×

NARUČITE SE NA ENDOKRINOLOŠKI PREGLED

NARUČI SE

Endokrinološki pregled

Endokrinološki pregled je dijagnostički pregled usmjeren na otkrivanje poremećaja rada endokrinih žlijezda (žlijezda s unutarnjim lučenjem), u koje ubrajamo hipotalamus, hipofizu, epifizu, štitnjaču i doštitne žlijezde, gušteraču, nadbubrežne žlijezde i spolne žlijezde, odnosno jajnike i testise.

Budući da endokrine žlijezde izlučuju brojne hormone koji upravljaju svim fiziološkim procesima u tijelu, kao što su rast, razvoj, reprodukcija te spolne značajke, iznimno je važno da iste funkcioniraju optimalno i održavaju razine hormona u ravnoteži.

Endokrinološki pregled

Što je endokrinologija?

Endokrinologija je grana medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti žlijezda s unutarnjim lučenjem te poremećajima metabolizma.

Endokrine žlijezde su specijalizirana tkiva koje proizvode hormone koji djeluju kao kemijski „glasnici“ između tkiva i žlijezdi.

U domenu endokrinologa spadaju sljedeće bolesti: 

 

Kada je potrebno posjetiti endokrinologa?

Postoji li sumnja ili je dokazano da neka od endokrinih žlijezda ne funkcionira optimalno, potrebno je posjetiti endokrinologa.

U nastavku navodimo neke od simptoma i znakova koji mogu ukazivati na poremećen rad endokrine/ih žlijezda. 

 

Endokrinološki pregled – kako izgleda?

Specijalistički pregled endokrinologa, započinje pažljivim i detaljnim uzimanjem osobne i obiteljske anamneze, odnosno podataka o preboljelim i sadašnjim bolestima te stanjima, kao i bolestima u obitelji, a nadopunjuje se fizikalnim pregledom. 

Anamneza sadašnje bolesti i tegoba usmjerena je na detaljan opis prvih simptoma, vrijeme pojave istih, duljine i intenziteta trajanja te ostalih opažanja pacijenta.

Fizikalni pregled obično uključuje mjerenje visine, procjenu stanja uhranjenosti, odnosno mjerenje indeksa tjelesne mase (ITM), promatranje izgleda kose, očiju, pregled štitnjače, kože, udova, mjerenje vrijednosti arterijskog krvnog tlaka i dr.

Nakon uvodnog razgovora i pregleda, a u svrhu postavljanja točne i precizne dijagnoze te donošenja odluke o eventualnom načinu liječenja, endokrinolog može preporučiti dodatne laboratorijske (primjerice mjerenje razine hormona u krvi) i slikovne dijagnostičke pretrage (ultrazvuk, CT, magnetsku rezonanciju, citološku punkciju pod kontrolom UZV – a).

Kako se pripremiti za endokrinološki pregled?

Za endokrinološki pregled nije potrebna posebna priprema. Savjetujemo da na pregled ponesete svu prethodnu medicinsku dokumentaciju te popis lijekova koje uzimate.

Prepustite se u ruke stručnjaka i obavite cjeloviti endokrinološki pregled u Vašoj omiljenoj – Poliklinici Mazalin. 

Pregled endokrinologa – cijena?

Cijena općeg endokrinološkog pregleda je 75 € (565kn)

Autor: Dr. Alda Ranogajec 

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

 

Naručite se na pregled