×

Koji su simptomi i kako liječiti klamidijsku infekciju?

Klamidija je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti u svijetu. Od svih spolno prenosivih uzročnika, ova bakterija najviše utječe na zdravlje reproduktivnog sustava žene. Njeni simptomi su gotovo neprimjetni ili ih uopće nema, a posljedice neliječenja klamidijske infekcije mogu biti jako ozbiljne. Jedna od njih je i neplodnost – vodeći problem s kojim se sve više parova danas susreće.

klamidija simptomi

U današnjem blogu donosimo vam sve što trebate znati o klamidiji – što je i kako se prenosi, tko je pod najvećim rizikom od infekcije, postoji li način kako je prepoznati, kako se dijagnosticira i liječi te koje su to ozbiljne posljedice njezinog neliječenja. Govorimo i o klamidijskoj infekciji u muškaraca te vam donosimo savjete o prevenciji svih spolno prenosivih bolesti.

ŠTO JE KLAMIDIJA I KAKO SE PRENOSI?

Klamidija je naziv za spolno prenosivu bolest uzrokovanu bakterijom Chlamydia trachomatis. Ova infekcija može zahvatiti i žene i muškarce, ali i novorođenčad prilikom prolaska kroz porođajni kanal zaražene majke. Klamidijska infekcija jedna je od najčešćih spolno prenosivih bolesti, a često se naziva i ”tihom epidemijom” jer je u većini slučajeva asimptomatska, a može imati ozbiljne posljedice na zdravlje. Osim toga, klamidijska infekcija je spolno prenosiva bolest koja od svih može imati najteže posljedice na reproduktivni sustav žene.

Bakterija se najčešće prenosi spolnim putem, odnosno nezaštićenim seksualnim odnosom sa zaraženim partnerom – vaginalnim, analnim i oralnim putem. U rijetkim slučajevima može doći i do infekcije putem doticaja s inficiranim vaginalnim iscjetkom ili ejakulatom, odnosno kontaktom genitalija sa zaraženim spolnim tekućinama bez potpunog izvršavanja seksualnog čina. Kontaminacijom ruku takvim sekretom i kontaktom s očima može doći i do razvoja klamidijskog konjuktivitisa. Kao što je već rečeno, novorođenčad se također može zaraziti ovom bakterijom prolaskom kroz vaginalni kanal inficirane majke. Ta djeca mogu razviti teški konjuktivitis, ali i upalu pluća. Ako se na vrijeme ne prepozna i liječi, može imati teške posljedice na djetetovo zdravlje.

Rizik za infekciju svim spolno prenosivim bolestima pa i klamidijom najveći je među mladim ljudima koji rano stupaju u spolne odnose, često mijenjaju partnere te pritom ne koriste mehaničku zaštitu (prezervativ). Međutim, važno je znati da klamidijsku infekciju može dobiti svaka osoba koja prakticira spolne odnose, bez obzira na broj partnera. S obzirom da većina klamidijskih infekcija nema specifičnih simptoma, zaraženi pojedinci mogu prenositi infekciju ne znajući da je imaju i time zaraziti i osobe koje nisu sklone čestom mijenjaju partnera.

KOJI SU SIMPTOMI KLAMIDIJSKE INFEKCIJE U ŽENA?

Klamidijska se infekcija obično ne prezentira specifičnim kliničkim simptomima, stoga je žene često ni ne mogu prepoznati. Ako se simptomi pojave, oni se najčešće javljaju dva do tri tjedna nakon kontakta sa zaraženim partnerom kao:

• obilniji vaginalni iscjedak žućkaste boje
• vaginalni iscjedak neugodnog mirisa
• peckanje i žarenje tijekom mokrenja
• krvarenje tijekom spolnog odnosa
• bol prilikom spolnog odnosa
• krvarenje između menstruacija.

Ako postoje, ti su simptomi najčešće blago izraženi te ponekad jedva primjetni. Klamidija u žena može izazvati upalu vrata maternice (cervicitis) te upalu mokraćne cijevi (uretritis). Međutim, ako se na vrijeme ne dijagnosticira i ne liječi, infekcija može napredovati i zahvatiti ostale organe reproduktivnog sustava žene te se razviti u opasno i ozbiljno stanje koje se naziva zdjelična upalna bolest. Važno je naglasiti kako ove karakteristike klamidijske infekcije uvijek treba imati na umu, osobito ako ste imali nezaštićeni spolni odnos s partnerom koji se nije testirao na spolno prenosive bolesti. Nemojte čekati pojavu simptoma jer se oni vjerojatno neće javiti nego posjetite svog ginekologa kako bi se testirali na klamidiju i druge spolno prenosive uzročnike.

kako se prenosi klamidija

KAKO SE KLAMIDIJA DIJAGNOSTICIRA? 

S obzirom da se najčešće ne prezentira nikakvim simptomima, klamidijska se infekcija može dijagnosticirati jedino brisevima cerviksa u žena ili mokraćne cijevi u muškaraca. U posljednje vrijeme postoji i mogućnost izoliranja i dokazivanja klamidije iz urina, ali to ne rade svi laboratoriji. Često se provode i javnozdravstvene akcije testiranja na klamidiju, kojima je cilj povećati svijest o ovoj bolesti i otkriti što više zaraženih, ali asimptomatskih mladih ljudi.

*U sklopu probirnog programa grada Zagreba, studenti do 25. godine mogu se besplatno i anonimno testirati na klamidijsku infekciju davanjem uzorka urina. Više informacija o tome možete saznati kod svog obiteljskog liječnika ili na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Ginekološki pregled može otkriti znakove koji upućuju na postojanje infekcije klamidijom – žućkasti gnojni iscjedak koji se cijedi iz cerviksa, crvenilo vrata maternice te blago kontaktno krvarenje na dodir. Međutim, ti znakovi ne moraju nužno postojati. Stoga je jedini način dokazivanja klamidijske infekcije izolacija DNK bakterije iz cervikalnog ili uretralnog obriska te iznimno iz mokraće.

Klamidija se ne može dijagnosticirati PAPA testom. U nekim slučajevima se u nalazu može posumnjati na prisutnost klamidije zbog određenih staničnih promjena, ali to nije dijagnostička metoda i mora se napraviti cervikalni bris. Uzimanje brisa cerviksa radi se u ginekološkoj ordinaciji, kratkotrajan je i potpuno bezbolan postupak. Ovisno o simptomima koje imate te kliničkom nalazu koji je utvrdio ginekolog, možda će vam preporučiti briseve i na druge spolno prenosive uzročnike. 

KAKO SE KLAMIDIJA LIJEČI? 

Klamidijska infekcija se učinkovito liječi antibiotskom terapijom koju će vam propisati vaš liječnik. Važno je naglasiti kako se istovremeno mora liječiti i partner, kako u budućnosti ne bi došlo do reinfekcije. Također, treba imati na umu kako vas trenutno izlječenje klamidijske infekcije ne štiti od ponovne infekcije u budućnosti te se kod promjene partnera treba uvijek koristiti prezervativ.

Vaš ginekolog će vas vjerojatno uputiti na ponavljanje cervikalnog brisa tri tjedna nakon uzete terapije, kako bi se utvrdilo je li infekcija izliječena, što je najčešće i slučaj.

 

KLAMIDIJSKA INFEKCIJA U MUŠKARACA

Klamidijska infekcija u muškaraca također je često asimptomatska. Ova bakterija u muškaraca izaziva nespecifičnu upalu mokraćne cijevi (uretritis). Ako postoje, simptomi klamidijskog uretritisa su:

• peckanje prilikom mokrenja
• učestalo, oskudno i bolno mokrenje
• oskudni iscjedak iz mokraćne cijevi
• crvenilo vrha spolovila.

Ako se ne prepozna, a samim time ni ne liječi, klamidijska infekcija se i u muškaraca može proširiti na druge organe reproduktivnog sustava, najčešće prostatu i epididimis. U nekim slučajevima tako proširena infekcija može biti uzrokom neplodnosti u muškaraca. Stoga je važno obratiti se liječniku ako primijetite bilo koje od gore navedenih simptoma ili bolnost i napetost u predjelu testisa, obilan iscjedak iz mokraćne cijevi, bol u donjem dijelu trbuha, a osobito ako su simptomi praćeni pojavom visoke temperature i osjećaja slabosti.

Dijagnosticiranje klamidijske infekcije

Klamidijska infekcija se dijagnosticira uzimanjem brisa mokraćne cijevi ili izolacijom iz urina, a liječenje se provodi kao i kod žena. Moraju se obavezno liječiti oba partnera, a uzimanje antibiotika se mora provesti po uputama liječnika i pravilno do kraja terapije bez obzira na to jesu li se simptomi povukli ili ne.

KOJE SU KOMPLIKACIJE KLAMIDIJSKE INFEKCIJE U ŽENA?

Kao što smo već prethodno rekli, neliječena klamidijska infekcija može imati ozbiljne i trajne posljedice na žensko reproduktivno zdravlje. Drugim riječima, proširena i dugotrajna infekcija klamidijom može uzrokovati neplodnost, otežano zanošenje te brojne komplikacije trudnoće. Infekcija klamidijom najčešće započinje kao upala vrata maternice (cervicitis). Međutim, ako se na vrijeme ne prepozna i ne liječi, infekcija se vrlo brzo može proširiti na gornje dijelove ženskog spolnog sustava – maternicu, jajovode i jajnike i uzrokovati zdjeličnu upalnu bolest. Takvo stanje često za posljedicu ima oštećenje jajovoda i stvaranje priraslica zbog kojih jajovodi postaju neprohodni. Takvi jajovodi često su sijelo izvanmaternične trudnoće, ali i uzrok neplodnosti žene.

Klamidijska infekcija u trudnoći može dovesti do spontanog pobačaja, prijevremenog poroda, infekcija plodovih ovoja te već spomenute infekcije novorođenčeta. Stoga je izuzetno važno sve trudnice testirati na spolno prenosive uzročnike, kako se eventualno prisutna infekcija ne bi previdjela.

Kod nekih žena, infekcija klamidijom se otkrije tek kada se bolest proširila i zahvatila endometrij, jajovode ili jajnike. Tada se bolest može prezentirati kao jaka bol u abdomenu praćena abnormalnim krvarenjem ili obilnim iscjetkom iz rodnice uz visoku temperaturu. 

Rijetke komplikacije

Ponekad se mogu javiti i mučnina te povraćanje. Nažalost, tada su često već nastale nepovratne posljedice na reproduktivni sustav. Stoga je važno ne čekati pojavu simptoma te se javiti svome liječniku ako ste imali nezaštićene spolne odnose i sumnjate na infekciju bilo kojim od spolno prenosivih uzročnika, a osobito klamidijom.

klamidija kod muskaraca

PREVENCIJA SPOLNO PRENOSIVIH BOLESTI

Prevencija spolno prenosivih bolesti temelji se na odgovornom spolnom ponašanju koje podrazumijeva suzdržavanje od seksualnih odnosa s nepoznatim ljudima, izbjegavanje čestog mijenjanja partnera i redovitu upotrebu prezervativa prilikom spolnih odnosa. U monogamnim vezama važno je koristiti zaštitu sve dok ne budete sigurni da vaš partner nema neku od spolno prenosivih bolesti, a to se može dokazati jedino testiranjem, odnosno obriskom mokraćne cijevi ili davanjem uzorka ejakulata i/ili urina.

Komunikacija s partnerom također je izuzetno važan dio odgovornog spolnog ponašanja. Prije upuštanja u spolne odnose, bilo bi dobro da zajedno porazgovarate o pitanjima kao što su:

jesam li ja prva osoba s kojom moj partner stupa u seksualni odnos ili je imao intimnih partnera prije mene?
u slučaju da je moj partner imao druge seksualne partnere prije ovog odnosa, je li koristio zaštitu i koju?
ima li moj partner (ili je imao) neku od spolno prenosivih bolesti i je li se ikad testirao na spolno prenosive bolesti?
koji oblik kontracepcije moj partner želi koristiti?
kako bi moj partner postupio u slučaju da se dogodi trudnoća?

Zaključno

I za kraj, savjetujemo da ne ignorirate bilo kakve simptome koji bi mogli značiti da imate spolno prenosivu bolest. Javite se svome liječniku što prije jer većina spolno prenosivih infekcija ne ostavlja posljedice ako se na vrijeme prepozna i liječi. Čuvajte svoje opće i reproduktivno zdravlje!

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvori: www.emedicine.medscape.com

Ovaj dokument zajedno s fotografijama sadržanima u istome predstavlja intelektualno vlasništvo Poliklinike Mazalin te je kao takav zaštićen zakonom, ili se koristi sukladno odobrenju nositelja autorskih prava te nositelja prava na žigovima i/ili dizajnu, kao i sukladno drugim potrebnim odobrenjima. Slijedom navedenog, na isti dokument kao i fotografije sadržane u istome primjenjuju se odredbe Općih uvjeta korištenja internet stranice Poliklinike Mazalin kojima je propisana zaštita intelektualnog vlasništva.

Prijavite se na naš newsletter

  • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
    Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.