×

Kako prehranom utjecati na zdravlje?

Ne kaže se bez razloga da je hrana lijek za mnoge bolesti. Utjecaj prehrane na zdravlje često je ključan saveznik u prevenciji i borbi protiv mnogih bolesnih stanja koja se mogu javiti u tijelu. Ženski organizam je osobito potreban raznih nutrijenata koji pridonose hormonalnoj i općoj ravnoteži organizma koja je često poremećena u raznim bolestima koje se s vremenom mogu javiti.

U ovome vam blogu donosimo prvi dio savjeta o prehrani specifičnoj za određena stanja i bolesti koja se javljaju kod žena. Objašnjavamo osnovne činjenice potrebne da razumijete određenu bolest, a zatim vam donosimo preporuke o prehrani najboljoj za tu vrstu bolesti. Nadamo se kako će vam pomoći u borbi protiv simptoma i unaprjeđenju vašeg zdravog životnog stila.

POVEZANOST PREHRANE I BOLESTI

POVEZANOST PREHRANE I BOLESTI KOD ŽENA

Zdrava i uravnotežena prehrana ključna je za opće zdravlje pojedinca, kao i za prevenciju brojnih bolesti i patoloških stanja u organizmu. Može se reći da to osobito vrijedi za žene, čiji organizam tijekom različitih životnih stadija prolazi kroz razne hormonske i fiziološke promjene, a time zahtijeva i veću količinu određenih nutrijenata kako bi mogao funkcionirati na najbolji mogući način.

Važnost ispravne prehrane osobito dolazi do izražaja kod pojave nekih od bolesti s kojima se žena može susresti u svome životu. Neke od njih su karakteristične samo za ženski spol, dok se druge mogu naći i kod muškaraca. U svakom slučaju, zdrava prehrana je često potreban i ključan temelj u borbi tijela protiv raznih upalnih procesa, autoimunih bolesti i kroničnih stanja. Sve ono što unosimo u sebe ima nekakav utjecaj na naš organizam te je stoga važno dobro birati.

S obzirom da je u bolestima koje se javljaju samo u žena, između ostaloga, često u pozadini nekakav hormonski disbalans, namirnicama koje pridonose hormonskoj ravnoteži i smanjenju upalnih procesa može se značajno pridonijeti poboljšanju simptoma i znakova bolesti.

SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA

SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA

ŠTO JE TO? Sindrom policističnih jajnika ili skraćeno PCOS (eng. polycystic ovary syndrome) je poremećaj koji najčešće zahvaća žene u reproduktivnoj dobi (između 15. i 45. godine života). Nastaje kao posljedica hormonske neravnoteže koja naposljetku uzrokuje značajnu disfunkciju brojnih organskih sustava ženskog organizma. Osobito utječe na spolni sustav te razne metaboličke procese u tijelu. Kao posljedica, javljaju se nepravilni menstruacijski ciklusi, dobivanje na težini, pojava akni, pojačana dlakavost (hirzutizam), problemi s neplodnosti, opadanje kose i dr. Osim toga, sindrom policističnih jajnika povezan je s brojnim drugim bolestima koji se često javljaju uz njega – dijabetes, povišeni krvni tlak (hipertenzija), povišen kolesterol te razni psihijatrijski poremećaji od kojih je najčešća pojava depresije. Također, žene s PCOS-om imaju povećan rizik od razvoja dijabetesa u trudnoći (gestacijski dijabetes), ali i od razvoja karcinoma endometrija. Sve to ukazuje na veliki značaj ove bolesti te važnost prevencije i njenog ranog otkrivanja.

KAKO PREHRANA UTJEČE NA OVU BOLEST? Brojna istraživanja pokazala su da odgovarajuća prehrana ima pozitivan utjecaj na razvoj i napredovanje ove bolesti, ali i da može ublažiti simptome. S obzirom da je kod sindroma policističnih jajnika, između ostalog, značajno poremećen i metabolizam inzulina što znatno pridonosi razvoju pretilosti, kontroliranje razine inzulina u pacijentica s PCOS-om može poboljšati simptome i znakove ove bolesti. Istraživanja su pokazala da gubitak i samo 5-10% tjelesne težine može značajno poboljšati simptome PCOS-a te smanjiti rizik od razvoja dugoročnih posljedica.

 

SAVJETI ZA PREHRANU:

1. Prvenstveno, preporuča se jesti redovite, češće i manje obroke kako bi se razina glukoze u krvi održavala na stabilnoj razini, a time i lučenje inzulina. Smanjite unos loših ugljikohidrata time što ćete izbjegavati prerađene šećere, rafinirane žitarice i drugu umjetno procesuiranu hranu. Umjesto toga, povećajte unos cjelozrnatih proizvoda, a bijelu tjesteninu i rižu zamijenite onom integralnom.

2. U svoj jelovnik uvrstite i namirnice bogate proteinima – ribu, piletinu, jaja, svježi zrnati sir i dr. One pomažu u regulaciji lučenja inzulina tako što usporavaju i sprječavaju njegove nagle oscilacije koje nastaju nakon obroka bogatog isključivo ugljikohidratima. Iako su bjelančevine životinjskog podrijetla u umjerenim količinama dobre i zdrave, žene s PCOS-om trebale bi konzumirati veću količinu biljnih bjelančevina (grah, leća, sjemenke, orašasti plodovi). Neka istraživanja su pokazala kako takva prehrana poboljšava plodnost čak i u žena koje nemaju ovu bolest.

3. Nemojte zaboraviti na namirnice bogate zdravim masnoćama, kao što su razna ulja (maslinovo, laneno), orašasti plodovi, neke vrste riba (tuna, losos) i dr. One su izuzetno važan dio zdrave i uravnotežene prehrane.

4. Voće i povrće (osobito zeleno lisnato) također su vaši saveznici u borbi protiv ove bolesti. Oni su bogati antioksidansima te potrebnim vitaminima i mineralima koji potpomažu dobru funkciju vašeg organizma.

5. Važno je naglasiti kako nikako ne preporučamo slijediti rigorozne dijete jer one vašem tijelu mogu nanijeti mnogo više štete nego koristi. Umjerena i raznovrsna prehrana kombinirana s redovitom tjelesnom aktivnosti najbolji je način da pomognete svom organizmu u borbi s ovom bolesti. Posljedični gubitak tjelesne težine u većini slučajeva značajno pridonosi uspostavljanju hormonske ravnoteže, poboljšanju plodnosti i smanjenju rizika od nastanka brojnih komplikacija.

ENDOMETRIOZA prehrana

ENDOMETRIOZA

ŠTO JE TO? Endometrioza je kronična bolest koju karakterizira pojava tkiva sluznice koja oblaže maternicu (endometrija) na različitim mjestima u tijelu na kojima se inače ne bi trebalo nalaziti, odnosno bilo gdje izvan maternice. Ektopični endometrij najčešće se nalazi na jajnicima, jajovodima, ligamentima koji stabiliziraju maternicu, mokraćnom mjehuru, crijevima itd. S obzirom da je to tkivo osjetljivo na spolne hormone jednako kao i normalna sluznica maternice, za vrijeme menstruacije se ljušti te izaziva iritaciju i bolne grčeve. Nakon nekog vremena, nastaju i ožiljkaste priraslice koje postaju uzrokom kronične boli u žena s endometriozom. Osim izrazito bolnih i obilnih menstruacija, često se javlja i bol prilikom spolnog odnosa (dispareunija), bol prilikom mokrenja, problemi s probavom, ali i problemi s neplodnosti.

Međutim, endometrioza se može pojaviti i bez nekakvih očitih simptoma, osobito u početku razvoja bolesti. To otežava samu dijagnozu pa ova bolest često dugo vremena ostaje neprepoznata, a time i neliječena. Kao što je već prethodno rečeno, s vremenom nastaju vezivne priraslice koje ometaju funkciju organa na kojima nastaju. Najčešće se nađu na jajovodima, čime se smanjuje njihova prohodnost, što dovodi do problema sa začećem.

KAKO PREHRANA UTJEČE NA OVU BOLEST? S obzirom da je endometrioza bolest na čiji tijek utječe razina hormona u tijelu, osobito estrogena, prehrana koja mijenja hormonalnu ravnotežu može znatno pridonijeti napredovanju ili poboljšanju simptoma. Smatra se da hrana koja snižava razinu estrogena u tijelu te ona koja smanjuje uplane procese može znatno pridonijeti poboljšanju simptoma i usporavanju razvoja bolesti.

KOJE JE NAMIRNICE PREPORUČLJIVO KONZUMIRATI? Sve više istraživanja dokazuje povezanost između konzumacije omega-3 masnih kiselina i poboljšanja simptoma endometrioze. Omega-3 masne kiseline imaju protuupalna svojstva, a mogu se naći u ribi i plodovima mora, lanenim sjemenkama i ulju, orašastim plodovima, sojinom ulju itd.

Voće, povrće i cjelozrnate namirnice  bogate su vitaminima, mineralima i vlaknima i preporuča se uvrstiti ih u svakodnevni jelovnik. Prehrana bogata vlaknima može sniziti razinu estrogena u tijelu, što je osobito korisno za žene s ovom bolesti. Također, antioksidansi koji se nalaze u voću i povrću smanjuju upalne procese u tijelu i mogu ublažiti simptome kao što je primjerice jaka menstrualna bol. Hranu bogata željezom kao što je brokula, lisnato povrće i drugo, također se preporuča konzumirati u što većim količinama.

KOJU HRANU TREBA IZBJEGAVATI? Svakako se preporuča izbjegavati alkohol i reducirati unos kofeina. Neka istraživanja su pokazala kako visok unos kofeina može povisiti razinu estrogena u tijelu te na taj način pogoršati simptome i znakove endometrioze. Preporučljivo je smanjiti i unos rafiniranog šećera i umjetno prerađenih namirnica. Nezdrave masnoće i dodani šećeri koji se nalaze u tim namirnicama potiču razvoj upale. Također, crveno meso, a osobito ono procesuirano, može povisiti razinu estrogena u tijelu te ga je potrebno izbjegavati.

utjecaj prehrane na zdravlje

HASHIMOTOV TIREOIDITIS

ŠTO JE TO? Hashimotova bolest je kronična autoimuna bolest koja zahvaća štitnjaču i naposljetku dovodi do njezine disfunkcije. Kao posljedica toga nastaje snižena razina hormona štitnjače u tijelu – hipotireoza. U ovoj bolesti vlastiti imunosni sustav organizma napada štitnu žlijezdu, a s vremenom ona više ne može proizvoditi dovoljnu količinu hormona koja je tijelu potrebna. To uzrokuje usporenje metabolizma i pojavu simptoma kao što su umor, tromost, iscrpljenost, suha i blijeda koža, pojačan gubitak kose, zatvor, poremećaji menstruacijskog ciklusa, problemi sa začećem i dr.

Hashimotova bolest je prije svega bolest žena – ona zahvaća žene 10 do 15 puta češće nego muškarce. Iako ne mora svaka žena s ovom bolesti razviti hipotireozu, Hashimotov tireoiditis je prvi uzrok hipotireoze u svijetu. Bolest često ostaje neprepoznata zbog nespecifičnih simptoma, a može uzrokovati ozbiljne posljedice ako se na vrijeme ne liječi.

KAKO PREHRANA UTJEČE NA OVU BOLEST? Prva linija liječenja je sintetski hormon štitne žlijezde koji je zapravo sintetska verzija hormona štitnjače koji ženama s ovom bolesti nedostaje, odnosno imaju ga u nedovoljnim količinama za optimalno funckioniranje organizma. Prava doza sintetskog hormona štitne žlijezde može u potpunosti dovesti ovu bolest pod kontrolu, kao i sve njezine simptome. Međutim, i ispravna prehrana također može značajno pridonijeti kontroli bolesti.

NAJBOLJA PREHRANA ZA OVU BOLEST: Naravno, potrebno je pridržavati se svih pravila zdrave i raznovrsne prehrane, najbolje uz umjerenu tjelesnu aktivnost. Međutim, tri minerala su osobito važna u normalnoj funkciji štitnjače, a to su jod, selen i cink. Oni se mogu unositi u dovoljnoj dnevnoj količini kroz ispravnu prehranu, ali, ukoliko postoji njihov deficit, dostupni su i u obliku suplemenata.

Jod je mineral koji je ključan u proizvodnji hormona štitnjače. Međutim, ne smije ga se unositi premalo, ali ni previše. Namirnice bogate jodom su kuhinjska sol, mliječni proizvodi, jaja, suhe šljive i dr. Budite oprezni pri uzimanju dodataka prehrani s jodom te se o tome svakako konzultirajte sa svojim liječnikom.

Neka istraživanja su pokazala kako je selen osobito koristan u pacijenata s autoimunim bolestima štitnjače jer smanjuje produkciju protutijela koja napadaju štitnu žlijezdu. Najbolje je unositi ga putem hrane, a namirnice bogate selenom su meso i mesne prerađevine, riba i morski plodovi, jaja, žitarice, a najveći sadržaj selena imaju brazilski oraščići.

Cink je mineral koji je također važan za proizvodnju hormona štitnjače, a veliku važnost ima i u normalnom funkcioniranju imunološkog sustava. Namirnice bogate cinkom su kamenice i drugi plodovi mora, crveno meso, perad, ali i namirnice biljnog podrijetla kao što su cjelovite žitarice, sjemenke i mahunarke.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin  u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvor: www.healthline.comwww.medicalnewstoday.comvitamini.hr,  www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.