×

Planiranje trudnoće

Planiranje trudnoće skup je metoda kojima pokušavamo osigurati optimalne uvjete za razvoj ploda i prije samog začeća te smanjiti rizik od nepoželjnih ishoda, kako u trudnoći tako i dalje tijekom života. Planiranje trudnoće vrlo je složena tema koja, zbog specifičnih potreba svakog pojedinca, nadilazi općenite savjete o zdravom životu, a u posljednje vrijeme gotovo jednako obuhvaća i žene i muškarce.

Planiranje trudnoće

U ovome vam blogu donosimo savjete koji će vam pomoći pripremiti se za trudnoću, optimizirati vaše zdravlje te zdravlje vašeg djeteta u budućnosti.

RIJEŠITE SE LOŠIH NAVIKA

Prestanak pušenja, prekomjernog pijenja alkohola te korištenja droga prvi je savjet na ovoj listi jer je rješavanje loših navika ili ovisnosti vrlo često dugotrajan proces.

Pušenje je najčešći uzrok niske porođajne težine djeteta, a konzumacija alkohola najčešći teratogen (tvar koja ometa zdrav razvoj fetusa tj. embrija) kojemu je plod tijekom trudnoće izložen te prvi na listi uzroka intelektualnih poteškoća. Djeca s niskom porođajnom težinom (manje od 2500 grama) pod većim su rizikom od zdravstvenih problema, kako već u prvim danima, tako i kasnije u životu. Izlaganje ploda štetnim učincima i pušenja i alkohola moguće je spriječiti.

pušenje u trudnoći

Dodatni savjeti

Jasno je da pušenje i konzumacija alkohola loše djeluju na plod, ali manje je poznato da izlaganje dimu cigareta i alkoholu utječe na ishode trudnoće i prije samog začeća. Pokazalo se da pušenje majke prije trudnoće povećava rizik od razvoja spontanih pobačaja, preranog odljuštenja (abrupcije) posteljice, razvoja predležeće posteljice (placente previje) te prijevremenog poroda, a prestanak pušenja pozitivno utječe na povećanje mase djeteta pri porodu.

Bitno je napomenuti da i očev genetički materijal, tj. DNA spermija koji oplodi jajnu stanicu, sudjeluje u formiranju embrija iz kojega će se razviti dijete. Ukoliko je DNA oštećena djelovanjem nekog vanjskog agensa, npr. aktivnim ili pasivnim pušenjem ili konzumacijom alkohola, veća je šansa da će dijete razviti malformacije ili imati određene zdravstvene poteškoće tijekom života. Osim mogućih oštećenja DNA, pretjerana konzumacija alkohola smanjuje proizvodnju testosterona te broj i kvalitetu spermija što naposljetku dovodi i do neplodnosti.

Kada pričamo o alkoholizmu, potrebno je naglasiti da je ovaj problem često povezan i s nasiljem u obitelji. U tom slučaju, od iznimne je važnosti potražiti pomoć stručnih osoba, posebice ako planirate imati dijete, jer postoji velika vjerojatnost da će nasilje u trudnoći eskalirati.

STANITE NA VAGU

Osim što je prekomjerna tjelesna težina generalno loša za zdravlje, ona utječe i na plodnost te povećava rizik od komplikacija u trudnoći. Pretilost kod žena uzrokuje poremećaje izlučivanja inzulina što može dovesti do povećanja proizvodnje muških hormona te prestanka ovulacija. Ukoliko nema ovulacije, do trudnoće ne može ni doći. 

Pretilost majke u trudnoći značajno povećava rizik od razvoja hipertenzije te preeklampsije, gestacijskog dijabetesa, makrosomije ploda, problema prilikom poroda te porođaja carskim rezom. Kod muškaraca pretilost smanjuje kvalitetu sjemene tekućine, a može dovesti i do razvoja erektilne disfunkcije. Smatra se da rizik od neplodnosti u muškaraca raste otprilike 10% za svakih 10 kg “viška”.

Nedovoljna tjelesna težina također nosi određene rizike. Kod žena, zbog manjka spolnih hormona, endometrij maternice nije spreman prihvatiti oplođeno jajašce, a u težim se slučajevima oplodnja ni ne odvija. Ukoliko dođe do trudnoće, povećan je rizik da će ona rezultirati niskom porođajnom težinom djeteta. Kvaliteta i broj spermija kod muškaraca s neprimjereno niskom tjelesnom težinom padaju te dolazi do razvoja subfertiliteta, potom i neplodnosti.

Procjena tjelesne težine najčešće se određuje indeksom tjelesne mase (eng. Body Mass Index, BMI) koji se mjeri tako da težinu u kilogramima podijelimo s kvadratom visine izražene u metrima. Poželjne vrijednosti i za žene i za muškarce iznose 18,5 do 24,9. Prekomjernom težinom smatraju se vrijednosti iznad 25, a pretilošću vrijednosti iznad 30 BMI. Indeks tjelesne mase koristan je alat za procjenu zdravlja većine populacije, no za pojedince koji imaju puno mišićne mase BMI se ne može koristiti.

Dodatni savjeti

Ako trebate izgubiti ili dobiti na tjelesnoj težini, činite to postupno. Zdravim mršavljenjem smatra se gubitak do 1 kg tjedno koji se postiže laganim kalorijskim deficitom u kombinaciji s vježbanjem. Slično vrijedi i kod dobivanja na težini.Prebrzim i nezdravim dobivanjem ili gubljenjem mase svome organizmu možete učiniti više štete nego koristi. U obzir treba uzeti i dob žene i muškarca koji pokušavaju dobiti dijete te odvagnuti potencijalne dobrobiti mršavljenja ili dobivanja na masi s prirodnim ograničenjima.

Ženama koje su rodile savjetuje se vraćanje na tjelesnu težinu prije trudnoće unutar 6 do 12 mjeseci od poroda te potom, ukoliko je potrebno, dostizanje optimalnog BMI.

kontracepcija u trudnoći

AKO JOŠ NE VJEŽBATE – POČNITE

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje minimalno 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti pet puta tjedno. Za žene se preporučuje aerobno vježbanje (npr. brzo hodanje, trčanje) za očuvanje zdravlja krvnih žila i srca koje je posebno opterećeno u trudnoći. Ne treba zanemariti ni anaerobnu fizičku aktivnost (npr. vježbe s vlastitom težinom, dizanje utega) koja pomaže izgradnji mišića te osnažuje kosti i vezivno tkivo što će, stručnjaci vjeruju, olakšati porod. Fizička aktivnost preporučuje se i muškarcima jer, osim što pomaže očuvanju sveukupnog zdravlja, podiže libido i smanjuje rizik od erektilne disfunkcije.

Nasuprot tome, ekscesivno vježbanje te profesionalno bavljenje sportom može uzrokovati smanjenu proizvodnju spermija te prestanak ovulacija. Važno je upozoriti i na utjecaj sve šire upotrebe anaboličkih steroida u sportu na plodnost. Naime, istraživanja su pokazala da se u muškaraca koji koriste anaboličke steroide značajno smanjuje kvaliteta i broj spermija. Iako se šest mjeseci nakon prestanka uzimanja steroida količina spermija u ejakulatu poveća i do dva puta, učinci uzimanja ovih sredstava mogu biti vidljivi i nakon dvije godine.

TRENIRANJE PRILIKOM PLANIRANJA TRUDNOĆE

Ako planirate trudnoću i pitate se smijete li vježbati i kako će to utjecati na začeće, donosimo Vam odlične vijesti. Tjelesna aktivnost je poželjna prilikom planiranja trudnoće jer tako pripremate svoje tijelo za izazove koje ona nosi.

Koje su koristi treniranja prilikom planiranja trudnoće?

Ginekolozi potiču žene da tijekom planiranja trudnoće i tijekom same trudnoće bave fizičkom aktivnošću. Razlog je taj što svakodnevna tjelovježba osnažuje tijelo i priprema ga za zahtjeve koje trudnoća donosi. Tijekom vježbanja svi mišići više rade, pa tako i srce. Srce tijekom trudnoće mora pumpati i do 50% više krvi da bi opskrbilo Vaše tijelo i sam plod.
Znanstveno je dokazano da vježbanje smanjuje stres, a za njega je poznato da smanjuje mogućnost začeća. Osim toga, održavanje prigodne tjelesne mase doprinosi boljem ishodu trudnoće te smanjenju komplikacija. Ako već imate naviku vježbanja prije trudnoće onda će to zasigurno pomoći i tijekom jer tjelesna aktivnost može olakšati simptome kao što su bolovi u leđima i nadutost.
Ako nemate naviku vježbati nikada nije kasno za početi. U dogovoru s doktorom možete početi vježbati i tijekom trudnoće te se trebate pridržavati danih uputa.

Koliko biste trebali vježbati tijekom planiranja trudnoće?

Ženama koje planiraju trudnoću ili su već trudne preporučuje se umjerena tjelovježba 30 minuta na dan. Tih 30 minuta može biti podijeljeno na 10 minuta po 3 puta na dan ili kao jedna vježba od 30 minuta. Cilj tjelovježbe je ojačati mišiće te ubrzati rad srca kako bi se kardiovaskularni sustav poboljšao.

trudnoća kupanje u bazenu

Koliko tjelovježbe je previše tijekom planiranja trudnoće

Većina ljudi tijekom dnevnog bavljenja fizičkom aktivnošću ne dosegne svoj maksimum, osim ako niste profesionalni sportaš. Ako se bavite sportom profesionalno te se spremate za natjecanja postoji mogućnost da previše vježbate ako želite začeti. Neka istraživanja su dokazala da 5 ili više sati vježbi visokog intenziteta tjedno može produžiti vrijeme začeća. U takvom slučaju izostanak začeća može biti zbog neprilagođene prehrane ako osoba ne unosi dovoljno esencijalnih sastojaka te niskog BMI-a. Sve te stvari mogu poremetiti menstrualni ciklus i čak uzrokovati i izostanak ovulacije.

Koju tjelovježbu izabrati?

Trčanje i hodanje je poželjno tijekom planiranja trudnoće i same trudnoće. Ova vrsta aktivnosti doprinosi boljem funkcioniranju kardiovaskularnog sustava. Bitno je da slušate svoje tijelo te da izbjegavate nastanak ozljeda i dehidraciju. Treninzi snage su odlični za učvršćivanje i jačanje tijela, a da se izbjegnu ozljede preporučuje se vježbanje s lakšim utezima te više ponavljanja. Pilates i yoga su idealni treninzi za ovakvu situaciju jer pomažu u izgradnji snage, ravnoteže, izdržljivosti i čvrstoći tijela. Yoga je korisna u ovoj situaciji jer uz ostale pozitivne učinke pomaže i u otklanjanju stresa. Plivanje je još jedan oblik tjelovježbe koji pomaže u opuštanju i učvršćivanju tijelu. Vide se pozitivni učinci na kardiovaskularni sustav te pomaže u otklanjanju ranih i neugodnih simptoma trudnoće kao što je povraćanje i oticanje nogu.
Vrlo je bitno pratiti upute liječnika te paziti na pravilnu i uravnoteženu prehranu. Nikako nemojte zaboraviti piti dovoljne količine vode tijekom tjelovježbe te si nemojte dopustiti da dehidrirate.

PRESTANITE S KORIŠTENJEM HORMONSKE KONTRACEPCIJE

Hormonska kontracepcija ne služi samo sprječavanju trudnoće već i ujednačavanju razine hormona u tijelu te posljedično i uspostavljanju redovitih ciklusa. Očekivano je da će vam menstruacijski ciklusi do otprilike tri mjeseca nakon prestanka korištenja hormonske kontracepcije biti nepravilni i nepredvidljivi. Većina će žena zatrudnjeti u prvih par mjeseci od prestanka uzimanja, a moguće je da se začeće dogodi već u prvom ciklusu nakon prestanka korištenja hormonske kontracepcije. Šanse za to se dodatno povećavaju ako je žena za kontracepciju koristila samo progesteronske pripravke (tzv. mini-pill).

Iznenađujuće je otkriće znanstvenika koje je pokazalo da su žene koje su 4-5 ili više godina uzimale oralnu kontracepciju, po prekidu korištenja imale značajno velike šanse već u prvom mjesecu ostati trudne. S druge strane, žene koje su počele uzimati hormonsku kontracepciju prije 21. godine imale su manje šanse za ostvarivanje trudnoće odmah po prestanku korištenja. Smatra se da razlog tome leži u činjenici da se u većine tih žena kontracepcija vjerojatno koristila za regulaciju nepravilnih menstrualnih ciklusa. Do sada nisu uočeni neželjeni efekti ostvarivanja trudnoće odmah nakon prestanka uzimanja oralne kontracepcije. 

Na vremenski period u kojem će se trudnoća ostvariti značajniju ulogu imaju učestalost spolnih odnosa, zdravlje, plodnost te dob majke i oca.

kava u trudnoći

OBRATITE POZORNOST NA TO ŠTO UNOSITE U SVOJE TIJELO

PREHRANA

Pravilna je prehrana potrebna da bi majka i otac dobili sve potrebne nutrijente za omogućavanje kvalitetnih preduvjeta za ostvarivanje i uspješno iznošenje trudnoće. Prehrana bi trebala biti što raznovrsnija, bazirati se na povrću, sadržavati mnogo žitarica, voća te drugih izvora vlakana, manje mesa te što je manje prerađenih namirnica i slatkiša moguće.

Preporučuje se limitirati konzumaciju ribe na 2-3 obroka tjedno zbog olova koje se u nekim vrstama ribe može pronaći. Bitno je, kao i za vrijeme trudnoće, izbjegavati nepasterizirano mlijeko i mliječne proizvode, sirova jaja, ribu i meso te prati voće i povrće prije konzumacije. Time smanjujete vjerojatnost od dobivanja parazitarnih i bakterijskih infekcija koje tim putem mogu ući u organizam, a samim time izbjegavate i nužno korištenje lijekova za liječenje takvih infekcija.
U slučaju da trebate modificirati tjelesnu težinu, vrlo je bitno da osigurate svom organizmu prikladan unos vitamina i minerala te dovoljnu količinu kalorija. Ukoliko osjećate slabost, glavobolju i umor prilikom mršavljenja, vjerojatno unosite premalo energije za svoje potrebe. Slijedeći načela zdrave prehrane, vrlo je teško pretjerati s dobivanjem na masi jer povrće sadrži malo kalorija na veliki volumen, što dovodi do brzog zasićenja. Dobivanjem na težini konzumiranjem procesuirane, masne hrane i slastica činite više štete nego koristi za svoj organizam.

VITAMINI

Folna kiselina nužna je u razvoju neuralne cijevi iz koje nastaju djetetov mozak i leđna moždina, stoga je vrlo važno unijeti dovoljne količine folata i prije i za vrijeme trudnoće. Minimalna preporučena količina iznosi 400 mikrograma dnevno barem mjesec dana prije trudnoće te minimalno kroz prvih 12 tjedana trudnoće. Žene koje su već bile trudne s plodom s dijagnosticiranim defektom neuralne cijevi trebaju suplementaciju započeti barem tri mjeseca prije trudnoće, a moguće je da će im liječnik propisati i veću dozu. Folnu kiselina se nalazi i u zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, sjemenkama i žitaricama, ali se bez obzira na prehranu, trudnicama preporučuje suplementacija tabletama ili kapsulama kako bi se osigurao dovoljan dnevni unos za djetetov pravilan rast i razvoj.

Muškarcima se također preporučuje uzimanje folne kiseline i cinka kako bi se poboljšalo zdravlje spermija. Iako su dodaci prehrani svima dostupni, poželjno je posavjetovati se sa stručnjakom prije korištenja jer se pokazalo da prekomjerno uzimanje antioksidansa i vitamina ima suprotan učinak te može čak i oštetiti DNA spermija.

Ženama često nedostaje vitamina B12 i željeza te je i njih potrebno nadoknaditi ukoliko nedostaju. Ne preporučuje se suplementiranje ni prekomjerno konzumiranje vitamina A i D.

KAVA I ZAMJENE ZA KAVU

Kofein iz kave često uzrokuje tahikardiju i povećava opterećenje srca te se dovodi u vezu s nižom porođajnom težinom novorođenčadi. Smanjivanje unosa kofeina može izazvati neugodne glavobolje pa se preporučuje smanjiti unos kave i ostalih kofeinskih pripravaka prije trudnoće kada, uz moguće jutarnje mučnine, glavobolja nikako nije poželjna. Preporučuje se smanjiti konzumaciju na otprilike dvije kave na dan, tj. 200 miligrama kofeina na dan (jedna čajna žličica kave arabike ima otprilike 50-60 mg kofeina). 

Znanstvenici nemaju konačan odgovor oko toga koja bi zamjena za kavu bila najpoželjnija. Cikoriju se povezuje s povećanim rizikom od spontanih pobačaja, kao i bezkofeinsku kavu koja zbog načina obrade može sadržavati kancerogene tvari. No, u manjim količinama ni jedno ni drugo vjerojatno nema neki značajan efekt na plod. 

OPASNI KEMIJSKI SPOJEVI

Posebno je bitno ograničiti ili ako je moguće, potpuno izbjeći izlaganje teškim metalima, bojama, lakovima, pesticidima, azbestu te drugim kemikalijama. Ovi spojevi mogu naštetiti genetskom materijalu spermija, a obzirom da se novi spermiji stvaraju svakih 42 do 76 dana, preporučuje se korištenje kontracepcije 3 mjeseca nakon izlaganja opasnim kemikalijama.

Vitamini u trudnoći

PROVJERITE U KAKVOM JE STANJU VAŠ ORGANIZAM

Prije ostvarivanja trudnoće, poželjno je obaviti temeljit pregled oba partnera kako bi se otklonila mogućnost postojanja nekog neotkrivenog zdravstvenog problema koji bi, ako je neliječen, mogao naštetiti trudnoći. 

U slučaju da bolujete od neke kronične bolesti, važno je bolest dovesti pod kontrolu te prilagoditi lijekove da bi se izbjegao štetni učinak na plodnost ili samu trudnoću. Lijekovi poput nekih antiepileptika, antikoagulansa te lijekova za liječenje akni su teratogeni te se prije trudnoće trebaju zamijeniti drugim lijekovima. Stoga, ako planirate trudnoću, obavijestite unaprijed svoga liječnika kako bi vam propisao neki od zamjenskih lijekova.

Trudnoća može uzrokovati probleme u oralnoj šupljini, ali i stomatološki problemi mogu uzrokovati komplikacije u trudnoći. Pokazalo se da su žene koje boluju od paradentoze pod povećanim rizikom od prijevremenog poroda. Stoga je bitno u detaljnu obradu prije trudnoće uključiti i stomatologa te otkloniti moguće probleme.

U slučaju da već imate dijete koje boluje od neke genetske bolesti ili u osobnoj i obiteljskoj anamnezi imate neku genetsku bolest, moguće je obaviti i genetsko savjetovanje ili testiranje prije iduće trudnoće. 

VRIJEME ZAČEĆA

MOŽE LI SE VRIJEME ZAČEĆA TOČNO PLANIRATI?


Iako mnogi parovi priželjkuju rođenje djeteta u točno određenom mjesecu, datum pa čak ni mjesec začeća nije tako jednostavno planirati. Vrijeme do trudnoće ovisi o dobi majke, ali i oca, učestalosti ovulacija, kvaliteti spermija, učestalosti spolnih odnosa itd.

Istraživanja govore da parovi koji prate cikluse i ovulacije preko mobilnih aplikacija imaju dva puta veću šansu ostvariti trudnoću u prvom mjesecu. Ovulacija se događa otprilike 14 dana prije idućeg krvarenje te je potrebno u tom periodu imati spolne odnose.

Ovulacija se može pratiti i drugim metodama, primjerice praćenjem porasta tjelesne temperature ili viskoznosti iscjetka, određivanjem serumske razine progesterona pa čak i kućnim testovima. Frekvencija odnosa bitnija je od točnog dana ovulacije jer spermiji mogu čak do 5 dana preživjeti u maternici.

Savjeti za planiranje trudnoće

Preporučuje se imati 2-3 spolna odnosa tjedno. Češće nije uvijek bolje, osobito ako partner ima graničan ili smanjen broj spermija. S obzirom da većina lubrikanata danas ne sadrži spermicidna sredstva, korištenje lubrikanata neće utjecati na mogućnost začeća. 

Generalne preporuke za planiranje trudnoće odnose se na žene koje su nedavno rodile te se njima ne preporučuje ponovna trudnoća u periodu od 18 mjeseci nakon zadnjeg poroda, s naglaskom da je u prvih 6 mjeseci rizik od komplikacija prilikom sljedeće trudnoće i poroda najviši. Idealno vrijeme je do 5 godina nakon zadnjeg poroda.

MENTALNO ZDRAVLJE u trudnoći

MENTALNO ZDRAVLJE


Briga za vaše mentalno zdravlje jedan je od najvažnijih koraka kojim možete prevenirati komplikacije u trudnoći i potencijalne zdravstvene poteškoće djeteta u budućnosti, primjerice poput ADHD-a i anksioznih poremećaja. Ukoliko imate problema s mentalnim zdravljem, važno je prije trudnoće potražiti stručnu pomoć na koju ćete moći računati i tijekom trudnoće jer bi hormonske promjene za vrijeme trudnoće i nakon porođaja mogle ugroziti vaše mentalno zdravlje. 

Ukoliko ste u prijašnjoj trudnoći doživjeli komplikacije ili neko drugo traumatično iskustvo, važno je te traume proraditi prije nove trudnoće. Za oba partnera, vrlo je bitno izgraditi sustav podrške te poboljšati komunikaciju. Istraživanja pokazuju da partner koji se brine o svome mentalnom zdravlju može ublažiti učinke postporođajne depresije na dijete i pomoći majci da se s time nosi.

I ZA KRAJ…

U vremenima pandemije, posebno je važno pridržavati se pravilne prehrane, redovito vježbati i brinuti se za svoje mentalno zdravlje. To će vam pomoći da se nosite s novonastalom situacijom što bolje, posebno ako planirate trudnoću.

U slučaju da planirate trudnoću, nikad nije rano krenuti s mjerama kojima ćete optimizirati svoje zdravlje. Puno je potencijalnih opasnosti u svijetu oko nas, no stresiranje oko savršenog planiranja trudnoće vjerojatno je najveća od svih njih. Pokušajte uživati u procesu znajući da radite nešto dobro za vaše zdravlje, čak i ako nije savršeno.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin  u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvor:

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.