×

NARUČITE SE NA TRUDNIČKI PREGLED I ULTRAZVUK

NARUČI SE

Trudnički pregled i ultrazvuk

Redovito praćenje i vođenje trudnoće od strane naših vrhunskih doktorica s višegodišnjim iskustvom izuzetno je važno za očuvanje zdravlja mame i bebe. Prvi pregled u trudnoći i ultrazvuk, ako nemate tegobe, trebate napraviti sa 6 tjedana trudnoće. Iako je već u 6. tjednu moguće detektirati urednu ranu trudnoću, u 12. tjednu to postaje još jasnije.

dr-pitner-i-trudnica

 

Prvi pregled u trudnoći

Prilikom prvog pregleda u trudnoći kod ginekologa provodi se:

1. Uzimanje detaljnije anamneze,

2. Izračunava se otprilike trenutačno trajanje trudnoće i datum planiranog poroda,

3. Obavlja se ginekološki pregled uz PAPA test ako trudnica nije isti obavila u posljednjih godinu dana. Ako ginekolog procijeni kako se radi o rizičnoj trudnoći iz nekog razloga, preporučuje se napraviti cervikalne briseve,

4. Mjeri se tjelesna težina i visina, krvni tlak, indeks tjelesne mase,

5. Radi se analiza proteina u mokraći test trakom,

6. Ginekolog će vas uputite da obavite kompletne krvne pretrage kako bi se odredila razina glukoze, željeza, Rh faktor uz testiranje na hepatitis B,

7. U slučaju Rh negativne krvne grupe, uputit ćemo vas na testove senzibilizacije,

8. Za trudnice starije od 35. godina, ginekolog može preporučiti genetičko savjetovanje

Trudnički pregled i ultrazvuk

Kako izgleda i što uključuju pregledi u trudnoći?

Redovni pregled u trudnoći uključuje: mjerenje tjelesne težine, tlaka te analizu urina test trakom dok se kliničkom pregledom inspicira vanjsko spolovilo, eventualni iscjedak te stanje grlića maternice (položaj, čvrstoća, zatvorenost).

Palpacijom (opipom) se određuje veličina i tvrdoća gravidne maternice, a udaljenost izmjerena u centimetrima treba odgovarati broju tjedana trudnoće (± 2 cm). Ultrazvukom se utvrđuje uredna trudnoća, vitalnost ploda, ali i eventualna patološka stanja kao hematom, krvarenje, polip, miom. Pomoću ultrazvuka, osluškuje se otkucaji srca djeteta.

Trudnički pregled i ultrazvuk

 

Vođenje trudnoće

Tijekom vođenja trudnoća te na svakom redovnom trudničkom pregledu, naši ginekolozi će posebnu pažnju usmjeriti na:

1. Prepoznavanja znakova eventualnog prijevremenog porođaja ili anomalija kod razvoja fetusa,

2. Odstupanja od uobičajenih vrijednosti krvnog tlaka,

3. Uočavanja trudničkog dijabetesa koji se izvodi oralnim testom opterećenja glukozom (OGTT) otprilike 24 i 28 tjedana trudnoće,

4. Praćenje eventualnih kroničnih bolesti majke s kojima je započela trudnoću,

5. Davanja savjeta o promjeni tijela, prehrani i ostalim stvarima koje mogu pomoći trudnici.

Kada se preporuča napraviti prvi ultrazvuk u trudnoći?

Prema preporuci ginekologa, prvi trudnički ultrazvuk, ako nemate tegobe poput krvarenja ili sukrivce, potrebno je napraviti s 6 tjedna trudnoće (računajući trudnoću od prvog dana posljednje menstruacije).

trudnica-na-pregledu

 

Koliko često se preporučuju pregledi u trudnoći i ultrazvuk?

Europska udruga za perinatalnu medicinu (EAPM) preporučuje minimalno tri ultrazvučna pregleda u za to predviđenim terminima. Ipak, za redovno praćenje i vođenje trudnoće, preporučujemo učiniti približno 9 kliničkih i 4 do 5 ultrazvučnih pregleda. Naravno, navedeno se mijenja ako se radi o rizičnoj trudnoći kada će ginekolog prilagoditi raspored svakoj individualnoj trudnici. Naše ginekolozi pripremili su za vas “Vodič kroz ultrazvuk u trudnoći” u kojem možete saznati više o ovoj temi.

Kako se pripremiti za trudnički pregled?

Kao priprema za trudnički pregled, trudnica prije treba potpuno ispraziti mokraćni mjehur. Imajte na umu da se ultrazvučni pregledi do 14. tjedna rade transvaginalnom sondom pa obucite prikladnu odjeću. Ostali se pregledi rade najčešće preko trbuha, stoga obucite odjeću u kojoj možete jednostavno osloboditi trbuh.

Trudnički pregled i ultrazvuk

Česta pitanja

Koji su prvi simptomi trudnoće zbog kojih bi žene trebale odmah doći na trudnički pregled?

Prije šestog tjedna trudnoće žena se treba javiti na pregled ukoliko ima jake bolove u trbuhu, sukrvicu ili pak svježa krvarenja. Ukoliko nema takvih simptoma, prvi pregled treba napraviti oko 6. tjedna trudnoće.

Koji sve pregledi i pretrage bi se trebale raditi u trudnoći?

Postoji medicinski protokol kod praćenja uredne trudnoće, koji osim kliničkog pregleda i ultrazvuka uključuje: laboratorijske pretrage (krvna slika, šećer, jetrene probe, bubrežne funkcije, TSH, krvna grupa i Rh faktor, test opterećenja sa šećerom), po želji i potrebi mogu se raditi rani ili kasniji prenatalni testovi. Ukoliko pacijentica nije radila neposredno prije trudnoće, potrebno je napraviti papa test i cervikalne briseve.
Pred sam kraj trudnoće radi se dodatno bakteriološki bris rodnice.

Preporučaju li se cervikalni brisevi prije trudnoće i u trudnoći?

Cervikalni brisevi svakako se preporučaju učiniti prije trudnoće ili eventualno u ranoj trudnoći kako bi se na vrijeme otkrila eventualna bakterija koja se može uspješno liječiti antibiotikom.

dr-srcek-ordinacija

 

Zbog čega se preporuča folna kiselina u trudnoći?

Folna kiselina priprema sluznicu za implantaciju jajašca te u ranoj trudnoći pozitivno utječe na razvoj ploda.

Može li partner pacijentice biti prisutan prilikom trudničkog pregleda?

Partner trudnice može biti prisutan prilikom pregleda iako najčešće bude prisutan samo na ultrazvučnom pregledu, kada se isti radi preko trbuha.

Koja je cijena trudničkog pregleda i ultrazvuka?

Cijena trudničkog pregleda i ultrazvuka je 73€ (550,00 kn).

Ostale cijene usluga saznajte u našem cjeniku.

Dodatne informacije

Planiranje trudnoće
Vodič kroz ultrazvuk u trudnoći
Najčešća pitanja u trudnoći

 

Autor: Dr. Igor Srček i Dr. Iva Pitner

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Naručite se na pregled