×

Konjunktivitis

Konjunktivitis je česta zarazna bolest očiju, odnosno očne spojnice (konjunktive). Spojnica je sluznica koja prekriva bjeloočnicu i unutarnju stranu kapka. Osim alergena, virusi i bakterije dva su najčešća uzroka ovog stanja. Bolest je neugodna i vrlo zarazna, ali brzo prolazi ako se pravilno liječi. U ovom blogu saznajte sve što trebate znati o konjunktivitisu, o tome tko može oboljeti i kako, načinima liječenja te prevenciji!

Konjunktivitis

ŠTO JE KONJUNKTIVITIS?

Konjunktivitis je upala očne spojnice ili konjunktive. Konjunktiva je prozirna sluznica koja prekriva bjeloočnicu oka i unutarnji dio kapka. Kada se konjunktiva upali, upala uzrokuje crvenilo zbog čega je bjeloočnica crvena. Postoji više uzroka konjunktivitisa, a najčešći među njima su alergije. Drugi najčešći uzrok su virusi te bakterije. Kada je konjunktivitis uzrokovan alergijom, bolest nije zarazna. Ako se radi o virusima ili bakterijama, bolest je vrlo zarazna i brzo se širi ponekad uzrokujući manje epidemije u zajednicama poput dječjih vrtića. Bolest obično prođe sama od sebe i ne uzrokuje oštećenje vida. 

TKO OBOLIJEVA OD KONJUNKTIVITISA?

Konjunktivitis se može razviti u osoba svih životnih dobi, pa i u novorođenčadi. Ipak, u najvećem su riziku djeca školske i vrtićke dobi. Može se javiti i nakon dugotrajnog nošenja kontaktnih leća. Infektivni konjuktivitis prenosi se direktnim i/ili indirektnim kontaktom sa zaraženom osobom. 

VRSTE KONJUNKTIVITISA

Konjunktivitis može biti infektivan i neinfektivan. Infektivni konjunktivitis uzrokovan je virusima, bakterijama, gljivicama ili parazitima. Najčešći virusi su adenovirus, Herpes simplex, Herpes zoster te enterovirusi. Najčešće bakterije koje uzrokuju konjunktivitis su Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Neisseria gonorrhoeae i Chlamydia trachomatis (uzročnik klamidijske infekcije).

Uzroci neinfektivnog konjunktivitisa su alergeni i različiti iritansi, primjerice prašina, vjetar ili dim. Od alergijskog konjunktivitisa najčešće obolijevaju djeca i mlade odrasle osobe.

KONJUNKTIVITIS – SIMPTOMI

Simptomi konjunktivitisa pojavljuju se na jednom ili, rjeđe, oba oka. Simptomi su sljedeći:

 • crvenilo konjunktive,
 • iritacija kapaka (osjećaj svrbeža i pečenja zbog čega se javlja potreba za trljanjem očiju),
 • osjećaj pijeska i suhoće u očima, 
 • iscjedak iz oka zbog čega su očni kapci često slijepljeni ujutro,
 • suzenje očiju,
 • zatvaranje kapka bolesnog oka koje nastaje zbog otekline.

 

Iako su simptomi iritantni, u većini slučajeva konjunktivitis ne dovodi do trajnog oštećenja vida. 

Konjunktivitis

KAKO SE LIJEČI KONJUNKTIVITIS?

Prije liječenja konjunktivitisa, potrebno je utvrditi njegov uzrok. Trajanje konjunktivitisa i liječenje ovisit će o uzroku. Ako je uzrok konjunktivitisa bakterija, liječit će se antibioticima. U ovom slučaju bolest se može izliječiti za nekoliko dana. 

Antibiotici se primjenjuju lokalno te su obično u obliku kapi za oči ili masti. Kapi i mast za oči za konjunktivitis dostupne su bez recepta samo ako nemaju antibiotik u svom sastavu. Zbog toga su bezreceptni pripravci djelotvorni samo kod blagog konjunktivitisa koji nije uzrokovan bakterijom

Ako je riječ o virusu, bolest obično prolazi sama od sebe za oko tjedan dana. U slučaju virusnog konjunktivitisa primjena antibiotskih pripravaka beskorisna je i nije opravdana. Alergijski konjuktivitis će se povući liječenjem alergije i izbjegavanjem kontakta s alergenom. 

Lijekovi koji se ponekad koriste u liječenju konjunktivitisa su kortikosteroidi koji se koriste na kraće periode jer doprinose razvoju glaukom (visoki očni tlak). Kortikosteroidi smanjuju upalu i tako skraćuju trajanje konjunktivitisa.

Kao prirodni lijek za konjuktivitis mogu poslužiti lubricirajuće kapi za oči, odnosno umjetne suze. Konjunktivitis, a posebice alergijski često je praćen osjećajem suhoće i ‘pijeska u očima’. Kapi služe za lubriciranje (vlaženje) očiju i tako smanjuju spomenute nelagodne simptome kod virusnih, alergijskih i drugih konjunktivitisa. Također, topli ili hladni oblozi na očima, ali i oblozi s kamilicom ili kaduljom pomažu kod olakšavanja simptoma jer spomenute biljke imaju dobra umirujuća i protuupalna svojstva.

KONJUNKTIVITIS KOD BEBA I DJECE

Uzrok konjunktivitisa kod novorođenčadi najčešće je zarazne etiologije (infektivni konjunktivitis). Neonatalni konjunktivitis, obično se javlja u prva dva tjedna života. Potrebno ga je liječiti jer može izazvati oštećenje vida. Novorođenčad je u povećanom riziku od nastanka konjunktivitisa zbog:

 • nedostatka limfatičnog tkiva u konjunktivi,
 • manjka IgA u suzama,
 • smanjene proizvodnje suza,
 • nezrelog imunološkog sustava.

 

Prema uzroku konjunktivitis u novorođenčadi može biti:

 • klamidijski (koji se još naziva i inkluzijski konjunktivitis),
 • gonokokni,
 • kemijski (posljedica reakcije na očne kapi koje se djeci daju preventivno radi sprječavanja spomenutih infektivnih konjunktivitisa),
 • uzrokovan nekim drugim uzročnikom (primjerice, stafilokokna infekcija).

 

Ako je riječ o infektivnom konjunktivitisu, dijete se vjerojatno zarazilo prolaskom kroz porođajni kanal. U tom slučaju potrebno je liječiti majku i dijete, ali i oca, odnosno seksualnog partnera majke s obzirom na to da je riječ o uzročnicima spolnih bolesti. Najčešći uzročnici bakterijskog konjunktivitisa kod novorođenčadi su uzročnici spolno prenosivih bolesti, Neisseria gonorrhoeae i Chlamydia trachomatis te zlatni stafilokok (Staphylococcous aureus).

Začepljenje suznih kanalića u oku novorođenčeta može također uzrokovati konjunktivitis i suzenje oka. Konjuktivitis ovog tipa nastaje zbog nemogućnosti otjecanja suza, a ponekad se uz konjunktivu može upaliti i suzna vrećica. Za razliku od infektivnih konjunktivitisa, ovaj oblik bolesti ne dovodi do oštećenja vida, a odčepljenje suznih kanalića najčešće nastupi spontano. 

Bakterijski konjunktivitis kod djece ima nešto drugačije uzročnike nego kod beba su te su to najčešće Streptococcos pneumoniae, H. influenzae i adenovirus. Kod neke djece može se javiti i oblik konjunktivitisa s otitisom (upalom srednjeg uha). Konjunktivitis s otitisom povezan je s H. influenzae te je u tom slučaju temperatura jedan od mogućih simptoma.

KADA POSJETITI LIJEČNIKA?

Iako je konjunktivitis uglavnom blaga bolest koja ne uzrokuje komplikacije, crvenilo očiju može biti znak i opasnijih stanja koja ne zahvaćaju samo spojnicu oka. Zbog toga je potrebno obratiti pažnju na razvoj simptoma i tijek bolesti. Znak uzbunu su sljedeći simptomi:

 • mutan vid,
 • bol u očima,
 • osjećaj stranog tijela u oku,
 • osjetljivost na svjetlo,
 • zeleni ili žuti iscjedak iz očiju,
 • rožnica je postala neprozirna

 

Ako osjetite ili primjetite neke od navedenih simptoma, potrebno je javiti se liječniku kako bi se utvrdilo radi li se o konjunktivitisu ili nekom ozbiljnijem stanju.

KAKO SPRIJEČITI KONJUNKTIVITIS?

Konjunktivitis je bolest koja se u većini slučajeva može spriječiti s jednostavnim mjerama:

 • redovito perite ruke,
 • ne trljajte i ne dirajte oči,
 • ako je alergija uzrok vašeg konjunktivitisa, poznavanje alergena koji ga uzrokuju može pomoći u sprječavanju konjunktivitisa,
 • ako nosite kontaktne leće, pobrinite se da ih ne nosite predugo te da održavate higijenu oka, 
 • prehrana bogata vitamini A i K vitaminima, ali i C i B vitaminima također može pomoći u sprječavanju,
 • često mijenjajte jastučnicu i ručnike.

 

Ako je konjunktivitis infektivan, lako možete zaraziti ili zdravo oko i drugu osobu, stoga je oprez uvijek potreban. U slučaju da imate infektivni konjunktivitis, pripazite na sljedeće: 

 • ne dijelite ručnik, jastuk na kojem spavate i šminku ni s kim,
 • ne dirajte i ne trljajte oči, posebno ako vam je zaraženo samo jedno oko jer zarazu možete prenijeti na zdravo oko,
 • svaki put nakon kapanja očiju temeljito operite ruke.

 

 

LITERATURA:

 1. Alfonso SA, Fawley JD, Alexa Lu X. Conjunctivitis. Primary Care: Clinics in Office Practice. 2015; 42(3): 325–45.
 2. Makker K, Nassar GN, Kaufmann EJ. Neonatal Conjunctivitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022
 3. Pink Eye (Conjunctivitis). Mayo Clinic.
 4. Wald ER. Conjunctivitis in infants and children. Pediatr Infect Dis J. 1997; 16(2 Suppl): S17-20. 
 5. Holland EJ, Fingeret M, Mah FS. Use of Topical Steroids in Conjunctivitis: A Review of the Evidence. Cornea. 2019; 38(8): 1062–67.
 6. The Best Pink Eye Remedies. Healthline

 

Autor: Dr. Žaklina Cvitkušić i dr. Doria Podvorec u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.