×

Rani simptomi trudnoće

Rani simptomi trudnoće mogu se značajno razlikovati od žene do žene. Budući da jako sliče simptomima predmenstrualnog sindroma, često se zanemare ili zamijene za njih. Ova tema izvor je zbunjenosti i mnogih pitanja kod žena koje očekuju trudnoću, ali i onih koje za istu još nisu spremne.

rani simptomi trudnoće

U današnjem blogu govorimo o ranim simptomima trudnoće, zašto nastaju, kada se javljaju i kako ih razlikovati od simptoma PMS-a. Uz to, pojašnjavamo sve što trebate znati o testovima za trudnoću te donosimo odgovor na pitanje što treba napraviti kada sumnjate da ste trudni.

JESU LI RANI SIMPTOMI TRUDNOĆE ISTI KOD SVAKE ŽENE?

Simptomi trudnoće, osobito oni rani, mogu značajno varirati od žene do žene. Svaka žena je različita i ima drugačiju fiziologiju organizma, iako u osnovi svih procesa u njenom tijelu stoje isti hormonski mehanizmi. Rani znakovi trudnoće mogu se razlikovati po jačini, učestalosti i obliku kod svake žene, a ne moraju se čak ni prezentirati na isti način i u isto vrijeme u svakoj sljedećoj trudnoći jedne te iste žene. Osim toga, prvi se znakovi trudnoće mogu pojaviti ili primijetiti u različitim stadijima trudnoće.

Najraniji simptomi trudnoće često su slični simptomima PMS-a (predmenstrualnog sindroma) pa žene često ni ne posumnjaju da su trudne ili se nadaju trudnoći pa svaki simptom nadolazeće menstruacije zamijene s ranim znakom trudnoće. Svakako je dobro poznavati svoje tijelo i promatrati kako se inače ponaša u određenoj fazi ciklusa, osobito pred menstruaciju, jer vam to može pomoći da procijenite neke neuobičajene simptome ili pojave. Međutim, važno je naglasiti kako svaki ciklus nije jednak i ponekad se mogu javiti neki simptomi koji vam se inače ne javljaju za vrijeme PMS-a. Osim toga, neke neobične promjene mogu ukazivati na hormonski poremećaj ili podležeću bolest. Upravo zbog toga, sumnju na trudnoću možete potvrditi jedino objektivnim nalazom – testom za trudnoću ili krvnom pretragom, o čemu ćemo nešto više govoriti kasnije.

KADA SE JAVLJAJU NAJRANIJI SIMPTOMI TRUDNOĆE?

Prema istraživanjima, rani znakovi trudnoće najčešće se javljaju između 5. i 8. tjedna trudnoće. Važno je naglasiti kako se početak trudnoće računa od prvog dana posljednje menstruacije, iz razloga što je teško odrediti točan dan ovulacije kada se začeće zapravo dogodilo, a prvog dana posljednje menstruacije se žena obično sjeća. Iako prvog dana menstruacije još uvijek niste trudni, kada se trudnoća potvrdi, vaš liječnik retrospektivno računa trudnoću od prvog dana vašeg posljednjeg krvarenja. To znači da se prvi simptomi trudnoće javljaju obično jedan do tri tjedna nakon što vam je trebala doći menstruacija.

Međutim, kao što je već rečeno, svaka je žena različita i u nekih će se rani znakovi trudnoće početi javljati i prije izostanka menstruacije. Naime, nakon oplodnje koja se događa u jajovodu oko 14. dana vašeg ciklusa, oplođena jajna stanica putuje do maternice i tamo se implantira otprilike šesti do deseti dan od oplodnje. Tada se počinje proizvoditi beta hCG, hormon koji je jako važan za održavanje trudnoće. U ciklusu u kojem se nije dogodila oplodnja, prije nadolazeće menstruacije razina progesterona pada. Međutim, ako se oplodnja dogodila, proizvedeni beta hCG će poticati stvaranje progesterona i njegova će koncentracije u krvi žene rasti. Upravo je progesteron odgovoran za pojavu većine ranih simptoma trudnoće. Znakovi trudnoće se nikako ne mogu početi pojavljivati prije implantacije (6.-10. dan od oplodnje), osobito ne odmah nakon začeća, upravo zbog tih hormonskih mehanizama. Iako je desetak dana od oplodnje najraniji period kada žena može početi primjećivati neke promjene, ipak se u većine žena jasni simptomi pojavljuju tek nekoliko tjedana od izostanka menstruacije.

KOJI SU RANI ZNAKOVI TRUDNOĆE?

Najčešći rani simptomi trudnoće su:

 • Izostanak menstruacije
 • bolne i osjetljive grudi
 • mučnina i povraćanje
 • promijenjen okus
 • povećana osjetljivost na mirise
 • blagi grčevi u donjem dijelu trbuha
 • promijenjen vaginalni iscjedak
 • blago krvarenje (”spotting”)
 • zatvor (konstipacija)
 • promjene raspoloženja
 • češća potreba za mokrenjem
 • umor i iscrpljenost
 • glavobolje i vrtoglavice
 • začepljen nos

 

Sve se prethodno navedene promjene ne moraju javljati istovremeno i u jednakom intenzitetu, a često su suptilne, osobito u jako ranom stadiju trudnoće. Neke žene nemaju niti jedan od navedenih simptoma ili se oni počnu javljati znatno kasnije. 

Neki od ranih simptoma trudnoće jako sliče simptomima PMS-a pa se lako previde ili zamijene za njih. U nastavku teksta govorit ćemo o načinu na koji se svaki od ovih simptoma prezentira, objasniti zašto nastaje i kako ga razlikovati od simptoma PMS-a.

IZOSTANAK MENSTRUACIJE

Izostala menstruacija jedan je od prvih znakova zbog kojih žena posumnja na trudnoću. Međutim, trudnoća nije jedini razlog zbog kojeg menstruacija može izostati. U slučaju da se nezaštićeni spolni odnos dogodio za vrijeme ovulacije ili do pet dana prije (period plodnih dana), šansa za trudnoću postoji. Nakon datuma očekivane menstruacije možete napraviti test za trudnoću koji bi trebao biti pozitivan ako se trudnoća dogodila. Danas postoje testovi za trudnoću koji se mogu koristiti i do nekoliko dana prije očekivane menstruacije.

Čak i u žena koje imaju pravilne cikluse približno jednakog trajanja, menstruacija u nekom od njih može kasniti nekoliko dana. Vrijeme kada će vam ovaj mjesec doći menstruacija ovisi o vremenu kada se dogodila ovulacija. Ovulacija je događaj koji je podložan brojnim promjenama (osobito hormonskim) i ne pada uvijek na isti dan u mjesecu. Druga faza ciklusa (period od ovulacije do menstruacije) je fiksna i u većine žena traje 12-14 dana. To znači da ako ste u prvoj fazi ciklusa (otprilike dva tjedna od početka posljednje menstruacije) bili bolesni ili izloženi većoj količini stresa, postoji šansa da vam se vrijeme ovulacije pomaknulo, najčešće za par dana naprijed. To je razlog zbog kojeg vam i menstruacija taj mjesec ”kasni” i dolazi nekoliko dana nakon očekivanog datuma.

S druge strane, izostala menstruacija može biti i znak nekih bolesti, primjerice sindroma policističnih jajnika, kojeg obilježavaju nepravilni ciklusi, pojačana proizvodnja muških spolnih hormona i ciste na jajnicima. Također, značajnije promjene u tjelesnoj težini ili nedavno započeti strogi režim vježbanja mogu biti uzrokom zakašnjele menstruacije. Ako ste nedavno prekinuli uzimanje kontracepcijskih pilula, moguće je da se vaš organizam još uvijek prilagođava i u procesu je postizanja hormonske ravnoteže te vam je zbog toga izostala menstruacija.

BOLNE I OSJETLJIVE GRUDI

Za mnoge žene, promjene u grudima su jedan od najranije primijećenih simptoma trudnoće. Međutim, jako je teško razlikovati promjene na grudima koje nastaju zbog trudnoće od onih koje se normalno javljaju prije menstruacije u sklopu PMS-a. U oba slučaja, grudi su pune i teške, bolne i osjetljive na dodir. U ciklusu u kojem nije došlo do trudnoće, nakon ovulacije dolazi do porasta koncentracije progesterona koji je odgovoran za pojavu ovih simptoma. Promjene na grudima su najizraženije obično tjedan dana prije menstruacije, a smanjuju se kada menstruacija dođe.

U slučaju da se oplodnja dogodila, već tjedan do dva nakon se može početi javljati bolnost i osjetljivost grudi zbog povišene koncentracije hormona. Grudi su teške te osobito osjetljive na dodir. Bradavice su često bolne i jako osjetljive, a ponekad se mogu povećati i poprimiti tamniju boju već u ovom ranom stadiju trudnoće. Nekim ženama se mogu javiti uočljive izražene vene na površini kože grudi koje nastaju zbog povećanog protoka krvi.

KOJI SU RANI ZNAKOVI TRUDNOĆE

MUČNINA I POVRAĆANJE

Ovi simptomi se često javljaju u ranoj trudnoći, a nisu karakteristični za predmenstrualni sindrom. Iako se prije nadolazeće menstruacije mogu javiti nelagoda u želucu i blagi probavni simptomi, oni su izraženiji ako je u pitanju trudnoća. Mučnina ne mora uvijek biti praćena povraćanjem i ne javlja se samo ujutro, što je često i uvriježeno mišljenje, već se može javiti u svako doba dana. Uzrok ovih simptoma je rastuća koncentracija beta hCG-a u krvi žene.

Također, u žena koje su trudne često se javlja averzija prema određenoj vrsti hrane i pretjerana osjetljivost na mirise, što nije karakteristično za PMS. Ponekad se može javiti i jaka želja za točno određenom vrstom hrane, što je česta pojava i prije nadolazeće menstruacije.

PROMIJENJEN OKUS – DISGEUZIJA

Zbog hormonskog disbalansa, ali i povećane osjetljivosti na mirise koja posljedično utječe i na osjetilo okusa, u ranoj trudnoći se mnoge žene žale na metalni okus u ustima. Okus postaje bljutav, neugodan, a neke žene ga opisuju poput okusa novčića u ustima.

POVEĆANA OSJETLJIVOST NA MIRISE

Oko dvije trećine žena žali se na promijenjen osjet mirisa tijekom prvih mjeseci trudnoće. Povećana osjetljivost na određene mirise u okolini (hiperosmija) povezana je s hormonskim promjenama, tj. porastom β-hCG-a. Također, neugodan osjet mirisa često se u ranoj trudnoći javlja na hranu i tvari poput cigareta ili alkohola koji su štetni za razvoj ploda, što se objašnjava hipotezom o zaštiti embrija, prema kojoj povećana osjetljivost na mirise sprječava majku da unese štetne tvari u organizam, čime  štiti embrij u razdoblju rane trudnoće koje je ključno za njegov razvoj. 

BLAGI GRČEVI U DONJEM DIJELU TRBUHA

Žene koje su trudne mogu osjećati blage do umjerene grčeve u ranim stadijima trudnoće. Oni su normalna pojava i povezani su s normalnim fiziološkim i hormonskim promjenama koje se događaju u tijelu žene. Najčešće su smješteni u donjem dijelu trbuha, a mogu se osjećati i u leđima. Međutim, gotovo je nemoguće razlikovati grčeve u ranoj fazi trudnoće od onih koji se normalno javljaju prije menstruacije. U ranoj trudnoći grčevi se pojavljuju zbog povećanog dotoka krvi u maternicu, dok prije menstruacije nastaju jer se maternica sprema izbaciti (odljuštiti) svoj površinski sloj.

Pogrešno se misli kako su ti blagi grčevi u ranom stadiju trudnoće zapravo implantacijski grčevi – implantacija je proces koji se događa na jako sitnoj, staničnoj razini i ne može se osjetiti. Međutim, grčevi ponekad mogu biti praćeni blagim kratkotrajnim krvarenjem, što ukazuje na to da se vjerojatno događa implantacija ploda u maternicu.

Pozitivan test na trudnocu

PROMIJENJEN VAGINALNI ISCJEDAK

U trudnoći je iscjedak često obilniji – povišena razina hormona progesterona uzrokuje proizvodnju veće količine sluzi u cerviksu (vratu maternice). U slučaju da se istovremeno javi i promjena mirisa iscjetka, svrbež, peckanje ili slične tegobe, potrebno je obratiti se liječniku, budući da se može raditi o infekciji

IMPLANTACIJSKO KRVARENJE

Implantacijsko krvarenje se javlja u jedne trećine žena i najčešće je praćeno blagim grčevima u donjem dijelu trbuha. Šestog do desetog dana od oplodnje događa se implantacija oplođene jajne stanice u sluznicu maternice. Tijekom usađivanja embrija u endometrij, mogu se oštetiti male krvne žile i upravo zbog toga nastaje implantacijsko krvarenje. Ono je najčešće jako blago i prezentira se kao par ružičastih ili crvenih kapljica na donjem rublju ili kao tamniji, smećkasti iscjedak. Obično traje samo nekoliko dana.

Ipak, teško je sa sigurnošću utvrditi je li krvarenje nastalo zbog trudnoće ili je u pitanju početak menstruacije. Neke žene jasno vide razliku jer je količina i boja krvi drugačija nego menstruacijska, dok je kod drugih žena razlika gotovo neprimjetna. Menstruacija je obično obilnija i može potrajati do tjedan dana, dok je implantacijsko krvarenje jako blago i traje samo dan ili dva. Međutim, na osnovi ovog simptoma ne treba donositi zaključke o trudnoći, već je najbolje napraviti test za trudnoću u vrijeme očekivane menstruacije.

ZATVOR (KONSTIPACIJA)

Zatvor i usporenje probave često nastaju kao posljedica hormonskih promjena u tijelu žene. Upravo zbog toga, ovaj se simptom može pojaviti u ranoj trudnoći, ali i kao normalan dio predmenstrualne faze. U oba slučaja konstipacija nastaje zbog povišene razine progesterona koji usporava rad crijeva i posljedično usporava probavu. To može biti i uzrokom blagih grčeva koji su također česta pojava kako u ranoj trudnoći, tako i u PMS-u.

UČESTALA POTREBA ZA MOKRENJEM

Iako se učestalo mokrenje najčešće počinje javljati između šestog i osmog tjedna trudnoće, neke žene počinju primjećivati ovu pojavu već nekoliko tjedana od začeća. Razlog tome su hormonalne promjene, osobito porast beta hCG-a te povećan protok krvi kroz bubrege. Međutim, važno je napomenuti kako učestala potreba za mokrenjem može biti znak mokraćne infekcije ili dijabetesa te je važno javiti se liječniku kako bi se isključila ova stanja, ukoliko ne sumnjate na trudnoću.

KADA SE JAVLJAJU NAJRANIJI SIMPTOMI TRUDNOĆE

UMOR I ISCRPLJENOST

Žene često navode ove simptome kao jednu od najranijih promjena u trudnoći. Osjećaji iscrpljenosti i pospanosti često su jako izraženi, a trudnice često navode kako ”jedva drže oči otvorenima”. Te promjene nastaju zbog toga što tijelo svu energiju troši na pripremu dobrih uvjeta za pravilan rast i razvoj djeteta. Snižava se krvni tlak, razina šećera u krvi je niža, a visoke koncentracije estrogena i progesterona također pridonose ovim simptomima. Jak osjećaj umora se može javiti već i tjedan do dva nakon oplodnje, ali isto tako može biti i dio predmenstrualnog sindroma te posljedica brojnih drugih faktora kao što su stres, manjak sna ili neprikladna prehrana.

GLAVOBOLJE I VRTOGLAVICE

Glavobolje u trudnoći nastaju zbog hormonskih promjena – povišenja razine estrogena. Glavobolje se mogu javiti prvi puta u trudnoći, ali se mogu i pogoršati, u slučaju da je žena i prije trudnoće imala navedene tegobe. Kako trudnoća napreduje, postizanjem hormonske ravnoteže,  glavobolje postaju manje učestale. Vrtoglavice nastaju zbog proširenja (dilatacije) krvnih žila te snižavanja krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

ZAČEPLJEN NOS

Hormonske promjene i povećan protok krvi u trudnoći uzrokuju oticanje, isušivanje i moguće krvarenje sluznice nosa, što se ponekad očituje začepljenim nosom.

TEST ZA TRUDNOĆU – KAKO DJELUJE I KADA GA NAPRAVITI?

U današnje vrijeme postoje razni testovi za trudnoću, a svi se temelje na istom principu – mjerenju beta hCG-a, odnosno njegovog metabolita u mokraći. Beta hCG je hormon koji je jako važan za održavanje trudnoće, a počinje se proizvoditi nakon što se oplođena jajna stanica (embrij) implantira u maternicu. To se događa otprilike šesti do deseti dan od oplodnje. Nakon što se dogodi implantacija, razina beta hCG-a počinje brzo rasti i udvostručava se svaka dva ili tri dana.

Testovi za trudnoću se razlikuju prema tome koliku koncentraciju beta hCG-a u mokraći mogu detektirati. Za većinu testova to je 25-50 IJ/L, a ta informacija najčešće piše na kutiji ili uputama za upotrebu testa. Testovi za trudnoću imaju visoku osjetljivost (oko 99%) kada se rade u vrijeme očekivane menstruacije jer je tada koncentracija beta hCG-a dovoljno visoka pa ga test lako može detektirati. Na tržištu postoje testovi koji mogu detektirati i nižu koncentraciju hormona (čak i 10 IJ/L), pa se mogu napraviti nekoliko dana prije očekivane menstruacije. Ipak, test je najbolje napraviti nakon izostanka menstruacije jer je tada osjetljivost testa najveća. Test za trudnoću je najbolje raditi s prvim jutarnjim urinom jer taj urin ima najvišu koncentraciju beta hCG-a. Međutim, treba imati na umu kako se u manjeg broja žena u vrijeme očekivane menstruacije neće pokazati pozitivan rezultat iako su trudne. To se događa jer u njih beta hCG raste nešto sporije pa još ne doseže zamjetnu razinu na dan očekivane menstruacije. Ako sumnjate na trudnoću, ponovite test nakon nekoliko dana.

Lažni rezultati

Testovi za trudnoću u nekim situacijama mogu pokazati lažne rezultate. Češće dolazi do pojave lažno negativnog rezultata, ali ponekad se može javiti i lažno pozitivan rezultat. Ako test napravite prerano, kada razina beta hCG-a još uvijek nije dovoljno visoka da bi se detektirala, test će pokazati negativan rezultat iako ste trudni. Određivanje beta hCG-a iz krvi je pouzdanija metoda i može se raditi nakon implantacije, odnosno šest do deset dana nakon oplodnje. Nalaz 0 do 5 IJ/L znači negativan rezultat, odnosno da trudnoća ne postoji.

sumnja na trudnoću

KUĆNI TESTOVI NA TRUDNOĆU

Kućni testovi na trudnoću u obliku urinskih trakica dostupni su za slobodnu prodaju u ljekarnama i drogerijskim trgovinama te za njih nije potreban liječnički recept.

Testovi za trudnoću se razlikuju prema tome koliku koncentraciju β-hCG-a u mokraći mogu detektirati, a ta informacija se može pronaći na kutiji testa za kućnu upotrebu ili na uputama za korištenje testa. Za većinu testova granična razina detekcije je 25-50 IJ/L. Testovi za trudnoću imaju visoku osjetljivost (oko 99%) kada se rade u vrijeme očekivane menstruacije jer je tada koncentracija β-hCG-a dovoljno visoka pa ga test lako može detektirati. Na tržištu postoje testovi koji mogu detektirati i nižu koncentraciju hormona (čak i 10 IJ/L), pa se mogu napraviti nekoliko dana prije očekivane menstruacije. Ipak, test je najbolje napraviti nakon izostanka menstruacije jer je tada osjetljivost testa najveća. 

Test za trudnoću najbolje je raditi s prvim jutarnjim urinom jer taj urin ima najvišu koncentraciju β-hCG-a. Međutim, treba imati na umu kako se u manjeg broja žena u vrijeme očekivane menstruacije neće pokazati pozitivan rezultat iako su trudne. To se događa jer kod njih β-hCG raste nešto sporije pa još ne doseže zamjetnu razinu na dan očekivane menstruacije. Ako sumnjate na trudnoću, ponovite test nakon nekoliko dana.

Lažno negativni nalaz

Ponekad test može pokazivati lažno negativne rezultate. Mogući uzroci su:

 • prerano napravljen test – razina β-hCG-a nije još dovoljno visoka kako bi ju test detektirao
 • testu za trudnoću istekao je rok trajanja
 • test nije obavljen prema uputama za korištenje
 • urin je prerazrijeđen zbog povećanog unosa tekućine 
 • uporaba diuretika i antihistaminika u terapiji

Rani simptomi trudnoće

Lažno pozitivni nalaz

Iako češće dolazi do pojave lažno negativnog nalaza, ponekad test može pokazivati i lažno pozitivne rezultate. Takav nalaz može se javiti u slučaju prisutnosti krvi ili proteina u urinu te pri primjeni antidepresiva, antikonvulziva i hipnotika u terapiji. 

Svakako, pozitivan nalaz sam po sebi ne može potvrditi da se radi o urednoj trudnoću u maternici. Tek ultrazvučni pregled 5-6 tjedana nakon vaše posljednje menstruacije može to dokazati. 

ODREĐIVANJE β-hCG-a IZ KRVI

Određivanje beta hCG-a iz krvi je pouzdanija metoda i može se raditi odmah nakon implantacije, odnosno 6 do 10 dana nakon oplodnje. 

Nalaz 0 do 5 IJ/L znači negativan rezultat, odnosno da trudnoća ne postoji.

I ZA KRAJ… ŠTO NAPRAVITI AKO SUMNJATE NA TRUDNOĆU?

Bez obzira na simptome koje imate, trebali biste pričekati menstruaciju. Ako vam je menstruacija izostala, možete napraviti kućni test na trudnoću. U slučaju pozitivnog rezultata, najbolje je javiti se ginekologu koji će na temelju ginekološkog pregleda, ultrazvučnog nalaza i eventualnog određivanja beta hCG-a iz krvi, potvrditi ili isključiti trudnoću. U slučaju negativnog nalaza kućnog testa na trudnoću, možete ga ponoviti za nekoliko dana kako biste bili sigurni. Ako i tada bude negativan, najvjerojatnije nije došlo do trudnoće.

 

Autor: Dr. Tihana Mazalin u suradnji sa kolegama iz Poliklinike Mazalin.

Izvori: americanpregnancy.orgwww.medicalnewstoday.com, www.medscape.com, www.webmd.com, www.whattoexpect.com

Predstavljanje i sadržaj ove stranice smatraju se intelektualnim vlasništvom Poliklinike Mazalin i kao takvi su zaštićeni zakonima koji su trenutno na snazi. Sadržaj ove lokacije zaštićen je odredbama autorskog prava odnosno prava industrijskog i/ili intelektualnog vlasništva.

Poliklinika Mazalin posjeduje autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ove lokacije, sukladno članku 277. stavku 2. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Fotografije, slike, tekstovi, naslovi, video prikazi, sa ili bez zvuka, te svi drugi dokumenti na web stranici podliježu zakonima o autorskom pravu, industrijskom i/ili intelektualnom vlasništvu, te su kao takvi vlasništvo Poliklinike Mazalin ili treće osobe koja temeljem valjanog pravnog posla jamči ograničeno korištenje sadržaja. Djelomična ili potpuna reprodukcija sadržaja, bez prethodnog pisanog dopuštenja Poliklinike Mazalin strogo je zabranjena, isključujući reprodukciju izvršenu u skladu s potrebama tiska. 

Prijavite se na naš newsletter

 • U nastavku označite koje kategorije/teme blogova vas zanimaju (možete označiti i više kategorija):
  Svojom prijavom pristajete da vam naše novosti i obavijesti stižu na e-mail adresu. Ovu privolu možete u svako doba povući, na kraju svakog Newslettera, te ćemo, u slučaju povlačenja privole, vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim uvjetima korištenja i pravilima privatnosti.
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.