×

Kako prepoznati hormonalni disbalans?

Hormoni se prirodno nalaze u dinamičkoj ravnoteži koja podrazumijeva stalno variranje unutar standardnih vrijednosti. Hormonalni disbalans ili hormonska neravnoteža nastupa kada organizam proizvodi premalo ili previše jednog ili niza hormona, što remeti optimalno funkcioniranje organizma.

Hormoni imaju važnu ulogu u životu svake žene. Riječ „hormon“ grčkog je porijekla i znači poticati ili pokretati, što ujedno i opisuje ulogu hormona u našem organizmu. Naime, hormoni upravljaju brojnim tjelesnim funkcijama kao što su raspoloženje, tjelesna temperatura, metabolizam, brzina otkucaja srca, obrazac spavanja, menstruacijski ciklus te rast.

Uzimajući u obzir sve navedeno, jasno je kako neravnoteža hormona može značajno negativno utjecati na cjelokupno zdravlje i dobrobit.

U tekstu koji slijedi, središte našeg interesa bit će spolni hormoni i njihov učinak na zdravlje ženskog organizma.

hormonalni disbalans

HORMONI – kemijski „glasnici“ našeg tijela

Hormoni su pokretači važnih biokemijskih procesa u tijelu djelujući kao kemijski „glasnici“ između tkiva i žlijezdi. Hormone proizvode specijalizirana tkiva ili endokrine žlijezde (žlijezde s unutarnjim lučenjem) – hipotalamus, hipofiza, epifiza, štitnjača i doštitne žlijezde, gušterača, nadbubrežne žlijezde i spolne žlijezde (jajnici i testisi), koje ih izlučuju u krvotok kojim se prenose do mjesta djelovanja te utječu na aktivnost ciljnog tkiva ili organa. Premda hormoni dolaze u kontakt s brojnim tkivima, djelovanje se očituje samo na ciljnim stanicama s receptorima specifičnim za određeni hormon. 

HORMONALNA REGULACIJA

Cirkulirajuće razine hormona u krvi nisu stalne, već se prirodno mijenjaju i variraju ovisno o fazi menstruacijskog ciklusa, životnom razdoblju (pubertet, trudnoća, poslijeporođajno razdoblje, menopauza), ali i o dobu dana.

Proizvodnja hormona strogo je nadzirana i odvija se mehanizmima povratne sprege, koja može biti pozitivna ili negativna.

Negativna povratna sprega najčešća je u hormonalnoj regulaciji, pri čemu povećana koncetracija određenog hormona ili odgovor ciljnog tkiva na taj hormon, ima inhibirajući  (“stopirajući”) učinak na proizvodnju ili izlučivanje istog hormona.

Pozitivna povratna sprega je u slučajevima kada sekrecija određenog hormona izravno ili neizravno djeluje na povećanje njegovog izlučivanja. Drugim riječima, nagli porast koncentracije određenog hormona dovodi do protureakcije koja sprječava daljnji rast udjela tog hormona te omogućuje ponovnu uspostavu hormonalne ravnoteže.

disbalans hormona

POREMEĆAJ RAVNOTEŽE ŽENSKIH SPOLNIH HORMONA

Ravnoteža ženskih spolnih hormona ovisi o pravilnoj funkciji niza endokrinih žlijezda osi hipotalamus – hipofiza – jajnik. Hormoni hipotalamusa (gonadotropin oslobađajući hormon – GnRH) i hipofize (folikulostimulirajući hormon – FSH i luteinizirajući hormon – LH) djeluju na jajnik, koji stvara i izlučuje ženske spolne hormone – estrogene i progesteron, odnosno nadbubrežnu žlijezdu koja (kao i jajnici) u manjoj mjeri proizvodi androgene (muške spolne hormone – primjerice testosteron).

U fiziološkim uvjetima, naše tijelo održava odgovarajući omjer estrogena, progesterona i androgenih hormona tijekom cijeloga života. 

Ženski spolni hormoni odgovorni su za razvoj spolnih obilježja ženskog tijela tijekom puberteta, reguliraju menstruacijski ciklus, omogućuju začeće, normalan tijek trudnoće i dojenje, imaju ulogu u seksualnoj želji te zadovoljstvu i povezani su s promjenama u perimenopauzi.  

Stoga, ne iznenađuje da čak i najmanja hormonalna neravnoteža može imati primjetan učinak na reproduktivno, ali i opće zdravlje žena.

Hormonalni disbalans uglavnom se spominje u kontekstu spolnih hormona, međutim može biti uzrokovana poremećajem u lučenju hormona na bilo kojoj razini osi hipotalamus hipofiza žlijezda.

hormonalni disbalans kod zena

HORMONALNI DISBALANS – uzroci 

Do promjena u izlučivanju hormona očekivano dolazi s godinama, no zbog niza činitelja, od kojih su najzastupljeniji užurban stil života, nezdrave prehrambene navike te stres, često i ranije. 

I dok neki hormoni osciliraju tijekom cijelog našega života i mogu biti rezultat prirodnog starenja organizma, hormonalni disbalans može biti i rezultat nepravilnog rada endokrine/ih žlijezde/a.

Kod žena reproduktivne dobi najčešći uzrok disbalansa spolnih hormona je sindrom policističnih jajnika (PCOS).

U druge uzroke jedinstvene za žene ubrajamo:

 

Također, brojna zdravstvena stanja i/ili terapijske metode mogu utjecati na proizvodnju hormona i posljedično uzrokovati hormonalni disbalans koji remeti normalno funkcioniranje organizma.

Neka od njih navodimo u nastavku: 

 • šećerna bolest (smanjena proizvodnja hormona inzulina)
 • hipertireoza/hipotireoza (pretjerana/nedovoljna aktivnost štitne žlijezde)
 • Adisonova bolest/Cushingov sindrom (disfunkcija nadbubrežne žlijezde)
 • tumori hipofize
 • kemoterapija 

hormonalni disbalans simptomi

HORMONALNI DISBALANS – simptomi i znakovi 

Simptomi i/ili znakovi hormonske neravnoteže mogu varirati ovisno o spolu i zahvaćenoj žlijezdi.

Hormonalni disbalans kod žena, odnosno muškaraca manifestira se širokim rasponom znakova i simptoma od kojih neke od njih navodimo u nastavku.

Simptomi i znakovi kod žena:

Simptomi i znakovi kod muškaraca (posljedica smanjene razine testosterona):

 • ginekomastija (razvoj tkiva dojke)
 • smanjen seksualni nagon
 • erektilna disfunkcija
 • smanjen rast kose
 • gubitak mišićne i koštane mase (osteoporoza)
 • poteškoće s koncentracijom

 

Premda hormonski disbalans pogađa i muškarce i žene, žene su ipak osjetljivije na promjene u hormonskom sastavu. 

Budući da hormonalni disbalans otežava svakodnevno funkcioniranje i znatno narušava kvalitetu života, primijetite li bilo koji od prethodno spomenutih simptoma i/ili znakova, dogovorite pregled i posavjetujte se s izabranim liječnikom.  

hormonalno debljanje

ODREĐIVANJE HORMONSKOG STATUSA

Jedan od najpouzdanijih načina procjene statusa spolnih hormona jesu laboratorijski testovi, odnosno određivanje vrijednosti hormona u krvi, a na temelju čijih rezultata vaš ginekolog donosi odluku o potencijalnoj terapiji ili mogućoj daljnjoj dijagnostičkoj obradi. 

Određivanje statusa spolnih hormona moguće je obaviti u Poliklinici Mazalin, a cjenik pojedinačnih ginekoloških usluga i ginekoloških paketa pogledajte na sljedećem linku.

5 SAVJETA KAKO DOVESTI HORMONE U BALANS:

 1. BUDITE AKTIVNI
 2. PRIPAZITE NA ISHRANU
 3. ODRŽAVAJTE UREDAN RITAM SPAVANJA
 4. IZBJEGAVAJTE STRES
 5. IZDVOJITE VRIJEME ZA OPUŠTANJE

 

LITERATURA:

 1. MedicalNewsToday. Hormonal imbalance.
 2. Healthline. Hormonal Imbalance: Symptoms, Causes, Diagnosis
 3. WebMD. Do You Have a Hormone Imbalance?
 4.  Madison Women’s Health. Hormone Imbalance: What are the symptoms and treatments?

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.