se mogu uočiti promjene koje prethode raku jednjaka.

Kako na vrijeme prepoznati rak jednjaka?

Za većinu oboljelih najraniji simptom je otežano gutanje, osobito krute hrane. Ono je obično bezbolno, ali postaje sve gore s vremenom, što treba potaknuti dijagnostičku obradu.

Međutim, postoje brojni drugi mogući uzroci otežanog gutanja (npr. povećanje štitnjače) pa je pri pojavi otežanog gutanja kao izoliranog simptoma malena vjerojatnost da se radi o raku jednjaka. Sumnja na povećanje štitnjače jednostavno se može potvrditi ili otkloniti ultrazvukom štitnjače.

S uznapredovalom bolešću javljaju se teži simptomi, poput:

 • gubitka tjelesne mase,
 • boli u prsima,
 • promuklosti ili
 • kroničnog kašlja.

Kako se dijagnosticira rak jednjaka?

Dijagnostička metoda izbora je ezofagoskopija s biopsijom. U jednjak  se ulazi pomoću cijevi s kamerom i slika njegove površine prikazuje se na zaslonu. Ako postoji sumnjiva promjena, uzima se uzorak za analizu. Pretraga se može proširiti na gastroskopiju kako bi se prikazao i želudac.

bol u prsima

Gastroskopiju, odnosno ezofagoskopiju treba razmotriti u svakog pacijenta koji se prezentira s nekim od alarmantnih simptoma, a to su:

 • značajni gubitak tjelesne mase,
 • starija životna dob,
 • bolno gutanje (odinofagija),
 • novonastala mikrocitna anemija (anemija uzrokovana krvarenjem, tipično iz probavnog sustava). 

 

Ako je dijagnoza raka jednjaka postavljena, slikovne pretrage poput CT-a ili endoskopskog ultrazvuka koriste se kako bi se procijenilo koliko se bolest proširila.

Kako se liječi rak jednjaka?

Odstranjenje raka jednjaka tijekom ezofagoskopije, bez kirurškog zahvata, rijetko je moguće, i to samo za vrlo malene tumore.

Rak jednjaka uklanja se u cijelosti kirurškim zahvatom ako je to moguće. Ako to nije moguće, koriste se kemoterapija i radioterapija (zračenje).

kemoterapija

Kemoterapija i radioterapija mogu se koristiti kao konačni oblik liječenja ili kako bi se tumor smanjio dovoljno da bi ga se moglo kirurški ukloniti.

Osim toga, važne su sistematska i potporna terapija za suzbijanje bolova, olakšavanja hranjenja te pružanje prehrambene potpore.

Zaključak

Ako imate simptome koji bi mogli upućivati na rak jednjaka, obratite se liječniku. Rak jednjaka se puno uspješnije liječi ako se rano prepozna. Ipak, imajte na umu da je bolje spriječiti nego liječiti, a to osobito vrijedi za rak jednjaka.

 

Izvori

 1. Rej A, Chew TS, Sanders DS. Gastroenterology. U: Penman ID, Ralston SH, Strachan MWJ, Hobson RP. Davidson’s Principles and Practice of Medicine. Elsevier. 2022. 781-857.

 

 

Autor: Dr. Dominik Ljubas i Dr. Žaklina Cvitkušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.