×

NARUČITE SE NA PRENATALNE TESTOVE

NARUČI SE

Prenatalni testovi

Prenatalni testovi obuhvaćaju niz pretraga koje se obavljaju u trudnoći, a služe procjeni zdravstvenog stanja ploda. Koriste se najčešće za procjenu rizika od postojanja različitih kromosomskih i genetičkih abnormalnosti u ploda, a upravo zbog toga sa sobom nose i razna etička pitanja. Svaka buduća majka treba biti informirana o pretragama koje joj mogu dati informaciju o djetetu, kao i o opcijama koje ima.

iskustva-pacijenata

 

Kada se preporučaju prenatalni testovi?

Prenatalni testovi preporučuju se od 10. tjedna trudnoće nadalje. Naročito se preporučuju trudnicama u starijoj životnoj dobi (iznad 35. godina) ili pak ako zbroj godina trudnice i partnera prelazi 65 godina. Te bi testove svakako trebala napraviti trudnica čiji partner ili imaju opterećenu obiteljsku anamnezu sa kromosomskim bolestima. To naravno ne znači da trudnica mlađe životne dobi ne može nositi kromosomski bolesno dijete te se zato mogućnost prenatalnih testova savjetuje svim trudnicama, a njihov je vlastiti odabir hoće li to napraviti ili ne.

Čemu služe prenatalni testovi?

Prenatalna dijagnostika obuhvaća niz dijagnostičkih postupaka kojima procjenjujemo zdravstveno stanje ploda i ispitujemo postojanje patološkog stanja, odnosno bolesti. U širem smislu, prenatalna dijagnostika se odnosi na sve postupke koji daju informaciju o plodu, a u užem se smislu odnosi na otkrivanje različitih abnormalnosti ploda koje imaju genetsku podlogu. Dijagnostika se izvodi prenatalno (prije rođenja), a može biti invazivna i neinvazivna.

ginekologica-trudnica

 

Koje vrste prenatalnih testova postoje u Poliklinici Mazalin?

U Poliklinici Mazalin se iza 10. tjedna trudnoće može napraviti Nifty prenatalni test s visokom stopom pouzdanosti kojima se otkrivaju najčešće kromosomske bolesti (trisomija 21, 18, 13 i druge). Njegova pouzdanost je potvrđena mnogobrojnim znanstvenim i kliničkim istraživanjima, a jednostavnost pretrage je dodatan razlog zbog kojeg se velik broj trudnica odlučuje za ovaj test.

 

Razlika između invazivnih i neinvazivnih prenatalnih testova

Invazivne prenatalne dijagnostičke metode su pretrage koje uključuju ulazak sonde ili igle u maternicu majke. U malom postotku slučajeva mogu uzrokovati oštećenje ploda ili same majke te uzrokovati pobačaj. Uz današnji napredak tehnologije i dijagnostike, invazivni prenatalni dijagnostički postupci nose jako malu opasnost za plod i majku, ali ta opasnost ipak postoji. Upravo zbog toga, oni se preporučuju samo onim pacijenticama s visoko rizičnom trudnoćom, odnosno onima kojima su prethodni testovi postavili povećanu sumnju na neku abnormalnost ploda.

Neinvazivne prenatalne dijagnostičke metode, koje se još nazivaju i metodama probira, uključuju ultrazvučni pregled i mjerenje biokemijskih biljega u majčinoj krvi. Osim toga, u njih spada i izolacija fetalne DNA iz majčine krvi. Neinvazivne prenatalne pretrage imaju široku primjenu zbog svoje sigurnosti i jednostavnosti izvedbe, a namijenjene su svim trudnicama bez obzira na to imaju li povećan rizik za anomaliju ploda ili ne (zbog dobi ili prisutnih genetičkih bolesti u obitelji). Kao što je već napomenuto, metode probira ne mogu potvrditi postojanje bolesti ploda. Ako se njima utvrdi da trudnica ima povećan rizik za neku bolest, rade se invazivne metode kojima se dijagnoza bolesti potvrđuje ili isključuje.

Kako izgleda prenatalni test? Kako se pripremiti za prenatalni test?

Nifty test uključuje uzimanje krvi kako bi se prenatalni test mogao napraviti. Može se prema dogovoru napraviti i ultrazvučni pregled, ali on nije uključen u Nifty test. Nakon potpisivanja informativnog pristanka na vađenje krvi, trudnici se iz vene vadi krv (1 do 2 epruvete) i šalje u laboratorij. Nalazi testa su gotovi za 3 – 7 radnih dana.

Prenatalni testovi

Česta pitanja

Što se sve može otkriti prenatalnim testovima?

Prenatalnim testovima otkrivaju se kromosomska oboljenja ploda i cijena testa ovisi o obimu kromosomskih bolesti na koje se pacijentica želi testirati. Uz rezultat testa, trudnica saznaje i spol ploda koji nosi.

Kolika je točnost prenatalnih testova?

Točnost prenatalnih testova je cc 98%.

Koja je cijena prenatalnih testova?

Cijene prenatalnih testova su na upit jer ovise o obimu kromosomskih bolesti na koje se pacijentica želi testirati.
Kontaktirajte nas za više informacija.

Ostale cijene usluga saznajte u našem cjeniku.

Dodatne informacije

Vodič kroz ultrazvuk u trudnoći
Kromosomske anomalije
Najčešća pitanja u trudnoći

 

Autor: Dr. Igor Srček i Dr. Iva Pitner

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Naručite se na pregled