×

NARUČITE SE NA TEST ZA TRUDNOĆU

NARUČI SE

Test na trudnoću

Ako vam je menstruacija izostala te sumnjate na trudnoću, možete napraviti kućni test na trudnoću prema uputama na ambalaži čija točnost je 99%. U slučaju pozitivnog rezultata, najbolje je javiti se ginekologu koji će na temelju ginekološkog pregleda, ultrazvučnog nalaza i eventualnog određivanja beta hCG-a iz krvi, potvrditi ili isključiti trudnoću.

Kada najranije napraviti test za trudnoću?

Kućni test na trudnoću koji se još naziva urin-trakicom zbog načina na koji se izvodi moguće je kupiti u slobodnoj prodaji u ljekarni ili drogerijskim trgovinama pošto nije potreban liječnički recept. Test trebate napraviti ako vam menstrualno krvarenje kasni 1 – 2 dana te sumnjate na trudnoću pošto testovi za trudnoću detektiraju razine hCG-a, hormona kojeg vaše tijelo proizvodi ako ste u drugom stanju. Preporučuje se test napraviti s uzorkom prvog jutarnjeg urina pošto je tada najveća koncentracija beta HCG tj. “hormona trudnoće”.

ginekoloski-pregled

Kako se radi test na trudnoću? Kako očitati rezultate?

Uz svaki kućni test za trudnoću dobiti ćete upute koje molimo pažljivo i pomno pročitajte kako bi pažljivo napravili sve korake, posebno upute oko valjanost testa i koliko vremena je potrebno kako bi test pokazao točan rezultat, odnosno nakon koliko vremena rezultat testa više nije valjan.

U pravilu, postoje dvije vrste testa za trudnoću:

1. Ako je test štapić s djelom za mlaz mokraće, štapić postavite na mjesto gdje prolazi mlaz mokraće prije nego počnete mokriti. Test pod mlazom mokraće se drži kratko – nekoliko sekundi, nije potrebno da sva mokraća prolazi preko testa;

2. Ako ste kupili test koji se umoči u urin, predlažemo da se pomokrite se u jednokratnu čašu, dovoljno je jedna do dvije žličice urina, tada umočite štapić u jednokratnu čašu, do označene crte i pričekajte rezultat.

Test na trudnoću

 

Može li test za trudnoću pokazati lažan rezultat?

Testovi za trudnoću u nekim situacijama mogu pokazati lažne rezultate. Češće dolazi do pojave lažno negativnog rezultata, ali ponekad se može javiti i lažno pozitivan rezultat. Ako test napravite prerano, kada razina beta hCG-a još uvijek nije dovoljno visoka da bi se detektirala, test će pokazati negativan rezultat iako ste trudni. Određivanje beta hCG-a iz krvi je pouzdanija metoda i može se raditi nakon implantacije, odnosno šest do deset dana nakon oplodnje. Nalaz 0 do 5 IJ/L znači negativan rezultat, odnosno da trudnoća ne postoji. Za pretragu krvi beta hCG-a za uputnicu se obratiti svom liječniku opće prakse.

Kako izgleda pozitivan test na trudnoću?

Kako se testovi na trudnoću razlikuju ovisno o vrsti i proizvođaču, vrlo je važno pažljivo proučiti upute u kojima je detaljno opisano na koji način će se prikazati točan rezultat. U većini slučaja, pozitivan test za trudnoću prikazat će tamnu kontrolnu crtu uz drugu svjetliju crtu koja će se pojaviti nakon što test uronite u mokraću. Ako se druga crta pojavi unutar vremena koje je opisano u uputama testa za trudnoću (najčešće je to od par sekundi do par minuta), bez obzira koliko je svijetla ili tamna, trudni ste. U slučaju da se radi o ranoj trudnoći, crta koja označuje trudnoću će biti svijetla.

Kako izgleda negativan test na trudnoću?

U slučaju negativnog testa za trudnoću, uočit ćete samo originalnu kontrolnu crtu bez da se išta više pojavljuje na testnoj traci. Ponekad je moguća pojava još jedna vrlo svijetle crte nakon što prođe vrijeme koje je navedeno u uputama koje ste dobili uz test – tada je najbolje ponavljanje testa uz praćenje rezultata isključivo u vremenu navedenom u uputama. Također, moguće je prikazivanje vrlo blijede crte koju nije moguće vidjeti kada test držite podalje od očiju – tada je najbolje ponoviti test. U slučaju kako smatrate da niste ispravno napravili test, najbolje ga je ponoviti odmah drugi dan, isključivo s prvom jutarnjom mokraćom.

pacijentica-sa-sestrama

 

Što nakon testa na trudnoću?

Ako je test iz krvi ili kućni test na trudnoću s mokraćom pozitivan, gotovo je sigurno kako se radi o trudnoći. Ipak, navedeni testovi još uvijek ne pokazuju radi li se o trudnoći u maternici, vanmateričnoj trudnoći, urednoj ili pak patološkoj trudnoći. Tek ultrazvučni pregled približno 5-6 tjedana od prvog dana vaše posljednje menstruacije može takvu trudnoću i potvrditi. Tada se na ultrazvuku vidi gestacijska vrećica (prostor gdje će se odvijati trudnoća), zametak s pozitivnom cirkulacijom i žumanjčana vrećica (struktura preko koje se zametak hrani).

Koja je razlika kada se test na trudnoću radi kod kuće i u Poliklinici Mazalin?

Test na trudnoću osim kod kuće možete napraviti i u našoj Poliklinici. Na ovaj način, možete biti sigurni kako će test tehnički biti izveden ispravno. Nakon testa možete učiniti ultrazvuk ili dobiti savjet doktorica s dugogodišnjim iskustvom.

Test na trudnoću

Česta pitanja

Koliko su točni testovi na trudnoću?

Testovi na trudnoću, ukoliko su pravilno izvedeni, 99% su sigurni te uglavnom ne postoje kvalitetniji i manje kvalitetni testovi.

Kada je potrebno napraviti prvi pregled nakon pozitivnog testa na trudnoću?

Ultrazvučni pregled potrebno je napraviti 5-6 tjedana od prvog dana posljednje menstruacije.

Koja je cijena testa za trudnoću?

Cijena testa za trudnoću je 27€ (203,00 kn).

Ostale cijene usluga saznajte u našem cjeniku.

Dodatne informacije

Rani simptomi trudnoće
Čemu služi prenatalna dijagnostika?
Najčešća pitanja u trudnoći

 

Autor: Dr. Igor Srček  i Dr. Iva Pitner

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Naručite se na pregled