×

Kako se pripremiti za vađenje krvi?

Iako vađenje krvi nekima ne predstavlja nikakav problem, za mnoge izaziva stres, strah, nelagodu i brigu. 

Važno je znati kako se pripremiti za vađenje krvi, kako bi laboratorijske pretrage bile što točnije.

U novom blogu donosimo vam informacije o pripremi za vađenje krvi te odgovaramo na sva pitanja koja možda imate.

vađenje krvi

 

Smijem li jesti prije vađenja krvi?

Na vađenje krvi potrebno je doći na tašte. Preporuka je da se 12 sati prije vađenja krvi ništa ne jede, a od pića smije se piti samo voda. Preporučeno je da se krv vadi prijepodne, najbolje kroz jutro, jer su aparati u laboratoriju gdje se krv analizira baždareni na prijepodnevne vrijednosti, pa ukoliko se krv vadi poslijepodne može biti malih odstupanja. 

Kako se ponašati prije vađenja krvi? 

Pacijent bi prije vađenja krvi trebao mirovati 15-20 minuta te se opustiti što je više moguće. 

Smijem li uzeti redovnu terapiju?

Redovnu terapiju koju inače uzimate, nemojte uzeti prije vađenja krvi, već nakon.

priprema za vađenje krvi

Je li vađenje krvi opasno?

Bol koju pacijenti osjete najčešće proizlazi iz straha. Uzimanje uzoraka krvi je bezopasno i vrlo jednostavno. Ono što je bitno je da se pacijentu objasni postupak vađenja krvi i da može postavljati pitanja.

Što je potrebno za vađenje krvi?

Medicinska sestra za uzimanje uzorka krvi priprema sav potreban pribor. Potrebno je imati uputnicu za vađenje krvi, a ako se radi o privatnoj zdravstvenoj ustanovi, imati dogovoren termin i popis parametara koji se žele izvaditi. Medicinska sestra prilikom vađenja krvi koristi rukavice, a krv se vadi pomoću igle, epruveta, koristeći dezinficijens, podvez, tupfere (male sterilne gazice), ljepljivu traku, spremište za odlaganje igala nakon vađenja krvi.

Kako se ponašati za vrijeme vađenja krvi? 

Za vrijeme uzimanja uzorka krvi pacijent može sjediti u stolici sa naslonom ili ležati. Nakon što se pacijent udobno smjesti, oslobodi jednu ruku i ispruži ju na podlozi.

Medicinska sestra (nakon što je dezinficirala ruke), stavi rukavice, stavlja podvez kako bi vene bile što vidljivije i odabire mjesto uboda. Nakon što je mjesto uboda dezinficirano, pristupa vađenju krvi. Samo vađenje krvi traje do maksimalno nekoliko minuta. 

Nakon vađenja krvi na ubodno mjesto stavlja se vata ili pamučni jastučić i učvrsti se ljepljivom trakom.

Što je potrebno za vađenje krvi

Što nakon vađenja krvi?

Preporuka je da se ubodno mjesto čvrsto pritisne još 10-15 minuta te da držite ruku ispruženu. Tako je manja šansa za bilo kakve podljeve.

Nadamo se da vam je postupak vađenja krvi malo jasniji i da ćete svaki puta kada će to biti potrebno, biti hrabri i opušteni. Sjetite se da su laboratorijske pretrage često važan pokazatelj zdravlja liječnicima te da im pomažu u donošenju prijedloga za vaše zdravlje.

Napomena: U Poliklinici Mazalin usluga pretrage krvi dodatna je pogodnost za naše pacijente

Autor: Goranka Dvorščak

Izvor: www.hdmbim.hr

 

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.